Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit tudunk az angyalföldi választásról és átszavazásról?

2010.04.16. 17:50 | balközép | 5 komment

Ma tovább folytatódtak az angyalföldi képviselőválasztásról szóló történetek. Ez nagyszerű alkalom, hogy megnézzük miért is szimbolikus és miért izgalmas a XIII. kerületi választás. A XIII. kerület jelentős munkás és baloldali hagyományokkal rendelkező kerület, ezért rendszerint a baloldal jelöltjei aratnak győzelmet. A nem úrias, hanem kemény környékről szólt Ganxta Zolee egyik dala is.

 
Az országosan népszerűtlenebb szocialista párt ellenére a kerület még mindig inkább baloldali. Az egyik kerületi körzetben most is simán nyert a sikeres polgármester Tóth József. Annak ellenére, hogy ellenfele a polgári Spaller Endre még egy önkormányzati krumpliosztást is megpróbált Fideszesnek beállítani.
https://m.blog.hu/va/vastagbor/image/2010/01/fidesz_kampany2.jpg
 
Az LMP pedig mindkét körzetben megelőzte a Jobbikot, azaz a kerületben a baloldal „liberálisabb” szavazói tartaléka is nagyobb, mint a jobboldalt erősíteni tudó szélsőjobbé. Azonban itt nem egyértelmű a helyzet. A szélsőjobboldaliak a második fordulóba bejutó jelölt híján könnyeben erősíthetik a Fideszt (bár a Fidesz többször nemtelen eszközökkel támadta a Jobbikot, lásd Bayer Zsolt vádját miszerint Vona tízmillió oroszt akar letelepíteni). Az LMP viszont vigyázni akar „független” hírére és annak ellenére nem akarja visszaléptetni jelöltjét, hogy a párt aggódik a Fidesz kétharmada miatt. Emellett az LMP-sek pontosan tudják, hogy csak akkor lennének alkupozícióban, ha a Fidesznek nincs kétharmada. Persze, mivel az egyéni töredékszavazat csak az első fordulóban számít, a szimpatizánsok simán át tudnak szavazni pártjuk parlamenti alkupozíciójának erősítése érdekében.
A két körzetből ugyanakkor Szanyi Tibor körzetében nagyobb a küzdelem. Jellemző, hogy korábban a Fidesz egy budai, XII. kerületi politikust indított – jó lesz ezeknek az is alapon. Kosztolányi Dénes zűrös ügyeiről korábban a Fideszfigyelő írt összegzést. A képviselő pitonja(i) elé olyan fehéregereket vet, amelyekre előtte szoci politikusok nevét írja piros filccel. Egyébkéntegyszer úgy csúszott le kocsijáról az útról, hogy 5-7 kupica pálinkányi alkohol volt a vérében – indoklása szerint muszáj volt pezsgővel koccintania a ritmikus sportgimnasztika érdekében. Lányából pedig annak ellenére önkormányzati képviselőt csinált, hogy a 13. kerületi Fidesz jelölőgyűlésen az ifjú reménység csak 1 (egy) szavazatot kapott. (Ezekről bővebben itt).
https://m.blog.hu/fi/fideszfigyelo/image/fidesz_politikus/Kosztolanyi_Denes_Fidesz_kepviselo_ittas_vezetes_piton.jpg
 
 
A Fidesz most nem a XII. kerületi Kosztolányi "piton" Dénest indította Szanyi ellen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A mostani jelölt Szalay Péter már kerületi jelölt és itt is szoros verseny alakult ki. Olyannyira, hogy felmerült a kerületbe jelentkező átszavazók döntötték el az első forduló kimenetelét. A Fideszt, az MSZP-t, az LMP-t, de még a jobbikos jelöltet is meggyanúsították, ő  egyébként azt mondta, hogy csak azért voltak az utcán a szavazókör közelében aktivistáik, hogy másokat szemmel tartsanak. Az átszavazókról a kerületi baloldaliak készítettek egy kisebb videót. Az átfeliratozott japán háborús filmben a hadihajót („Újlipóciát”) védők küzdenek a vadászgépekkel (jobboldali átszavazókkal). A nagy érdeklődést jellemzi, hogy erre a videóra válaszul a Mandiner egy még komolyabb videót készített. A YAMASZOP című opuszban az MSZP vezetőit lövik szét a vadászgépek. Íme a kerületi kampányvideó ihlette mű:
 
Ebben a már eleve felfokozott hangulatban kerültek elő egy hangfelvétel 4 megvágott részlete, amelyek egyikén – a felvételeken többször is humorizáló - Szanyi az átszavazásról beszél. Az alig egy perces részleten Szanyi arról beszél, hogy baloldaliaknak is jó volna, ha átjelentkeznének. A képviselő szerint a gyűlésen ő – az átszavazók számának növekedését látva – csak ellenlépésről beszélt, ráadásul az ötletet elvetették. Az mindenesetre biztos, hogy Szanyi nem nyert az átszavazókkal. Azok ugyanis alig szavaztak az MSZP-re. Sőt míg a csak helyi szavazókörökben Szanyi vezetett, addig az átszavazók megfordították az eredményt és most  a Fideszes Szalay Péter vezet.

 

Kíváncsi vagyok, mit hoznak még a következő hét kampányeseményei. Gyanítom, azok sem lesznek unalmasak.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr431927373

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Angyalföld: ez a harc lesz a végső 2010.04.19. 00:31:36

Az MSZP története az MSZMP hosszúra nyúlt hattyúdala. Az angyalföldi vereség jelentheti a Kádár-rendszer szimbolikus lezárását. (Kép: retronom.hu) A választás második fordulója előtt a legnagyobb figyelem a XIII. kerületre irányul. Itt található ugy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peppone Botazzi 2010.04.16. 20:43:14

Fejlődsz. Igaz, hogy két sorban elintézed a főtémát és előtte másra mutogatva mentegeted de legalább szóba hoztad :) Mondjuk elhallgatni ezt már nem lehet, az sokkal cikibb lett volna.

eml 2010.04.17. 00:53:13

Szanyi Tibor vagyok de győzni akarok!

Tib! Ezt elk..tad, nem kicsit!

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.04.17. 02:56:59

Drukkolok Angyalföldért, talán az a két mandátum összejön jövő vasárnap!:)

ChiefChief 2010.04.17. 06:24:15

Csakúgy mint az MSZP, most végérvényesen leszerepelt Szanyi Tibor.
A z átszavazók valójában azoka tiszteséges emberek, akiknek nagy része a kerületben lakik, csak nem jelentkezett be. Ezen emberek közül ugyanúgy 1/3 végül el sem ment a szavazásra, és a többiek az országos átlag szerint szavaztak.
Azt gondolom ez az a pillanat, amikor ciki lett rászavazni. Nem csak megjelent a hangfelvétel - de el is iserte, hogy ő van rajta. Ezek után nem az a kérdés, hogy eljöttek-e vidékiek rászavazni, hanem az, hogy erre buzdított, majd pedig pont ezt itélte el.
Nekünk XIII. kerületieknek kell összefognunk, mert Szanyiban nincs annayi tisztesség, hogy visszalépjen - bízik a régi kommunistákban, akik őt eddig gond nélkül beszavazták.
Van alternatíva ma a XIII. kerületben. Először is az igazi baloldalt új párt képpviseli - még ha sok gyakorlatlan fiatal is aképviselőjük, és még akkor is, ha eddig csak ebben és a mérhetetlen önbizalmat sugalló naivitásoktól sem mentes programjuk terjedelmében mások - az LMP képviseletében Tordai Bence. Sokunknak, függetlenül attól, hogy a Fidesz szineiben indul mégis dr Szalay Péter főorvos az aki az elfogadható alternatíva - egyszerre lehet egy szimpatikus, szélsőségektől mentes ember a képviselőnk, és a kormánypárt képviselője is. Ráadásul neki van esélye is Szanyit kiütni - az eddigi eredménye is nagyon jó!

tocibacsi 2010.04.19. 09:35:24

Nos, én csináltam egy táblázatot ekcelben. Feltételeztem, hogy a helyiek a 48asban úgy szavaznak, mint maga a 19es EVK, a vendégszavazók meg az országos adatok alapján (amit ugye a 19es önmagában gyengít, de ezt nem vettem figyelembe)
Összeadva a helyiek és a vendégek elméleti eredményeit, kábé a végeredménnyel egyező szavazatszámok jöttek ki:
- fidesz: -1%
- maszop: -4.5%
- lmp: +5%
- mdf: +1%
- jobbik: -0.3%
(kerekítettem, az összeg 0 kéne legyen) - az adatok azt mutatják, hogy noha az mszp-nek kevesebb a szavazata, mint várható lenne, de kevesebb a fidesznek is. "Jelentős" többlete az LMP-nek van...
1 a baj: nem tudjuk, a helyiek hány %-a szavazott, csak azt, hogy össz 1906 érvényes szavazat jött. Feltételeztem, hogy a 19-es EVK-val azonos, 70% volt a részvétel a helyiek körében.

Persze csakkoltam a szélsőséges eseteket is. Ha feltételezem, hogy csak 1% helyi "jutott be" a szavazóhelységbe (pl. mert a tömeg elrettentette) akkor a fidesznek -6.3% az eredménye (magyarul sokkal több szavazat lenne várható) akárcsak az mszp esetében: mindössze 1.5% előny látható. AZ LMP szavazatai pedig emelkednek, közel 7% többlet...

Másik esetben pedig, ha minden helyi szavazott (ugye kizárt), akkor jön ki az, hogy a fidesznek van kb 1% többletszavazata. és ekkor az mszp tábora 7%-al alacsonyabb, mint várnánk. A hiány itt eloszlik, de az LMP többlete 4% fölött van, a maradékon egyenletesen osztozik a többi.

A határ 84%-os helyi részvételi aránynál van (fidesz tábor egyezik). De a 84% szintén túl magas.

Összességében tehát kijelenthető, hogy sem a fidesz, sem az mszp nem delegált a 48-asba extra szavazókat, vagy legalábbis nagyon bénán csinálták... saját javára egyikük sem tudta eltorzítani az eredményeket.

A vita itt lezárható...
süti beállítások módosítása