Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Botrány az Európai Parlamentben

2009.09.21. 21:52 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: mszp jobbik morvai krisztina göncz kinga ep európai parlamentben

Martin Schulz, a szocialista EP-frakció vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fasiszta Jobbik inzultálta Göncz Kinga, volt külügyminisztert

Éles szóváltás alakult ki az Európai Parlament plenáris ülésén kedd délután szocialista képviselők és a Jobbik tagjai között. Morvai Krisztina, a Jobbik képviselője egy felszólalásában kifogásolta, hogy a szabadságjogi, rendészeti és igazságügyi EP-bizottság alelnöke az a szocialista Göncz Kinga lett, aki tagja volt a kormánynak a 2006-os tüntetések idején, amikor "a kormány által irányított rendőrség hatalmas erőkkel megtámadta a békés emlékezőket".

 

Martin Schulz, a szocialista EP-frakció vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy - mint mondta - a "fasiszta Jobbik" inzultálta a volt külügyminisztert, míg Göncz Kinga visszautasította Morvai vádjait. Balczó Zoltán (Jobbik) ezt követően rágalomnak minősítette, hogy Schulz fasisztának nevezte pártját.

 

Morvai Krisztina sürgette, hogy Göncz Kinga, aki fogalmazása szerint "a szemkilövető kormánynak volt a tagja", mondjon le bizottsági alelnöki megbízatásáról. Jerzy Buzek EP-elnököt a Jobbik képviselője arra kérte, "harcoljon azért, hogy Magyarországon a 2006 ősze óta folyamatosan fennálló emberi jogi krízishelyzet megszűnjön".

 

Reagálásában Schulz emlékeztetett arra, hogy a volt külügyminiszter egyebek között Magyarország és a szomszédos országok kapcsolatainak javítására törekedett. Visszautasította "a neofasiszta párt képviselőjének sértegető megjegyzéseit".

 

Göncz Kinga kijelentette, hogy ha a demokrácia nem működne Magyarországon, akkor Morvai Krisztina sem mondhatta volna el felszólalását. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a vita az EP-ben nem fog folytatódni.

 

A volt külügyminiszter elmondta, hogy a rendőrséggel kapcsolatos problémákat annak idején független bizottság vizsgálta ki.

 

Beszélt emellett arról is, hogy a Jobbik létrehozott egy félkatonai alakulatot, és "azon keresztül félemlítik meg a társadalom csendes többségét, kisebbségieket, melegeket, romákat, zsidókat". Magyarországon ez a párt "rasszista, homofób, cigányellenes, xenofób demagógiával kampányolt, Magyarországot az Európai Unió gyarmataként tüntette fel rendszeresen" - fogalmazott a szocialista képviselő.

 

Göncz Kinga a történtek után az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Morvai Krisztina "folytatta azt a fideszes hagyományt", hogy a magyar konfliktusok az Európai Parlament asztalára kerüljenek. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a továbbiakban "nem erről fog szólni az Európai Parlament".

 

Hozzátette, hogy ő sokkal fontosabb dolgokra szeretne koncentrálni, elsősorban azokra az EP-feladatokra, amelyek a delegáción belüli munkamegosztás jegyében várnak. Göncz Kinga azt is kiemelte: nem véletlen, hogy a Jobbik tagjai a függetlenek között ülnek, hiszen "Európában senki nem vállal közösséget ilyen szélsőséges pártokkal".

 

Morvai Krisztina közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben egyebek között azt írta: "Az ülés lezárását követően Göncz Kinga azonnal az elnökhöz ment, és magyarázgatásba kezdett arról, hogy én egy ’neofasiszta pártot’ képviselek és a 2006. őszi események is a neofasiszták lelkén száradnak. Mivel ez a fülem hallatára történt, kénytelen voltam rámutatni, hogy ez teljes hazugság..."

 

Balczó Zoltán a plenáris ülésen elsősorban Schulz hozzászólására kívánt reagálni. Azt kérdezte a frakcióvezetőtől, "honnan veszi a bátorságot, hogy párttársa rágalmai alapján itt, ebben a körben fasisztának nevez egy pártot csak azért, mert nem ért egyet azzal, ami az unió fő áramlata". "Erre a pártra Magyarországon 430 ezer ember szavazott, ön 430 ezer embert minősít fasisztának" - tette hozzá Balczó.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr881398160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása