Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Sólyom kezében az olajban utazó Fideszes

2010.02.24. 13:46 | balközép | Szólj hozzá!

Címkék: fidesz sólyom lászló olaj ügy

Tóth Béla a Fidesz egykori kampány-managere egészségi állapota válságos, olajügyekben már kétszer felmentette a bíróság, a harmadik ügy még tart.
Lassanként tizenkét éve tárgyalja a politikai elithez különböző formákban becsatornázott, úgynevezett olajos cégek (például Energol, Monon, Fortus stb.) viselt dolgait a bíróság. A leginkább áfa, jövedéki adó és különböző állami tarifák megfizetését mellőző olajos cégek együttesen több tízmilliárd kárt okoztak az államnak a vád szerint. Az Energollal és a Mononnal kapcsolatos ügyek miatt az a Tóth Béla is többször állt bíróság előtt, akit a Fidesz kampánymenedzsereként tartottak számon 1994-ben.

A vállalkozót az atv.hu információi szerint kétszer felmentették feltételezett adócsalások vádja alól, egy ügy azonban még állva maradt – a per címe szerint Sarnyik Roland és társai ellen zajlik az adóbevételeket különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt. (Sarnyikról annyit érdemes tudni, hogy egy kisebb céggel kapcsolódott az Energolhoz, és az olajügyek egyik kiemelt vádlottja lett. Noha állítja, hogy amikor rájött az adócsalásokra, és ráadásul arra, hogy a törvénytelenségek miatt vele akarják elvitetni a balhét, ki akart szállni, de családját alaposan megfenyegették, őt magát pedig csúnyán helybenhagyták.)

Ennek az ügynek tizenegyedik rendű vádlottja Tóth Béla. Akit a mintegy 1,5 milliárd adót és egyéb állami illetéket megfizetni elfelejtő Monon szálon emelte be a bíróság az ügybe. A vád rövid lényege: a fiktív ügyleteket bonyolító Monon a kilencvenes évek közepén egy, az olajimporthoz szükséges jövedéki engedélyért fordult az Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához. A jövedéki engedély fedezetéül szolgáló ingatlant pedig a vád szerint Tóth biztosította.

A jogi procedúra még javában húzódik, de időközben Tóth Béla egészségi állapota erősen leromlott. Orvosi igazolása szerint legfeljebb két órát képes talpon lenni (azaz ennyi ideig tud részt venni egy tárgyaláson, és az is napokra megviseli). Így a bíróság fel is függesztette egyelőre a Tóthtal kapcsolatos eljárást. Ügyvédje pedig a köztársasági elnökhöz folyamadott kegyelemért, így jelenleg Sólyom László államfő kezében van Tóth sorsa.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr611786591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása