Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

800 szavazóhelyiség csak papíron létezett?

2009.09.13. 17:05 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: választások afganisztán afgánia hamid karzai afgán választások

Több száz, csak papíron létező szavazóhelyiségeket állítottak fel Hamid Karzai afgán elnök hívei az augusztus huszadik elnökválasztás idején.

Így több százezer hamis szavazattal akarták segíteni az államfő újraválasztását - írta vasárnap a New York Times című amerikai lap amerikai és afgán tisztségviselőkre hivatkozva. A szavazatok majdnem háromnegyedének megszámlálása után Karzai 49 százalékon áll, míg fő kihívója 32 százalékon. Az amerikai lapnak névtelenül nyilatkozó afgán és nyugati tisztségviselők elmondása szerint nagyjából nyolcszáz olyan szavazóhelyiség "működött" az elnökválasztás alatt, amelyek csak papíron léteztek. Karzai hívei ezen kívül nagyjából ugyanennyi létező szavazóhelyiség irányítását vették át, amelyekben több tízezernyi hamis voksot adtak el az elnökre - írta a Times.

A csalások leginkább az ország déli és keleti részén történtek, köztük a Karzai otthonának számító Kandahar tartományban, olyan helyeken, ahol nagyon kevesen mentek el szavazni. Egy magas rangú nyugati diplomata a lapnak nyilatkozva azt állította, hogy néhány tartományban több lehet a Karzaira leadott szavaztok száma, mint amennyi ember voksolt. A hivatalos adatok szerint olyan szavazóhelyiségekből is érkeztek voksok, ahol a helyiek elmondása szerint senki sem mert elmenni szavazni - írta a Times.

Vasárnap az afgán választási bizottság helyettes igazgatója bejelentette, hogy csalás miatt 447 szavazóhelyiség összes voksát érvénytelenítették, de a részletekről nem számolt be. A szavazatok majdnem háromnegyedének megszámlálása után Hamid Karzai a voksok 49 százalékát kapta, míg legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah a szavazatok 32 százalékát. Ha egy jelöl sem éri el az ötven százalékot, második fordulót kell tartani.

(atv.hu)

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr241379271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása