Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Tokaji bor lobbi Franciaországban

2010.05.03. 12:30 | partizano | Szólj hozzá!

Címkék: mszp eu európai unió tokaji tabajdi tabajdi csaba

A franciaországi Cambremerben évente megrendezésre kerülő mezőgazdasági fesztivál meghívott előadójaként beszélt Tabajdi Csaba az MSZP EP képviselője az Európai Unió minőségpolitikájáról, annak várható jövőbeni alakulásáról és a nemrég elfogadott szőlő- és borreform alkalmazásának gyakorlati tapasztalatairól. A fenti témák mellett megemlítette a tanácskozáson a közelmúltban a Tokaji elnevezés használata körül ismételten kiújult névvitát.

 

Az ügy nem csak a magyar-szlovák viszonylatban jelentkezik gondként, hanem ráirányítja a figyelmet az uniós nyilvántartási rendszer bizonytalanságaira. Az EU a Tokaji esetében egyértelműen hibázott, amikor a szlovák kérelmet bejegyezte, ám ezt a hibát más eredetvédett termékek esetében is megteheti. „Ezért az összes uniós tagállam érdeke, hogy finomítsuk, egyértelművé tegyük a jogszabály gyakorlati alkalmazását” –mondta Tabajdi

Persze nem csak ez mutatkozik az egyetlen hiánynak az EU mezőgazdasági politikájában. Olyan új szabályozás kell ami meg tudja őrizni az európai élelmiszerszektor sokszínűségét, a helyi és regionális ízeket, miközben erősíteni kívánja a termékek versenyképességét


A jól működő uniós szintű védelemre éppen azért volt szükség, hogy megőrizhető legyen a sokszínűséget és a kisebb mennyiségben termelt, speciális termékek is versenyképesebbé váljanak.

A földrajzi oltalmat élvező borok védelme három szinten valósul meg. Az első szint az, ahol a borokat megtermelik, tehát a hegyközségek keretein belül maguk az adott termőterületez tartozó borászok felelősek a termékleírások elkészítéséért, valamint a termőterület lehatárolásáért. Ők azok tehát, akik meghatározzák a bor minőségi kritériumait, mert ők az igazi szakértői a kérdésnek.

Nemzeti szinten az adott ország összefogja a különböző borvidékek eredetvédelmi szabályozását, majd ezt továbbítja az uniós szintre, az Európai Bizottsághoz, amely a jogszabályoknak megfelelően bejegyzi, vagy elutasítja az eredetvédelemre vonatkozó igényt.

Ebben a folyamatban tehát minden történelmileg kialakult, hagyományos borfajtát és termelési eljárást védelemben tudunk részesíteni, és ezt a védelmet uniós szintre tudjuk emelni" - mondta a szocialista delegáció vezetője.

Magam részéről úgy gondolom, hogy furcsa vita ez a Szlovákokkal. Hisz ha az EU tisztességesen szabályozza a fenti kérdéseket, akkor vélhetően elkerülhető lett volna a második tokaji borcsata is…

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr991970094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása