Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Pártpénz-botrányba keveredett Fico

2010.05.22. 12:08 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia fico mutyi

Mintegy hétszáz millió koronát szerzett a Smeren keresztül Fico pártjának egyik szponzora, az Ikores - állítja egy szlovákiai orgánum. Természetesen a miniszterelnök tagadja az újság értesüléseit. –írja a bumm.sk

A párt könyveléséről egy korábbi politikusuk Bohumil Hanzel, a héten kijelentette, hogy a Smer "párhuzamos könyvelést" vezetett, s nem minden szponzori adományról bontották ki az igazság minden szeletét. Bár az ellenőrzések mást mondanak: minden rendben volt a párt pénzügyei körül.

Hanzel a 2002-re vonatkozó éves kampány elszámolást firtatta. - állítja, hogy a korteskedés 284 millió koronába került, de a kreatív könyvelés csupán 10,58 millió koronát vall be A párt volt képviselője szerint szerződések is bizonyítják, honnan jött a többi pénzt, amiért cserébe a párt befutó helyeket ígért a listáján. Alexander Beke, aki 2003-ban ellenőrizte a párt pénzügyeit, nem találta nyomát a fentieknek. A Smer feljelentette, Hanzelt és az ügyet megszellőztető újságírókat, de az ügy nem állt meg itt.

Most az Ikores nevű céggel hozták kapcsolatba a magyarellenes szlovák-kormányzat gerincét adó pártot. A cég védelmi, közlekedési, pénzügyi és munkaügyi tárcáktól kapott munkákat, mindegyik minisztériumnak a Smer ad a minisztert.

A légkiugróbb megrendelés a pozsonyi reptérrel kapcsolatos volt. A parkolóért 228 millió forintnak megfelelő koronát kapott, de további építési munkálatokat is végzett 170 millió koronáért, több mint egymilliárd forintért. Ezen közpénzek kiosztására nem került kiírásra nyilvános pályázat.

De a cégnek nem csak ennyi munka jutott: a keleti határok mentén 150 millióért rekonstruálta a felsőnémeti határátkelőt (nem a cég nyújtotta be a legelőnyösebb pályázatot), s mintegy 110 millióért újíthatott fel további két átkelőhelyet.

A Sme szlovákiai lap újabb két megrendelésről is tud. Egy kassai megrendelést csupán 36 millióért szerzett meg egy szűk „baráti” körű versenyben. száz millióért pedig egy kaszárnyát újíthatott fel.

De a cégnek nem ment minden azért ilyen simán. Elesett ugyanakkor egy milliárdos nagyságrendű nagyszombati állami megrendeléstől, amit a védelmi minisztérium pénzhiány okán lefújt, bánatpénz gyanánt csak ötvenmilliót fizettek ki a védelmi archívum terveinek elkészítéséért.

Azért a cég neve nem csak állami beruházásokhoz kapcsolható. Az kincstár általa igen jól megbecsült cég egy ruzsinovi családi ház megépítésével is növelte a referencia-listáját, amelyben Robert Fico anyjának is van egy kétszobás lakása. A miniszterelnök az ügy kirobbanásának idején mintha morcos lett volna és erélyesen tiltakozott családtagjai nevének belekeverése ellen.

Annak ellenére, hogy a cég több milliárd forintnyi közpénzt vett fel a szlovák államkaszából, a vállalat vezetője, Jozef Kopecký nem hajlandó szóba állni a szlovák médiával.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr662022636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártfinanszírozási botrányban a Smer 2010.05.22. 15:20:04

A jelenlegi szlovák kormánypárt állami megbízásokkal segíthette ki korábbi szponzorát. Az Ikores cég a támogatásért cserébe állami megrendeléseket kapott, jellemzően azoktól a tárcáktól, amelyeket a Smer politikusai vezettek. Fico édesanyjának is építette…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása