Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Fesztivál és politika

2009.09.26. 23:47 | balközép | Szólj hozzá!

Címkék: mszp sziget 2010 derce tamás ágh péter societas varga lászló iusy fesztivál világ fesztivál sziget fesztivá

Varga Lászlóval, a Societas – Új Mozgalom vezetőjével beszélgettünk politikai rendezvényszervezésről, a baloldali ifjúság lehetőségeiről, a szocialista párt megújulásáról, a jövő kihívásairól.

Több mint egy hónap eltelt már a zánkai IUSY-fesztivál óta. Volt idő a higgadt értékelésre, összegzésre. Milyen volt a rendezvény nemzetközi visszhangja, a résztvevők viszszajelzése?


Kelet-Közép-Európa először adott helyet efféle megmozdulásnak. Általában igen nomád környezet fogadja a háromévenként tartott baloldali ifjúsági világtalálkozó résztvevőit, a zánkai ebből a szempontból is kivételt jelentett a maga épített környezetével, komfortjával. Azt hiszem, úgy az ifjúsági, mint a politikai programok kiválóan sikerültek, a prezentációk majd’ mindegyike telt házzal „üzemelt”. Külön köszönet illeti mindezért azt a mintegy háromszáz stábtagot, akik segítették a szervezést. A külföldi delegációk elégedettségét talán az példázza a leginkább, hogy a cseh és a bolgár szervezetek tervbe vették egy jövőbeni öszszejövetel megszervezését, a fesztivál végeztével azonban elálltak szándékuktól, mondván: ezt a színvonalat képtelenek lennének tartani. A külföldi társszervezeteinktől pedig gratuláló- és köszönőlevelek sokaságát kaptuk.

Talán a médiavisszhang lehetett volna egy árnyalatnyival nagyobb...

Úgy érzem, a mostanra kialakult jobboldali médiatúlsúly ellenére a mértékadó sajtótermékek mindegyike beszámolt a rendezvényről, bár tagadhatatlan, néhányan közülük egy kicsit későn „ébredtek”. Amúgy szinte minden ország tudósított róla, ahonnan érkeztek delegációk. Folyamatosan kértek képanyagot az MTI-től is.

Egy másik gigászi össznépi megmozdulással, a Sziget Fesztivállal kapcsolatban összeütközésbe kerültél a Fidelitas elnökével, Ágh Péterrel, aki kifogásolta, hogy a rendezvény idejére a kormány rendeleti úton engedélyezte a zajkibocsátás határértékének növelését és kiterjesztését 23 óráig.

Megítélésem szerint hihetetlen kulturális és gazdasági előnyöket nyújt Budapest számára a Sziget. A BKV, a taxitársaságok és a vendéglátóipar egyaránt profi tálnak belőle. Úgy gondolom, a szervezők évről évre mindent megtesznek a zajszint mérsékléséért, méghozzá sikerrel. A konzervatív polgármesterek, elsősorban az újpesti Derce Tamás számára persze kiváló hangulatkeltési eszköz a „hangoskodókkal” szembeni fellépés. Meglepett, hogy Ágh Péter is beállt a kritikusok sorába. Alighanem valami félrecsúszott a Fidesz-központban a feladatok kiosztása során. Balsai Istvánnak sokkal jobban állt volna a szenvedő lakosság védelmében történő fellépés, de nem én osztom nekik a szerepeket.

Nagy szerencse.

Az biztos. Ám jövőre szívesen vállalok zajmérési feladatokat Derce Tamás és Ágh Péter társaságában.

Az ifjúság valamiért mégsem értékeli kellőképp a baloldali érdekvédelmet, nem kér a szociáldemokrata ideológiából. Legalábbis erre enged következtetni az a Szonda Ipsos-felmérés, mely szerint amennyiben most lennének a választások, a biztos szavazók körében a 40 év alattiak 40%-a a Fideszt, 18%-a a Jobbikot támogatná a szavazatával, és mindössze 7%-uk voksolna az MSZP-re.

Az, hogy a szocialista pártról mi a véleménye az ifjabb generációnak, nem az MSZP fiataljain múlik elsősorban, bár sokat tehetnek, tehetünk a kedvezőbb megítélésért. Rengeteget kellett dolgoznunk az elmúlt egy évben azért, hogy úgy alakítsuk át a szervezetünket, hogy ebben a fejlődés, a továbblépés lehetősége benne legyen. Számos sikeres programon vagyunk túl, melyek megadták számunkra a kibontakozás lehetőségét, és egyértelműen a mi szervezetünkhöz köthetők. Úgy gondolom, már jócskán „ingerküszöb felettiek” vagyunk. Nem volt ez mindig így.

Jövőbeni tervek, programok?

Szeptemberben Fonyódligeten egy baloldali ifjúsági szövetség emeli magasba a zászlaját. A rendezvényre több platform fiataljait lényegében minden baloldali gyökerű társaság tagjait várjuk, mintegy félezer fő részvételére számítunk. Az öszszejövetelt immáron nem csak a kérdésfeltevéseknek szenteljük, konkrétválaszokat szeretnénk megfogalmaznia baloldal jövőjével kapcsolatban. Készülünk rá, hogy olyan szervezetté válunk, mely a főiskolákon és az egyetemeken is jelen van. Fontos lenne, hogy a politikai érdekérvényesítés, a hallgatói érdekképviselet osztrák mintára tiszta lappal, nem sunyi, beszivárgó technikákkal valósuljon meg.

Lassan elmaradhatatlanná váló kérdést tennénk fel: az ifjabb korosztály tagjaként érzel bármiféle generációs ellentétet a párton belül?

Generációs ellentétről alapvetően nincs szó. Ám azt mindenkinek meg kell értenie, hogy a rendszerváltás után szocializálódott korosztály szeretne minél aktívabban bekapcsolódni a közélet formálásába helyi, megyei és országos szinten egyaránt. Remélem, a közép- és az idősebb korosztály nem feledi el, fiatal politikusként milyen szocializációs lehetőségei voltak, milyen közösségekben dolgozhattak, milyen feltételrendszerre volt szükségük a kibontakozáshoz. Bízom benne, hogy ennek felidézésével a jövőben is megfelelő színvonalon fogják támogatni azon táborainkat, rendezvényeinket, képzéseinket, melyeket azért szervezünk, hogy a jelenlegi nehéz helyzet dacára is – társult ifjúsági szervezet formájában – egy ütőképes, lendületes társaság segíthesse az MSZP munkáját.

A kötelező optimizmust félretéve, mire számítasz a 2010-es választásokon?

Alapvetően három irányban polarizálódik a közélet. Van egy, a terveiről nem beszélő, a közösséggel semmit meg nem osztó Fidesz, amely populista lózungokkal operál, és adott egy radikális, számomra teljesen elfogadhatatlan vonal, melyet a Jobbik képvisel. Az MSZP-nek pedig szembesülnie kell azzal, hogy új szavazói csoportokat is be kell vonnia a párt támogatói körébe, akik korábban nem kötődtek hozzánk. Úgy látom, ma a szocialista párt az egyetlen, amely képes összefogni a toleráns, antirasszista, köztársaság és békepárti, a progresszivitás és a modernitás oldalán álló embereket. A feladatunk abban áll, hogy képessé és méltóvá váljunk egy ilyesfajta integrációra. Elsőként tehát azt a belső szövetséget kell megkötnünk, amely alkalmassá teszi az MSZP-t ennek megvalósítására, második lépcsőként pedig társadalmi partnereket kell találnunk mindehhez. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, meghatározó politikai erővé, stabil váltópárttá válhatunk.

(balközép)
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr41409712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása