Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Boldog szülinapot, Fidel!

2009.09.11. 00:42 | szocdemman | 1 komment

Címkék: rendszerváltás fidel castro kuba szivar fidel kommunisták havanna

Úgy tűnik, jobban van Fidel Castro

 

Újnak mondott fénykép jelent meg Fidel Castróról helyi idő szerint szerdán Havannában; a volt kubai elnök egészségesebbnek tűnik ezen a portrén, mint az őt ábrázoló korábbi felvételeken. A fénykép - amelyet a "Comandante" (parancsnok) fia, Alex készített - a központi darabja annak a kiállításnak, amely szerda este nyílt meg a havannai National Szállodában abból az alkalomból, hogy a kubai forradalom atyja csütörtökön tölti be a 83. életévét.

A kiállításon Fidel Castro 80 fényképen és három festményen látható. A szóban forgó - állítólag másfél hónapja készült - közeli portrén a kubai vezető jobban néz ki, mint a három éve bekövetkezett súlyos betegsége óta közzétett felvételeken, amelyeken igen soványnak tűnt. Három éve jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt. Utoljára az év elején jelent meg róla kép, azon Christina Fernández de Kirchner argentin elnökkel és Manuel Zelaya hatalmától időközben megfosztott hondurasi államfővel látható.

Az állítólagos új képen az őszülő szakállú vezető kék baseballsapkát, fehér sportzakót és fekete inget visel. A kiállított képek között akad, amelyik 1955-ben készült New Yorkban, egy 1959-es fotó, amelyen az egykori harcostárssal, Ernesto "Che" Guevarával látható, és van egy közös kép Ernest Hemingwayjel 1960-ból. Kiállítottak egy olyat is, amely II. János Pál pápa kubai látogatásán készült 1998-ban.

A kiállítás megnyitóján Ricardo Alarcón, a kubai parlament elnöke méltatta Fidel Castrót. Mint kifejtette, a kubai vezető nagyon korán felismerte "a média jelentőségét". Ezért válhatott a szivar, a szakáll és az olívazöld egyenruha halhatatlan jelképpé, amelyet mindenki ismer a világon - mondta.
A kiállítás anyaga - a hivatásos fényképész Alex Castrón kívül még négy másik fotós munkája - szeptember elejéig lesz a kubai fővárosban, azután országjáró körútra viszik.

A "líder máximo" várhatóan szűk körben ünnepli születésnapját, nem lesz központi ünnepség. A kubai dolgozók azonban minden bizonnyal tartanak majd kisebb ünnepségeket.


Kommentár:

 

Magyarország fura hely, a rendszerváltás óta milliók tűnnek el nyomtalanul! Fekete lyuk, pontosabban vörös. Ilyen jelenségeket még a sztálini Szovjetunióban sem lehetett látni. Itt van például az elmúlt rendszer, amellyel 40 évig egész jól megvolt a nép. Elődeink, „őseink” jó és buzgó kommunisták voltak, még vonultak is, meg érdemrendeket kaptak és fejből fújták a komcsi indulókat. Nem panaszkodtak, nem hörögtek, nem kommunistázták, csak nyelték a sok pénzt, ingyenes juttatást és jólétet, amelyet beléjük pumpált az elnyomó rendszer. Jó kis csöndes, elégedett világ volt: kicsit kevesebb szabadsággal (és jegyezzük meg szabadossággal), de több pénzzel és lehetőséggel. Magyarországon akkor néhány száz lázadó és szelíden szervezkedő értelmiségin kívül mindenki kommunista volt. Aztán jött a rendszerváltás és hirtelen eltűntek a „komcsik”. Minő csoda! Viszont valahonnan a semmiből előmászott néhány millió kisgazda, kereszténydemokrata, új jobboldali és szadeszes. Születtek: 1989-ben.

 

A gaz kommunisták pedig mind eltűntek, mintha nem is léteztek volna. Hiszen Mária megszentelt országában 1000, 2000, 5000, sőt 20 ezer éve (tetszés szerint lehet választani, további infók a legközelebbi Szkítia Könyvesboltban) mindenki antikommunista. Érdekes dolgok ezek. Újmagyar szcifi. Olyan országban élünk, ahol négyévente a lakosság nagyrésze hirtelen rájön, hogy ő ellenzéki és leszavazza az éppen aktuális kormányt. Előtte azonban dühöng és szidja a rendszert teli torokból... Most éppen a „kommunistákat”, és ezzel szüleit, nagyszüleit és korábbi saját magát is. Álszent pöcsök társadalmában élünk, ezzel azért nem árt szembenézni. Akik ma a legnagyobb hazafiak, korábban lelkes és elszánt kommunisták voltak, vagy tojtak az egészre, de azért hálásan elfogadták kádárék kenyerét.

 

Orbán Viktor szerint az utóbbi választások eredményei azt mutatják, hogy az egész világ jobboldalivá kezd válni. A csúnya, szőrös vörös hernyókból a világ minden részén nemzeti színű, patrióta pillangó lesz-megható kép, kár hogy hamis.

 

Az egyetlen örök kommunista a jelek szerint a jó öreg Fidel. A jezsuita nevelést kapó és a spanyolt ajkúak felsőbbrendűségében hívű ikon most lesz 83 éves és csak nem akar átvedleni! Miközben a magukat kommunistának mondó rendszerek elvileg és látszólag a világ minden részén megbuktak, Dél-Amerikában virágzik az új kommunizmus, amelynek gyökereit a vénségében is szép, macsó diktátor rakta le. Fidel Castro évtizedeken és jókora hullahegyeken keresztül, de hitt a kommunizmusban és felépített egy rendszert, amely próbált az emberekről szólni és tényleg értük tenni. Ma sok millió középkorúnak és fiatalnak is jelképe, a rabsággal vegyes szabadság szimbóluma. Fidel szerette Kubát és népét, mert nem minden kommunista hazaáruló!

 

Fidel Castro minden hibája ellenére is megmaradt kommunistának. Ha annyira rossz lenne rendszere és annyira elégedetlenek lennének vele az emberek, már rég elkergették volna. Mégsem tették, sőt láthatóan jól érzik magukat Kubában. Jobban mint a bátor, „antikommunkista” K-Európában. Hogy is van ez!?

Akkor mégiscsak létezik jó kommunizmus és rossz szabadság!? Orbán Viktor néhány hónapja egy zártkörű beszélgetésen azt mondta, hogy fogják még skandálni: „Orbán takarodj!” Ha a mostani Orbánt Viktort korábbi, 89-es önmaga vagy a valaha ultramarxista Kövér László látná, ők is beállnának a skandálók közé. Mert mi magyarok ilyenek vagyunk, szeretünk utálkozni-mégha ezzel magunkat is köpjük szembe. Nem baj, a lényeg, hogy legyen kit gyűlölni.

 

Szeretünk váltani és aztán felejteni... Magyarország tízmillió bűntelen és előélet nélküli hófehér bárányka országa. Megható kép! Kaméleon földdarabon élünk, határait a gyávaság és őszintétlenség képezik. Polgárai pedig változnak, most éppen fideszesek, mert gazdasági válság van és a szocialisták voltak kénytelenek meghúzni az össznépi nadrágszíjat. Éppen ezért tele lettünk megélhetési ellenzékivel, jobbossal. Ettől azonban még nem lettünk Mária Országa, keresztény nemzeti vidék.

 

A múlt itt él velünk, ahogy Fidel is. De ő legalább nem tagadta meg kommunista gyökereit. Nekünk is voltak vezéreink és korántsem szabadságszerető nép vagyunk. Egy szabad ember ugyanis nem szavaz diktatórikus felépítésű fideszekre és jobbikokra.

 

Ideje, hogy végre szembenézzünk múltunkkal!!! Azzal, hogy egy volt diktatúra polgárainak és végigasszisztálóinak gyermekei vagyunk. Apáink, nagyapáink a kommunista rendszerben éltek és nőttek fel. Sokan hittek is benne és ez nem bűn. Vagy bitóra velük is!? A bűn az, amikor letagadjuk múltunkat és ezzel szembeköpjük az előttünk álló nemzedékeket. Meg persze önmagunkat is.

Fidel él és figyel. A sok sosemvolt kommunista pedig szemlesütve követi sorsát, magában drukkol neki és így letagadott fiatalságának.

 

Boldog születésnapját, Fidel!

 

 

Szilágyi Iván Péter 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr961374285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferikruger (törölt) · http://webkukkolo.blog.hu 2009.09.11. 14:10:16

Mária megszentelt országában 1000, 2000, 5000, sőt 20 ezer éve (tetszés szerint lehet választani, további infók a legközelebbi Szkítia Könyvesboltban) mindenki antikommunista. Érdekes dolgok ezek. Újmagyar szcifi. Olyan országban élünk, ahol négyévente a lakosság nagyrésze hirtelen rájön, hogy ő ellenzéki és leszavazza az éppen aktuális kormányt. Előtte azonban dühöng és szidja a rendszert teli torokból... Most éppen a „kommunistákat”, és ezzel szüleit, nagyszüleit és korábbi saját magát is. Álszent pöcsök társadalmában élünk, ezzel azért nem árt szembenézni. Akik ma a legnagyobb hazafiak, korábban lelkes és elszánt kommunisták voltak, vagy tojtak az egészre, de azért hálásan elfogadták kádárék kenyerét.

Ezt jól megmondtad... Erős kritika, de valahol igaz :)
süti beállítások módosítása