Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Bajnai jön, Orbán megy?

2009.09.20. 16:08 | ivanpeter | Szólj hozzá!

Címkék: mszp orbán orbán viktor bajnai gordon 2010 bajnai

Bajnai, mint MSZP-s csodafegyver?
MSZP: rendkívül jól teljesít Bajnai - miniszterelnök-jelölt lehet

Az MSZP választmányi elnöke rendkívül jó teljesítménynek tartja Bajnai Gordon eddigi munkáját, így vállalható lehetőségnek tartja - ha a jelenlegi kormányfő és a szocialista párt úgy dönt-, hogy 2010-ben Bajnai Gordon a jelenlegi kormányzópárt miniszterelnök-jelöltje legyen.

Az MSZP egy korábbi döntésének megfelelően az év végi kongresszusán dönt a miniszterelnök-jelölt személyéről, az országos listáról és a választási programról - mondta az InfoRádiónak a párt választmányi elnöke.

Arra a kérdésre, Bajnai Gordont alkalmasnak tartja-e, hogy folytassa a kormányfői munkáját, Simon Gábor azt mondta: nem az ő egyedüli tiszte, hogy jelöltet állítson, de lesz szerepe a kiválasztásban, Bajnai Gordon teljesítményét pedig rendkívül jónak tartja.

Ha a miniszterelnök személyes és a párt együttes döntése is egybeesik, akkor "vállalható lehetőség", hogy Bajnai Gordon legyen a jelölt - mondta Simon.

InfoRádió

Kommentár:

Fonnyadó narancsok


Bajnai Gordon miniszterelnökké választásakor előre bejelentette: egy évre vállalja a kormányzást, nincsenek hosszabb távú politikai ambíciói. Ez a nyilvános fogadalom a szakértői kormányzás kommunikációs alátámasztása szempontjából érthető, ám politikailag buta és elhamarkodott lépés volt. Bajnai fellépése és főleg az, hogy átvette a miniszterelnökséget Gyurcsánytól nagy megkönnyebbülést hozott nemcsak az országnak, hanem magának az MSZP-nek is.

A Szocialista Párt az öszödi beszéd kiszivárogtatása és az azt követő nagymértékű népszerűségvesztés, valamint Gyurcsány párton belüli hatalomátvételi kísérletei, önjárósága és autoriter szelleme miatt egyre inkább szabadult volna a bukott messiástól.

Bajnai ellenben új stílust és szeleket hozott, a kormányában jelen lévő nagyszámú pártember ellenére is sikeresen magára öltve és kommunikálva a szakértői kormányfő imázsát. Elvégzi a feladatot, amivel megbízták: végigviszi a megszorítások ráeső részét és ennek lassan beérnek eredményei.

Kertelés nélkül, őszintén beszél a kemény döntésekről-miközben a bulvársajtóban egyre többször tűnik fel és enged betekintést magánéletébe. Könnyűzenét hallgat, koncertekre jár, családjával saját költségén Bajára megy nyaralni, egy cég vele reklámozza termékeit és őszintén sajnálja az embereket, hogy a kemény megszorításokkal nehéz helyzetbe hozza őket.
Imázsa: a gazdasági döntések terén keménykezű és következetes, de egyébként átlagos, jóképű és szerethető fiatalember. Jó példa erre a következő szeptemberi híradás:

http://www.borsonline.hu/news.php?hid=23573

Ha nem egy MSZP-kormányt vezetne, fellépése és kora miatt lehetne akár fideszes is. Pont ezért jelent óriási veszélyt a túlzottan megerősödött ellenzéki pártra nézve.

Bajnai jelölése a Fidesz és főként Orbán Viktor rémálma. Egy idősebb, régi gárdához tartozó MSZP-s politikussal (Kis Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre) könnyen elbánna a Fidesz elnöke, hiszen hozzájuk képest tényleg a jövőt és megújulást képviselni. Bajnai azonban ugyanaz a korosztály, viszonylag jól kommunikál-nem az a tipikus MSZP-s mumus, akivel ijesztgetni lehet a népet. Sőt, a magyar politikában újnak és frissnek számító Bajnaihoz képest Orbán számít idős, elnyűtt politikai veteránnak.

Ugyanez igaz a miniszterelnök-jelöltként felmerült Botka László szegedi polgármesterre, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesekre, vagy a '74-ben született, külföldi tapasztalatokkal rendelkező és két nyelvet felsőfokon beszélő Mesterházy Attilára.

A Fidesz annak a csapdájába kerül, amit ő maga épített fel-pontosabban csendes belenyugvásával hagyott jóvá: Orbán Viktor egyszemélyes kommunikációs gépezete lett. Ha az MSZP egy fiatal kormányfő-jelöltet indít és tényleg beindul a gazdaság, nehéz helyzetbe kerülhet a polgári oldal. Főként akkor, ha a kormány osztogat is egy kicsit, és ez mint tudjuk, nem áll távol a Szocialista Párttól. Ahogy egyik párttól sem, kampányidőben.

Orbán jó volt 1994-ben idős és pártállami múlttal rendelkező Horn Gyula ellen, de a nála kommunikációs szempontból sokkal szerényebb képességekkel rendelkező, csendes és higgadt Medgyessy Péter 2002-ben már megverte. Vajon mit fog tudni felmutatni és produkálni, ha egy fiatal, jóképű és hiteles gazdasági szakemberrel ültetik le?

Orbán Viktornak végre be kellene látnia: bár valamikor ellenzéki vezér és a megújulás képviselője volt, máma már ö is a rendszer része, nagymúltú és elhasználódott politikus. Egy életben kétszer, sikeresen nem lehet rendszert váltani-ahogy örökké fiatalnak és messiásnak maradni sem.


Vagy átadja a helyét szövetségeseinek (például a nála sokkal energikusabb és tehetségesebb és éppen ezért hálátlan témákat felvető megmondóember szerepére kényszerített Semjén Zsoltnak) és pártban háttérbe szorított tehetséges és népszerű politikustársainak (Rogán Antal, Varga Mihály, Kósa Lajos), vagy megint bukik és magával rántja a csodaváró Fideszt is.


Bajnai Gordon politikai karrierje és esetleges miniszterelnök-jelöltsége egy új politikai korszak, politikus generáció megerősödését jelentené és ez a tény háttérbe szorítaná a Fidesz nagy öregjeit is.

Szilágyi Iván Péter 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr551394773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása