Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A rettró nem támasztotta fel a Gombfocit

2009.09.25. 00:41 | szocdemman | 8 komment

Címkék: játék világháború gombfoci pesti srácok


Nekem volt Gombfocim. Igaz, akkor kaptam szüleimtől karácsonyra meg első és egyben utolsó készletem, amikor a gyermek még örül a játéknak, de igazán már nem játszik vele oly kitartóan. Olyan puha műanyagos fröccsöntött nagy félbevágott gomb formájú kézségek voltak. Tucat termék. Egy-egy igazi nagy csapat színeiben pompáztak. Díszítésként a csapat játékosainak szigorúan fekete fehér arcképe és neve volt be applikálva egy áttetsző műanyag fólia mögé. Igazából a játék pontos értelmét soha nem sikerült megfejtenem.

Ezeket a műanyag igazából félgombokat kellet pöckölgetni egy kisebb gombot eltalálva -ami a labdát szimbolizálta. Rettró őrületben élünk. Feltámadta a Fiat 500, újra lehet kapni Meggy Márkát és szigorúan Dévényi Tibi bácsit dolgoz fel a Belga. De a gombfoci valahogy csak nem jelent meg a kocsmák asztalán. Pedig a játéknak több feltámadása is volt.

Már 1910-ben játszották a pesti srácok. A játék nemzetközi, de nem is mi lennénk a 

magyarok, ha itt sem alkottunk volna maradandót. Az I. világháború után egy baráti társaság a Szektor Klub alkotta meg a ma is használatos passzolási szabályt. Amúgy a játék hivatalos neve is innen ered: Szektor labda. A két világháború között a Szektor Klubok száma megsokszorozódót, főként városi játék volt, bár még ekkor nem voltegységes szabály, minden klubnak saját szabálya volt.

1958-ban vettetek véget ennek a kaotikus állapotnak, amikor is lefektették az első hivatalos szabálykönyvet. Erre a szabályalkotó nemzetgyűlésre a Kárpátia étteremben került sor, ahol mindenki megjelent aki „sportági vezetőnek” vallotta magát. A 60-as években válhatott igazi sporttá, rendre kerültek megrendezésre a kupák és mérkőzések. A szocialista nomenklatúra nem szerette volna elismerni ezt sportot. Nem hivatalos álláspont szerint akár a kinevet a végén is lehetne sport ennyi erővel, a gombfoci az egy játék.

A rendszerváltás szele hozott valódi áttörést 1989-ben megalakulhatott Gombfoci Sportszövetség. No de ennek mi kőzze a fröccsöntött félgombokhoz? Nyilván semmi. A sportágban használatos bábuk minőségi darabok, áruk is jelentősen eltér a tucatéhoz képest. A gombfoci nem reflex játék. A türelemről szól, igazi szöszmötölős uraknak való. Talán felgyorsult világunk rettró mániája ezért nem támasztotta fel ezt a játékot. Vagy lehet, hogy ez is visszavezethető a magyar foci hagyatásához. Tény, hogy a játék akkor pörgött nagyon, amikor a „nagy testvér” is jól ment nekünk. Minden esetre az ötlet, hogy tárgyak lehessen gyűjteni, ezek különbözzenek, jelentés tartalommal bírjanak, és lehessen velük játszani igen csak előre mutató gondolat volt. Gondoljunk csak a 90-es évektől elterjedőben lévő gyűjtögetős kártyajátékokra, vagy kosaras és egyéb kártyákra. Majd a fantazi piacon megjelenő modern „gombfocikra” a gyűjtögethető bábus játékokra. Bár az atomizálódó társadalmunk sem kedvez a játéknak. Ma már nehezebben alakulhatnának meg Klubok, és a korosztály figyelmét is nehezen kötné le. Azért keressük elő régi bábuinkat a fiókok mélyéről, és ha egy jó kis nosztalgia mecset lejátszunk már megérte.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr661405463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigthereal 2009.09.25. 16:58:22

de sokat játszottam:)
volt/van vagy 40 csapatom:O)

SzocsO 2009.09.25. 17:01:03

Én is csodálkoztam, annyi minden vackot előrángattak a retro jegyében, pont ezt hagyták ki, pedig gyerekkoromban (80-as évek) nagyon tolták, nekem is volt egy-két csapatom, de nem voltam nagy szpíler.
A trafikosoknál (nálunk "az" Egon) ott álltak a hengerek, 85-ben amikor a Vidinek nagyon ment, minden kölyök azt a csapatot vette.

mehr luft 2009.09.25. 17:02:38

ajánlott olvasmány: tandori dezső: nagy gombfocikönyv. zseni. és asz'szem még két folytatása is volt.

ixatanoz 2009.09.25. 17:06:27

én imádtam gombfocizni, még sulibajnokságot is nyertem :D

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.09.25. 17:35:52

ez egy oriási játék! szerintem csak idő kérdése, úhogy újra divatbajöjjön! ezt is meg lehetne honosítani mint a csocsót ami manapság mindenhol nagyon megy...

Is 2009.09.25. 18:30:51

A középsuliban miattunk tették bele a házirendbe, hogy tilos gombfocizni. Mind a mai napid űzzük, évente legalább egyszer, de néha többször is, persze a mi kis saját szabályainkkal. :)

Veronikamama 2009.09.25. 19:52:10

A testvéreimmel minden kabátról lebágtuk a gombokat (mert nagyon régen volt) kaptunk is érte, az volt a büntetés, hogy vissza kellett varrni.
De nagyon jókat játszottunk egyéb játékok hiján.

xuxu (törölt) 2009.09.25. 23:52:29

Az nem gombfoci, hanem gomb-futball!
süti beállítások módosítása