Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Siker a Szomszédok

2010.01.28. 13:13 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: szdsz mdf szomszédok bit orbán kormány


Kultikus sorozat, vagy a rendszerváltás krónikája?

Az MTV-n decemberben ért véget a teleregény ismétlése, de januárban újra indult. A népnevelő, egyszerű igazságokra alapozó sorozat, egyszerű hétköznapi emberek idillikus életébe beszivárgó apró problémákat mutatja be. Taki bácsinak miből lesz pénze a Ladát megjavítani? Julcsi mit kezdjen, ha két pasija van? Vágásiék meg rendszeresen „várják” Janka érkezését.

A Szomszédok 1987. februárjában indult hódító útjára. A sorozat propaganda jellegű volt. Az új lakótelepekre beköltőz százezreknek kívánt viselkedési normát adni. Integrált. Mi a helyes, és mi a helytelen? Az első év után kiderült, hogy ez egy szocialista „kasszasiker”. Tény, hogy a kor legjobb színészei (akik tényleg színészek voltak, nem csak a nevük alá írták ki) játszottak még a mellékszerepeken is. Olyan színész „csillagok”, mint Zenthe Ferenc, Raksányi Gellért, Kulka János.

A rendszerváltás körüli anomáliák a sorozatnak más irányt mutattak. Lantos utca lakói elkezdtek politizálni. És megélhették azt, hogy a privatizáció során a közértet nem Madarasi Bandi kapta, hanem a multi. Vagy, hogy a XII. kerületben nem csak a Turul, de a látkép is sok esetben építési engedély nélkül épült be.

Civil szektort is erősen támogatta a sorozat. Végigkövethetjük, a Gazdagréti kápolna épülését, és az azóta elhunyt „liberális” László atya misszióját. Többször adott hírt, koncertekről jótékonysági akciókról. Érdekességképpen az is megfigyelhető, hogy olykor politikai szervezetek láttak el még civil feladatokat. Az egyik epizódban, Julcsi az egészségvédő, JOBB híján, a BIT (Baloldali Ifjúsági Társulás) Szexlexikonjából hívja fel az ADIS-ra a figyelmet.

A magyar számítástechnika is sokat köszönhet a gazdagréti panellakóknak. Vágási Feri, hamar lesz a nyomdászból profi felhasználó. Szorgalmasan gyűjt a „Májkroszoftvindóz95”-re. De az ősmantarra, az abszolút origó, az Index jobbra toldásának valódi kezdeti lépese, amikor úgy dönt Feri, hogy beszáll az Internetbe.

A sorozatban voltak –ma talán úgy hívnánk- média szenzációk. Az egyik szilveszteri adásba Hofi feltűnése. De minden kerek fejezet ugyan azzal a jelenettel kezdődött. Szomorú események is kötődnek a teleregényez. Több állandó szerepet alakító színész is elhunyt a sorozat ideje alatt. Az utolsó játékát örökítette meg a kamera, Böhömnek (Máriáss Józsefnek), Jutka szüleinek (Bánki Zsuzsának és Szatmári Istvánnak), és a zöldséges Józsinak (Szabó Ottónak).

A politika a tekeregényben időnként nyíltan is előkerül. A nagyfehér magyarázza Julcsinak a demokráciát. Vagy már az előbb említett BIT szexlexikon. A Gazdagréti időközi önkormányzati választásokkor, a hirdető falon a az SZDSZ szorólapját lehet egy jelenetben hosszasan látni, (amit az MSZP-s Balázs György nyert meg, és azóta is a Szomszédok önkormányzati képviselője.) Civilek gyakran feltűntek a sorozatban, ellentétben politikus soha nem szerepelt a szomszédokban. Azonban népszavazásoknál, mindig kifejtettet egy véleményt. Bizony sok esetben a jövőt is megjósolták, Kutya MDF-SZDSZ emelgetése biztos nem véletlen!:D

A polgári értékrenddel nehezen összeegyeztethető panelproli sorozat –rossz nyelvek szerint- ellentétes volt az Orbán-kormány értékpolitikájával. Mások úgy vélték pusztán gazdasági racionalitások vettetek véget neki. Egy harmadik verzió szerint, az új rendező tudatosan herélte ki a sorozatot, mert a sajátjának szeretet volna műsoridőt. Valóban, olyan időben szűnt meg az akkor is jó nézettséget produkáló sorozat, amikor az MTV-ben tisztogatások és kőkemény elbocsátások zajlottak.

A szomszédok ma siker. Ez talán a valóság-show működési elvén alapul. Az emberek jobban tudnak azonosulni, a hozzájuk hasonló emberekkel. A fiatalok a saját gyermekkorukra tekintenek vissza nosztalgiával. Mosolygunk és nevetünk rajta. De szeretjük.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr461708910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása