Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kik a jelöltek keleten?

2010.03.20. 14:29 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz választások ajánlás borsod heves 2010 szabolcs jelöltek nógrád lmp

Tegnap lezárult a jelölt állítás. Aki bujt, aki nem, vége. Nincs több kopogtatás és csengetés. De kik azok, akiknek sikerült a 750 ajánlást összeszedni? Most induló sorozatunkban górcső alá vesszük a 176 választókörzetből a legérdekesebbeket.

 

Olyan jelöltekkel foglalkozunk, akik valamilyen szempontból kiemelt figyelemre méltóak. Ők a pártok erős emberei, legyen az helyben vagy országosan. Ismert szereplői társadalmunknak. Vagy a médiavilág politikus celebjei lettek. Megnézzük, hogy ki, hol próbál mandátumhoz jutni. Keletről fogunk nyugatra haladni. Így első választókörzeti mustránk Nógrádba, Hevesbe, Borsodba és Szabolcsba fog elkalauzolni.

http://www.bpn.hu/news_images/1042/szekyne_sztremi_melinda_250_634_20090924235915_957.jpgNógrád megye a legkisebb megyénk. Csupán négy választókörzete van. Igazán érdekes választókerülete nincsen. Főként helyi erős emberek méretődnek meg. Erre jó példa a salgótarjáni választókörzet, ahol Boldvai László, MSZP megyei elnöke küzd a polgármesterrel Székyné Dr. Sztrémi Melindával. Igaz a polgármesterasszony lehet, hogy másfélmilliárdos kárt is okozott azzal városának, hogy két cégnek is eladta ugyanazt a telket. Ezzel együtt nem valószínű, hogy Nógrádra tapadna a politikai elemezők gondos figyelme. Kanyarodjunk is át a következő megyére.

Sztrémi Melinda fideszes jelölt, aki két cégnek is eladta ugyanazt a telket.

 

Heves megyében hat választókörzetben csaphatnak össze a pártok. 2006-ban mind a hatot megnyerte a szocialista párt, és az egyetlen olyan http://www.miep.hu/friss/2006/szeptember/sneider_tamas.jpgmegyénk, ahol a megyei közgyűlésben többsége van a pártnak. Több országosan erős ember is indul, szinte mindegyik választókerületre jut egy polgármester. Ez alól az első, egri székhelyű választókörzet sem kivétel. Itt egy ex- és egy regnáló polgármester küzd a választók kegyeiért. A bal sarokban Dr. Nagy Imre, korábbi városvezető, a jobban pedig Habis László polgármester. Érdekesség, hogy Habis függetlenként lett a város első embere. Az összecsapásba szélsőjobbról a Miép volt városi elnöke, a maffiózós beszédéről elhíresült Sneider Tamás kiabál be.

Sneider Tamás jobbikos jelölt, aki szerint "a maffiózókkal is jóban kell lenni".

 

A kettes választókörzetben (Pétervására) indul az LMP egyik alapító tagja, Ivády Gábor. Aki egyébként Ivád polgármestere. Korábban Fideszezet, de onnan kilépett, és 2006-ban MDF jelöltként méretődött meg. Ugyan itt áll rajthoz Sós Tamás, a megyei közgyűlés MSZP-s elnöke.

Vona Gábor a Jobbik elnöke már a hármas választókörzetben kapar a töredékszavazatokért. Amúgy ez -a gyöngyösi körzet- az egyetlen, ahol nem akar képviselő lenni egyetlen polgármester sem.

Hevesből még a hatos választó körzet az, ami érdekes lehet. Füzesabonyban Kórozs Lajos MSZP-s államtitkár, a nyugdíjpolitika szakértője, valamint a Vállalkozók Pártjának elnöke Herman István, természetesen Fidesz-KDNP támogatással indul.

Helló BAZ megye, mi újság itt nálad? Hát én úgy látom Borsod az a megye, ahol lehetnek meglepetések. A harmadik legtöbb választókörzettel rendelkező megye. Tizenhárom körzetből, 2006-ban tízben nyert az MSZP és csupán háromban a Fidesz. A balos fellegvárként számon tartott megyében is kikapott az MSZP az EP választásokkor, érdekes, hogy nem a Fidesz felé tolódtak el a szavazók, hanem a Jobbik felé. Ebbe a képletbe még mások is bekavarhatnak. Szóval nézzük meg, mit tartogat Borsod?


Az első négy, miskolci választó körzetben a szocialisták kreatív kampányt folytatnak.  A négy miskolci szocialista jelölt egyéni elsimertségére építenek, amit honlapjuk is ügyesen hangsúlyoz:

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1003/miskolcmszp.jpg

A városban a Fidesz korábban próbálkozott  Pelczné felépítésével, de láthatóan feladták feladták. A számokkal is nehezen birkozó fideszes fő-asszonyt nem merik egyénikben indítani.

Kazincbarcika egy átigazolástól vált érdekessé. A város korábbi szocialista polgármestere Király Bálint most az LMP színeiben próbál szerencsét.

Ez azért érdekes, mert korábban egy fő-LMP-s arról írt, hogy az ilyeneket nem fogadják szívesen: "ne gyertek ide. Ne fogalmazzatok levelet arról, hogy ti is szeretitek a természetet, hogy mindig is rokonszenvesek voltunk a számotokra, hogy ti hiába próbáltátok belülről megreformálni az SZDSZ-t / MSZP-t, ... ne lássatok bennünk semmilyen lehetőséget, ne akarjatok „szakértelmetekkel” segíteni, egyáltalán, ne szeressetek minket!" Ezek után úgy gondolom, hogy a város jelenlegi szoci polgármestere, Szitka Péter az esélyese ennek a körzetnek. De érdekesség még, hogy a 2006-ban Fidesz színekben képviselővé lett, Vállalkozók Pártjának korábbi elnöke Császár Antal is kopogtatott, igaz függetlenként.

Ennél mindenképp érdekesebb Ózd. A körzet kirobbanthatatlannak tűnő szocialista képviselője, Dr. Tóth István mellett indul Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnöke (MCF színekben), valamint Riz Gábor helyi Fidesz „nagy” ember. Ez is az a választókerület, ahol jelentősen előretört a Jobbik is. Ráadásul a helyi szocik belső harcoktól terheltek, könnyen elveszíthetik ezt a korábban  tuti választókerületet.

A 31 településből álló hatos választókörzetbe csupán az hoz színt, hogy itt indítja az MSZP a Societas elnökét, Varga Lászlót.

https://m.blog.hu/fi/fideszfigyelo/image/orban/Orban_Viktor_Molnar_Oszkar_Edeleny_polgarmestere_Fidesz_kepviselo.jpgAz edelényi nyolcas választókörzet szerintem az ország egyik legérdekesebb választókörzete. Sikerült ugyanis elindulnia Molnár Oszkárnak. A város gumikalapácsos kijelentéséről hírhedté lett polgármestere, kellemetlené vált a Fidesznek, így független jelölt lett. Kijelentései forrásául azt a kórházigazgatót (Dr. Daher Pierre) jelölte meg, akit a Fidesz most indít. Az MSZP, megyei elnökükkel Gúr Nándorral vág neki a választásoknak. Sikerült összeszednie a 750 ajánló szelvényt Horváth Aladárnak, Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének is.

Molnár "gumikalapács" Oszkár, most nem a Fidesszel, hanem függetlenként indul.

Az encsi választókerületben található az a település ahol az MSZP százalékosan a legjobb eredményt érte el az Európa Parlament választásokon. Csenyétén a szocialistákat 90%-fölött támogatták. Ennek ellenére nem sok esélye van Nyakó Istvánnak, hisz 2006-ban is a Fidesz képviselője, Ódor Ferenc nyert.

A megye 11-es választó kerülete, ami még érdekes lehet. Szerencsen indul Monok polgármestere. Szepesi Zsolt a településen bevezetett szociális-kártyával került a média figyelmébe. Az Összefogás Párt színeiben tündöklő polgármester mellet, itt szerezhet mandátumot még Ficsor Ádám Mszp-s ex-titokminiszter, valamint az MSZDP színeiben debütáló Roma Polgárjogi Mozgalom borsodi elnöke Dancs Mihály.

 

BAZ megye is jó hely, de most elhagyom, mert várnak ránk a szabolcsi körzetek. Ez is egy olyan megye, ahol 2006-ban taroltak a szocialisták. A tízből csupán három helyen győzött a Fidesz. Itt is az volt tapasztalható az EP-választásokon, hogy a Jobbiknak sikerült a vártnál jobban megerősödnie. Jelöltállítás szempontjából elégé unalmas egy megye.

Azonban a nyíregyházi egyesben üde színfolt a civil mozgalmas Seres Mária. A kettesben jutott lehetőséghez ismét Tukacs István szocialista államtitkár.

Talán még a hármas választó körzet a legérdekesebb. Itt indul Juhász Ferenc, ex-honvédelmi miniszter (MSZP), függetlenként a város polgármestere Rozgonyi Attila, MDF színekben az ismert ügyvéd, Dr. Helmeczy László József. A Jobbik helyben egy igen ismert embert állított, Császár József személyében.

Említésre méltó még, hogy Nyírbátori választókörzetben Veres János pénzügyminiszter (MSZP) próbálja megvédeni a mandátumát.

Az MSZP-től idén végleg levált MSZDP milliárdos elnöke, Kapolyi László a vásárosnaményi választó körzetben vereti meg magát.

Holnap a Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád  megyei választókerületekben induló jelölteket pásztázzuk át.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr1001854628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása