Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az öt legkedveltebb retro tv-s vetélkedő

2010.05.04. 17:04 | szocdemman | 1 komment

Címkék: retro tv vetélkedő

Imádják az emberek a TV-s vetélkedőket. Talán a legjobb bennük, hogy nem te játszol, de ha tudod a megfejtést mégis kevélykedve betolhatod a családnak: néz má ez a hülye ezt se tudja… Manapság nem sok hosszúéletű vetélkedő-klasszis termelődik ki. Nem volt ez így mindig. Hosszú éveken keresztül délutánról délutánra izgulhatott a magyar különböző feladványokon, melyeket unos-unásig ismert szabályok alapján fejtettek meg a vállalkozó kedvű játékosok. Mivel egy csatorna volt, ezért egy ily vetélkedőbe bekerülni hosszú évek idegtépő várakozása volt.

Mi van ha akkor csörren meg a telefon, amikor nem vagyok itthon? Ha valaki jelentkezett, lehet, hogy öt-hat év múlva mehetett be az egy kis plusz apanázs reményével kecsegtető stúdióba. A műsorvezetők mondatai szállóigékké váltak. A játékszabályokkal járó zsargonok, pedig poénok szerves részt képezték. (nincs ez másképp ma se: megjelöli, kérj telefonos segítséget stb). Na de nézzük mik voltak azok a produkciók melyeken, egy ország rágta le a körmét.

A hőstörténeti vetélkedők első remeke talán a Kapcsoltam volt. A műsort a Magyar Televízió 1980-ban kezdte el sugározni Vitray Tamás ötlete alapján. Kezdetben ő, de igazából Rozsa György vezette sikere a műsort. A hetente egyszer jelentkező műsor kilenc évig ment a csatornán, 1989-ben lekerült a műsorról. De pár éve  a jogokat Vitray eladta az egyik kereskedelmi Tv-nek, ott három évig volt látható. Szabálya egyszerű. A műsorvezető kinyitja a telefonkönyvet, és felhív valakit akivel el kezd játszani. Feladványokat kellett megfejteni, minden helyes feladvánnyal egyre magasabb szintre lehet felkerülni. Azonban, ha valaki hibázott akkor elvesztett mindent. A játékot szabályából eredően az a vád érte, hogy a postások (akkor még a posta volt az egyetlen telefonszolgáltató) és azok akik közel vannak a tűzhöz (ahhoz, hogy valakinek legyen otthon telefonja bizony kellett protekció) tudnak csak játszani.

A 80-as évek 90-es évek elején szintén nagy siker volt a Van benne valami. Talán ez a műsor alapozta meg Vágó Istvánnak a kvízmesteri címét. Klasszikus barkóba játék volt, ha sikeresen kitalálta a játékos akkor egyik kirakat tartalmát haza vihette. Ami lehetett egy cserép virág, vagy épp egy jó kis konyhagép.


Az első igazi licenc produkció a Szerencsekerék volt. 1993-ban indult az MTV-n. (Klaussman) Viktor, (Gajdos) Tamás és (Prokkop) Dóra műsorvezetésével. A két férfi műsorvezető hetente váltották egymást a naponta jelentkező produkcióban. A műsor indulásakor egy érmét dobtak fel, hogy ki kezdje, ha jól emlékszem Viktornak kedvezett a szerencse. A játék jobban emlékeztettet egy kreatív reklám-showra mint egy TV-vetélkedőre, hisz egy hatalmas kereket kellet pörgetni, melyen pénzösszegeket voltak. Ha nem csődöt vagy passzt forgatott, akkor  a játékos mondhatott egy betűt. Igazából egy táblán lévő feladványt kellett megfejteni, betűnként. Ha tartalmazta a feladvány a tippelt betűt Dóra kifordította és a játékos pörgethett megint. Ez így ment addig ameddig valaki meg nem fejtette. A sikeres megfejtés után egy kirakatból vásárolhatott. A játék 97-ig ment az MTV-n majd az egy rövid szünet után az egyik kereskedelmi TV műsorán ment 2001-ig.


Vágó másik igen népszerű műsora a Mindent vagy Semmit volt. A Szerencsekerékhez hasonlóan ez is egy licenc műsor volt, sőt ugyanannak a fejéből is pattant ki mindkét műsor. Merv Griffin által megálmodott műsor először az MTV-n majd egy kereskedelmi televízióban futott. A játékban egyszerre volt gyorsasági, műveltségi és stratégiai vetélkedő is. Hisz különböző témakörből választva elhangzott információk alapján kellett megfejteni a feladványt, melyért pénzösszeg járt. Az jutott csak tovább a következő játékba, aki a legtöbb pénzt gyűjtötte, persze megállhatott. Azonban ha nem ő ment tovább az elkövetkező műsorban mindent elvesztett.

A Játék Határok Nélkül nem volt egy klasszikus tévés vetélkedő. Egy igazi giga produkció volt, melyet egyszerre több tv társaság rendezett meg. A nyáron futó műsorba több nemzet méretődött meg különböző vicces ügyességi játékban. A játéksorozat 1965-ben indult, Magyarország csak 1993-tól csatlakozott, s csupán 7 évig 1999-ig volt a játék része. Ennek ellenére igen sikeresen szerepeltek a Magyar csapatok, hisz 3 döntőt is megnyertek. Az elképesztő pénzösszegeket felemésztő produkció 1999-ben végleg befejeződött, bár volt róla többször szó hogy újra kezdődik, mert a nézők körében lett volna rá igény. Azonban hiába indult alírásgyűjtés, nem tudott újra megszerveződni a játék.

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr51974040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsof.berg 2010.05.05. 13:16:56

A rózsagyuri vicces volt, a szerencsekereket nem szerettem, ezek közül talán a legjobb (leghasznosabb) a mindent vagy semmit, a legszórakoztatóbb pedig a játék határok nélkül. :)
süti beállítások módosítása