Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A Ferrari előzi a környezetvédelmi határértéket - Napi legalja IX.

2009.11.29. 17:02 | ZöldMarci | 4 komment

Címkék: zöld ferrari környezetvédelem szén dioxid co2 esőerdő

Napi legalja IX.

Elindultak az ömlengések, hogy jön "Minden idők egyik legizgalmasabb, legkülönlegesebb modellje" a Ferrari F70, amelyet egyes autóslapok szerényen a csúcsok csúcsának neveztek. Persze mindenkinek joga van áradozni bármiről és nyilván sok szempontból van is alapja. De amikor ezek a cikkek a Ferrari környezetvédelmileg dicsérik az súlyos. Persze a dicsérő mondat bevezetője is sokat mond: "Talán a leendő tulajdonosokat kevéssé érdekli, de a V8-as erőforrás kevéssé terheli a környezetet." Az ilyen kijelentésekkel ugyanis az a probléma, hogy egy mondaton belül használják a Ferrari is a környezet szót.

Önmagában ugyanis igaz lehet, hogy "a széndioxid-kibocsátás területén eddig 10%-os csökkenést értek el a mérnökök", csakhogy a megmaradt fogyasztás is durva. A 387 gramm/km ugyanis így is háromszorosa az unió által határértéknek kitűzött 130 g/km-nek. Azaz többet fogyaszt, mint egy kombi Trabant és egy sportüléses Lada együttvéve. (Szerencsére előbb utóbb ezért az unió a jövőben kibocsátásarányosan megfizetteti ezt).

Szóval, aki 180 milláért vesz egy ilyen oxigénzabálót, azt tisztelettel megkérném, hogy az összeg tizedét utalja át az esőerdők megmentésére, hogy ökológiai lábnyoma legalább egy kicsit kisebb legyen, mint egy godzilláé.

Az esőerdős ajánlat természetesen más "csúcskategóriás" sportkocsira is vonatkozik, de a  valószínűleg a Ferraritól származó "kevéssé terheli a környezetet" kitétel miatt most Cristiano Ronaldo Ferrarijával búcsúzunk:

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr651561160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putya 2009.11.29. 18:02:41

Azért az sem elhanyagolható hogy egy Ferrari 10-ed annyi km-t fut életében mint, egy normális autó.

meszger 2009.11.29. 23:22:49

"Minden idők egyik legizgalmasabb, legkülönlegesebb modelljének bemutatására készül a Ferrari"
Ez a pontos idézet, ami szerintem egy kicsit mást jelent, vagyis csak "házon belül" a legkülönlegesebb, legizgalmasabb modell az F70. És mindenképpen elismerésre méltó az igyekezet a gyár részéről, hogy csökkentsék a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást, nem gyárthat lábbal hajtós játékautókat néhány ember kedvéért. Ez a cikk legalább ugyanannyira demagóg, mint az idézet :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2009.11.30. 09:54:55

az elmúlt 62 évben kevesebb mint 200000 Ferrari készült összesen.
ez kevesebb, mint egy tömeggyártó egyetlen _típusának_ egyetlen _évi_ gyártási száma.

tényleg olyan nagy probléma, ha egy Ferrari sokat fogyaszt?
süti beállítások módosítása