Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az amerikai Ózd és a zöld varázs

2009.09.30. 21:05 | ZöldMarci | Szólj hozzá!

Címkék: amerika usa zöld környezetvédelem obama

Nemcsak hazánkban, de az Egyesült Államokban is sok "rozsdaövezeti" város van, ahol a nehézipar tönkremenetele után munkanélküliséggel és leromlással kell szembenéznie. Ezek között van a legsikeresebb példa alighanem Pittsburgh. A pennsylvaniai település az elmúlt két évtizedben a környezettudatos és tudásalapú gazdaság egyik fellegvára lett.

Aki nem hiszi nézze meg:

Az amerikai szakirodalomban az autóipar válságából kikecmeregni nem tudó Detroittal ellentétben a nehézipari múlton történő sikeres túllépés egyik mintavárosaként emlegetik a 317 ezer (agglomerációs övezetével együtt 2,5 millió) lakosú metropolist. Pittsburgh ma már nem a vas és acél városa, hanem sokkal inkább az egészségiparé és az oktatásé, amelyet 2007-ben Amerika legélhetőbb városának nevezett a Places Related Almanac – számolt be a The Economist.
„Természetesen egyetértek a besorolással” – közölte a díj odaítélésekor Luke Ravenstahl polgármester, aki akár a pennsylvaniai metropolis megújulásának is jelképe lehetne, hiszen rendkívül fiatalon, mindössze 26 évesen választották meg a tisztségre, s ez alighanem amerikai rekord. Sokkal többet mond azonban a 446 hídja miatt a hidak városának is nevezett településről, hogy az egészségügyi szolgáltatásokban 100 ezernél is több alkalmazottat foglalkoztatnak, 70 ezernél többen dolgoznak a városban és az agglomerációban található 35 egyetemi és száz vállalati kutatóközpont valamelyikén (ilyet működtet például a német Bayer vegyipari óriás).
Az elmúlt évtizedekben a metropolis külsőre is teljesen megújult. Az Allegheny és a Monongahela folyó összefolyásánál fekvő település (a két folyó neve innentől kezdve Ohio) vízparti területein átgondolt városfejlesztés eredményeként parkok nőttek ki a korábbi gyárak helyén. Pittsburghnek sikerült a javára fordítani az 1980-as évek elejének nagy acélipari válságát, amikor évente 50 ezer lakos hagyta el a települést.

Ma az ötszáz legnagyobb amerikai vállalat közül nyolcnak van székhelye Pittsburghben, e téren a nyolcadik helyen áll az USA nagyvárosai sorában. Az acélipari múlt jele, hogy a nyolcak egyike a US Steel. A legnagyobb foglalkoztató azonban a Pennsylvaniai Egyetem Egészségügyi Központja, 50 ezer alkalmazottal. A város életképességét pedig talán az mutatja legjobban, hogy azon kevés amerikai metropolis közé tartozik, amelyben az elmúlt két év nagy ingatlanpiaci válsága idején is emelkedett a lakások átlagára. Joggal mondta a G20-csúcs helyszínének bejelentésekor Barack Obama, hogy „Pittsburgh sikeresen formálta át magát az acélipar városából a high-tech innováció központjává”. Ily módon a hidak városa az egész globális gazdaság számára példamutató lehet.

vg.hu nyomán

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr871419222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása