Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Jó-e a kevés minisztérium?

2010.05.03. 13:38 | szocdemman | 1 komment

Címkék: fidesz kormány orbán viktor miniszter 2010

Az ember első blikkre azt mondja persze. Sőt mi több végre egy tökös miniszterelnök, aki kipicsázta az összes léhűtő minisztert. De ha megnézzük, hogy milyen szakterületek maradtak önálló tárca nélkül, azért némi aggódás is elfoghat minket. Hisz Orbán a belügyminisztérium megszüntetését komoly hibának vélte a szociktol. Ezt az intézkedést tette az egyik fő felelősnek a rendőrség rossz működése miatt.

Most meg, nincs egészségügyi, oktatási, munkaügyi, környezetvédelmi és pénzügy minisztérium. Ezeket a szakterületeket valamelyik nehezen értelmezhető nevű minisztérium alá suvasztották be. Ha a jól csengő PR- megnevezések a közigazgatási reform első lépései, akkor ez is olyan, mint a modern marketing lényege: csomagold be a szart csilivilibe majd add el drágán.

Talán a legmeglepőbb az egészségügyi tárca száműzése az önálló minisztérium szintjéről. Bár 2006 igen rég volt, de ha jól emlékszem, akkor Orbán ezt a területet tartott a legfontosabbnak. Sőt Mikola Istvánt kiáltotta ki a nemzet orvosának, és az egészség ügyet miniszterelnök-helyettesi rangba kívánta emelni. Ekkor még úgy vélte az egészségügyet meg kell menteni. Most meg egy minisztériumot sem érdemel. Nem akarok gúnyos lenni, de ha nincs egészségügyi tárca, akkor nyilván az ágazatban nincsenek komoly problémák. Nos, ha 2006-ban azonban még voltak, és ugye mint tudjuk Orbán soha nem hazudik, akkor bizony a szocialisták egészségügyi reformja sikeresnek mondható.

Úgy látszik a Fidesz rugalmasan belátta, hogy 2006-ban rengeteg badarságot hordtak össze. Hisz nem, hogy önálló Budapest minisztérium, de önkormányzati tárca sem lesz. Bár a nyugati politika csinálásban az a divat, hogy a reform előtt álló területek önálló minisztériumi szintet kapnak, ezzel is hangsúlyozva az ügy fontosságát, illetve hatékonyabb társadalmi vitát tudjanak így lefolytatni. Bízunk benne, hogy ez csupán egy közép - európai elhajlás és nem az önkormányzati reform elnapolását jelenti.

De talán a legérdekesebb a pénzügy minisztérium megszüntetése a gazdasági válság közepette. Első olvasatra jónak is tűnhet a gazdaság és a pénzügyek összeolvasztásra, de megnézve, hogy ezekre a tárcákra mekkora nyomás nehezedik az elkövetkezendő években lehet, hogy ez komoly hiba. Hisz ha gyorsan kell döntést hozni, ami a válság idején azért elő szokott fordulni, akkor egy tárcavezető nem tud két helyen lenni. Így a pénzügyi piacok vakarhatják a fejüket, hogy ugyan miért a monetáris tanácshoz látogatott el előbb a miniszter és miért nem a gazdasági szereplőkkel egyezetett elsőként. Vagy pont fordítva. Az sem biztos a legjobb üzenet tud ilyenkor lenni, ha valahova csak egy államtitkárt küld. Vagy esetleg nem lesznek egyeztetések?? Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor mindkét területnek igen gyorsan kell elkészíteni nem kevés anyagot. Bízunk benne, hogy ez nem fog sem a gazdaság sem pénzügyek rovására menni.

Bár a tárcák kialakításával hiányoznak azok a területek melyek így is mindig egy picit hátérben voltak. A kultúra, az ifjúság, a sport, az informatika és hát nekem a legfájóbb az önálló zöld tárca megszűnése. Pedig lett volna még bőven dolga a zöld ügynek itthon. Hisz az energiafüggőségünk borzasztó mértékben földgáz alapú. Nem is beszélve a szelektív hulladékgyűjtés elterjedtségéről Magyarországon. Bár az elmúlt években a szocik ezeken a területeken azért értek el eredményeket de bőven lett volna még mandátuma az önálló környezet védelemnek.

Hát meglátjuk mi lesz ebből. De ha Orbánnak anno igaza volt a BM felszámolása valóban párhuzamba hozható a rendőrség látványos rossz szereplésével, akkor vajon nem lesz gond az egészségügy , oktatásügy területén?? Mindegy bízunk a kormányban Ők tudják, de mi szóltunk!
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr211971121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakapad:) 2010.05.06. 12:41:51

A minisztériumok összevonása, magában hordozhatja a hatékonyabb működést, persze az is előfordulhat, hogy bizonyos területek megsínylik a struktúra váltást. Mindez majd a működés közben válik láthatóvá. Azt már ismerjük, milyenek az önálló minisztériumok amikkor nem látják el feladatukat, és nem szolgálják az ágazat érdekeit.
Mindent egybevéve, szerintem a lényeg az, hogy a leendő miniszterek, és a területekért felelős államtitkárok, milyen szakemberekkel veszik körül magukat, és mennyire elhívatottak a rájuk bízott feladat iránt, mert ha ez a része rendben van, akkor sikeres lesz az új struktúra is, ám ha ez nem megfelelő akkor tök mindegy hány minisztérium van úgy is megette a fene.
süti beállítások módosítása