Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Nem lesz az MDF-nek budapesti listája?

2010.03.04. 07:00 | partizano | 4 komment

Címkék: budapest mdf

A fővárosban egyenesen csodára van szüksége az MDF-nek ahhoz, hogy területi listához jusson. Ha az országos lista össze is jön, ám de területi lista nélkül Budapesten nem lehet az MDF-re szavazni. A kétmilliós város szavazatai nélkül a parlamenti küszöb átlépése lehetetlenné válik, hisz az ország húsz százaléka a fővárosban lakik.

Négy évvel ezelőtt a jelöltállítás nem okozott még komoly problémát, de akkor is csupán 153 fórumos tudott elindulni a választásokon, az MDF pedig nagy meglepetésre még is átugrotta az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az MDF vezérkara még mindig azt kommunikálja, hogy az ajánlószelvények ugyanolyan ütemben gyűlnek, mint négy éve. Bár jelenleg csupán 21 jelöltnek gyűlt össze a szükséges mennyiségű kopogtatócédula, és további öt politikus vár az Helyi Választási Bizottságok döntésére. Olyan erős megyéjükben, mint például Baranyában, ahol négy éve az MDF minden választókerületben jelöltet állított, cikkünk megjelenéséig még egyetlen jelölt sem adott le kopogtatócédulákat, és az atv.hu úgy tudja, hogy Budapesten több választókörzetben leállította kampányát a fórum, mivel ezen jelöltjeinek esélye sincs arra, hogy március 19-ig összegyűjtsék a minimálisan szükséges kopogtatócédulákat.

„Szerintem Bokros Lajosnak sem szóltak, mekkora bajban vagyunk” – fogalmazott az atv.hu-nak egy fórumos politikus, aki szerint márciusban szinte már alig lehet kopogtatócédulákat gyűjteni, a 19-i határidő pedig – ahogy fogalmazott - „már a nyakunkon van”. Ahhoz, hogy a párt területi listához jusson Budapesten, nyolc jelöltet kell állítania a pártnak.

„Az MDF már meg van mentve” – fogalmazott néhány hete az egyik prominens MDF-s kampányszervező. Az említet hírportál ugyanakkor úgy tudja, hogy az MDF anyagi forrásai erősen megcsappantak, már az úgynevezett call center további üzemeltetésére se igen futja. A jelöltállítással eddig sem boldogult könnyen a párt, ez után pedig lehetetlen lesz.

„Ha a jelenlegi állapotokat nézem, akkor a fórumosok közül talán Herényi Károlynak és John Emesének van még esélye” – fogalmazott egy MDF-s, aki azt is elárulta, hogy Csapody Miklós csupán ötszáz cédulát gyűjtött össze a 15-ös választókörzetben. Csapody Miklósról érdemes megjegyezni, hogy 1990 és 2002 között sorozatban négyszer nyert egyéni mandátumot ebben a választókörzetben, még régebben (2007-es időközi választáson) Koltai Róbert színész is hozzájárult a kampányához, mégis „vért izzadva” gyűlnek csak az ajánlószelvényei.

1,3 millió szavazóba kerülhet Budapest elvesztése

Az SZDSZ-ben még Boruzs András áll jól, de mindezt összeadva nincs meg a nyolc fővárosi jelölt, ahhoz, hogy meglegyen a budapesti területi lista. A történet pikantériája, hogy az MDF-SZDSZ összefogás éppen Budapest „meghódítása” miatt jött létre, hiszen a liberálisoknak – a kampánypénzeiken túl - egyetlen bázisa volt, hogy itt még a drámai EP-választásokon is majdnem öt százalékot értek. Ezt a több tízezer szavazót kívánták a MDF kampánystratégái becsatornázni az MDF mögé.

Budapest elvesztésével (ha persze ez megtörténik) az MDF 1,350 millió potenciális szavazótól és jó pár fővárosi mandátumtól esik el. Ugyanis a választásokon nem egy országos listára szavazhatnak a polgárok, hanem az egyéni jelöltek mellett pártlistákra. Olyan megyékben, ahol nincs egy pártnak meg a kellő egyéni jelöltje, ott nem lehet a párt listájára szavazni. Gyors számításunk szerint előfordulhat, hogy – noha országos listát képes állítani az MDF (ehhez csupán 7 megyei lista kell) -, de a kieső megyék és a fővárosi lista hiánya miatt a 8 millió szavazópolgárból alig két, netán három millió polgártársunk kaphat olyan listát, melyen az MDF logója mellé ikszelhet. Ha ez így lesz, akkor szinte esélytelen az MDF-nek bekerülnie a országgyűlésbe.

Az MDF az alábbiakban reagált a hírre

A Magyar Demokrata Fórum ezúton tájékoztatja az ATV.hu – t, valamint az oldalnak név nélkül nyilatkozó, magát „fórumos politikusnak” nevező forrást, hogy az MDF minden megyében és Budapesten hamarosan területi listát fog állítani.

A megjelent információ egyetlen igazságtartalma, hogy a fővárosban valóban a vártnál nehezebben halad az ajánlószelvények gyűjtése. Miután azonban egyes pártok szinte sáskahadként tarolták le Budapestet, ezen józan ésszel nincs mit csodálkozni. Ugyanakkor a cédula-gyűjtési időszak félidejében járunk, így bő két héttel a leadási határidő előtt felesleges bárkinek is kongatnia a vészharangot. Bokros Lajos és az MDF természetesen március 19-ig továbbra is várja mindazok ajánlószelvényét, akik támogatják az egyenes beszédre és a reformokra épülő politikát.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr961807074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MDF nagyon csúnyán eltaktikázta magát 2010.03.04. 07:23:34

Dávid Ibolyáék elfelejtették, hogy nem lehet olyan gyorsan pártot építeni, mint amilyen gyorsan a politikai irányvonalat és a vezetést le lehet cserélni. (Fotó: Playboy) Az ATV értesülései szerint az MDF nem tud budapesti listát állítani. A párt szóv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2010.03.04. 12:27:18

A szavahihetőséget nem javítják az ilyen állítások: "a liberálisoknak – a kampánypénzeiken túl - egyetlen bázisa volt, hogy még a drámai EP-választásokon is a fővárosban öt százalék felett teljesítettek".

A tény: 4,46%. Ennél több volt az LMP-nek és az MDF-nek is.

ZöldMarci 2010.03.04. 13:16:35

@vizipipa: kijavítottam, ne ezen a fél százalékon múljon. Bár partizano gondolatmenetén nem sokat változtat.

vizipipa 2010.03.04. 14:47:37

@ZöldMarci: az MDF a pénz mellett a VIDÉKI szadesz szervezetekre apellált, mert fél tucat megyében már csak papíron van MDF. A budapesti szétesést pont a szadesszel való koalíció indította el.

-JzK- 2010.03.09. 05:41:48

Egy érdekes megjegyzés az MDF-től (mdf.hu/csalad). Itt azt írják:

"Illyés Gyulával valljuk: a nacionalista jogot sért, a patrióta jogot véd."

Kár, hogy Illyés eredetileg nem azt mondta, hanem azt, hogy patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért. (ld. wikipédia)

De hát már a bolsevisták is szerették keverni a nacionalizmust a sovinizmussal. Sebaj...

Ennek a fogalmi különbségtételnek a jelentősége akkor mutatkozik meg, ha összevetjük azzal, amit Vona Gábor mondott: "...a Jobbik és a Magyar Gárda nacionalista, de nem soviniszta. És semmiképpen sem erőszakos."
süti beállítások módosítása