Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Bakáts étkezde: Kádár a punk ide járna

2009.09.10. 00:02 | szocdemman | 22 komment

Címkék: ferencváros jaffa bakáts étkezde

Vannak helyek, misztikus csücskök a városban, ahol valamilyen titokzatos okból megállt az idő... Megállt és úgy maradt, biztos így jó neki, meg persze van igény rá. És most nem a TV2 örök érvényű és a műsorról méltatlanul lekevert filmsorozatáról, az Elveszett szobáról beszélek, sőt még a szittya könyvesboltok és továbbmenvén maga Thürmer Gyula irodájának légköre is kismiska ahhoz képest, amelybe múltkor a Bakáts étkezdében botlottam.


„Addig volt jó, míg Kádár élt!”-tartja a szép mondás, munkáspárti hiszekegy, és milyen igaz! Mert azért ismerjük, voltak azért jó oldalai is annak az átkos, sokat szidott rendszernek... Csak néhány pillanatkép: sörözés a Balatonnál, Animal Planetbe illő felfedező túrák a feketepiacon, dolláros bolt, olcsó kőbányai és hozzá zamatos Munkás cigaretta (vagy Fecske, ami ma már kihalt), 2 forintos zsíros kenyér és persze a kihagyhatatlan étkezdék, ahol még minden földi jó megtermett, a velős-pacaltól az igazi, zsírban tocsogó, de utánozhatatlan ízvilágú körömpörköltig. Emlékeznek még azokra a finom, masszív, kanálmegállító sűrűsségű pörköltekre...? Utána egy jó pohár bor/kevert és az ember már már az Mennyország kapujában érezhette magát. Csak Szt. Péter hiányzott, de elég jó fej volt a csapos is.


Na szóval, örömmel jelentem: a múlt nem halt még ki. Itt lapul és működik köztünk, Ferencvárosban és ontja magából a jót. Helye: a Bakáts utca, amely egy nyúlfarknyi kis köztér, a Ferenc körút bal oldalán. Ezen a mesébe illő, időt álló utcácskában csak 5 bolt van, de mind az öt megéri pénzét, 2 gyrosos (vigyázat, az egyik stikkes húst ad!), egy alter cuccokat áruló anarchista „közért”, egy székely rovás írásos zöldséges (ilyen az igazi ős-termelő) és persze a Bakáts étkezde, amely mióta az eszemet tudom ezen a szó szoros értelmében is szent (lásd Bakáts téri templom közelsége) helyen áll. Olyan ez az arcpirító módon csak IV. kategóriába sorolt kulináris fellegvár, mint Stonhenge. Szerintem mindig itt volt, vagy minimum az ősrobbanás óta, esetleg jó ízlésű UFO-k rakták le a leendő ferencvárosiak örömére. Nem tudom, de egy biztos, itt jól be lehet zabálni-a szó nemes értelmében. Mert ugye van evés, ilyet gyors éttermekben, szottyadt hamburgerek mellett szokott produkálni a jónép. Tudják, faarc és unott nyámnyogás, miközben a gumiburger és a TVK vegyi kombánát ízeit idéző mártások elöntik gyanútlan szájpadlásunkat, miközben hasunkban tőlük az Alienek új generációja fejlődik ki. Megnyugodhatnak, ilyen kapitalista és imperialista hozományok nincsenek a Bakáts étkezdében. Sem műanyag fenyőfa, riszáló télapó, angol feliratok és idegesítő fényreklámok.

Aki itt belép, hagyjon fel minden reménnyel, mármint a fogyókúrát illetően. Mert itt egészséges, bio, zsírszegény és hasonló rémületes csengésű és ízű dolgokat nem adnak. Salátából is csak csípős almapaprika és a régi, jó ropogós fehér káposzta van. Olyan lével, hogy simán meg lehet inni.

A tényleg retró hangulatú helyen ma már kihaltnak számító ételek sora várja a nagyevőket: itt létezik még tojásleves, marhapörkölt, borzaska, milánói szelet, pacal, sőt legutóbb még rántott békacombot is lehetett venni, de odáig azért még én sem merészkedtem... (A békák a tóba valók, brekegjenek és boldoguljanak ott. Nem vágyakozom az ő combjukra.) Viszont van resztelt máj, ilyet ma már sehol nem lehet kapni.

És az édességek... Emlékeznek még milyen az az igazi, jó, leheletvékony tésztájú nagyi-palacsinta, na és a vargabéles? Ha nem, itt megkóstolhatják. Tiszta balatonpart feeling, csak rántott hekket nem láttam, de biztos az is ott lapul valahol a konyhában.

A Bakáts étkezde az a hely, ahová Kádár János járna, ha még élne. Bár ha Elvis él, lehet hogy még a mi Jánosunkról sem kell lemondani. Tipikus „mackós helyről” van szó, ide nem kell kiöltözni, lehet hozni cókmókot, nyugdíjasoknak utánfutót és ami nem utolsó, a visszajáró vendégeket keresztnevükön szólítják!
Betértemkor, miközben egy púpozott adag milánói sültet faltam, belépett Holle anyó, 90 éves néni, kezében rozsdás, kopott bádog edény. Mert ő csak otthon szeret enni, a növényei, a férje urnája és öregedő, de rosszindulatú papagájai mellett. De őt így szeretjük. Épp Télapó (meg itt még így hívják a „szakállas bácsit”) volt, nem tudom hogy ezért e, de a néni egy képet is hozott magával, hogy megmutassa az étterem kizárólag nőkből álló gárdájának:
A pincérnő a bádogfazék feltöltése után, hosszan nézegette a portrét:
-Hát ez se most lehetett!-jegyezte meg kaján mosollyal, de a nénit nem zavarta a tréfa, bepöccentette kockás utánfutóját és ment haza enni.

És akkor még az ital felhozatalról nem is beszéltem, sörből csak a legolcsóbb van, jó drágán adva. Tudják, az az ó-német ismeretlen keverék, nagyság, amely a Tesco eldugott polcain várja a vesebajosokat. Az íze azonban, mennyei, a legjobb no name sör a városban. Aki nem issza az alkoholt, kaphat itt mást is, van például Jaffa, SZÖRP! Nem ám Fanta, meg Cherry Coke. És 20/deciért még eredeti szódát is kapni.

Aki még ennél is többet akar, vagy túl zsíros neki a menü, menjen Norbihoz. De itt jól lehet lakni és a műanyag abroszos, falambériás kis önki még egy kis nosztalgiázáshoz is kiváló. Csak egy „baj” van vele, az emberes adagok, szóval délutáni szundi nélkül nem ajánlott.

(Ha barátnőt, barátot akarna jóllakatni, viszonylag elfogadható áron, ide térjen be!)

Szilágyi Iván Péter  

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr401372236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gördön · http://7777.blog.hu 2009.09.10. 14:32:45

A felsorolt kaják nagy része nem halt ki. Nap mint nap találkozom velük különböző étkezdékben (Frici Papától kezdve, a Kívánságon át a vásárcsarnokok kifőzdéjéig). Ez talán annyira nem kuriózum.

2009.09.10. 14:33:31

Fú, de nagyon jó ez a hely! Sokat ettem itt, volt még rántott haltej(!) is, isteni.

Mitya Ivanov 2009.09.10. 14:40:37

vicces amikor a rohadt kommunisták, vagy az ő gyerekeik osztják le a régi időket. Mert az olyan menő és modern. Pedig mik vagytok ti? Káderivadékok, semmi több. Indexcímlap, gratulálok.

CsigaBige 2009.09.10. 14:45:58

Ez tetszik!!! Ja, és hogy Norbit választani e helyett...siralmas...vettem péksütit a boltjában, fele akkora volt mint máshol, és háromszor annyiba került...Pffff

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.10. 15:16:27

Szerintem a "sörözés a Balatonnál, Animal Planetbe illő felfedező túrák a feketepiacon" még ma is aktuális, és megoldható kategória. A többire meg valahogy nem tudok szép nosztalgiával tekinteni. talán azért, mert akkoriban még nem voltam halmozottan szenvedélybeteg :)

Herlock Sholmes 2009.09.10. 15:23:02

Hasonlóan koleszterinbombás hely a Hunyadi-téri csarnokban az Eötvös utcai bejárattól jobbra a Feri kifőzdéje. Olyan csülkös bableves a világon nincs...

nutika 2009.09.10. 15:26:38

Kádár a Kádár Étkezdébe járna, a Klauzál térre. :-)
Az is ilyen, mint amit a Bakátsról írtál (emezt nem ismerem - még). Csak a pincérnők kihozzák a kaját, fizetni meg távozáskor kell, bemondásos alapon. És a szódához adnak málnaszörpöt!
Meg van főtt marhahús menzai szószokkal.

forintosProjekt - · forintosprojekt.blog.hu 2009.09.10. 15:46:14

Ha véletlenul bezárna a Bakáts, az azt jelenti: a magyar tradicionális vendéglátás meghalt.

Persze, hogy nem Norbi update amit adnak - viszont pontosan ugyanolyan az iz, mint amit a nagymamam csinal.

Egyes szamu kedvenc hely - nekem meg csak 10 eve...

Egyebkent nem igaz, hogy nincs valtozas, mert regen nem volt onkiszolgalo. Volt four, aki felvette a rendelest, kihozta a zona adagot nagyon sokaig 320 Ft-ert (vigyazat archiv). Es jobban orult, ha harom darab szazast es egy darab huszast kapott fejenkent az egesz bandatol, mintha hagytunk volna neki ott borravalot.

Es mviel torzsvendeg voltam, legtobbszor nem a menut rakta ki elem, hanem legtobbszor csak kerdezett: ugye Buzsáki tányérost hozzak az úrnak...

Elsö és utolsó föúr volt az eletemben, akin azt lattam, hogy mindig orul nekem. Egyebkent o valoban minden vendegnek orult...

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.09.10. 16:07:37

jajaj én ott lakom mellette. a marhapörkölt a legjobb. menjetek. meg a ráday utcába a petruskába, marika nénihez.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.10. 16:25:48

Legendás hely. Apámmal egyszer betértünk oda, lehettem kb 10 éves, valamikor a 80as években. Úgy hívta hogy a 'Lordok háza'. Nagyapám is ezen a néven ismerte. Jó hogy felidézted.
Keringett egy történetet a helyröl, hogy valaki kiment a wc-re de a pohara a benne lévö itallal az asztalon maradt, és hogy ne nyúljon hozzá senki amíg pisál egy cetlit tett mellé, amin az állt, hogy "beleköptem". Amikor visszajött valaki odatoltotta, hogy "én is". Nahát ilyen volt ez a hely.

Trackback: 2009.09.10. 16:28:42

"a néni egy képet is hozott magával, hogy megmutassa az étterem kizárólag nőkből álló gárdájának:
A pincérnő a bádogfazék feltöltése után, hosszan nézegette a portrét:"

Épp csak a poén előzménye maradt le.

sprenczl 2009.09.10. 17:05:36

Ismerem, régi darab és jó.

Potenciális Disznó 2009.09.10. 19:56:11

Én ma pont jártam arra, és kerestem is, de se a kínai büféket, se az étkezdét nem találtam, pedig akartam nagyon.
Segítséget kérek!

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.09.10. 19:58:30

Ma jártam arra, direkte kerestem az étkezdét, de nem találtam. a Kínai büféket sem, pedig ez nem nagy utca, végignéztem a Közraktártól a Rádayig. Mit rontottam el?

coretalk 2009.09.11. 09:15:08

miért nincsenek fotók?

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.09.15. 01:26:41

@Derik Erik: valóban itt publikáltam elöszőr a cikket, amúgy ott van más sok érdekes írásom még

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.09.15. 01:28:47

@Potenciális Disznó: igazából Tompa utca, de úgy általában senki nem talája meg. A templom hátamögöt a Bakáts téren a Ferenc krt felé kimenő kis utca... a Schöpfmére korház mellet

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.09.15. 01:30:25

@Viktor-a-konyhában: igazából Tompa utca, de úgy általában senki nem talája meg. A templom hátamögöt a Bakáts téren a Ferenc krt felé kimenő kis utca... a Schöpfmére korház mellet
süti beállítások módosítása