Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A jövő elkezdődött? Pécsen már takarít a Fidesz

2009.09.13. 10:11 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: pécs mszp fidesz európa kulturális fővárosa tisztogatás páva zsolt


A pécsi polgármester azóta 15 millió forintért végeztetett egy előzetes átvilágítást az önkormányzaton, majd a teljes átvilágításra 50 milliós közbeszerzést írt ki.

Az egyik hetilap szerint a pécsi polgármesterválasztás óta lezajlott folyamatok az iskolapéldái annak, hogyan fogja a Fidesz elszámoltatni és átvilágítani a szocialistákat, ha kormányra kerül. Páva Zsoltot 66 százalékos többséggel választották meg Szili Katalinnal szemben. A polgármester azóta 15 millió forintért végeztetett egy előzetes átvilágítást az önkormányzaton, illetve a Pécsi Holding Zrt.-n, majd kiírt egy közbeszerzést egy teljes átvilágításra 50 millió forintos költségért. Páva 500 milliós megtakarításról beszél, míg a szocialisták szerint ez pusztán ki nem fizetett pénzek miatt maradt meg, miközben a polgármester már több mint 700 milliót költött többek között Gyugyi-gyűjteményre.

500 milliós spórolás, vagy 765 milliós kiadás

„Azzal indult a dolog, hogy az egész önkormányzati gazdálkodást egy külső szerv által végzett átvilágításnak vetettük alá, aminek a végén kiderült, hogy a kerekítve 40 milliárdos költségvetésünk sok olyan elemet tartalmaz, amiből lehetne megtakarítani”- mondta megkeresésünkre Pécs polgármestere. Páva Zsolt szerint városukra nagyon is illik az a mondás, hogy az önkormányzatoknál a megszorítás és a pazarlás együtt van jelen. A városvezető elmondta, hogy a költségvetés első megrendszabályozásával sikerült elérniük az egyszeri 500 milliós megtakarítást.

Tóth Bertalan szerint azonban ez egy technikai jellegű megtakarítás, ami abból adódik, hogy több olyan önkormányzati pénz van, amit még nem fizettek ki, például színháznak, vagy hajléktalanokat segítő szervezetnek. „Nem biztos, hogy később ezeket az összegeket nem kell kifizetni. Ezt majd jövő év elején látjuk meg, amikor a költségvetés zárszámadását elfogadjuk”- mondta el az atv.hu- nak az MSZP pécsi elnöke. A szocialisták szerint egyébként valahol természetes az, hogy amikor új polgármester kerül a város élére, akkor leltárt végez és átvilágít, de összességében 65 milliót erre költeni az túlzás. „A polgármester eldöntötte, hogy szigorú lesz a költségvetésben. Ehhez képest 65 millióért világít át, Gyugyi- gyűjteményt vásárol 350 millióért, a Széchenyi- tér felújítására plusz 350 milliót kellett költeni, tehát ebben a három hónapban plusz 700 millióra vállalt kötelezettséget az önkormányzat, miközben bejelenti, hogy 500 milliót spórolt”- sorolta Tóth a kiadásokat, amiket szerinte nehéz gazdasági helyzetben többször is át kellene gondolni.

„Még nagyon messze van a Fidesz kormányzása”

Pécsett egyébként két cég – a Pécsi Temetkezési Kft. és a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. - ügyében is büntetőeljárást kezdeményezett Páva Zsolt, mert ott visszaélésekre derült fény. A Heti válasz információi szerint a temetkezési vállalat inkább „dohánygyárként” működött, aminek szocialistákhoz kötődő vezetője miskolci rokonait bízta meg több megrendeléssel is, míg a közlekedési vállalat kétmilliárdos tulajdonrésze magánkézbe került az előző városvezetésnek köszönhetően. Páva szerint ez a két visszaélés volt, ami „penetráns módon, a közvélemény számára is feltűnt”, ezért a feljelentéseket is megtette. „Nem igazán van más lehetőségem, ha olyan információk jutnak a birtokomban, hogy súlyos szabálytalanságok történtek. Nem tehetem meg, hogy átsiklok, vagy szemet hunyok ezek felett. Hogy ez mennyire párhuzamos egy leendő kormányváltás esetén - amiről még csak beszélünk és még nagyon messze van - bekövetkezendőkkel, arról nem érdemes beszélnünk”- utalt a Fidesz elszámoltatási tervezetére a városvezető. Páva hangsúlyozta, hogy nem azért csinálta az átvilágítást, mert bárki elvárná azt tőle, különösen nem a Fidesz. „Arról fogalmam sincs, hogy a Fidesz milyen módon akar átvilágítani. Én nyilván a kormánynak nem leszek tagja, ezt bizton állíthatom. A pécsi munkám elég sok terhet ró rám”- tette hozzá a polgármester, aki szerint ha ennél a két cégnél sikerül rendet tenni, akkor a többi esetében is rendben lesz az önkormányzat gazdálkodása.

A szocialisták szerint mindenesetre addig nem jelenthető ki, hogy bűncselekmény történt a két ügyben, amíg a vizsgálatok nem zárulnak le. „Még az önkormányzat belső vizsgálatai sem zárultak. Ha a vizsgálat, vagy büntetőeljárás feltár bármi bűncselekményt, a mi frakciónk is azt fogja mondani, hogy az elítélendő- mondta el Tóth Bertalan. A szocialistáknak egyébként is vegyesek az érzéseik a polgármesterrel való együttműködésben. Megválasztásakor ugyan megígérték, hogy a Pécs számára fontos döntésekben támogatni fogják javaslatait, de állításuk szerint sok olyan fejlesztést mutat be sajátjaként Páva Zsolt, melyekben a legnagyobb szerepe még az előző városvezetésnek volt.

MSZP: a Fidesz országos politikája miatt viselkedik így Páva

„Mi úgy mondjuk, hogy PR- kommunikációban van a polgármester, hogy minden rossznak az alapja a szocialistáktól ered, minden a volt városvezetők bűne. Ami meg már látszik, például a főtér felújítása, azt magának tulajdonítja, holott ezek nagyon hosszú idő során előkészített és sok munkával elért ügyek. A mindennapi munkában tehát van együttműködés (van szocialista alpolgármester, illetve stratégiai bizottságokban szocialista elnök), de a Fidesz országos politikájának meghatározottsága miatt úgy érezzük, hogy zajlik egy az MSZP-vel szemben hangulatkeltő polgármesteri kommunikáció. Amikor leülünk egy asztalhoz és valamit megbeszélünk, akkor egyetértünk, majd amikor kilépünk a nyilvánosság elé, akkor minden főgonosznak a szocialisták tekinthetők”- mondta az MSZP helyi elnöke, aki különösen azt sajnálja, hogy 2010- nek ilyen hangulatban kell nekivágni, miközben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa.

„Egyet tudok mondani, ami nyílt titok, hogy az a fajta politika, amit az előzőző városvezetés csinált, hosszú távon nem folytatható. Lehetnek látványos elemei, de összességében sajnos nem volt sikeres”- mondta az Páva Zsolt, majd az együttműködésről hozzátette: „mindenki érzi, hogy valamit tenni kell, az, ami eddig ment, nem mehet így tovább. Ez a felelősség minden képviselőben benne van, és ennek én a magam részéről nagyon örülök”.

(atv.hu)

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr921378523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása