Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kisebb önkormányzatokat?

2010.04.17. 14:43 | partizano | 81 komment

Címkék: budapest fidesz 2010

 A Fidesz politikusai régóta beszélnek kisebb parlamentről, kisebb közigazgatásról és kisebb önkormányzatokról. Népszerű téma ez, főleg az elmúlt évtized sárdobálásai után, egymásra hordták a szart a politikusok, nem kell csodálkozni ha mindenki befogja az orrát a közelükben. Most ott állnak a szopópálya előtt és várják, hogy az 2/3-ad kijelölje a dőlésszöget.

Valódi reform vagy látványkormányzás?

Az első forduló előtt is lehetett hallani, hogy a Fidesz elsőként kívánja benyújtani a kisebb önkormányzatokról szóló javaslatot. Egyszerű fűnyíróelv alapján, feleznék a nagyvárosok képviselőinek a számát. Jelenleg körülbelül 4-5 ezer emberre jut egy egyéni körzetben megválasztott képviselő, ezek után ez 8-10 ezer lesz. Azt érdemes tudni hogy egy megyei jogú városban bizottsági pótlékokkal együtt nettó 70 ezer forint tiszteletdíj üti a képviselő markát. A post szerzőjének számításai szerint a felezés így maxium 2 milliárd forintos megtakarítást jelent. Az önkormányzati képviselők jelenleg a legközvetlenebb kapcsolatot biztosítják a választópolgárok többségének a polgármesterhez, a közgyűléshez vagy éppen a bizottságokhoz. Aki becsülettel végzi a munkáját, fogadóórát tart, tájékoztatja a választókat, aktívan kommunikál, annak a tiszteletdíja körülbelül a költségeit fedezik. Ha megduplázódik a körzet, dupla annyi lesz a munka is, nyilván több tiszteletdíj nem fog ehhez járni, ez viszont csak a korrupciót fogja növelni. A hatalom, ami a képviselőséggel jár szépen csillog, de valamiből élni is kell. Véleményem szerint az most borítékolható, hogy a fűnyíróelvvel végrehajtott képviselőszám-csökkentés eredménye kettős lesz: nagyobb korrupció, rosszabb minőségű képviselet. A jobboldali média persze nagyítót fog helyezni az ,,eredmény’’ elé, így könnyen elképzelhető hogy a választók ezzel kipipálják az egyik fontos ,,ígéretet’’.

Megyei önkormányzatok?

Az MSZP 2002-ben nekiállt a megyei rendszer elvi felszámolásának a régiósítással. Mivel ellenzéki támogatást a közigazgatás valódi átalakításához semelyik reformjavaslat nem kapott, így maradt az intézményrendszer régiós átszabása. Az összes állami feladatot ellátó intézményt régiósították, de ez inkább egy gazdasági racionalizáláshoz hasonló folyamat volt, melynek eredményeként valamennyivel sikerült összébb húzni a közigazgatást és csökkenteni a költségeket. Mindeközben a megyei önkormányzatok tovább működtek, egyfajta kádertemetőként, hiszen nincs olyan feladata ma egy megyei közgyűlésnek, amit a települési önkormányzatok ne tudnának megoldani. Intézményfenntartók lettek - mivel településfejlesztési feladatokat nem látnak el és koordinációs szerepüket a kistérségi társulások elhappolták – maradt a kórház, néhány iskola és szociális intézmények fenntartása. Könnyen belátható hogy ehhez nincs szükség megyénként 30-60 képviselőre, akik többségével a választó négy évente egyszer találkozik, a szavazólapon. Ugyanez a helyzet a megyei önkormányzatok mögött fenntartott hivatalokkal. Állítom, hogy itt lényegesen többet lehetne megtakarítani, igaz nagyobb az érdekkonfliktus is, hiszen a megyei önkormányzatokban ülő képviselők 60-70%-a Fideszes.

Kis önkormányzatok

A Gyurcsány-kormány első intézkedéseinek egyike volt a képviselői tiszteletdíjak csökkentése, de nagyobb mértékben képtelen volt változtatni az önkormányzati rendszeren, hiszen az ellenzék soha, semmit nem támogatott. Így jutottunk el az igazi problémához, a 3200 önkormányzat szükségességéhez. Ennek felszámolásáról minden párt beszél, ám soha nem született konszenzus a hogyannal kapcsolatban. Nehéz akkor komolyan venni a Fideszt, amely  majdnem mindenhol fentartaná a postát és még a mobilposta ellen is tiltakozik vagy amikor hónapok óta arról beszél, hogy iskolát akar minden településen, hogy az első négy osztályt mindenki otthon járhassa ki. A magyar falvak többsége néhány száz lelkes település, ahol a polgármester és néhány képviselő látja el – nem ritkán társadalmi munkában – a feladatokat. A települések többsége azonban minimális létszámmal ugyan, de hivatalt tart fenn, tiszteletdíjat fizet a polgármesternek és a képviselőknek. A falvak közötti koordinációt segítené a kistérségi társulás, ám mivel sok tartalommal nem sikerült ezt feltölteni eddig, jövőjük a levegőben lóg. Az együttműködés hiányát jól jellemzi az EU-s támogatások megszerzéséért vívott verseny, ahol egymást ellenségnek tekintették a települések és nem partneri viszonyban keresték a térség közös jövőjét. A valódi reformot a falusi önkormányzatok megszüntetése, összevonása, átalakítása jelentené, azonban ez megint csak a jobboldal erős érdeksérelme árán lehet véghezvinni, elég csak ha áttekintjük a nyugat-dunántúli kistelepüléseken született választási eredményeket.
 

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr481929372

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyarok 2010.04.17. 18:25:43

Tegnap, miközben a hokedlin ücsörögtem a konyhában és a hűtőben talált lecsókolbász maradékán nyammogtam, végre rájöttem a nekem rendelt célra. Ideje pislákoló gázlángot gyújtanom az éjfekete sűrű rengetegben, és összefoglalnom – miért is a magya...

Trackback: Álmaim Budapestje 2010.04.17. 17:26:47

Reggeli informálódási köröm közepette belefutottam két Budapesttel, illetve a budapesti közigazgatási rendszer várható átalakításával foglalkozó posztba. A téma érdekes, az elképzelt verziók pedig engem is megihlettek, így hát íme az én verzióm: Közel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Higany 2010.04.17. 17:42:01

Jajj, nyilván pl. Dániát is szétveti a korrupció a kevesebb önkormányzat miatt.
Egyszerű kis adófizetőként nekem az önkormányzatok és a hozzájuk kapcsolódó ilyen-olyan képviselőtestületek inkább tűnnek kádertemetőnek, mint a képviseleti demokrácia fontos intézményének (sajnos)

indapass90210 2010.04.17. 17:45:23

Hüje a posztoló! A szocialisták mint társaság és párt bebizonyították, hogy abszolút alkalmatlanok az ország vezetésére. Mindemellett nem tartom sokkal alkalmasabbnak egyik pártot sem, csupán azért drukkolok a fidesz kétharmadának, mert ideje lesz végre valami más irányba indulni úgy, hogy legyen esély az odaérésre.

Pszt! 2010.04.17. 18:00:26

Szóval a netto 70 ezer forintért tülekednek annyira, hogy képviselői helyhez jussanak? Muhahahahahahahaa........

Pszt! 2010.04.17. 18:01:29

@Dövan: te most miről beszélsz? Az önkormányzatok szinte mind fidess-esek.

Interlock (törölt) 2010.04.17. 18:03:11

A kisebb testületek megszavazásával együtt a feladatkör újragondolását is el kellene végezni, és akkor nem lenne baj. Nem lenne muszáj mindent a hivatalban intézni, napokig várni egy csesznye papírra olyasmivel kapcsolatban, amit mondjuk egy országos adatbázisból az adott terüettel, de csak azzal foglalkozó kis hivatal fél perc alatt ki tudna nyomtatni.
A közigazgatási rendszer egyik nagy baja, hogy mindenki mindenről tudni akar, de egymástól sosem kérdeznek, hanem az állampolgárok többszöri ajtó elé hívását választják, maguknak szaporítva a munkát. Az informatikai rendszerek fejlesztését és összehangolását, meg az elektronikus ügyintézést pedig meg sem merem említeni, elég az Ügyfélkapu-ra nézni.

öregkopasz0208 2010.04.17. 18:19:08

Megoldás? Régiók. Ki tett ennek eddig keresztbe? FIDESZ-KDNP polgári szövetség. Miért? Nem tudna kenyeret adni a híveknek. 2/3-os többséggel viszont egy ideig nem téma. Csakhogy! A létszámcsökkentés önmagában kevés. A munka duplázódik. Változtatni kellene a szervezeti felépítésen, s ki kellene építeni a szervezet országos digitális hálózatát. Hatékonnyá tenni a működést. Amit nem értek. Mert hülye vagyok. Ami eddig nemkívánatos volt és az országot háborús hadszíntérré tette, az miért lett hipp-hopp kívánatos? Ha a FIDESZ-KDNP normális ellenzék lett volna az elmúlt 8 évben, s nem Orbán frusztrált elméjének frontvonala, a régiók már működnének.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.04.17. 18:43:55

Ne legyen semmi változás! Illetve több IMF hitel az jöhet. Úúú de jó lesz.

borovi 2010.04.17. 18:43:58

@Dövan: Hülye a kommentelő is. Nem indoklom, miért. Úgyse értenéd.

kgonzo 2010.04.17. 18:49:09

Nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy csak a képviselők számát akarják megfelezni. Pedig célszerűbb lenne az ötven lakossal bíró települések önkormányzatait megszüntetni. Persze, hogy az is érdekeket sért.
De ugye mozit, színházat meg plázát sem építünk minden tanyára.
Szóval ez lenne az igazi megoldás, s mellette a képviselők egyharmadának elküldése. De ez így nem strukturális-, csak látszatintézkedés.

2010.04.17. 18:53:16

A valódi reform az lenne, ha a többi komcsival együtt elhúznátok innen a picsába és vinnétek magatokkal a kipás haverjaitokat is.

indapass90210 2010.04.17. 18:54:24

@Pszt!: Te most miről beszélsz? A szocialisták "vezették" eddig az országot. Ez a vörös nyomoronc meg a 2/3 ellen kampányol.

pakesz (törölt) 2010.04.17. 18:55:27

lesz itt majd siras ha kiderul hogy most sem lesz penz marhasagokra
mint pl. kulon posta pogimester hivatal vagy kisiskola a 700 fos telepulesekre...

indapass90210 2010.04.17. 18:55:40

@borovi: ja, de nem vagyokilyen egyedül, itt vagy te is :)

pakesz (törölt) 2010.04.17. 18:57:30

@Pszt!: micsoda? akkor is maga Kurcsany a hibas mindenert!!!
a mostani hamufelhoben is benne volt!!!

indapass90210 2010.04.17. 19:05:10

@pakesz: nem, de nem lettünk 8 év alatt a világ vezető hatalma. Közelebb sem kerültünk hozzá. Pedig egy szíriuszról érkezett faj esetében ez elvárható lett volna. De a vörös liberálbolsevik banda meggátolta az ország karmájának kiteljesedését.

Egyébként el lehet menni külföldre, ha valakinek nem tetszik, ami most jön!

Parajpuding 2010.04.17. 19:09:00

Azt hiszem egyet tudnék érteni az önkormányzatok ilyeténforma redukálásával, az állomány lefelezésével.
Meg kell tanulni hatékonyan dolgozni a közigazgatásban is. A sok kirúgott léhűtő majd rá fog jönni, mi a munka és ma az ügyfél. Nem az, amit eddig annak gondolt. Mi összefüggés van a korrupció és a kisebb létszám között? Az égvilágon semmi. Korrupció eddig is volt, sőt. Ezen alapon nyugszik az egész igazgatás. Ettól rosszabb nem úgysem lehet. Talán kevesebb ember között könnyebb lesz a felelőst találni és nem veszik el kézen-közön az igazság.
Mondjuk az is hozzátartozik, hogy a hasznosabb dolgozók tuti az elküldöttek között lesznek, akiknek nincs olyan mélyen a nyelvük a vezetők hátsójában. És akik a munka mellett az ügyfelet is fontosnak tartják. Gyanítom mégis öngól lesz belőle, mert a hulladék-maradék tényleg nem fogja tudni ellátni a feladatát.

radix 2010.04.17. 19:16:06

@Higany: Dániában nem a testületek kisebbek, hanem kevesebb önkormányzat van. Mondjuk mintha nálunk a kistérség lenne a legalsó önkormányzati szint.

Én még benne is lennék, de szerinted a Fidesz ezt tervezi?

Joseph Adama (törölt) 2010.04.17. 19:16:34

Volt lehetőségetek?

Volt.

2 ciklus volt?

2 .

Ezek után be lehet kussolni?

....

szita szita péntek 2010.04.17. 19:19:26

Jajj, ne már!
1 - A magyar önkormányzat egyszerűen nem teljesíti ki azt, amit a neve sugall. Az ilyen-olyan gazdasági megszorítások miatt már rég képtelen a jelentős kérdésekben dönteni. Mondjuk egy kisváros, falu egyszerűen NEM tud dönteni arról, hogy felújítja az iskolája tetőszerkezetét, mert nincs rá forrása. Max. abban dönthetnek, hogy pályázatot nyújtanak be erre - már éppen ha van kiírva ilyen. A pénz odaítélését már nem ők döntik el -> önrendelkezésük csupán látszólagos. A legfontosabb kérdés, amiben manapság egy önkormányzat önállóan döntést tud hozni, hogy hova teszi a buszmegállót. Komolytalan és fölösleges baromkodás.
2 - Az önkormányzat feladatainak többsége valójában köszönő viszonyban sincs az önrendelkezéssel. A munkájuk jelentős része hatósági feladat (építésügy, gyámügy, stb.) ami valójában egy körzetekre kitelepített állami szolgáltatás.

Pipas 2010.04.17. 19:21:22

Nem tudom mondták -e már, de nem az önkormányzati képviselők fizetésével kellene számolni, hanem azzal, hogy mennyi kárt okoznak lopással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, korrupcióval.

Ráadásul ha a felét kirúgják, akkor lehet, hogy valamiféle verseny is elindul, talán egynek-kettőnek eszébe jut valami hasznosat tenni.

És az is biztos, hogy a legtöbbször a kisebb bizottságok sokkal hatékonyabban, jobban dolgoznak. Meg aztán jó lesz nézni, ahogyan küzdenek a bennmaradásért. ;)

indapass90210 2010.04.17. 19:25:47

@Joseph Adama: ne legyél már ilyen! egy ciklus nem ciklus, két ciklus fél ciklus, négy ciklus egy ciklus, de egy ciklus nem ciklus...

A blog szerzőis is meg lehet érteni, féltik a fizetésüket.

Martian (törölt) 2010.04.17. 19:25:54

Az összevont önkormányzatokhoz megnyesegetett, egyszerűsített bürokrácia illik.

Fideszman 2010.04.17. 19:34:52

Rossz a cikk, itt semmiféle korrupció nem lesz már. A fidesz soha nem hazudott, nincs köztük korrupt, náluk az igazság kardja. Itt az idő!

MartyMcFly 2010.04.17. 19:35:17

úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúristen,ezt a logikát:DDD

isten őrizz egy fidesz 2/3dtól de ez politikusbünöző logika:D

"a megduplázódik a körzet, dupla annyi lesz a munka is, nyilván több tiszteletdíj nem fog ehhez járni, ez viszont csak a korrupciót fogja növelni. A hatalom, ami a képviselőséggel jár szépen csillog, de valamiből élni is kell."

Magyarán ma is olyan keveset keresnek,hogy az állami, önkormányzati pénzköltés 80%-nál jelen kell lennie a korrupciónak. Tehát az összességében milliós fizetés,költségtérítések,bizottsági helyken túl lopni is kell és erre még indok is van:D:D:D

Külön kiemelném ezt: ". A hatalom, ami a képviselőséggel jár szépen csillog, de valamiből élni is kell.""

HA A PÉNZÉRT MENTEK ODA ÉS AHATLOM CSAK CSILLOGÁST JELENT NEKTEK, NEM FELELŐSSÉGET ÉS LEHETŐSÉGET AZ ORSZÁG ÉRDEKÉBEN CSELEKVÉSRE...

AKKOR ELHÚZHATNÁTOK MÁR A BÚS PICSÁBA MSZP-s korlátoltak...

Te is aki ezt írtad,tedd el a pénzt és vegyél rajta lelkiismeretet,becsületet.

4 év múlva 10%,alulról. fél év múlva, börtön belülről!!!

És nem vagyok se fideszese,se jobbikos,de ez nagyon kijár. Remélem kevés dolog van amivel viszont tudtok zsarolni,teljes létszámot szeretnék látni a börtönökben,nem csak egy két fogdmeget. Pl téged nem,de aki ezt íratta azt igen.

MartyMcFly 2010.04.17. 19:37:13

és valóban sok reformot elkezdett volna az MSZP amire szükség van,csak fel kellett volna fogni,hogy nincs mögöttetek társadalmi bázis 2006 után és SEMMIT NEM TUDTOK csinálni. Le kellett volna mondani,már ha az ország lett volna fontos:D

Persze kellettek az önkormányzati helyek,ezért a ekvés fizetésért ugye,ami mellé még lopni is kell,hogy megéljen egy becsületes politikus:D:D:D

SZÁNALOOOOOOOOOOOOOM

Mi lesz veletek az SZDSZ ál-értelmiségei nélkül:D

Dervenkál Egon 2010.04.17. 19:57:29

Párszor már ki lett számolva, hogy az önkormányzati képviselők létszámának felezése kb. 4-5 milliárd forintot takarítana meg évente. Hatalmas fogás! HATALMAS!
Az önkormányzatoknál nem a képviselők száma a baj, hanem a nem hatékony működés. Tudom: a hatékonyság nem szempont.

Hattori_Hanzo 2010.04.17. 20:05:05

Sziasztok!

Nagy segítséget jelentene, ha néhányan kitöltenétek a következő kérdőívet (Online fogyasztói viselkedésről):

www.mysurvs.com/survey/230387430/

A szakdolgozatomhoz kell, természetesen anonim, pár perc az egész;)

Előre is Köszi!

Té.eS · http://szubjektivblog.blog.hu 2010.04.17. 20:14:01

@öregkopasz0208: Ez már Obán-fóbia.. Az ilyen és ehhez hasonló hozzászólásoktól a falra lehet mászni.

Tény, hogy ebben a ciklusban a Fidesz nem támogatta a régiók létrehozását, ahogy az is tény, hogy 98-02 közt pedig a maszop nem támogatta. Gyakorlatilag 20 éve nincs megegyezés e kérdésben, pedig minden téren hatékonyabbak lennének a régiók. Az más kérdés, hogy ebben sohasem volt konszenzus. Hogy miért az meg lényegtelen. Nem is lesz. Ha a Fidesz kétharmaddal meglépné a változtatást, azt természetesen a maszop ellenezné. Egy szó, mint száz ki kellene nyitni a szemeket és le kéne venni a szemellenzőket itt is, ott is.

torró 2010.04.17. 20:33:09

Ha a mi községünkből indulok ki,elmondhatom hogy az égvilágon semmit nem tudnak tisztességesen megoldani.Ezer dolgot lehet felsorolni.Azon kívül persze hogy nem is lehet elintézni semmit.A testület egy csődtömeg, nem mernek a polgármesternek ellent mondani.Csak egy szavazó gépezet. Egyébként német szomszédom számtalanszor kérdezi hogy miért van itt ennyi önkormányzat, mert ahol ő lakik 6 falunak van egy hivatala és ha bemész mindent el tudsz intézni. De van olyan körzet nem messze tőlük ahol 16 falunak van egy önkormányzata.És minden rendben megy! Nem értem miért nem lehet megnézni egy ilyen működő formációt, nem is kellene görcsölni a kitalálásán mert már működik! Ja, akkor nem lehetne a haveri körnek milliókat tanács adásra kifizetni, ráadásul még soha nem tudtak normális tanácsot adni! Én szívem szerint szétzavarnám az összes pártot külföldről hozni hozzáértő figurákat hátha jobban járnánk. Így hirtelen felindulásból!

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.17. 20:50:45

"Aki becsülettel végzi a munkáját, fogadóórát tart, tájékoztatja a választókat, aktívan kommunikál, annak a tiszteletdíja körülbelül a költségeit fedezik. Ha megduplázódik a körzet, dupla annyi lesz a munka is, nyilván több tiszteletdíj nem fog ehhez járni, ez viszont csak a korrupciót fogja növelni."
...
Hogy mi van? Most akkor becsülettel végzi a dolgát, vagy korrupt?

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.17. 20:56:58

@Dövan: Ja! Orosz úr már meg is vette a repülőjegyet. Csak arra vár, hogy fölszálljon a (hamu)köd, és már repül is Kanadába!
Bye, bye!

másodrendűpolgár 2010.04.17. 21:02:23

Mint önkormányzati képviselő (kis faluban) én is azt mondom, hülye a posztoló. Kevesebb képviselő kell, mert talán akkor a hülyék akik megélhetésből jönnének képviselőnek kimaradnak és csak az marad aki tenni tud és akar is a közösségért INGYEN IS. Nem vagyok fidesz szavazó, de Viktorék ezen ötletét MAXIMÁLISAN támogatom.

bunko_jobbos 2010.04.17. 21:06:18

Mi ez a faszság, hogy kevesebb önkormányzat kell? Akkor javaslom, hogy Budapesten ne legyen, majd Sajókazáról megmondjuk, hogy mi kell nektek ott.

Annyit hallottam már ezta szöveget. Szerencsre a Fidesz nem szüntetné meg őket Tupikus hatalmi arrogancia, mert "túl sok" település van Mo-on. Szerintem meg belőletek van túl sok, kedves liberálisok.

pg2 2010.04.17. 21:06:59

Hát igen. Az összevonásokkal nem annyira valamiféle pártos érdeksérelem a baj, az ellenkezésnek történelmi oka van. A 60-70-es években takarékossági okokból összevontak tanácsokat, amiknek előbb-utóbb összevont falvak lett a vége, összevont nevekkel. Ez persze alapból még nem volna baj, csak ez éppenséggel központilag irányított metódus volt, helyi sajátságok (vallási, etnikai, gazdasági) figyelmen kívül hagyásával (vagy éppen súlyozott figyelembe vételével). A rendsz.vált. idején nagy volt az öröm, hogy ezeket a kényszerített közösködéseket föl lehetett mondani. Érthető, ha a falvak most nem akarják újra.

Igazából az volna a szép, ha az országos politika végre észbe kapna, és hagyná, hogy az önkormányzatiság megfeleljen az elnevezésnek: ne központilag, hanem helyben dönthessenek ilyesmi (és más helyi) ügyekről. Ehhez persze az is kéne (ami a r.v. idején ígéret volt, csak sajnos azóta sem tett senki egyetlen lépést sem ez irányba), hogy a helyben megtermelt adók jelentős része (legalább fele) helyben is maradjon. A közigazgatási reform itt kezdődne.

Ehhez képest a Fidesz az összes polgármesterét megválasztatta parlamenti képviselőnek -- mert a helyi érdekek és az országos jogalkotás annyira harmonizálnak, hogy másként el sem lehet képzelni...

pg2 2010.04.17. 21:11:14

@devil2681: Nem csak Fidesz szavazó nem vagy, de önkormányzat közelében sem jártál még. Legalábbis nem irnál ekkora blődli hülyeséget...

Bélabácsi 2010.04.17. 21:13:12

"Ha megduplázódik a körzet, dupla annyi lesz a munka is"

Aha. Na itt a bibi, kedves posztíró - miért is kettőződne meg ? Dehogy kettőződik meg. A feladat PONTOSAN úgy szól, hogy szervezzük át a munkát oly módon, hogy a meglévő személyzettel el lehessen látni a többlet-munkát, mégpedig oly módon hatékonyabbá téve a folyamatokat, hogy ne az embereken csapódjon le a terhelés.

Ez eddig jórészt azoknak az embereknek köszönhetően nem sikerült, akik úgy gondolkodnak, mint te. A versenyszférában sok-sok tízezer cég teszi a működését lépsről lépésre hatékonyabbá, mert a léte - jelesül: a termékébe beépítendő költség folyamatos csökkentésének szükségessége a versenyképességének fenntartásához - függ tőle.

Szetey Gábor annak idején nekiveselkedett annak, hogy bevezessen egy teljesítmény-értékelő-rendszert, hogy legalább tisztán lehessen látni, ki a jó és ki a nem jó munkaerő. Mi lett belőle ? Már a miniszterek ALATTI szinten is elszabotálták az egészet, jót röhögve azon, hogy mekkorát bukik az ügy. Pedig ő értelmesen próbálta meg, ahogyan azt a versenyszférában megtanították neki. Vissza is vették, amint a kedves magyar közszféra jeles képviselői kinyírták őt (na ennyit a szakmai képességeiről, amit megayyni állami középszintű "vezető" megkérdőjelezett).

Itt, kedves posztíró, PONTOSAN EZÉRT kell először kirúgni és aztán magyarázni ill. átszervezni, mert értelmesen nem megy. Nem vagyok Fideszes, de drukkolok a kétharmadjukhoz pont azért, hogy végre az összes látszat-szakemberen át tudjanak lépni. Nemcsak azért a párt milliárdért - hanem azért, hogy te meg én meg mindenki más gyorsabban, jobban tudjon ügyeket intézni. Ez kell legyen az átszervezés célja, de sajnos ebbe csak úgy lehet belekezdeni, hogy először kirúgok, aztán miután mindenki megrettent és ezért van együttműködési készség, akkor cselekszek ésszel. Ez ma az egyetlen alternatíva, szerintem, még akkor is, ha a versenyszféra homlokegyenest másképp csinálja. Mert a vesrenyszféra szelleme még nem érkezett meg a magyar hivatalokba, kedves posztíró.

Bogyó 2 2010.04.17. 21:15:24

@pakesz: Kívánom neked, hogy élj egy 700 fős településen! Járasd a gyereked busszal óvodába 3 évesen a szomszéd városba, olyan busszal, ami nem 10 percenként jön mint a BKV, hanem naponta kétszer, ha ügyet intézel, intéztesd a szomszéd falu hivatalában érezve a másodrendűségedet, s mindehhez ne legyen autód.
Érjen a 120 négyzetméteres házad 4 millió Ft-ot, s vakarózz, hogy ide születtél, mert ha ezt el is adod, kezdj vele valamit egy városban. Biztosa jól éreznéd magad, amikor mások, akiknek sokkal több van, tőled még a keveset is el akarják venni, mert te állsz az ország fellendülésének útjában.
Nem lenne jobb egyszerűen kimenni és fejbelőni minden falusit, minek rontják itt a levegőt, nem igaz?

pg2 2010.04.17. 21:21:40

@bunko_jobbos: Nomen est omen. Szerinted hogy lehet hatékonyabbanan csökkenteni a költségeket?

1. Meghagyunk minden hivatali helyiséget, minden rezsiköltségével, csak kevesebben fognak bejárni. A munkájuk kétszer annyi lesz, a pénzük nem.

2. Átgondoljuk, mik azok a teendők, amit muszáj helyben végezni, és mi az, amit több falunak is megfelel egy helyen, egy emberrel. A munka nélkül maradó irodistát / képviselőt hazaküldjük a háztájiba, az irodát eladjuk, bérbe adjuk vagy berendezzük istállónak, de legalább nem a falu fizeti a rezsijét.

mortadella 2010.04.17. 21:21:59

Pár évvel ezelőtti EU-s pályázatokkal kapcsolatos tapasztalat.

Többszáz milliós pályázatokat adtak be a megye jogú városok ugyanarra a témára. Az eljárásrendjük - a jogszabályoknak megfelelően - 90%-ban azonos.

Eredmény: 2-3 informatikai cég ugyanazt a feladatot is elvégezte, sőt, egy-egy cég ezeket több önkormányzatnak eladta, mintha újra és újra el kellett volna végezni.

Így, amit egyszer kell országosan - jól! - megcsinálni, azt 3-szor, mondjuk 3 helyre eladták. Az EU-s pályázati pénz 1 (max 2) helyett 9 helyre lett kifizetve.

Itt kellene egységesíteni, a fejlesztést a töredékére kellene csökkenteni, az fenmaradó erőforrásokat pedig további fejlesztésre használni.

pg2 2010.04.17. 21:22:47

Ja, az 1. variációhoz még az is hozzá tartozik, hogy amit nem tudnak elvégezni, azt kiszervezzük, van elég haver a környéken...

DArchAngel 2010.04.17. 21:23:51

Nagyon sok ember egyszerűen felesleges a közigazgatásban. Valakiknek a valakijei. A másik meg az, hogy félelmetesen lusta, arrogáns és tehetségtelen (buta) emberek is dolgoznak az önkormányzatokban, akiktől valamiért senki sem mer vagy akar megszabadulni.
Racionalizálásra egyszerűen szükség van. Az más dolog, hogy nagyon nem egyszerű a dolog, sok érdeket és pletykát kell letörni, egyeztetni.

pakesz (törölt) 2010.04.17. 21:27:48

@Bogyó 2: miert kivansz nekem rosszat???
en rogton felkoltoznek varosba mert nem birom azt hogy naponta 1 busz legyen, ennyi...
velemenyem szerint meg kellene a tobbi kisfalvast is szabaditani ettol a tehertol, ettol a nagy baromsagtol, egyszeruen visszaadni a falu teruletet a termeszetnek!!!
mint ahogy Csau tette 30 evvel ezelott, csak itt magyar emberek tennek magyar emberekkel, hidd el jobb lenne a kisfalvasoknak, vegre bekapcsolodni a nemzet verkeringesebe, es nem csak a segííílyen vergodni

Bélabácsi 2010.04.17. 21:28:21

@Bogyó 2: Jogos, de a megoldás nem az, hogy TELEPÍTEK egy postát, iskolát stb, ha nem bírja el a település kasszája. Ha más módon is meg lehet oldani (mobil posta pl., remekül működik több európai országban), akkor miért ne ?

Ahogyan te is írtad, a legelső a közlekedés javítása. A napi két busz vagy vonat nem opció. Ugyanakkor itt a kérdés mindig az: mire van igény ? Ha harminc-negyven gyerek jár iskolába, kell legyen valami megoldás, akár úgy is, hogy a költségek viselésébe beszáll az önkormányzat. Ha viszont öt gyerek jár csak be iskolába egy ilyen kis faluból összesen, felmerül a kérdés: a szülők nem tudják önszervező módon megoldani a bejutásukat ? Ilyen esetben szerintem ugyanis nem szabad elvárni azt, hogy legyen járat mert kell - nem lehetne ugyanis normális költsügszint mellett üzemeltetni.

Ami pedig az ingatlanok értékét illeti, az ugye rengeteg mindentől változott mindig is, és fog is változni. Ma lehet, hogy a 120 m2-es házad 4 milliót ér. Ha a falu mellé települ 5 év múlva valami nagy munkaadó, akkor majd egyből 20-at fog (lásd a Kecskemét melletti kis településeket a Merdcedes beruházása kapcsán). Ez a piac törvénye, mondom ezt úgy, hogy részben kis faluban nőttem fel és családom tagjai ma is ilyen helyen laknak.

Nem feltétlenül kell 700 főre egy képviselő-testület, még akkor sem, ha ingyen vállalják a munkát. Mert sokkal jobb, hogyha nagyobb képben gondolkodnak, ha jól végzik a munkájukat, akkor ez hosszú távon sokkal inkább szolgálja az előrelépést mint a csak kis környezetre való koncentrálás. Arra legyenek ott az önszerveződő erők, akik a nagyobb önkörmányzatokkal kommunikálnak.

mortadella 2010.04.17. 21:30:36

Egy másik szempont: általánosan elterjedt (nem állítom, hogy mindenhol, csak azt, hogy az elfogadhatónál jóval több esetben), hogy olyan vezetők dolgoznak az államigazgatásban, akik szakmailag képtelenek irányítani az beosztottjaikat, a vezetői mibenlétük abból áll, hogy információkat csak a kegszükségesebb esetben osztanak meg másokkal, a feladatkiosztás során csak egy témát tudnak megadni, szervezni pedig nem tudnak.

Ezeket kell kirúgni.

Mind.

Bélabácsi 2010.04.17. 21:30:50

@mortadella: remek példa - nálad a pont !

pg2 2010.04.17. 21:32:40

@DArchAngel: Az ilyesmi kommentek többségével meg az a baj, hogy megalapozatlan, személyeskedő, általánosító és előítéletes. A közigazgatás minősége nem attól függ, hogy ki kinek kicsodája, hanem attól, hogy van-e olyan rendszer, amibe véletlenszerűen ültetve be bárkit, működőképes marad. A racionalizálás éppenséggel az lenne, hogy a rendszer működik érdekek és pletykák ellenére is.

Egyébiránt meg nevetséges, hogy mindenki azon rugózik, hogy vajon kell-e ennyi önk.-i képviselő vagy sem, miközben senkinek nem tűnik föl, hogy nincs önkormányzatiság...

mortadella 2010.04.17. 21:33:50

Az államigazgatásban egy munkafelvételi eljárás nem arról szól, hogy értesz-e valamihez, hanem, hogy használhatatlan tudást (sem) adó magyar iskolai végzettséged van-e.

Tudjűtok, hogy hány olyan ember van, aki nem a végzettségének megfelelő szakmában dolgozik,. akár évtizedek óta.

Ezeket a mai rend és a belső inkompetens személyzeti ügymenet kizárja az állami feladatok végzésének lehetőségéből.

Bélabácsi 2010.04.17. 21:34:25

@mortadella: Mert senki soha nem tanította meg nekik, mert nem volt rá szükség, hanem elég volt, hogyha hűek voltak egy aktuális irányzathoz, már mehettek is csókosként valami vezető pozícióba.

Amíg nincs mérési alap hogy ki jóo és ki nem jó, nincs miről beszélni, nem lehet kirúgni. Pont ezért fúrták meg annak idején Szeteyt a tervével - mindenki tudta, hogy ezzel pár éven belül vége lenne előbb-utóbb a kényelmes életnek sok helyen. Rengeteg a léhűtő (nem állítom, hogy MINDEN önkormányzatnál lennének, de a rendszer összességét nézve, csak az elmúlt évek közbeszerzéseit (eztért volt telitalálat a példád) tekintve világosan látszik, hogy nem akarjuk látni a fától az erdőt. Vagy nem tudjuk, ami még rosszabb....

pakesz (törölt) 2010.04.17. 21:34:45

amugy a poszt irot nem ertem, hat akkor most a Fidesz vegre megcsinalja amit a szocik nem voltak kepsek mert volt egy g3ci ellenzekuk!!!

amugy ha mar kisterseg!!!

T. poszt iro,
kistersegi temaban nem kellene messzire menni, lassuk a megyeri-hidat, mi is tortent ott? volt egy kangörény onkormanyzat ami gyakorlatilag 3000 emberre kapott 3 Mrd Ft -ot (1 milla/kopf) hogy kussoljon, es ha rajtuk mulna a mai napon sem menne a hidon semmilyen auto mert ok MEGTEHETIK!!!
holott a kistersegnek a vaci hid kellene
esszerusiteni tehat nem csak a kevesebb hivatal miatt kellene hanem hogy ilyen egbekialto butasag ne tortenjen soha!!!
ha van egy kisterseg aminek van egy erdeke azt ne irja felul egy kis pocs naci falu onerdeke

pg2 2010.04.17. 21:35:27

@mortadella: Elhibáztad. Nem az irodavezetőkről, hanem a képviselőkről van szó; azokat pedig választják. Vagyis nem lehet őket csak úgy kirúgni.

pg2 2010.04.17. 21:36:58

@pakesz: Jogos, a náci jelzőt leszámítva.

Bélabácsi 2010.04.17. 21:38:49

@pakesz: a tartalmi mondandóddal teljesen egyetértek, leszámítva az érintett település "minősítését"...ezt talán nem kellett volna.

pakesz (törölt) 2010.04.17. 21:40:24

@pg2: koszi :)

de megbocsass ebben a konkret helyzetben szoval en mint eszak-pesti...
egy kicsit bant hogy 3e ember eldonti hogy masik masfel millioval mi legyen hogyan...
meg szerencse hogy az allamigazgatasnal is ulnek okos emberek akik ideiglenesen atadtak a hidat, csak most az a gond hogy 30 ev ideiglenest nem fogjuk elerni mert a fidesz az ezt is most lenormalizalja :))))

pg2 2010.04.17. 21:40:37

@pakesz: Amúgy a probléma más volt: megigérték nekik a hozzájárulás fejében (mert mégiscsak érintettek valamilyen formán), aztán nem kapták meg (a kishidat). Szóval az önérdek nagyon is helyén való dolog, erre volna az önkormányzatiság. A szerencsétlenkedés az volt, hogy egy felső hivatal egyeztetett a faluval egy másik, szintén illetékessel felső hivatallal való egyeztetés nélkül...

mortadella 2010.04.17. 21:42:12

@pg2: Nem hibáztam el.

Legfeljebb a Te példáid, máshonnan, mást mutatnak.

Jártam egy pár helyen, a szakember, akivel dolgozni kellett, mert értett az adott folyamatokhoz bent ült a "hangyák" szobájában, egy volt a sok közül, a főnöki szoba külön van.

mortadella 2010.04.17. 21:43:27

@mortadella: ... és nem választott képviselő volt - a főnök

pg2 2010.04.17. 21:49:54

@mortadella: Én értem, hogy miről beszélsz. Csak sajnos nem az a téma. A képviselőt válasszák, még a helyi önkormányzatoknál is, nem pedig kinevezik. Tehát nem lehet kirúgni, mégha egy mamlasz ökör, akkor sem. Az irodavezetők általában kinevezéssel jutnak a helyükre, de nem az ő siserehadukat akarja megtizedelni OV. Na, ez a baj.

pakesz (törölt) 2010.04.17. 21:50:17

@pg2: en beteve tudom az egeszet :)
nagyon erdekelt a dolog
a komoly problema az az hogy az osszes korzeti ottlako ami kb 40e (???) annak a vaci hid lett volna az erdeke, annak a kis falunak meg egy kicsi kornyezetenek ami kb 5e meg ez a kishid
amugy Szigetmonostornak _semmi_ koze az M0 -s terulethez, az egy tevedes hogy hozzajuk soroltak!
ha most fegyverrel kell visszavenni, en megyek onkentesnek :)))

Bélabácsi 2010.04.17. 21:51:55

@mortadella: ...ez még önmagában nem is lenne baj, a gond mindig azzal kezdődik, hogyha a vezető - aki nem feltétlen ért egy adott szakterülethez olyan mélységig, mint a mi a döntéséhez szükséges lenne - a döntése meghozatala előtt nem egyeztet azzal ill. azokkal, akik érdemben segíteni tudnak neki.

A vezető dolga nem az, hogy mindenhez értsen, hanem az, hogy jó döntéseket hozzon, ami viszont jó eséllyel sosem fog sikerülni, ha nem egyeztet azokkal a "szakikkal", akik mélységükben is átlátják a dolgokat.

zoldborso 2010.04.17. 21:52:50

Előrebocsátom: nem a Fideszre szavaztam. De könyörgöm, miért kell már azelőtt elkezdeni fikázni őket, mielőtt bármit is tehettek volna?

Tény, hogy világviszonylatban dobogósak vagyunk a lakosságarányra vetített önkormányzatok számában.
Tény, hogy ideje lenne végre csökkenteni a kormányzati költségeket, már csak azért is, mert adócsökkentést csak olcsóbb állam mellett engedhetünk meg magunknak.
Az is tény persze, hogy ilyen foglalkoztatási mutatók mellett szélnek ereszteni a köztisztviselői kar nagy részét legalábbis kockázatos...

De várjuk már meg, mit fognak csinálni a fiúk, és utána majd lehet őket kritizálni.
Addig elég ciki...

pg2 2010.04.17. 21:56:28

@zoldborso: Bízzunk benne, hogy csak kampányszöveg, és nem ezt fogják csinálni. De amit eddig elővezettek, az nem a probléma mélységi ábrázolása, hanem egy ostoba doktrinerség. A kormányzás költségei a adminisztráció hatékonyságától, és nem az alkalmazottak *normatív* számától vagy fizetésétől függ.

Bogyó 2 2010.04.17. 21:56:33

@torró: Hát, nem tudom. Nekem is van német ismeretségem, s marhára nem igaz, hogy hú de fasza minden! Makroméretekben igen, olyan Bokros módra. Az ország sokat spórolt az önkormányzatok összevonásával. Jobb lett a falvaknak, hogy nem maguk dönthetnek a saját sorsukról? Szó sincs róla. A kis falvakból Németországban is sokan elvándorolnak, üresen állnak az egykori iskolák, hivatalok és más középületek. A falvak az átalakulás vesztesei.
A dán helyzetet nem ismerem, de az északi országokban hasonló utat jártak be. Csakhogy kiderült ott is, hogy a falvak lakói bizony nem érezték túl jól magukat, s a hatáskörök kezdtek ismét leszállingózni kirendeltségek, részönkormányzatok formájában. S így jutunk el ahhoz, hogy a lényeg nem ez, hanem a hatáskörök. Franciaországban pl. 36 ezer önkormányzat van, erről miért nem beszél senki? De Ausztriában is elég sok van, s a németeknél se volt erős összevonás a katolikus részeken. Európában sokféle példa van. A miénk azért nem jó, mert túl széles a hatásköre a kicsiknek, s így az névleges, vagy ellátatlan. Azt, hogy egy 800 fős önkormányzat szűnjön meg falu lenni, amikor többszáz éves hagyományai, saját szokásai stb. vannak, az nagyon durva az ottlakóknak, hogy arról is a szomszéd faluban döntsenek önkormányzat híján, hogy melyik ház előtt legyen járda. A közös tanácsok idején megvolt a tapasztalat erre, általában az volt a döntés, sehol, majd a központi faluban lesz járda, oda "ki" minek? Vajon miért váltak szét egyből, amint lehetett? S hiába volt az Kádár-rendszer,ma miért vennék figyelembe a kis falu érdekeit a nagy képviselői? Van erre garancia? Nincs. Márpedig a kis falunak nagyon is elkülönült érdekei vannak. De ebben az estben képviselet nélkül, pusztán a jóindulatra számítva, ez meg nem túl sok. Ha lennének garanciák, akkor lassan visszajutunk az önkormányzathoz. Biztos, hogy a kis falvakban nincs már tartalék, az ország szempontjából legalábbis nem sok. Csak akkor, ha halálra ítéljük őket. Nem kell, hogy ő döntsön a szemétdíjról, a vízdíjról, hogy ő legyen a felelős a közvilágításért, meg az utakért. Eddig se volt plázája, színháza, uszodája, sok helyen sportpályája és könyvtára se. De hogy legyen identitása, zászlója, címere, ünnepe, néha láthassa
a saját gyerekeit otthon is, ezt nem kellene elvenni tőlük, igy is alig maradt nekik valami. S értelme se lenne, csak ha cél a tönkretételük. Az 1000 fő alatti önkormányzatok polgármestereinek, képviselőinek tiszteletdíja semmit nem jelent országos szinten, sok helyen egy 6-8 fős testület polgármesterestől nem kap annyit, mint némelyik városi képviselő. Ahol van főállású polgármester, azt meg kellene szüntetni, a tiszteletdíjakat erősen korlátozni. A hivatalok nagyrésze már körjegyzőségben van, hogy van-e kirendeltség, azt nyilván el tudják dönteni. Az iskolánál szakmai szempontok szerint kell dönteni, figyelembe véve, hogy a kis létszámú iskolák nagyon sok előnyt is jelentenek. A felsőtagozatoknak természetesen már nincs létjogosultsága. Ezeken túl egyszerűen már nem lehet spórolni, vagy legalábbis az már nem az önkormányzás függvénye.
Franciaországban

pg2 2010.04.17. 21:58:01

@pakesz: És hova van betéve? Mert elég rossz adatokat saccoltál.

Bélabácsi 2010.04.17. 21:59:45

@zoldborso: igazad van - a posztíró elfogult az egyik oldallal szemben, ennyi az egész.

Az itteni kommentekben is világosan látszik két-három olyan téma (közbeszerzések, nagyberuházások fejetlensége ill. a koordináció részleges vagy teljes hiánya), ami az emberek zsebében kinyitotta az elmúlt években a bicskát. Mégpedig annyira, hogy elsősorban egyvalamit akar látni a többség: változást.

A FIDESZ kétharmada (nem rájuk szavaztam) pedig szerintem azért lesz meg, mert az emberek mostmár tetteket akarnak látni, és mindeddig azt látták (még ha ebben a FIDESZ is rettenetesen sáros csakúgy, mint az összes többi párt), hogy a konszenzus-elvű parlamenti demokrácia itt nem vezet eredményre. Meg fogják kapni ezt a labdát, hogy focizhassanak vele, ami hiába óriási rizikó (mert az), de egyúttal szerintem a gyors siker záloga is. Én napok óta ezen gondolkodom - sok-sok bort elfogyasztva közben :)

Bélabácsi 2010.04.17. 22:00:54

@pg2: ...ezt maga a Jóisten se tudta volna összeszedettebben megfogalmazni, bravó !

Bogyó 2 2010.04.17. 22:11:10

@pakesz: Értem, szóval, zárjuk be a falvakat! Mindenki menjen a városba! És ott mit csináljanak szerinted? A falusi házból egy fél panel jön ki max. Nem a 3 ezres falvakról beszélek.
Ez egyenes út a latin-amerikai fejlődéshez, sajnos ez látszódik egyelőre. Majd épülnek a városszélén a beáramló falusiak bádogvárosai, favellák lesznek mint Rióban, gettók, tele bűnözéssel, a csodálkozó és nem lumpen dolgozó városiak pedig behúzódnak a lakóparkjaikba!
Szép új világ, demokratikus társadalom, szolidaritás stb.
miközben a normális falvakban sokkal egészségesebbek az életkörülmények, kisebb a stressz, nagyszerű közösségek működnek. A mai világ gazdasági rendszere nem kedvez a kistelepüléseknek, nem gazdaságosak. De lehet-e mindent ezzel a mércével mérni? Stratégiailag nincs-e megtérülése ennek valahol? Na, persze ha a mezőgazdaság is normálisan működhetne, talán más lenne a gazdasági mérce is. Nyugaton kezdenek már rájönni, hogy nem mindig a mindent a legnagyobban lehet jól működtetni. Hogy egy normálisan működő gazdaság lehetséges nemcsak 100 hektáron is, előtérbe helyezve a zöldség, gyümölcs-termesztést, a biogazdálkodást.De mi még messze vagyunk a városiak csak a segélyért ácsingózó bunkókat látnak a falusiakban, akik biztosan aranyból akarják kicsiszolni a templomtornyot.
Van, ahol nagy a probléma, nincs munka, nincs lehetőség, s nem is foglalkoznak hagyományaikkal, a múlttal, mindenki elvágyódik.De van más is.

pg2 2010.04.17. 22:31:04

@Bogyó 2: Egyrészt igazad van, de a stressz-mentes falusi létnek ára van. Az sem megoldás, hogy közpénzekből tartjuk el a (kis)falvakat.

Az ilyesmi viták azért partalanok, mert ezeket a (jobbára személyes életviteli-kulturális) problémákat nem politikai eszközökkel lehet megoldani. Semmilyen testület nem tud törvényt alkotni közvetlenül annak érdekében, hogy az aglomeráció ne váljék dormitóriummá, a város meg elviselhetetlen nyüzsgéssé. A politikának legföljebb annyi köze lehet ehhez, hogy keretet szab az ügyek intézésének, és a többit *ráhagyja* a helyi érdekfelismerésre, kreativitásra és problémakezelésre.

Csak ennek a forrásait nem volna szabad lenyúlni.

Bogyó 2 2010.04.17. 22:32:34

@Bélabácsi: Nézd, a postát nem a település fizeti. Az iskolát, ki hogyan bírja. A miénk bírja még, s tudjuk milyen fontos a kötődés szempontjából. Tudjuk, mennyi pluszt tud nyújtani a gyerekeknek. A felsőtagozatosok 40 éve nem ide járnak, van összehasonlítási alapunk, pedig az se rossz iskola, de ingyen nem viszik nyaralni a gyereket, a számítógép-felszereltségük nem jobb mint az itteni. A gyerekkel nem tudnak úgy foglalkozni mint nálunk, nevelve és nem csak oktatva a tanítók őket. Ez nagyon meglátszódik, amikor 5.-ben átmennek, mennyivel jobban neveltek. Sajnos ott már ez elromlik néha.
De a félreértések miatt a számítógépes ellátás egyszerűen a kis létszám miatt jobb, nem azért, mert sokba kerül nektek, adófizetőknek, a kirándulás pedig nem azért ingyenes, mert az állam vagy az önkormányzat fizeti, hanem a szülők összetétele olyan, hogy közösségi bevételszervező programokal ezt az SZMK le tudja finanszírozni. Ez egy többezres településen már nem működik, csak ha szegregáltan vannak elit iskolák. Itt viszont a segélyes szülők gyereke is elmegy, s egyszer egy évben országot lát.
A Kecskemét környéki falvak értéke nem a Mercedestől ment fel, már régóta magasak az árak, mert Kecskemét elég jól pörög. A Mercedes ennek következménye. De Helvécia, Ballószög, Jakabszállás vagy Városföld szerintem már nem falu, hanem Kecskemét-külső, már a 3. utcában lévőt nem ismerik. Az emberek Kecskemétre járnak dolgozni, oda viszik a gyerekeiket iskolába, saját közösségi élet nem nagyon van, mert a lakosság jelentős része valójában kiköltöző kecskeméti, akinek esze ágában sincs a kecskemétiségét feladni. Nem tartanak tyúkot, nem tudnak kapálni, nem tudják, hogy a répát vetik-e vagy palántázzák. Nem is érdekli őket, csak füvesítenek.
Tudod, ilyen áron nem kell. Ha keveset is ér a házunk, nem számít annyira, ha maradhatunk.
Lassan ez is látványosság lesz, ma már több turistafilmben egy csirke levágása is unikum. Szerintem jobb, ha a város és a falu is megmaradhat, s úgy tűnik valahol hiányzik is, mert akkor nem volna értelme a falusi turizmusnak. Csak az sokszor mű, az lenne a jó, ha nem a turizmus tartaná életben őket, hanem enélkül nézhetné meg az akit érdekel.

pg2 2010.04.17. 22:40:21

@Bogyó 2: Jó, jó, jó, tök jókat írsz, csak ennek sajna semmi köze a képviselők létszámához, az önkormányzatisághoz. Illetve persze, van, csak a politikai tartam egészen más, mint a kulturális. Épp azt kéne kiokoskodni, hogyan lehet olyan hatékony politikai rendszert teremteni, aminek keretén belül ezek a kulturális célok elérhetők.

Bogyó 2 2010.04.17. 22:43:45

@pg2: "Az sem megoldás, hogy közpénzekből tartjuk el a (kis)falvakat."

És ha nem lesz önkormányzatuk, akkor nem kell eltartani őket? Mégis mi lesz velük? Nekik már nem lesz járdájuk, közvilágításuk, a gyerekeikre nem jár fejkvóta az akármelyik iskolában stb?
Ez önbecsapás, akkor is kell költeni rájuk, ha mind pestiek lesznek. Aprópénz, amit meg lehet rajtuk takarítani. Persze vannak visszásságok is a rendszerben erre hoztál példát. Vannak olyan falvak, amelyeket tényleg be lehetne zárni, mert az ottlakók se kívánják fenntartani. De nem mindet!
Kell a reform, a változás, de ne öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel. A hatáskörök és a jogosítványok ésszerű rendezése lenne a célszerű, az önkormányzatok megszüntetése ugyanolyan demagóg vakítás mint a felezés, önmagában nem sok mindent old meg, de rontani az ottlakók életminőségén, na azt sokat tud.

pakesz (törölt) 2010.04.17. 22:50:34

@Bogyó 2: en a valaszomat ugy valaszoltam meg hogy ez a jovo!!!
a kisfalvaknak vege, azokra volt egy idoszak amikor szukseg volt ma mar nincsen szukseg

de inkabb a te szomszedaidnak tedd fel a kerdest hogy DVD lejacco kell-e meg plazmaTV kell-e
mert ahhoz a GDP -t kisfalvakban nem lehet megtermelni
persze nekem az is jo ha nehany 10e -n ugy gondoljak hogy tanyan elnenek tudod a valodi tanyan, hogy semmit nem vesznek midnent ok allitanak elo, hat sok sikert hozza :)))

amugy irtad a nemet kisfalvakat
vannak ott aprojoszagok?
NEEEEM???
hat milyen eletmodrol meg stresszmentes marhasagokrol beszelsz akkor???

pakesz (törölt) 2010.04.17. 22:54:07

@Bogyó 2: "Nézd, a postát nem a település fizeti. Az iskolát, ki hogyan bírja. A miénk bírja még, s tudjuk milyen fontos a kötődés szempontjából. Tudjuk, mennyi pluszt tud nyújtani a gyerekeknek."

es mi van ha kiderul hogy csak egy elonye van a kisiskolanak az hogy le lehet passzolni a gyereket es nem kell ertemenni?
amugy csak hatranya, mint pl. eszkozhiany, tanero felkeszultsegenek a hianya? az hogy csak egy ujabb parasztot termel a kisgyerekbol?
az nem gond nem? hogy nem fog egyetemre menni, de ne jojjenek bezarni a kisiskolakat!!!

pakesz (törölt) 2010.04.17. 22:57:10

@pg2: horany is ott van :)
a vaci hid mellett meg egeszen fel a magyar hatorig mindenki, mert azert Sukoro is messze van

amugy a kis husi SzMonostor eredetileg egy utat akart az erdon at :)))
amugy ha megnezed az elso haz az M0s hidtol SzMonostoron olyan messze van mint a hidtol az Arpad hid!!!
ez azert elegge sulyos, es komoly problema van itt a mostani rendszerrel, hogy egy kis onkormanyzat terrorizalni tud masokat

Bogyó 2 2010.04.17. 22:59:43

@pg2: Na, akkor föntebb írtam. A kis önkormányzatoknál a felezésnek szinte semmi értelme. Szerintem 6-8 ember viszonylag jól tud tanácskozni, 3 embernél még kevés érdek, nézőpont jelenik meg. A 40-es városi testületek már szót kérnek, beszél a frakcióvezető vagy a bizottsági elnök, a többiek a szavazógép szerepét töltik be. Nem kevés tiszteletdíjért. Itt van értelme.
A célokat a hatáskörök megfelelő rendezésével lehet elérni, nem minden kisöprésével. A kistérség alkalmas több hatáskör felvételére, szerintem a helyi polgármesterek tanácsaként is működhet,spórolva a választáson, s mégsem legitimáció nélkül, jól kigondolva mikor döntsenek létszámarányosan és mikor egy-egy szavazattal. Ehhez lehet tanulmányozni az uniós, maga az unió működésében kialakított módszereket (blokkoló kisebbség elve stb.) A megyei részt hasonlóan lehetne megoldani, akár az OGY-hez hasonló vegyes rendszerrel, ahol megjelenhetne a pártlista, de a kistérségek képviselői is, akik eredetileg polgármesterek. Aztán ez lehet régió is, bár én életszerűtlennek látom a régiót, ez is csak egy spórolási lehetőség mintsem valódi terület, s sokszor mondták, a támogatásokhoz egyáltalán nem kell, talán az íreknél is megyék vannak, de azért tudnak pályázni.
De ez csak egy elképzelés, lehet ezen vitázni, csak azt látom nincs érdemi lépés, aztán a bajok sokasodásával durva dolgok történnek, az átgondolt, ésszerű, de azért méltányos megoldások helyett.

pakesz (törölt) 2010.04.17. 23:11:18

@Bogyó 2: "De ez csak egy elképzelés, lehet ezen vitázni, csak azt látom nincs érdemi lépés, aztán a bajok sokasodásával durva dolgok történnek, az átgondolt, ésszerű, de azért méltányos megoldások helyett."

a szovjet korhaz Budapesten tudod hol van?
pont az jutott eszembe, hogy meg lehetett volna csinaltatni hogy valahogyan nyogvenyelosen mukodjon valamilyen cellal, de le is lehetett volna dozerolni is rogton, de az heves ellenkezest valtott volna ki, na hat az okosok mit tettek, hat hagytak lepusztulni hogy dozerolni lehessen rogton :)))

Bogyó 2 2010.04.17. 23:12:35

@pakesz: Nem lehet megtermelni, de meg lehetne, ha más lenne a rendszer. Norvégiában elég sok kis falu van, valahogy nem szűntek meg és nem Oslóban és Bergenben él mindenki.
Talán nem fejletlenebbek nálunk.
A falvakból való beáramlás tipikus 3. világbeli dolog, ahol van gógyi, igyekszenek ennek megálljt parancsolni.

Stresszmentességről nem írtam, csak kevesebb stresszről. De ez így egyre kevésbé igaz, bár ez is a városi döntéshozók miatt van így.
De a kevesebb stressz nem azért van, mert csirkét tartanak. Ha élnél falun és nem utálnád, el tudnád képzelni az életet autópálya, pláza, mozi, neonreklám nélkül, akkor éreznéd, hogy milyen jó, ha csend van, ha tiszta a levegő, ha nem lépnek az utcán a sarkadra, nem anyáznak veled a dugóban, ha nem kell hevederzárat venni a bejárati ajtódra (ez persze falufüggő, de nem városfüggő, mert ott kel, kiv. ha lakóparkban vagy).
De nem ragozom, nézz utána, nem én találtam ki, hogy kevesebb a stressz falun.
Én sok évig éltem városban, tudom milyen. A falusiak ismerik a várost, mert általában muszáj nekik megismerniük. Fordítva nincs így. Ezért nem is értik, nem is fontos.

Bogyó 2 2010.04.17. 23:16:22

No, léptem, jó éjszakát!

pakesz (törölt) 2010.04.18. 00:34:33

@Bogyó 2: voltam falun ahol vannak aprojoszagok, bocsi ha neked ez nem fer bele, de nekem definiciokeppen az a falu ahol van aprojoszag :)))
en mar csak ilyen varosi vagyok...

Norvegia... 5 millio ember es harmadakkora olajbevetel mint USA -nak?
igazad van!!!
hol talaljuk azt a rengeteg olajat hogy meg lehessen valositani?

"A falvakból való beáramlás tipikus 3. világbeli dolog, ahol van gógyi, igyekszenek ennek megálljt parancsolni."
hat erdekes, ugyebar a cocik most EUs penzbol csinaltak meg a polusvarosokat :))
akkor az EU ilyen harmadik vilagbeli dologra adna ki penzt?

amugy szerintem te allandoan kevered az agglomeraciot, a kertvarosokat az aprofalvakkal!!!
ugyebar az ugymond stresszmentes az hogy az asszonkanak megvan a nyugalom pl. Lila Akác köz, apuka bemegy a nagyvarosba(!!!) autoval dolgozni es visszater a csendbe
de ne mondd mar egy elmaradott aprofaluba, ahol a kis faluban lakik 70% nyugdijas, maradek felenek alig akad munkaja mert kozel tavon nincsen, akkor erre ne mondjuk mar hogy stresszmentes ok?

pakesz (törölt) 2010.04.18. 00:47:36

@Bogyó 2: hat nem is tudom... allandoan tudod a libsi ertelmisegiek szoktak hozni a peldat, hogy a stresszes agyonhajszolt eletmod Budapesten azt eredmenyezi hogy tovabb elnek az emberek :)
akkor te csak egy feeling -rol beszeltel nem? ami volt kiskorodban hogy a nagycsalad meg minden szep? :)

DArchAngel 2010.04.18. 01:20:24

@pg2: Úgy érzem, te valami furcsa rózsaszín ködön át látod ezt a dolgot.
Én meg tapasztalom eleget, elég helyről.
süti beállítások módosítása