Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Nyisz, nyiss, NIS új írányba az ifjúság

2009.09.16. 01:31 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: mszp török zsolt ifjúság nemzeti ifjúsági startégia nis dr. szabóné müller tímea

 Nem probléma, hanem lehetőség

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia a fiatalokra mint kiaknázandó erőforrásra, a nemzet felemelkedését biztosító lehetőségre tekint, s nem mint "megoldandó problémára". Ezen alaptétel alapján kezdődött meg kedden a Parlamentben a NIS általános vitája. Gyönyörű példája a társadalmi összefogásnak, hogy a NIS megalkotása során - egy közös cél: a fiatalok jövőjének megtervezése érdekében - eltérő korú és gondolkodású szakértők, civil szervezeti vezetők, pártok ifjúsági szervezeteinek képviselői egy asztalhoz ültek és konszenzusra jutottak - mondta Török Zsolt országgyűlési képviselő.


Az Országgyűlés 2007. évben feladatának tűzte ki egy Nemzeti Ifjúsági Stratégia megalkotását. A kormányzati megbízás egy olyan dokumentum elkészítésére szólt, melyet az európai szakirodalom komplex megközelítésnek, integrált ifjúságpolitikának hív.

A mai napon végre elindult a Parlamentben az Idősügyi Nemzeti Stratégia mellett a Nemzeti Ifjúsági Stratégia általános vitája. A több évtizedes hiányt pótoló dokumentum olyan hosszú folyamat eredményeként született, melynek szükségességét már 2001-ben az Európai Unió tagállamai a Fehér Könyvben megfogalmazták.

Dr. Szabóné Müller Tímea és Török Zsolt szocialista ifjúságpolitikusok, a frakció vezérszónokai felszólalásukban kitértek egy új strukturális rendszer felállítására, egy olyan jövőkép megalkotására, mely a következő generációnak ad minél több lehetőséget a boldogulásra. A NIS nem tükrözi egyik politikai, világnézeti, ideológia irányzatot sem közvetlenül, de fontos értékek hordózója: család, egészséges életmód, esélyegyenlőség, esélyteremtés, szolidaritás, európaiság.

Az ellenzéki képviselők felszólalásával ellentétben hangsúlyozták, hogy a kormányokon átívelő stratégia kétéves cselekvési tervek megalkotását szorgalmazza, szabadságot hagyva ezzel a mindenkori Kormánynak, hogy a számára legmegfelelőbb feladatokat határozza meg. A cselekvési tervek megalkotása remek alkalmat kínál arra is, hogy mindezek az intézkedések ellenőrizhetők és számon kérhetők legyenek.

A Parlament előtt levő stratégia megalkotásában mind az öt parlamenti párt ifjúságpolitikával foglalkozó szervezetei részt vettek, így álláspontjukat kiválóan tükrözi. A gyermek és ifjúsági korosztályra, mint erőforrásra tekint és nem, mint megoldandó problémára. Lehetőséget kínál a fiataloknak saját képességeik kibontakozására, az új generáció érvényesülésére. Magában hordozza az integráció, a gyermekvállalás, a biztonságos családi környezet megteremtését, az önálló egzisztencia kialakítását. Esélyegyenlőséget teremt minden fiatal számára.

A dokumentum tartalmazza azokat az egyetemes, közösen vállalható értékeket, mint például a család, a szociális biztonság, a szolidaritás, az egészséges környezet. Tudatosan nem tükrözi viszont az egyes pártok társadalomfilozófiai megközelítésének a különbségeit, ezért ideológiamentesnek tekinthető - tért ki felszólalásában Dr. Szabóné Müller Tímea képviselő asszony.

A kormánypárti képviselők hangsúlyozták továbbá, hogy nemcsak a cél a fontos, hanem az odáig vezető út is, hogy hogyan érjük el mindezt. Nem ideológiai, világnézeti csatateret szeretnének teremteni a stratégia által, hanem értéket hátrahagyva maguk mögött.

Az ifjúság területe az elmúlt időszakban nagy változáson ment ugyan keresztül, de a stratégia elkészítése is rávilágított arra, hogy az összefogással és az ideológiai viták leküzdésével, maradandó érték alkotható a társadalom, a jövő generációja számára.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr131385384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása