Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Viktor apuci

2010.03.28. 13:39 | szocdemman | 2 komment

Címkék: választás fidesz orbán viktor 2010

Az egy élmény volt, amikor először megláttam Orbán Viktor választási nagyplakátját. Nem is akármilyet. A nemzet miniszterelnöke az Örs vezér terétől nem messze, egy panelház oldaláról figyelt minket, földi halandókat. Nem tudtam eldönteni, hogy rajzolták, avagy fényképezték azt az agyonretusált hirdetményt. Mintha egyenesen a nyolcadikos történelemkönyv 134. oldaláról lépet volna a nagyérdemű elé, szerte az országban.

Nem a személyek, hanem a plakát stílusok hasonlítanak. Bármiféle hátsó gondolat nélkül, nekem a kommunista vezetők május elsejei „ide is tegyünk ki, még egy három méteres Mao képet, hagy lássa a dolgozó nép mennyire is szereti őt” című történet villant be.

No, de milyen is a dolgozó népet megrendíthetetlenül szolgáló vezető? Nagy, barátságos és lefelé nézz, le ránk. Nem úgy, mint 2006-ban, bele a szemünkbe, vízszintesen.

 

De miért néz lefelé reánk? Lenéz minket? "Egy túrót mama!" (Még mielőtt, Orbán Viktorra húzom rá az egész manipulálciót, megjegyzem, hogy Gyurcsánynak is volt egy hasonló plakátja,  igaz, rövid ideig és nem ez volt a fő plakátja.) No miért is kell, hogy a nemzet vezére barátságosan lenézzen ránk?

Az ok természetesen pszichológiai. Egy gyerekkori emlékre asszociálunk, akaratlanul is. A gyermek kisebb a szüleinél, így természetes, hogy a szülők lenéznek csemetéjükre. Kedvesen, barátságon. Ezt az élményt, ahogy nő fel az ember, egyre kevesebbszer éli át. A szülő lábainál totyogó korunkba, ég belénk az érzés a lenéző kedvesen mosolygó bácsiról, hogy biztonságban vagyunk, és számíthatunk rá. Félünk nélküle, de ha közelünkben van, akkor minden rendben.

Ezt az érzést lehet fokozni az élénk, túl exponált fényképpel  és színekkel. Mindkét alanyunknál a fotó nagyon világos, már-már ragyog a vezető. Barátságos, meleg háttérrel.

Az Orbán-plakátnál ez még durvább. A kék-fehér színekkel dolgozó felirat a hitelességet erősíti. Nem véletlenül használja szinte minden híradó, vezető honlap ezt a két szint (plusz egy intenzívet: vöröset vagy narancsot).

No és csak semmi zavaró. Ebbe az érzésbe nem fér bele egy név vagy egy pártlogó. Ha esetleg a választó nem csak néz, hanem olvas is, odalenne a bizalom. És ha még szembesülne is azzal, hogy ott alul fityeg egy Fidesz embléma, bizony jelentősen rombolódna ez az idilli vezérkép. A Fidesz kampánycsapata nem terhel minket ilyen fölöslegesen zavaró dolgokkal, talán oda is lenne a 'mindenki apukája' érzés.

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr61874721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gepárd Géza 2010.03.29. 00:16:28

"...Viktor savanyú a narancs, Viktor keserű a narancs, Viktor csalódtam benned, Viktor nem kéne menned?..."

bybi 2010.03.29. 18:39:32

Áhhh.. Mit kell tenni, hogy az emberek elfelejtsék a FiDESz-t? A legrosszabb az összes közül.....
süti beállítások módosítása