Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Miért jobb tüntetni, mint buliba menni?

2014.12.17. 07:05 | Brendel Mátyás | 19 komment

1012933_867522696632709_8439910327999972305_n.jpg

Bizonyos okból nem tudok részt venni a szokásos budapesti tüntetéseken, a mai régóta az első volt, és tulajdonképpen az első igazán nagy tüntetés (bár valami diáktüntetésen jelen voltam a kilencvenes években). Így aztán, ahogy minden újszülöttnek, nekem is élmény volt a mai tüntetés, annak ellenére, hogy a szervezőkben ismét csalódtam.

Vonulás közben hallottam valahol azt a beszólást, hogy "ahogy a haverom mondta, lassan több tüntetésre járok, mint buliba." Innen jött a címadó ötlet. Miért jobb a tüntetés, mint a buli?

1) Potenciálisan több ismerőssel találkozhatsz, és több emberrel ismerkedhetsz meg.

2) Ha megakad a menet, és unatkozol, szellemes, vagy furcsa, esetleg primitív táblákat olvashatsz.

3) Vizeletmintát adhatsz a Széchenyi téren, Kocsis Máté rendelete nélkül is.

4) Megnézheted, ahogy a tüntetők a "Mocskos HirTV, sallalallala" örökslágert éneklik a rendőrsorfalnak, amiben az a furcsa, hogy a rendőrök állnak kórus alakzatban.

5) És végül, előtte vagy utána nyugodtan sörözhet és bulizhatsz a haverokkal. Tehát a buli eleve benne van.

A tüntetéssel kapcsolatban a csalódásomat nem az okozza, hogy nem voltunk százezren. Szerintem a zemberek most úgy vannak vele, hogy a kormány leváltásában nem hisznek, 2018-at ki kell várni. A zemberek szerintem az internetadó elleni tüntetés sikere ellenére nem hisznek abban, hogy további változások érhetőek el. Ezért nem mennek ki annyian. De a tüntetéseknek szerintem ettől még van értelme, mert bizonyos dolgokban a kormány mégis visszahátrál. Továbbá a Fidesz népszerűségének bontásához ezek a tüntetések hozzájárulnak. A zemberek jó, ha látják, hogy rendszeresen kimennek legalább tízezren tüntetni. Így tehát végül is az van, amit a zemberek akarnak. Se jobb, se rosszabb. Pontosan olyan kormányuk van, aminőt érdemelnek. A Fidesz ötletelget, tesztelget, az emberek kifejezik, mi mennyire nem tetszik, a Fidesz korrigál. Ha a Fidesz jól ötletelgetne, akkor ebből nyerne, mivel szarul ötletelget, ezért veszít. Lassan elvesztik majd támogatottságukat, és ugyanolyan ideiglenes, átmeneti kormány státuszuk lesz, mint az MSZP-nek volt anno. 2018-ra remélhetően ez bukáshoz vezet.

Egyébként ugyanezt mondom azoknak, akik arról elmélkednek, hogy a Fidesz marhaságai szándékos terelést képeznek a fő problémáról. A válaszom: terelgessenek csak, terelgessenek, minden ilyen bugyuta terelgetéssel a saját sírjukat ássák. Nekem majdnem mindegy, hogy a nép azért haragszik rájuk, mert korruptak, vagy azért, mert internetadót akartak bevezetni. A tisztánlátás, az ügyek tényleges fontosságának helyes mérlegelése mondjuk nem ártana, de ha bukik a Fidesz, akkor a fontosabbik része már megvan a dolognak.

Sajnos viszont a tüntetés szervezőiben megint csalódtam, mert felszólalt egy unalmas Iványi "Télapó" Gábor, továbbá két "mindentellenzek", észnélküli. Az egyik deklaráltan a már magát leégető "Nem hátrálunk meg" mozgalom szónoka volt. Ezek elmondják, hogy nem csak a kormány, de az ellenzék is hibás, az egész elmúlt 25 év hibás. A jelenlegi demokrácia helyett új rendszerváltást akarnak, de valójában az égadta világon semmiféle halvány lila elképzelésük nincs. Amit elmesélnek, azt demokráciának nevezik, és a III. Köztársaságban ez a rendszer megolt, és valamennyire működött is. Rendszerszinten ezen javítani nem lehet.

De ők azt mondják, hogy ne legyenek pártok, hanem alulról szerveződő politikai mozgalmak. No de csókolom, miben is különböznek ezek a pártoktól?! A törvényeket talán nem a Parlamentben hoznák, nem képviseleti alapon?! És az MSZP-t, LMP-t, Jobbikot, Együttet, PM-et és DK-t talán a kormány szervezte? Miben is lenne gyökeresen más egy új politikai mozgalom?! Főleg, ha bejut a Parlamentbe? Attól, hogy nem pártnak nevezik, változik valami? Persze szerintük attól lenne más, hogy ők szervezik, mert ők rendesek, istenbizony, megígérik. De ez szimpla naivitás. Ezt már hallottuk a Lehet Más a Politikától, amely csak nem lett más. Szerintük sem más, hiszen nem említették, hogy az LMP kivételt képezne az anyázásukban. Miért hinnénk el most második LMP-nek a dolgot? Miért hinnénk mosta az "Istenbizony Más lesz a Politika" mozgalomnak?! Ez a "mindkét oldal egyformán rossz, mi vagyunk a harmadik erő" politika bebukott az LMP-vel.

A másik szónok arról beszélt, hogy feljelentést tett, mert az áprilisi szavazáskor csalások voltak. Derék. Itt még tapsoltam. Aztán azt kérte számon, az ellenzék miért fogadta el a választások eredményét, illetve miért nem adják fel a képviselői helyeiket. Csakhogy ez is baromság, mert:

1) Az áprilisi választás nem volt fair, nem volt tiszta, de szabad volt, és megnyerhető lett volna, ha nem a Fideszre szavaztak volna a legtöbben. Ha a csalások nem túlságosan nagyok, akkor nem szokás, és nem ildomos nem elismerni az eredményt. Amíg meg lehet nyerni egy választást, addig a választások megnyerése után való törvényes reformok kell, hogy legyenek egy demokratikus mozgalom célja! Nem az utcakövek felszedése, nem forradalom, és nem az alternatív, "pisiljük össze a Kossuth teret parlament".

2) Ha az ellenzéki képviselők lemondanának képviselői helyükről, az bár nagy port kavarna, de aztán a Fidesznek adna teljesen szabad pályát. Képzeljük el! Rogán Antal egyedül is 100 százalékos többséget képviselne a Parlamentben, a többi ingyenélőnek már be se kéne mennie.

3) Az ellenzéki politikusoknak igenis az a feladatuk, hogy 2018-ig kitartsanak, hogy legyen akkor majd erő, amely leválthatja a Fideszt. Mert a "Nem hátrálunk meg", és sok más civil mozgalom nem kormányzóképes. Durvára nem.

4) Ennek egy prózai részleteleme az, hogy kormányképes politikusok nem hobbimozgalmárokból lesznek. Ezek a politikusok meg ha 2018-ig éhen halnak, nem tudják leváltani a Fideszt. Ha pedig más munkával keresik a pénzüket, akkor nem érnek rá leváltani a Fideszt.

5) Az naiv illúzió, hogy itt valami rendszerváltás lehetséges, illetve szükséges a Parlamenten kívülről. Meg van a lehetőség, és az is a szükséges megoldás, hogy bizony, 2018-ban, ha lesznek szabad választások, melyek megnyerhetőek, ha akkor a Fidesz népszerűsége végleg megtörik, akkor a parlamentáris demokráciát, a köztársaságot választások megnyerésével kell újra helyreállítani, és nem máshogy.

Azért ezt meggondolhatta volna, kis lánglelkű, naiv forradalmárkám!

Még egy fontos tanulság a tüntetésről: ez volt az első tüntetés, amelyen Orbán rendőrsége erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben. Én akkor már nem voltam ott, ugyanis fél órával előtte úgy nézett ki, hogy a Parlament előtti kórusverseny babazsúrrá fajul, és hazamentem. Mivel egy kis ideig én is benéztem az első sorba, és szemben álltam egy rendőrrel, azt kell, hogy mondjam, tanusíthatom, hogy ott focihuligánok nem nagyon voltak, mindenféle békés emberek voltak ott, a szegényektől, műveletlenektől a diákokig, és értelmiségi kinézetű emberekig. És semmiféle veszélyt nem jelentettek senkire. Nem tudom, miért kellett bevetni bármit is ellenük. Nem kötöttek el tankot, nem emeltek barikádot, nem gyújtottak fel kukákat, mint a 2006-os csőcselék.

Összességében az ilyen tüntetésre elmenni ha nem is jobb egy jó bulinál, azért a Barátok közt megnézésénél jobb program. A Barátok köztet, és hasonlót meg soha nem nézem meg. Szóval..

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr66988963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2014.12.17. 08:11:42

Lementél kutyába elmeherceg,vissza kéne venni az arcod méretéből.Korai még kicsinyítő jelzőket aggatni a tüntetőkre,hagy rá a narancsmédiára feleslegesen kollaborálsz velük.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 08:12:47

André Veesenmayer Badfriend megbukott. Még 10 ezer embert sem tudott összehozni.

Toportyán Zsóti 2014.12.17. 08:15:26

Ha nem lett volna méretes a választási csalássorozat nem tüntetne senki,persze akit nem zavar az 5%-os küszöb léte annak fogalma sincs a demokráciáról.

Toportyán Zsóti 2014.12.17. 08:19:26

@maxval bircaman szerkesztő: Putingazdád leginkább aki nagyot oboázott KGB segéd.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 08:25:47

@Toportyán Zsóti: a tüntetésen azért sem voltak olyan sokan, mert sokan csalódtak a "Nem némulunk el" tüntetés esztelenségében, és ezelőtt a tüntetés előtt is azt kérdezgették, hogy nem azok-e a szervezők. Sajnos amellett, hogy sok csoport támogatta, a szervezők sajnos kb ugyanazok voltak. Na most ez az esztelenség kb egy ezer embert vonz, a többit most is becsapták. Ennek a bandának a tüntetésére egyre kevesebben fognak kimenni, mert tanulnak az emberek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 08:28:49

@Toportyán Zsóti: az 5 százalékos küszöböt nem Orbán és bandája találta ki, nem csak Magyarországon van, és csak olyan toronyesélyes pártokat akadályoz, mint a Munkáspárt. aki az 5 százalékos küszöb miatt sír, az azért sír, hogy egy majdnem nulla támogatottságú párt egy képviselője kerüljön már be a parlamentbe, hogy kapjon már fizetést.

emellett nem lehet azzal a szöveggel jönni, hogy az ellenzéki pártok képviselői mondjanak már le a fizetésükről, mert akkor kognitív disszonanciába sétáltál bele, kishülye

Toportyán Zsóti 2014.12.17. 08:55:21

@Brendel Mátyás: Magadat minősítetted kishülyém,pár osztály még rádférne és 1 agyturkász.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 09:08:07

@Toportyán Zsóti: te a 4 általánosoddal ne ugrálj! Ötször annyi osztályt végeztem, mint te.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 09:19:18

@maxval bircaman szerkesztő: Orbán Viktor megbukott, csak egy maroknyi nácit tudott kivinni ellentüntetőként, azokat is hazaküldték.

Toportyán Zsóti 2014.12.17. 10:05:44

@Brendel Mátyás: Agyturkászra van sürgősen szükséged,látomásaid vannak.Addig is vegyél vissza az arcodból kishülyém.

aeidennis 2014.12.17. 13:01:02

Szegény tüntetőknek még nem szóltak, hogy a fidesz után a jobbik jön. Vagy a fidesz-jobbik koalíció.
www.origo.hu/itthon/20141215-igy-szivja-el-a-jobbik-a-fidesz-kepviseloit.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-2&utm_campaign=sec

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 13:08:37

@aeidennis: még van 3 év ennek megoldására. ezért nem olyan jó Orbánt most megbuktatni

Szúnyog 2014.12.17. 16:32:17

A békés tüntetők nem voltak annyira békések, mikor a rendőrök fújkáltak - legalábbis indexes és hvg-s közvetítés szerint.

Demokrácia híve 2014.12.17. 18:17:31

Sajnos nem tudok elmenni a soron következő tüntetésre , de javasolnám, hogy a tömeg énekelje a "We shall overcome" című dalt aktualizált magyar illetve angol szöveggel: "Miszter Orbán, bukni fogsz, Miszter Orbán bukni fogsz, Miszter Orbán, meglásd, bu-u-ukni fogsz! Ha egy a szívdobbanás, én úgy hiszem, Miszter Orbán bukni fogsz!
Angolul valahogy így lehetne: "Mr Orbán, you shall fall, Mr Orbán you shall fall, Mr Orbán you'll see you sha-a-all fall!, Oh, deep in my heart I do believe, Mr Orbán you shall fall!"

www.youtube.com/watch?v=QhnPVP23rzo

KUHULIN 2014.12.17. 18:26:31

@Demokrácia híve: Kicsit uncsi lesz ez 2018 tavaszáig, de hajrá!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 22:54:36

@Demokrácia híve: ezt úgy lehet megcsinálni, hogy mégiscsak elmész, és énekled, aztán vagy éneklik, veled, vagy nem.
süti beállítások módosítása