Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Reformkonyha az Amerikai Főiskolán

2009.09.24. 09:26 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: saláta büfé reformkonyha amerikai főiskola

 Válságban is lehet vállalkozni

„Idén augusztusban kezdtük meg tevékenységüket, a Bethlen téri Amerikai Főiskolán működik büfénk és konyhánk-többféle menüt kínálva. Az idejáró diákok többsége külföldi, mivel az főiskola neves amerikai egyetemek felvételi előkészítőjeként üzemel. A külföldi hallgatók körében számos híve van az egészséges életmódnak, éppen ezért diétás és vegetáriánus menüt is készítünk. Majdnem minden ételt meg lehet csinálni hús nélkül, kínálatunkban szerepel például vegetáriánus rakott krumpli”-beszélgetünk Andreával nemrég nyitott, modern és világos, pozitív színvilágú éttermükben. A válság és a reformok közepette sorra zárnak be a kis- és középvállalkozások és körülbelül három naponta nemzethalált, gazdasági visszaesést vizionálnak. A valóság sokkal komplikáltabb: ilyen nehéz időkben is lehet új cégek, éttermet indítani, csak úgy kell hozzáállni. A vendéglátóipar régóta a hazai szolgáltató szektor egyik legnehezebb helyzetben lévő részének számít, sok éttermes szerint pusztán a konyhából, ételekből megélni nem lehet. Andrea 30 éve dolgozik a vendéglátásban, gyermek étkeztetésben. Interjúnk során az is szóba került, vajon üzlet és szolidaritás megfér e egymással?

-Nagy divatja van napjainkban a salátánknak.
-Nagyon népszerű a görög és a cézár saláta, de sokan fogyasztják a salátákat magukban vagy valamilyen húsétel mellé. Házias és magyaros ételekben is jók vagyunk és igénylik is ezeket-magyarok és külföldiek egyaránt. A sztrapacskától kezdve a puliszkáig bármit elkészít szakácsunk.
-Honnan szerzik be alapanyagaikat?
-Saját magunk válogatjuk ki őket. A zöldségekből nem szeretem a mirelit dolgokat, csak a friss, ropogós, illatos árut. Ameddig persze megterem. Hajnali négykor kimegyünk a Nagybanira és kiválogatjuk a legszebbeket. Tésztát egy bejáratott vidéki néni szállít nekünk, de ugyanígy szerezzük be a friss tojást és nagy tervem, hogy szeretnék házi túró- és tejföl forráshoz jutni.
-A gyors éttermek világában sokan hiányolják a házias ízeket és minőséget.
-Sosem szabad olyat a vendég elé kitenni, amit magamnak vagy családomnak nem tálalnék ki. Ez az én fő filozófiám.
-Házhoz is szállítanak. Van erre igény és pénz?
-Még csak pár hete kezdtünk, működik honlapunk és szórtuk ki hirdetéseinket, de már jó néhány érdeklődő és megrendelő van. Sok vevőnk nyugdíjas, éppen ezért nemcsak mobiltelefonszámot, hanem városi vonalas elérhetőséget is megadtunk. Ez sokkal olcsóbb.
-Hogyan tudják megszólítani és megtartani vevőiket?
-Nem két hét alatt kell nagy pénzt keresni, sokkal többet számítanak a visszajáró vendégek!
Tény, rövid idő alatt lehet nagy pénzeket keresni minőségen aluli ételekkel, de a csalódott vendég nem jön vissza. Rugalmasnak kell lenni és nyitottnak a vevők kéréseire, sosem mondunk nemet, ha olyan ételt rendelnek, amely nincs a menün. Illetve egyéni módosításokra is nyitottak vagyunk: ha a vevő például tejszín nélkül szereti a gyümölcslevest és időben betelefonál, természetesen kihagyjuk a tejszínt. Bármit elő tudunk állítani, sőt: várjuk vendégeink, ötleteit javaslatait! Eddig egyetlenegy kérésre sem kellett nem mondanunk.
-A válság miatt megengedhetik magukat az ételrendelést az emberek?
-Azzal próbálunk segíteni, hogy házhoz szállítás esetén nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak, gyesen lévő kismamáknak és fogyatékos gyermeket nevelőknek tíz százalék kedvezményt adunk. Ez egy menü, személy esetén csak 50 forintot jelent, de hosszabb távú megrendelések során sokat lehet spórolni vele! Nem azt akarom ezzel mondani, hogy mi milyen jó emberek vagyunk, erkölcsi kötelességünknek tartjuk, hogy szolidárisak legyünk az emberekkel.
-Sokan azért félnek a házhozszállítástól, mert nem biztosak benne, hogy időben jön e az étel.
-Garantálni tudjuk, hogy maximum 11-ig mindenki megkapja az ebédjét, amelyet gusztusos és szép edényekben szállítunk ki. Rendezvényszervezést is vállalunk, legutóbb például egy 200 fős elegáns fogadást vezényeltünk le a Szépművészeti Múzeumban.
-Az EU-csatlakozás óta központi téma lett az élelmiszerbiztonság és az adalékanyagok.
-Esküdt ellensége vagyok a tartósítószereknek, otthon is mellőzöm őket. Az amerikai diákok viszont bolondulnak a Colá-ért, nincs mit tenni. A light-os üdítőitalokban nem hiszek, sokkal jobbak a frissen facsart gyümölcslevek, a zöld tea vagy éppen a limonádé. Fontos, hogy mindenhez barnacukrot, hántolatlan rizst és sok-sok zöldséget fogyasszunk.
Ez igaz az édességekre is, ott van például a sütőtök vagy a répa, amelyekből a levestől az édességekig bármit el lehet készíteni.

Sz. Péter

Bővebb információ:

http://www.ambroziafood.hu

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr81403524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása