Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Költészet napi voksolás

2010.04.11. 11:46 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: józsef attila 2010 9ker

Harminckét éves lettem én, meglepetés e költemény. Vetette papirra a krisztusi kort megélt költő. József Attila születésnapján szavazunk, emlékezünk egy költőre, és tisztelgünk a költő óriásaink előtt. Szóval a szavazás után válaszd József Attilát!


József Attila Budapesten, Ferencvárosban született. Az akkori IX. kerület képe teljesen más volt. Főként szegény munkások, cselédek és „alkalmi munkások” lakták a Gát utcai szülőházának környékét. Azóta a szobakonyhák eltűntek, megújultak de költő emlékét őrzi a kerület. Bár nem az eredeti szülőházában, de a Gát utca 3-ban került kialakításra az az emléklakás, amelyik bemutatja a költő életét. Még mi előtt a helytörténészeket a tény ferdítés vádja érné, a pesti bérházak szegény lakói, bizony sűrűn költöztek. József Attila családja is ezen, családok közé tartozott, több lakhelye is volt a kerületben. A gyermek Attila csupán három éves volt, amikor az apa elhagyta a háromgyermekes családot, s elindult szerencsét próbálni Amerikába. Végül Romániáig jutott, de családját végleg apai gondoskodás nélkül hagyta. Az édesanyjának csak nagy nehézségek árán sikerült gyermekeit eltartani, végül úgy döntött, hogy két kisebb gyermekét Öcsödre adja nevelőszülőkhöz. Azok a gyermek füle hallatára beszélték meg szomszédaikkal, hogy az Attila név nem létezik, és innentől fogva Pistának szólították. Fontos tényező volt életében, hogy Attila hun vezérről szóló olvasmányokat talált. Ez természetesen felkeltette érdeklődését az irodalom iránt, hisz ezek a legendák újra megerősítették identitástudatát.

Csaknem három évet töltött József Attila ennél a parasztcsaládnál, mikor anyja visszavette a két testvért. József Attila már gyermekkorában kemény fizikai munkát is vállalt, hogy a család szegénysége enyhüljön. A Vágóhíd és a Ferencvárosi pályaudvar, az akkor még meglévő Mária Valéria nyomortelep számtalanszor ihlette az írásra. Lehet, hogy nem véletlen, hogy az urbanizációs folyat során, létrejött sátor város felszámolásaként épített, az ország első lakótelepe, József Attila nevét viseli. A rendezet és szép, virágos lakótelepen, természetes, hogy több emlékmű is emléket állit a fiatalon elhunyt művésznek.

Sokan mondják, hogy nem értik a művészetét. Ha időd engedi, látogasd meg a Gát utca 3-at, majd sétálj ki a Ferencvárosi Pályaudvarra. Mert ezek olyan helyek, ahol a macskakövek a flaszter, a házak és a levegő ontja magából azt, amit József Attila is látott, meglátott.

Majd a Gyáli úton keresztül, (ahol az a nyitott bútorszállító, melyből az első rádióadás megszólalt, még ma is látható) átsétálva a Börzsöny utcai könyvtár előtt lévő József Attila emlékműnél gyújts egy gyertyát. A túra végére egész biztos megérted azt, amit Attila üzen nekünk.

Hazánkban 1964. óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelgünk a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr841911533

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Voks ELADÓ 2010 | A Te szavazatod mennyiért vehető meg? Megvehető? 2010.04.11. 12:38:37

Az összegeket forintban, az egyéb javakat jól meghatározva kérem:)Fél disznó, tízezer... stb:)      

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása