Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hová állnak a belgák?

2010.04.12. 06:20 | ZöldMarci | 125 komment

Címkék: mszp fidesz mdf jobbik bokros lajos lmp lehet más voks10

A kispártok számára a választások első fordulója az igazán érdekes. Itt dől el, hogy bejutnak-e a parlamentbe, azt azonban kevesebben tudják, hogy az egyéni eredményeik is csak ilyenkor számítanak.
A magyar választási rendszerben az egyéni jelöltekre leadott töredékszavazatok kizárólag az első fordulóban számítanak bele az országos-listás eredménybe. Így, ha nincs esélye egy jelöltnek a második fordulóban, akkor nincs érdemi következménye a rá leadott szavazatnak. A második fordulóban ugyanis az dől el, hogy ki lesz a körzet képviselője. (Ezért nem maradt állva 2002-ben vagy 2006-ban önálló SZDSZ-es jelölt sehol, mert a közös MSZP-s jelölt javára való visszalépéssel a második fordulóban már nem veszített semennyi töredékszavazatot. Azokat a töredékszavazatokat már az első fordulóban begyűjtötte.)
Ilyenkor lép elő az ún. másodlagos preferencia. A kedvenc jelölt úgysem nyerhet, akkor jön az a kérdés, hogy megmaradt két esélyes közül ki nyerjen. Természetes ilyenkor, hogy ezeknek a pártoknak a szavazói valamelyik nagyobb párt jelöltjét fogják támogatni.
Kérdés, hogy az MDF és az LMP szavazói - a középen áll "belgák" - mit akarnak. Mennyire akarják tovább büntetni az MSZP-t, ezzel relatíve erősítve a Jobbik pozícióját a majdnem második helyen. Vagy mennyire akarják megakadályozni a Fidesz túlhatalmát. Mennyire zavarja őket a Kubatov-féle komcsi listázás? Mennyire fekszi meg a gyomrukat a Fidesz gazdasági populizmusa, amikor adócsökkentésből ígérnek minden jót? Mennyire zavarja, hogy a neoliberálisokat sátánként emlegetik vagy, hogy pártjukat prostizzák. Mennyire tartanak attól, hogy egy füves cigi miatt újra három év börtön járhat majd, mint az Orbán kormány alatt.

Ugyanis több körzetben, ahol a Fidesz vezet, az LMP és az MDF szavazói még megfordíthatják az eredményt. A a szegedi 3-as körzetben, Csepelen, Ferencvárosban, Újbudán, XV.kerületben Pesterzsébeten, Soroksáron és Dunaújvárosban a kispártok szavazó még győzelemhez segíthetik a baloldalt. Ezzel megakadályozhatják a Fidesz kétharmadát, Orbán totális hatalmát.

http://scienceblogs.com/startswithabang/upload/2009/06/a_free-fall_follow-up/pisa-leaning-tower-illusion.jpg

A kispártok szavazói dönthetnek a Fidesz kétharmadáról.

Az SZDSZ szlogenje 2006-ban a „Rajtunk múlik” volt. Idén is sok minden múlhat azon, hogy a kisebb pártok szavazói kit támogatnak a második fordulóban.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr401913446

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2010.04.12. 09:09:55

Ez nagyon érdekes felvetés. Ezek szerint az elsődleges kérdés, amiről az egyes választó 25-én dönt majd a még eredmény nélküli körzetekben, hogy akar-e Fidesz 2/3-ot. Szerintem itt kevésbé játszik érzelmi szerepet az átlagos választókban, hogy a Fidesz (és a többi párt) mivel igyekezett első fordulóm előtt gyengíteni a kispártokat (a posztban említett prostizásra és neoliberális sátánozásra gondolok), hiszen ez inkább csak a meggyőződéses pártválasztókat befolyásolja, a legkisebb rosszra szavazókat kevésbé.

Farnsworth 2010.04.12. 09:48:07

Tévedsz, ha az első forduló érvénytelen, akkor a második fordulóban nem győztesre leadott voksok lesznek a töredékszavazatok.
torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/08/129_elveszhet_e_a_szavazat

ZöldMarci 2010.04.12. 12:38:03

@Farnsworth: Amit idéztél ott szó sincs második fordulóról.

Az ÉRVÉNYTELEN a részvételre vonatkozik (nem mennek el szavazni elegen). Azonban most minden választókörzetben ÉRVÉNYES volt a választás. (Ezért sehol sem ismételt első fordulót tartanak, hanem második fordulót).

Attól mert az első forduló EREDMÉNYTELEN (egy jelölt sem szerzi meg az 50%+2-et) még az első fordulós töredékszavazatok számítanak. Ezeket csak azért nem osztják ki, mert a második fordulóban derül ki, hogy ki nem nyer, azaz kinek az országos listájára mennek a töredék-szavazatok.

Ahogy Török Gábor erről a kérdésről írja:
"Az érvénytelenségnek politikai jelentősége lehet: ebben az esetben ugyanis a negyedik, ötödik stb. helyen végzett jelöltek nem esnek automatikusan ki, ráadásul (ha pártjuk országosan átlépte a küszöböt) a töredékszavazatok megszerzése miatt – figyelem: amelyek a választás első érvényes fordulójában keletkeznek – érdekeltek is lesznek az indulásban."
torokgaborelemez.blog.hu/2010/02/25/72_mennyire_torzit_az_egyeni_valasztokeruleti_rendszer

Vincenzo90 2010.04.12. 14:02:24

Hahaha, inkább Fidesz 2/3, mint még akár egyetlen MSZPs jelölt bejutása... (Adná az Isten, hogy egyik sem jön be...)

Lorp 2010.04.12. 14:14:43

Az elmúlt 8 évben csak fele ennyit gondolkoztok mint a fenti cikkben, most nem lenne ez a helyzet.

elhinchaviola 2010.04.12. 14:17:37

"befogott orral" még akár be is lehetne vállalni az MSZP-re szavazást, ha a kétharmadról van szó. De nincs esély, min. 260 képviselője lesz a Fidesznek. Orbán nem fogja hagyni hogy otthon maradjanak, míg az LMP-sek nem fognak leszavazni az MSZP-re. Talán ha a Jobbikosok meghasonulva tömegesen átszavaznak.

hááááát 2010.04.12. 14:20:30

Aki első körben nem a FIDESZ-re szavazott, annak meg van a megfelelő indoka.Szóval semmi sem tántorithat el a 2/3 ellen.Ez nem diktatúrától való félelem csak azt szeretném ha minden törvénymódósitást legalább két akár három párt támogatná.Nem akarom, hogy a többi párt csak ott ücsörögjön az én pénzemen.Tegyék a dolgukat és kész.Ezt hívják demokráciának.

veny 2010.04.12. 14:26:10

Egyértelmű: papíron a kis pártoknak (és a támogatóiknak) az az érdeke, hogy minden eszközzel a 2/3 ellen küzdjenek, ez adhat nekik komolyabb szerepet.

Persze nem az első eset lenne, ha nem racionálisan választanának...

Tíz kicsi indián 2010.04.12. 14:30:24

@veny: Én bízom az emberek józanságában, hogy nem kezdenek el dafke módon kispártokra szavazni. Semmi értelme annak, hogy még egyszer átéljük a 2002-2006 időszakot, amikor a két nagy párt kb. 40% körül állt, és valahogy bepottyant az MDF és SZDSZ is, pont az irreális döntések miatt. Aztán következett 4 év agónia, mert ha lett volna 2/3-os törvény, minden párt egymásnak feszült, hogy ő milyen feltételeket támaszt a törvény elfogadásához, ami miatt persze rendre meg is rekedtek a dolgok.

Feca 2010.04.12. 14:33:41

Kedves Blogger!
Ha megvizsgálod az eredményeket, az MSZP akkor tudja megakadályozni a 2/3-ot, ha a Jobbikkal együttműködik.
Ezt még Ledvai etnő is kizárta.
Az LMP pedig kevés. Inkább Fidesz-Jobbik együttműkodés lesz.
1-2 jobbikost bejuttat a FIdesz, cserébe pedig az osszes többit viszi a Fidesz. Mert a Fideszesek nem tudják, hogy igazából ök Jobbikosok :-)

Kristl 2010.04.12. 14:34:38

párt szintjén se a jobbik se az lmp nem támogathatja egyiket se.
az mszpt kevéssé mint a fideszt ha a "lehet más" oldalról vagy a "jobbik" oldalról nézzük.
Ha csak a 2/3 elvén akkor már persze más a helyzet csak az meg olyan kevéssé megfogható téma.
Ugye a negativ cél nem oly erős.

Feca 2010.04.12. 14:37:15

Kedves Piroslapos,
mit szeretnél inkább, ha a Jobbik koalición belülről támogatná a Fideszt, v. kivülről. Mert egyébént a Jobbik az MSZP-vel fog szavazni, ami nem mutat jól nekik.

veny 2010.04.12. 14:44:11

@Kristl: "párt szintjén se a jobbik se az lmp nem támogathatja egyiket se. "

Nocsak, a legfrissebb évjáratú szűzleányok is profi képmutatók? :)

"a negativ cél nem oly erős"

Megfogalmazható pozitívan, a saját elérendő pozíció ("mérleg nyelve") szemszögéből, csak szándék kérdése.

Pl. a Jobbik és az LMP, akik csak listán valakik, nem hagyhatják semmi áron, hogy a Fidesz a saját tervei szerint, azaz az egyéni körzeteket erősítve, egyedül csináljon új választási törvényt. Már ha gondolkodnak, persze...

Ecsedy Áron 2010.04.12. 14:49:20

@hááááát: Őszintén. A diktatúra rendszernek gáz. De inkább egy jószándékú diktátor rövid időre (aki szeretne a székben maradni 4 év múlva is), mint egy rossz demokrácia ad perpetuam.

Amit feldobtál, hogy a pártok dolgozzanak együtt az szerintem finoman szólva idealizmus. Az ellenzék kis hazánkban pontosan az aminek hívják: ellenez mindent amit a kormány felvet. Legalábbis az esetek legnagyobb részében. Ha nem akkor esélyes, hogy csak azért, mert a zsebük vagy más területen szerzett hatalmuk növekedésével kompenzálva vannak.

Inkább legyen egy párt ami szemmel kell és lehet tartani és nem hivatkozhat a többire. Pofára is egyedül eshet és nem kenegethet semmit semmire és senkire.

b p 2010.04.12. 14:50:51

Pedig baromi egyszerű a megoldás: Az MSZP visszalép az LMP javára minden bp-i kerületben, ahol van LMP-s.

1. LMP, Jobbik nem teheti meg ugyanezt visszafele, egyrészt politikai okokból. másrészt, mert a szavazóik úgyse mennének bele.

2. MSZP jól jár. Lehet, hogy veszít 2 képviselőt (max-max), de megakadályozza a Fidesz 2/3-át.

parttalan 2010.04.12. 14:52:22

Belgák??

A Fidesz-vezette M.o.-n már nem lesz "sikk" belgának lenni. Sőt: ugyanolyan megbélyegzettek lesznek, mint a "másként gondolkodók" (nem fidesz-szavazók). Értsd: haza-és nemzetárulók.

Tíz kicsi indián 2010.04.12. 14:54:49

@veny: Persze, gyakorlatileg összejött négy olyan párt, akik hivatalosan semmit sem kezdhetnek egymással. Ugye a Jobbik mindenki szemében a "fasiszta, szélsőséges" párt, tehát kiesik. (Ahogy a MIÉP is elszigetelt volt 1998-2002 között). MSZP-FIDESZ koalíció megint elképzelhetetlen, hiszen már 8 éve látványosan fújolnak egymásra, marad az LMP, akiknek se íze, se bűze.
Tehát a Fidesz elsőszámú dolga lesz a Jobbikot megpróbálni beolvasztani, felőrölni, mert programjukban van azért hasonlóság, ami beadható a Jobbikosoknak. ("Bár nem irtjuk ki a cigányokat, de keményen büntetünk", "na jó?", "akkor szavazz ránk, mi legalább kormányozni fogunk").
Ha ez nagyon nem megy, akkor marad a LMP darálása minden erővel, mert aki odaszavazott, az még mindig inkább billegőnek mondható, mert aki még ezek után is az MSZP-re szavazott, az menthetetlen.

parttalan 2010.04.12. 14:56:18

@b p:

ez remélem vicc. Egy nagyobb párt miért is lépne vissza egy jóval kisebb jelöltjei érdekében?

De persze fordítva sem lesz. Az az LMP végét, teljes arcvesztését jelentené. Az LMP-tagok és szavazóik különben sem szimpatizálnak a szocialistákkal - és akkor még finom voltam.

veny 2010.04.12. 15:00:53

@Ecsedy Áron: "diktátor rövid időre"

Ez kőkemény önellentmondás.

"Az MSZP visszalép az LMP javára "

Nooormális?
Szerinted a mondjuk a Bp. XIII. kerület sikeres polgármesterére szavazó közel 45%-ból mennyi szavazna át az LMP által ott indított totális senkire?

Szelid sunmalac 2010.04.12. 15:01:52

Ez most komolya kerdes? Megis mi a francert szavazna egy lmp-s barmelyik masik partra? Pont azert szavaztak rajuk, mert a tobbivel nem tudnak/akarnak azonosulni. Akkor inkabb ervenytelen szavazatot adnak le.

Bougheau Tschichka 2010.04.12. 15:04:27

"több körzetben, ahol a Fidesz vezet, az LMP és az MDF szavazói még megfordíthatják az eredményt"

Legalább mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy összeér, ami összetartozik:

LMP = SZDSZ + MDF = MSZP

Bougheau Tschichka 2010.04.12. 15:07:23

Egyébként van olyan ember az országban, aki azt szeretné, hogy megint szükség legyen a kormánykoalícióba egy pár százalékos pártocskára, hogy megint a farok csóválja???

Hogy megint olyan kormányunk legyen, amit egy kis párt zsarol?

Akkor ennek szellemében tessék átgondolni!

k-zoltan 2010.04.12. 15:08:45

Az mekkora álommunka egy kétharmados kormány ellenzékének lenni. Megkapod a fizud, a bizottsági fizut a költségtérítést arra amire akarod. És még azt sem kell mondanod, hogy te mindent megtettél, mivel teljes mindegy, ha a kormánypárt nem úgy akarja ahogy te (vagy ahogy a pártod megszabja neked).
Az egyetlen kontroll a köztársasági elnök lesz, akinek a helyére olyan bábot ültetnek a kétharmadjukból amilyet akarnak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.12. 15:08:52

@b p: Igazad lehet, ez az egyetlen lehetőség, de úgysem fog élni vele az MSZP.

veny 2010.04.12. 15:09:24

@parttalan: "Az LMP-tagok és szavazóik különben sem szimpatizálnak a szocialistákkal"

Érdekes kérdés.

Tagok ugye eleve nincsenek, tehát beszéljünk a támogatókról. :)

A térkép szerint kb. ott és kb. annyira lettek erősek, mint az SZDSZ volt, amikor még volt. Az LMP támogatója nem LMP-t akar, hanem protestál a többiek ellen.

b p 2010.04.12. 15:10:50

@parttalan @veny

Egyáltalán nem vicc. az LMP-sek biztos nem fognak nagy tömegben az MSZP-re átszavazni. Akik viszont még most is az MSZP-re szavaztak, biztos, hogy minden eszközzel megakadályozzák a Fidesz 2/3-át.

Azon még lehet gondolkodni, hogy a XIII. kerületi 2 evk-t meghagyja-e magának az MSZP (de az LMP itt se fog visszalépni), de minimum a többi 11 versenyben lévő LMP-s javára vissza kell lépni.

Áldozat (de csak parasztáldozat) az MSZP részéről, de még utoljára sakkot adhat (miután mattot kapott).

Brukk 2010.04.12. 15:10:58

Több logikai bukfenc is van a blogban.
A 2. fordulóban, tehát azokon a helyeken, ahol érvényes, de eredménytelen volt a szavazás, már csak azok indulhatnak, akik, több, mint 15 %-ot értek el. Lehet számolgatni.
MDF szavavzók? Nem nagyon látom őket.

Az eredményeket nézve, kevés olyan hely van, ahol érdemi változás jöhet össze. (1-ben ugye Mszp-s vezet, 1 helyen Szanyi alig lemaradva, ezen kívül össz-vissz talán 2-3 olyan körzet van, ahol 10%-nál beljebb van a második, főként Mszp-s jelölt)
Szóval, nagyon a határon áll a 2/3-ad, majd meglátjuk.
Persze ha mindenki LMP-stől, jobbikostól mszpstől mindenki összefog, még bármi lehet. Viszont 240-250 főnél kisebb fidesz frakció aligha. Azzal meg már lehet dolgozni.

veny 2010.04.12. 15:12:13

@Bougheau Tschichka: "van olyan ember az országban, aki azt szeretné, hogy megint szükség legyen a kormánykoalícióba egy pár százalékos pártocskára"

Tőlem akár lehet ilyen ember, de hülyeséget akarna. :)
A Fidesz stabil többsége biztosítva van. A 2/3 egész más sztori...

veny 2010.04.12. 15:13:16

@kzol_: "Az egyetlen kontroll a köztársasági elnök lesz, akinek a helyére olyan bábot ültetnek a kétharmadjukból amilyet akarnak"

Vegyük észre, hogy ehhez nem kell új.

k-zoltan 2010.04.12. 15:17:19

@veny: biztosra kell menni. Egy Mádl szintű aduász kell.

jet set 2010.04.12. 15:18:24

@elhinchaviola: Befogott orral sem szavazni az mszp-re! Így is túl sok szavazatot kaptak!

veny 2010.04.12. 15:18:28

@b p: Nem tudom mit iszol, de a helyedben felhagynék vele... :)

Dr. Tóth József személyének szól a 44,7%, a pártkötődése ellenében. Ha ebből kiveszed a személyt, azaz az egyetlen nyerő lapod, és visszalépteted egy totális mikiegér javára, azzal fel is adtad a körzetet, egyszer és mindenkorra.

Én elhiszem, hogy neked ez bejönne, de ép ésszel ilyet senki nem fog tenni.

Fapuma (törölt) 2010.04.12. 15:21:23

Ahhoz, hogy ne legyen a Fidesznek kétharmada, az 57 egyéni körzetből 9-et kell megnyernie más párt jelöltjének (vagy függetlennek). Számítások szerint 10 olyan körzet van, ahol erre lehet némi esély, ám az előző választások adatai szerint ezekben ritkán fordul az eredmény a két forduló között.

Ne is reménykedjetek, elvtársak! Kiabáljátok jó hangosan, hogy No Pasaran, ennyi. Szánalmasak vagytok...

b p 2010.04.12. 15:22:59

@veny: angyalföld lehet kivétel, mondom.

másutt pedig lehet választani, hogy 40%-kal veszítenek, vagy átadják a lehetőséget másnak, hogy nyerjen. még1x: LMP-s nem szavaz az MSZP-sre. Antifideszes MSZP-s bárkire szavaz a Fidesz ellenében (és most a felére olvadt MSZP-s szavazótáborra gondolj, akik azért valszeg nagyobb számban fanatikusok).

Szelid sunmalac 2010.04.12. 15:24:58

Miert akarna mindenki 2/3-ot? Egy tobbpartrendszeru demokratikus orszagban egy stabil tobseggel rendelkezo - de adott esetben meg egy kisebbsegben levo kormany is - kormanyozhat jol. Elvileg ez a feladata. Ja, hogy akkor tudni kell targyalni, konfliktust kezelni es konszenzusra lepni? Ez nem megy? Akkor kerem nem kell politikusnak lenni. Ugyanis ez errol szolna idealis esetben.

Vkat118 2010.04.12. 15:25:19

Egy ilyen elmaradott országnak jobb egy működő diktatúra (FIDESZ 2/3), mint egy működésképtelen demokrácia (elmúlt 8év). LMP-re szavaztam, második fordulóban Fidesz lesz, pedig nem szeretem őket.

veny 2010.04.12. 15:26:06

@b p: "LMP-s nem szavaz az MSZP-sre. Antifideszes MSZP-s bárkire szavaz a Fidesz ellenében "

Kicsit se vagy előítéletes, de tényleg... :)))

Sisko86 2010.04.12. 15:26:22

Se a Jobbikosok, se az LMP-sek nem fognak az MSZP-re szavazni, ez szerintem borítékolható. Akkor hogy lehet megakadályozni a 2/3-ot? MSZP-s visszalépésekkel azokban a budapesti körzetekben, ahol erős LMP-s jelölt van és arra buzdítani a szavazóikat (úgyis arra szavaznak, akire a párt mondja), hogy az LMP-s jelöltet támogassák. Persze ez úgyse fog megtörténni, soha nem tudták mikor kell lemondani, visszavonulni, visszalépni. Ezért is jutottak ide.

veny 2010.04.12. 15:28:46

@Slaydo: Ne haragudj, de nem hiszek a létezésedben. :)

b p 2010.04.12. 15:29:52

@Sisko86: Erről pofázgatunk egy ideje :)))

RockKéró 2010.04.12. 15:31:45

NEM VICC!!!! A 2/3 megakadályozása érdekében a budapesti kerületekben vissza kell lépni az MSZP-nek az LMP javára - nyugdíjasokat meg lehet győzni, hogy az LMP-re szavazzanak.

A kelet-magyarországi körzetekben - főleg ahol a jobbik a második - pedig a jobbik javára - nagy az átfedés a két szavazó tábor között.

Az MSZP választhat: vagy levágja a saját micsodáját vagy ráég a ház - Casino.

Szelid sunmalac 2010.04.12. 15:32:07

@Slaydo: Most engem is megleptel, nem kicsit, nagyon! Egy liberalis aki diktaturat akar?

Vkat118 2010.04.12. 15:32:36

Erős kormány kell az országnak, hogy ez most a Fidesz lett, hát istenem nem örülök neki, de ez van.

Szocik->kizárt dolog.
Jobbiknak sok gondolatával egyet értek de nekem kicsit túl sok.
Fidesz-> Elvből nem szavazok arra a populista majomra.
LMP-> Hát legalább legalizálják a motyót.

veny 2010.04.12. 15:32:37

@Sisko86: Értem, tehát a 2-4x támogatottságú jelölteket visszaléptetni az ismeretlen, ám határozottan ellenséges senkik javára, és elhinni közben, hogy az összes választónk elfogadja ezt. Frappáns öngyilkossági eljárásnak tűnik... :)

Vkat118 2010.04.12. 15:33:40

Lemaradt, hogy Fideszre max a 2/3-hoz asdnék voksot. Hogy ne tudja az ellenzék szabotálni a kormányzást.

veny 2010.04.12. 15:35:29

@Slaydo: Most akkor ezt hogy?

"LMP-re szavaztam, második fordulóban Fidesz lesz, pedig nem szeretem őket. "

VAGY

"Fidesz-> Elvből nem szavazok arra a populista majomra."

???

b p 2010.04.12. 15:36:16

@RockKéró: A jobbikot leszámítva egyetértek. Az politikai öngyilkosság lenne, és a hatása bp-en is tönkretehti a dealt.

parttalan 2010.04.12. 15:36:38

@Slaydo: " Egy ilyen elmaradott országnak jobb egy működő diktatúra (FIDESZ 2/3), mint egy működésképtelen demokrácia (elmúlt 8év). "

Na, így múlik ki a jogállam. Amikor a fejekben történik meg a váltás.

veny 2010.04.12. 15:36:47

@Slaydo: "Jobbiknak sok gondolatával egyet értek"

És LMP-t ikszeltél, most meg Fideszt fogsz?
Nem gyenge, na... :)))

Vkat118 2010.04.12. 15:37:04

veny: Pontosítottam az előző hozzászólásomban.
Az Orbánt nagyon rühellem, de hogy meglegyen neki a 2/3-ad és ne tudják a közép és kispártok szabotálni a kormányzását, szavaznék rá a második fordulóban.

b p 2010.04.12. 15:37:33

@veny: A második fordulóban nem az első fordulós eredmény fog számítani, hanem hogy mennyit tud hozzágyűjteni. és ebből a szempontból az LMP az esélyesebb

Vkat118 2010.04.12. 15:38:13

@veny:

És 2006 ban az MSZP-re szavaztam:D

Hát ez van.

veny 2010.04.12. 15:49:02

@b p: Elvből nem válaszolsz a felvetéseimre?

A fő kérdés az, hogy mire alapozod vakhiten túl, hogy a szoci szavazók 90% feletti arányban, aktívan támogatnák a LMP-s jelölteket.

Nem inkább az a reális scenario, hogy az LMP táborának gerincét amúgy is volt szoci és liberális szavazók adják, akiknek mondjuk az 50%-a átirányítható?

Amúgy abban nem hiszek, hogy formális visszalépések lennének bármerről. A kérdés az, hogy a 20% alatti jelöltek támogatói mit tesznek a második menetben. Értelmes döntésük kettő van:
- a 2/3 esélyét gyengítőt szavaznak
- nem szavaznak
Értelmetlen döntésük több is.

MoxNox 2010.04.12. 15:49:47

LMP szavazó voltam most, az MSZP-re pedig soha nem szavaztam az utóbbi 20 évben, és soha nem is fogok. Legszívesebben 1% alatt látnám őket, úgyhogy az én szavazatomat aztán várhatják a kriptaszökevény exkomcsik.

veny 2010.04.12. 15:50:18

@Slaydo: Ha még hozzá teszed, hogy elnökségi tag vagy az MDF-ben, akkor nyertél, megadom magam... :))))

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.12. 15:52:05

@b p: személyes véleményem az, hogy az MSZP-s jelölt visszaléptetés szerintem nem egy ördögtől való gondolat, nyilván nem mindenűt, és nyilván az LMP-nek is vissza kellene... de ez politika. ha nem teszik meg attól még a választó szavazhat az esélyesebb nem fideszesre... tehát az MSZP-sre

veny 2010.04.12. 15:52:35

@MoxNox: Exkomcsik helyett friss maiak, frappáns választás... :-P

veny 2010.04.12. 15:56:04

@szocdemman: "ha nem teszik meg attól még a választó szavazhat az esélyesebb nem fideszesre... tehát az MSZP-sre "

Ennyi volna a lényeg.

b p 2010.04.12. 15:56:13

@veny: Ha végignézed az adatokat rájössz, hogy ha minden LMP-s átszavazna, az is kevés lenne, mert sok helyen nagyon közel volt az 50%-hoz a Fidesz.
Az általam ismert LMP-sek egy része, ha MSZP-s, SzdSz-es is volt régebben, kényszerből volt az mert nem volt jobb, de most már olyan szinten kiábrándultak, hogy akár a Fideszre is szívesebben szavaznának. Nem beszélve a Jobbik és az LMP között ingadozókról, akikből meglepően sok van.
Tehát, ha mindenütt az MSZP-t probálnák forrmáliisan vagy inforrmálisan erősíteni, az biztos bukó.

A szoci szavazók átszavazása azért valószínűbb, mert akit még megtartott szavazójának az arctalanná vált és botrányokkal terhelt párt, miután szavazótábora kevesebb mint felére olvadt, és közben tudható, hogy ezeknek a nagy része is "befogott orral" szavazott, akkor egyértelmű, hogy nagyon erős anti-Orán erők működnek a mélyben, amik alkalmasak az összefogás létrehozására. (ez a monetum a kispártoknál korántsem ilyen egyértelmű)

Hát

b p 2010.04.12. 15:57:47

@veny: Hát így. ellenérv?

b p 2010.04.12. 16:01:03

@szocdemman: Az LMP nem fog visszalépni sehol. ezt boritékolom. Már bejeelentétek, és ezt a döntés bármely párt megváltoztathatná, de ők nem. Nekik öngyilkosság.

Innentől az MSZP előtt a terített lapok. Ő lép. Teljesen egyoldalú döntésként visszaléphet, és ezzel elérheti a célját. Minél több helyen teszi meg, annál nagyobb eséllyel.

Kell ehhez a lépéshez államférfiúi bölcsesség, belátom.

MoxNox 2010.04.12. 16:03:24

@veny: Jajj már, kár a demagóg körökért. Mutass már egyetlen kommunistát az LMP-ben! Melyikük volt diktatúrában pártfunkcionárus, melyikük szolgált ki megszálló hatalmat, melyikük nem tűri a hatalommal szembenállást, melyikük szeretne egypártrendszert? Ne röhögtess már.

is 2010.04.12. 16:04:03

egyrészt ez egy számszaki mérlegelés, és nem veszi figyelembe, hogy itt most mindenki-mindenki ellen van, és a politikai tőke bánná, ha visszalépnének.

másrészt wishful thinking. ennek semmi realitása, a FIDESZnek megvan a kétharmad. pont.

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.12. 16:04:51

@veny: ez a tipikus jó példája a játék elméletek közül a fogoly dilemmának: kooperálni vagy sem. Ha összefognak, akkor az MSZP és az LMP is jobban járhat (nyilván ha találnak olyan közös ügyeket melyekért érdemes) ha nem akkor valószínűleg azokat a mandátumokat is besöpri a fidesz. Az MSZP LMP szigorian választási megállapodással azonban hosszú távon az LMP járna jobban...

is 2010.04.12. 16:06:04

@MoxNox: majd rájössz, hogy ugyanúgy, ahogy te komcsizol mai MSZP-st, úgy fognak -igaztalanul- téged/pártod is címkézni. welcome to the magyar politkai közélet/mocsár.

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.12. 16:07:18

@MoxNox: Schiffer András egész családja... ő a 4. generációs képviselő Az ősök között van MSZP-s és Szocdem is...

dupla vé 2010.04.12. 16:07:25

@Slaydo: másik oldalról vizsgálnám a kérdést, tehát a kis pártok nem a kormányzást nem tudják szabotálni, hanem az ország még jobban tönkretételét nem tudják megakadájozni.

szégyen-gyalázat a szocik és a fidesz eredménye is, nem hittem volna, hogy ennyi embert lehet még mindig félrevezetni.

az meg hogy inkább egy működő diktatúra... hát attól tartok túl jól fog működni, és továbbra sem a magyarok javára.

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.12. 16:08:24

@MoxNox: Bocs, Király Bálint Kazincbarcika volt MSZP-s polgármestere...

veny 2010.04.12. 16:11:09

@b p: "ellenérv?"

Tessék már reálisan számolni...

Állításom szerint bármely viszaléptetés esetén van érezhető (min. 20%, de jóval több is lehet) veszteség, azaz a szavazók nem irányíthatóak át szabadon.

Ez azt jelenti magyarra fordítva, hogy adott esetben a jóval erősebb jelöltet visszaléptetni automatikusan hoz akkora szavazatvesztést, ami értelmetlenné teszi az egész akciót.

MoxNox 2010.04.12. 16:11:12

@szocdemman: Az ősök között van, de a fiúk nem felelősek az apák bűneiért. Valakinek a dédapján rugózni több, mint szánalmas. A kérdés pedig nem a korábbi generációkra vonatkozott, szóval továbbra is fennáll veny felé.

Vkat118 2010.04.12. 16:12:47

@dupla vé:

Nincs normális ellenzék az a baj, aki ellenzékben van a jó döntéseket is hátráltatja.

Lásd IMF hitel, micsoda mocskolódás ment, hogy a szocik felvették de most már persze kell, mert gazdasági szükségszerűség. (ill államcsőd a másik opció). Vissza ugyanaz igaz, ha a szociknak lesz beleszólásuk a dolgokba mindent hátráltatni fognak, hogy 4 év múlva jobb eredményt érjenek el, az általános elégedetlenség miatt.

Azt mondom mindegy milyen irányba, csak haladjunk végre, és ne 4-8 hanem 28 évig egy irányban mert csak akkor lesz gyümölcse a dolognak.

MoxNox 2010.04.12. 16:14:00

@szocdemman: Ok, 1 darab, ez valami. De ezen az alapon még a Jobbik és a Fidesz is friss kommunista párt.

veny 2010.04.12. 16:17:20

@b p: "Az LMP nem fog visszalépni sehol. ezt boritékolom. ... Innentől az MSZP ... Teljesen egyoldalú döntésként visszaléphet"

Nocsak, a Lehetmás is az agyatlan ultimátumosdit jelenti a párbeszéd helyett? Lószartmás? :)

"és ezzel elérheti a célját."

Mint mondtam, nem vezet célra szerintem.

"Kell ehhez a lépéshez államférfiúi bölcsesség, belátom. "

Nem, ehhez szuicid hajlam kell.

ismeretlen_katona 2010.04.12. 16:18:06

Hány embert ismerünk, aki három évet ült füves cigi miatt? (Én csak olyat ismerek, kettőt is, aki bukott a kérdéses időszakban, és nem ült egy napot sem.)

veny 2010.04.12. 16:20:58

@MoxNox: Schiffer bácsi volt eddig ifjúszoci Gyurcsány mellett, aztán ultralibsi TASZ-os, utána konzervatív-zöld védegyletes, most éppen újbalos-zöld LMP-s. Orbáni ívű karrier, hogy mást ne mondjak... :)

veny 2010.04.12. 16:22:25

@szocdemman: "Az MSZP LMP szigorian választási megállapodással azonban hosszú távon az LMP járna jobban... "

Szerintem is.
Ugyanakkor jogukban áll irracionálisan játszani, ez elvitathatatlan. :)

b p 2010.04.12. 16:23:43

@veny: nem egyfoma arányú a szavazatveszteség. LMP-től MSZP felé szerintem min 90%. MSZP-től LMP felé max 10% (Orbán ellenében)

dupla vé 2010.04.12. 16:24:07

@Slaydo: ez is jó hozzáállás, mindegy milyen irányba, csak menjünk, és gyorsan érjünk oda. tehát az összeomlás sem egy rossz irány, csak qrva gyorsan legyen meg, hogy végre lehessen épülni. és az építést lehetőleg már magyarok végezzék ne a nemzetközi tőke és a köréjük csoportosuló cégek.

Vkat118 2010.04.12. 16:24:08

@ismeretlen_katona:

Volt valami csaj akinek volt annyi esze, hogy a suli wc-jében szívjon füvet és vagy 5 évet kapott. Aztán a köztársasági elnök adott neki kegyelmet pár év után.

Amúgy nem értem, hogy miért illegális ami minden kutatás szerint nem ér fel az alkohol/dohányzás veszélyességének a töredékéig sem. Nyugodtan lehetne legalizálni a legyen 2-5 bokrod és szívd el otthon metódust. A világ országainak nagy része már megtette, de persze nálunk majd 2200-ban addig is marad az egészséges kisüsti.

b p 2010.04.12. 16:26:52

@veny: ""Az MSZP LMP szigorian választási megállapodással azonban hosszú távon az LMP járna jobban... "

Az LMP-nek nem mindenáron való érdeke a 2/3 megakadályozása, erről is nyilakoztak már. Innentől akkor kinek is fontosabb?

veny 2010.04.12. 16:26:57

@Slaydo: "e 4-8 hanem 28 évig egy irányban"

Franco minden szempontból reális példa, jó esélyünk van reprodukálni a rendszerét, ahogy kinézünk. De valahogy én nem komálnám, na. Tán megértesz.

Vkat118 2010.04.12. 16:27:55

@dupla vé:

Végül is, bár azért reménykedem, hogy egy FIDESZ vagy MSZP teljhatalom nem az összeomlásba vinne minket.

Ha meg igen akkor államcsőd és újrapróbálkozás.

Egy dolog ami nem vezet sehova csak a lassú összeomlásba az a rendszer ami eddig fennállt: Szocik 2 kézzel tartják a hatalmat de nincs legitimitásuk és erejük bármit keresztül vinni, ezért csak azzal foglalkoznak, hogy a Fideszig mindent maguk alá kaparjanak amit érnek.

veny 2010.04.12. 16:28:17

@b p: "Az LMP-nek nem mindenáron való érdeke a 2/3 megakadályozása, erről is nyilakoztak már."

Nos, akkor elkönyvelhetjük, hogy ők is elkezdtek gátlástalanul hazudozni. :)

dupla vé 2010.04.12. 16:28:21

@ismeretlen_katona: jah, én is ismerek párat, fél év "terápia" előre bejelentett vizeletvizsgálattal, és az igazi drogosok részéről áramló megvetéssel, hogy "te nevezed magad drogosnak?" heroinfüggőt összezárni egy olyannal aki elszívott egy füves cigit nem kicsit faxság. ezt tetézi a hozzánemértő szociális munkás, aki életében nem látott kábszert, csak mondták neki hogy "a drog rossz értem?" vicc ami drogügyekben (is) van nálunk.

Vkat118 2010.04.12. 16:29:50

@veny:

Vagy azt ami most Oroszországban van, teljhatalom az Egységes Oroszország Pártnál, erős vezér és pofánbasznak ha pampogsz ellene.
Viszont a stabil 8%-os növekedés befigyel és a nép elégedett.

Én kiegyeznék egy ilyennel.

veny 2010.04.12. 16:30:46

@b p: "nem egyfoma arányú a szavazatveszteség. LMP-től MSZP felé szerintem min 90%. MSZP-től LMP felé max 10% "

Értem én, hogy ezt hiszed, csak nem indoklod semmivel. :)

Mint említettem már, a 20% alatti veszteség elvi lehetőségét is tagadom, bármely relációban. Persze hozhatsz ellenpéldát, ha tudsz...

b p 2010.04.12. 16:30:51

@veny: "Nos, akkor elkönyvelhetjük, hogy ők is elkezdtek gátlástalanul hazudozni. :) "

Ez így nem túl elegáns állítás. Miért is?

veny 2010.04.12. 16:32:32

@dupla vé: "mindegy milyen irányba, csak menjünk, és gyorsan érjünk oda"

Vegyük észre, hogy aki nem tudja, hogy hova megy, az kizárt, hogy odaérjen.

dupla vé 2010.04.12. 16:33:41

@Slaydo: én is nagyon remélem, hogy nem lesz igazam, de azért be kell látni, hogy amit a fidesz csinált 4 évig kormányon, utána 8ig ellenzékben az nagyban hozzájárult a szocik "sikeréhez" a lassú pusztulás felé. nem látom hogy mitől van most "itt az idő" és eddig miért nem volt. és a szocik két kézzel tartott hatalma... ugyan ezt látom Orbánon is :(

b p 2010.04.12. 16:34:57

@veny: "Persze hozhatsz ellenpéldát, ha tudsz... "

Az LMP-ből az LM azt jelenti, hogy ne az MSZP és ne a Fidesz. Így például nem jelenti azt, hogy Fidesz helyett MSZP.

Az MSZP-ből az SZ már nagyon régóta sajnos nem jelent semmit, de ha valamit, akkor a Ne a Fideszt!

A közös halmaz megtalálható, de a fenti kompatibilitási problémák miatt ezt csak az LMP vezetheti. Érthető?

dupla vé 2010.04.12. 16:35:24

@veny: ez nagyon igaz. most mi hova is megyünk? :)

veny 2010.04.12. 16:36:46

@b p: Mert nyilvánvalóan érdekük, amiről azt mondják, hogy nem érdekük. Überegyszerű.

Vkat118 2010.04.12. 16:37:54

@dupla vé:

Pont erről beszélek én is, a szocik is nagy mértékben hozzájárulhatnak a Fidesz "sikeréhez". Ezért jobb ha nem lesz beleszólásuk a kormányzásba.

Nekem mindegy, hogy ki van hatalmon ameddig rend, fejlődés van az országban és nem nyúlnak túl mélyre a privát szférámba.

dupla vé 2010.04.12. 16:42:11

@Slaydo:"Nekem mindegy, hogy ki van hatalmon ameddig rend, fejlődés van az országban és nem nyúlnak túl mélyre a privát szférámba. "
ennek tükrében az elmúlt 20 évről mi a véleményed? mert én csak egyre nagyobb rendetlenséget látok, és egyre nagyobb visszafejlődést.
kiváncsian várom mit kezd ezzel a fidesz, és a nemzetiszínnel körbetekert bilit kiürítik végre, vagy utoljára még beleszarnak egy nagyot

veny 2010.04.12. 16:42:17

@b p: Üres szlogenekkel dobálódzol. Mondjuk az LMP nem sok másra ad neked módot, az is igaz.

Egyébként tudsz példát 90% felett sikeres szavazat átirányításra vagy sem? Mert hogy ez volt a kérdés, amire látszólag válaszoltál.

b p 2010.04.12. 16:43:00

@veny: bocs, rosszul idéztem:

"Az igazi ellenfél nem a Fidesz 2/3-a, hanem a mutyizós-latolgatós politikai eszközök, egy magasztosabbnak gondolt cél érdekében. Mondom ezt úgy, hogy nem örülök a 2/3-nak, mert a 2/3-os törvények a társadalmi konszenzuskeresés ösztönzését szolgálnák, nem egy párt egyeduralmát. Az LMP 2/3-ának sem örülnék.
Az LMP 2010-es Parlamentbe jutásának legfontosabb céja nem a(z így-úgy) sikerre vitt ügyek, hanem az értelmes, átgondolt, a civil szférával egyeztetett javaslatok, kritikák, módosító indítványok elhangzása.
Nem kell senkivel összeállni senki ellen! A választópolgárok mellett kell állni, és bízni a józan ítélőképességükben.
Bárkivel való összeállás az LMP elhiteltelenedését jelentené, pedig mi azt mondtuk, hogy lehet más..."

b p 2010.04.12. 16:44:17

@veny: "Egyébként tudsz példát 90% felett sikeres szavazat átirányításra vagy sem? Mert hogy ez volt a kérdés, amire látszólag válaszoltál. "

Nem. És te se tudsz, meg másmilyenre sem, mert Mo-n titkos szavazás van.

veny 2010.04.12. 16:47:05

@Slaydo: " és nem nyúlnak túl mélyre a privát szférámba. "

Utóbbiban okos ember nem reménykedik olyan rezsim idején, akik szerint a vallás KÖZÜGY.

napkitores 2010.04.12. 16:47:19

@MoxNox:

azért a családi szocializáció számít, komcsik nevelték fel.
persze ettől még "lehetne más", de nem az, hisz a 90-es években szocialista ifjúsági szervezetet próbált alapítani, előtte meg gyurcsánnyal akart mozgalmat indítani 89-ben.
akkor még úgy tűnik, hogy nem volt más, még haverok voltak fletóval... két éve aztán hirtelen "más" lett, mi? :)

egyébként is, milyen sunyi patkányképe van a csávónak, mintha a macskafogóból lépett volna ki, én nem bíznék meg benne egy percig se:

galeria.index.hu/belfold/2010/04/11/elokeszuletek_az_lmp_kozpontjaban/?current_image_num=14&image_size=xl

ilyen arccal bejutni... kellett az a médiahátszél erősen

andrush 2010.04.12. 16:48:06

Ha az MSZP tökös akar lenni, akkor azokban a körzetekben, ahol reménytelen a dolog, egyszerűen visszalépteti a jelöltjét, hátha a helyi LMP vagy JOBBIK jelölt legyőzi a FIDESZ-t. Elképzelem, ahogy a Gyurcsány-fan nyuggerek mennek szavazni a gárda-egyenruhás Pősze Lajcsira, csak nehogy az OV:P

Vkat118 2010.04.12. 16:49:10

@veny: Teljesen egyetértek veled, egyik oka amiért nem szimpatikus a Fidesz.

veny 2010.04.12. 16:50:02

@b p: Tehát nem tudsz, de hiszel benne. Az fontos. :)

veny 2010.04.12. 16:52:08

@andrush: Anyád a nyugger, remélem még sokáig

b p 2010.04.12. 16:53:13

@veny: Eddig szerintem normálisan vitáztunk. A mostani retorikai bukfenced nagyon kemény, mert ezt az érvet te hoztad be, és neked sincsenek bizonyítékaid. Úgyhogy szerintem térjünk vissza a normális vitastílushoz.

Pl. 15:55 Lendvai:
Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, még arra is nyitottak, hogy adott esetben a szocialista jelölt lépjen vissza az LMP javára.

veny 2010.04.12. 16:59:19

@b p: "Bárkivel való összeállás az LMP elhiteltelenedését jelentené, pedig mi azt mondtuk, hogy lehet más.."

Elképesztően rossz helyzetértékelés.

Ami helyett más kéne, de sürgősen, az épp az a tulajdonsága a magyar pártoknak, hogy képtelenek konkrét ügyekben racionális, nyíltan vállalt alkalmi együttműködéseket kialakítani egymással.

andrush 2010.04.12. 17:01:27

@veny: Azért racionális az LMP lépése, mert a Fidesznek úgyis meglesz a 2/3, erről pedig Lendvai Ildikó & Co. gondoskodott 2002 és 2010 között, nem Schiffer Bandiék az elmúlt két hétben...

b p 2010.04.12. 17:02:57

@veny: szavakon lovalgosz. Te is tudod jól, hogy az LMP kinyírná magát ezzel.

veny 2010.04.12. 17:04:54

@b p: No még egyszer: azt állítod, tehát azt kellene alátámasztanod, hogy LMP-MSZP arányban 10%, fordítva 90% hatékonyságú a visszaléptetés.

Eddig érvként a pártok neveit hoztad fel, ez sajna nem érv, de mindenképp érdemel egy jóízű ROTFLMAO -t... :)

ismeretlen_katona 2010.04.12. 17:05:39

@Slaydo: Ja, azt lehetett tudni, hogy lesz egy-két "kirakatügy", de a tömeges perszekúció természetesen elmaradt. (És nagy kedvem lett volna pofánvágni azokat az ismerőseimet, akik a Rózsaszín Pitbulltól idézgettek nekem: "szavaztál volna az MSZP-re/ vehetnél füvet hétvégére")

Mindegy, ez elég off itt, mint ahogy az eredeti posztban is az volt.

andrush 2010.04.12. 17:09:52

Egy szó mint száz, hogyha az LMP pofán akarja köpni közel négyszáz-ezer szavazóját, akkor visszalép...ennyi.

veny 2010.04.12. 17:10:54

@b p: "az LMP kinyírná magát ezzel"

Kétségkívül van ebben valami. Minden lépés, ami kicsit is valamilyen, ártani fog nekik kezdetben, hiszen a bizalmat épp a szűzi semmilyenségükre kapták.

Ugyanakkor hosszú távon már nem lehet erre építeni, ők tegnap este a valós parlamenti politika részei lettek, ennek minden eszközével és nyűgével. Az LMP hosszú távú sikere már azokon a valamiken, mármint a valamilyen valamiken fog múlni, amiket innentől TESZ. A nemtevésnek annyi.

veny 2010.04.12. 17:13:48

@andrush: A visszalépés egy dolog, a szavazó magatartása meg másik.

Második fordulóban tizenszázalékos jelöltre szavazni teljesen értelmetlen döntés.

b p 2010.04.12. 17:18:40

Azt hiszem dolog eldőlt:

"Az LMP jelöltjei nem készülnek visszalépésre egyik választókerületben sem, mondta Jávor Benedek szóvivő. Ugyanezt mondta hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, az országos választmány tagja."

"Arra a kérdésre, hogy ha most az LMP szavazóit kérik együttműködésre, a választások előtt miért kampányoltak aktívan a kis pártok ellen, Lendvai azt felelte, hogy ők csak egy veszélyre hívták fel a figyelmet, ami az MDF esetében be is igazolódott. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, még arra is nyitottak, hogy adott esetben a szocialista jelölt lépjen vissza az LMP javára."

Parajpuding 2010.04.12. 17:26:20

Vagy a fidesz ellenében szavaznék, vagy el sem megyek a második fordulóra. Egyet nem fogok: a fideszre szavazni.
Nekem jó a memóriám és nem bocsátom meg, hogy mit műveltek az elmúlt 20 év alatt (mint kormánypárt, vagy mint ellenzék).
És jelentős részben szerepük volt abban, hogy ezt az amúgy sem összetartó nemzetet kettészakították. Kormányozgassanak. De nem kétharmaddal.

veny 2010.04.12. 17:27:34

@b p: Finomodik ez még... :)

Most jó dolog pl. egy Vári Gyurit a maga hatalmas bölcsész lelkével kitenni annak, hogy legfeljebb a saját aktivistái adnak le rá voksot a második körben?

Jó dolog az egyszeri szavazót esélytelen jelöltekkel fárasztani?

SZVSZ az esélytelen jelöltek részéről a visszalépés a korrekt megoldás. Nem kell feltétlenül megjelölni "utódot", lehet azt anélkül is. A szavazó majd dönt, arra van.

b p 2010.04.12. 17:32:56

@veny: "az esélytelen jelöltek részéről a visszalépés a korrekt megoldás."

egyetértek, és mivel az MSZP nem tudodd több szavazót maga mellé állítani: esélytelen.

Egyébként ebbe az esélytelenezésbe a szocik, úgy tűnik csúnyán belebuktak, és Lendvai most az LMP szavazókhoz kuncsorog.

Mit gondolsz milyen a fogadtatás a múlt heti nyilatkozatok után?
És milyen lenne az LMP reális támogatottsága a múltheti "esélytelenezés" nélkül?

veny 2010.04.12. 17:36:39

@b p: Értem én, a 44,7%-os szoci jelölt teljesen esélytelen, ellenben a 10%-os LMP-s egyáltalán nem, sőt. :)))

Mondd ki bátran: a polgárok 2/3-a LMP-s, csak még nem tudnak róla.

Anyám... :((((

b p 2010.04.12. 17:41:27

@veny: A 19 és a 7.5%-os pártok aránya nem épp azt mutatja, amit te mondasz. Messze nem akkor az arány. És ezt az arányt befolyásolta az MSZP "hazugságkampánya", amibven végig azt állították, hogy az LMP esélytelen.

előbb csak 2 kérdést tettem fel, és erre olyanokat adsz a számba, amit egyáltalán nem mondtam. A vitát befejeztem, mert ez innentől nem vita.

Többé az MSZP sem tudja átverni a polgárokat "elveszett szavazatokkal". Meglátjuk ez mennyit zsugorít még rajta.

Üdv

veny 2010.04.12. 18:16:20

@b p: Konkrét jelöltekről vannak a számok, nem az országos listáról. Mert hogy ugye jelöltre megy a második kör, nem listára, ha nem tudnád.

veny 2010.04.12. 18:20:21

@b p: "MSZP sem tudja átverni a polgárokat "elveszett szavazatokkal""

Milyen értelemben átverés azt állítani, hogy a második körben egy tizenpár százalékos jelöltre voksolni teljesen felesleges?

Gyere már oszt világosíts... :)

De előbb kér otthon az asszoyntól némi fékezett habzásút, rád férne.

b p 2010.04.12. 18:23:41

@veny: Az MSZP az első forduló előtt hazudott, hogy az LMP nem kerül be, bekerült.

A számaid biztos nem konkrét jelölttől vannak, mert messze nincs 44%ja egy szocinak sem LMP-s kerületben,

ennyi.

veny 2010.04.12. 18:53:47

@b p: "A számaid biztos nem konkrét jelölttől vannak, mert messze nincs 44%ja egy szocinak sem LMP-s kerületben,"

Budapest, 20. OEVK.
Gondolom nem fogsz elnézést kérni a hazugságodért, az nem trendi.
Persze az is lehet, hogy nem hazudsz, csak nem is tájékozódsz.
Nem rangsorolnám a lehetőségeket.

MoxNox 2010.04.12. 19:31:31

@veny: És te ezt veted össze a volt MSZMP káderek és főfunkcik által mozgatott MSZP-vel? Továbbra is röhelyes az összehasonlítás.

J_H_Mallory (törölt) 2010.04.12. 23:10:49

Az LMP teljes eddigi arcultépítését tenné zárójelbe, ha a legkisebb engedményeket is tenné az MSZP irányába. Az MSZP elindult a lejtőn, és mindenkit, aki a közelébe megy, ránt magával.

Nem vagyok LMP fan, de jó odds ellenében szívesen fogadnék arra, hogy már az önkormányzati választásokon keményen megszorongatják az MSZP-t, Budapesten azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy meg is verjék őket.

b p 2010.04.13. 08:04:58

@veny: Az átlagosan és nagy tömegében Pesten 25%-ot kapott MSZP-t ezzeé a 44%-kal jellemezni, szerintem ez az igazi hazugság, ami sunyi is, mert csúsztat.
Kb. 75-ször írtam le neked is, hogy az angyalföldi 2 jelöltnél (Itt és a 32%-os Szanyi esetében) talán logiksuabb nem visszalépni.

És akkor miről is beszélünk? Hogy csak a 25%-ot kell a 12-16%-kal összehasonlítani. Csak a 25%-ot az MSZP megfélelmlített és undorodó szavazókkal érte el, míg 1x%-ot az LMP a legbátrabbakkal, akik nem szartak be az MSZP hazugságaitól.
süti beállítások módosítása