Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mitől félnek az egyházak és a KDNP?!

2014.12.12. 06:06 | Brendel Mátyás | 7 komment

Vauclair .JPG

Kép: Az Abbaye de Vauclaire romjai, s.k.

Az utóbbi napokban pár meglepő hír került napvilágra. Először is, hogy a Fidesz átírni készül az egyháztörvényt. Ez még nem meglepő, hiszen az egyháztörvényük elbukott Srasbourgban. A meglepő dolog, hogy egyházi vezetők elkezdtek tiltakozni ez ellen. Most meg a KDNP is. A hírekből az nem derül ki pontosan, hogy miért is tiltakoznak. Azt gondolná az ember, hogy a Fidesz a történelmi egyházak számára csak kedvező törvényt készíthet elő. Akkor miért tiltakoznak? A hírekben sok az érthetetlen rész, úgy tűnik, hogy az egyházak, és a KDNP lehet, hogy tudják, mi készül, de nem akarnak róla világosan beszélni.

Azt viszont lehet tudni, hogy a németekéhez hasonló rendszert készül bevezetni a Fidesz. Ezzel kapcsolatban a KDNP kifogását így fogalmazta meg az Index:

"Semjén szerint a német modell lényege, hogy az egyházakat az állam alrendszereiként fogja fel, és mint ilyen, nem független rendszereket finanszírozza. " 

Bullshit. Szerintem nem ez az igazi bajuk. A német rendszer egyik nagyon fontos tulajdonsága, hogy amint azt leírtam, bár általában magas az egyházi adó, de ezt csak annak kell fizetnie, aki hívőnek vallja magát. Ennek az adónak Németországban is az a hatása, hogy egyre kevesebben vallják magukat hívőnek. Vagy azért, mert tényleg nem azok, vagy azért, mert ugyan hisznek az adott vallás tanaiban, de azért pénzt nem akarnak fizetni az egyházaknak.

A magyar egyházak joggal félnek attól, hogy egy ilyen finanszírozási rendszerben napvilágra kerülne az, hogy milyen sokan nem hisznek Magyarországon, illetve az, hogy esetleg hisznek, de az egyházat nem akarják támogatni. Vagy azért, mert nem gondolják méltónak rá, vagy pedig, mert úgymond spórolósak. Eddig ugyanis a hívők támogatásáról olyan adataink voltak, amelyek a keresztelkedések számán alapul, ez felül becsüli a hívők számát, illetve olyan adat,a mely a népszámláláson alapul, de még ez is felülbecsüli a hívők számát. Az egy százalékos felajánlások csökkenése mutatja, hogy azon hívők száma, akik ténylegesen adnának az adójukból az egyházaknak, igen alacsony. Egy olyan felajánlás, amely nem az adóból menne, hanem extra adó lenne - márpedig a német rendszer ilyen - még siralmasabb képet mutatna a hívők elkötelezettségéről.

Az egyház minden félelme ellenére ez egy igazságos törvény volna, ugyanis végre a hívek tartanák el az egyházakat. Azok tartanák el, akik kedvéért működnek. Azok, akik "hasznot" húznak belőle. És akárhogy is félnek az egyházak, hogy valami kiderülne, ami kiderülne, az csak az igazság lenne.

És az egyházak és a KDNP baja éppen ez, hogy egy igazságosabb törvény miatt az egyházak nem kapnának pénzeket agyba-főbe, támogatottságon felül, hanem csak annyit, amennyi a tényleges komoly támogatottságuk. Nem csalhatnak, nem lophatnak, nem hazudhatnak.

Az egészben csak az ad okot aggodalomra, hogy a hírek zavarosak, a német minta csak pletyka, nem tudjuk, mit tervez a Fidesz. Az, hogy pont a Fidesztől jönne egy igazságos egyháztörvény, amely kilőné az egyházakat eddigi kiváltságaikból, az meglepő fordulat lenne. Túl szép, hogy igaz legyen. Emiatt én még nem innék a medve bőrére. Ha ezt a törvényt megszavazzák, akkor is várható az, hogy a Fidesz azért fogja kézből etetni az egyházakat. Ahogy eddig is állandóan csurrant-cseppent nekik pár tíz milliárd plusszban. És lehet, hogy pont ez a célja: Orbán azt szeretné, ha az egyházak túlélése az ő alkalmi, személyes döntésén múlna. Azt szeretné, ha az egyházak függővé válnának tőle. Ez pedig elég nagy üröm az örömben.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr856976201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bumburi 2014.12.12. 16:09:04

Minden egyházat tartsanak el a hívők!!!A papok kéj, és pénzsóvárságát ne mi adózók finanszírozzuk,hanem a híveik!
Újabban a templomokban is a politika folyik,nem a biblia magyarázata (félremagyarázása az egyház igényeinek megfelelően).Jusson eszükbe a Pápa mondása, miszerint az egyházak, főleg a katolikusak el üzletiesedtek. Nem fordítanak figyelmet az elesettekre, és a rászorulókra! És a Pápa a főnökük.!!!
Fizetünk a keresztelőért, a házasságkötésért, a temetésért, a harangszóért, a mise mondatásért, perselypénzt, és még ennek fejében az egyházi adót!!!
Mi ez, ha nem a hívek lenyúlása?
Az állam pumpálja a pénzt az egyházakba (már amelyiket bevette a történelmi egyházak sorába) elszámolási kötelezettség nélkül!!!
Ráadásul, még családi pótlékot is fizet az állam a papok által fogant gyermekek után is!
Szégyen, és gyalázat, ami ebben az országban van,úgy az állam, mint az egyházak részéről!

aeidennis 2014.12.16. 14:23:19

Minden egyházat tartsanak el a hívők, pártot a párttagok, iskolát a diákok és szüleik, balettintézetet, színházat a nézők. Tartsák el magukat a szegények, nyugdíjasok és a nyomorékok. Fizessen kórházat az aki beteg lesz és a többi.

Félretéve a tréfát az egyházaknak adják vissza azt amit 1945 után elvettek tőlük, abból vidáman fenn tudnák magukat tartani.

Ja igen, érdemes utánaolvasni mit csinált a felvilágosodás a képen látható ciszterci kolostorral.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 06:08:41

@aeidennis:

"Minden egyházat tartsanak el a hívők"

ok

" pártot a párttagok"

vitatható

"iskolát a diákok és szüleik"

az iskola egyértelműen az egész társadalom haszna. az, hogy egy gyerekből tanulatlan kisegítőmunkás lesz, esetleg egyenesen bűnöző, vagy eladható tudással rendelkező, az egész társadalomnak hasznos ember, ez az egész társadalom haszna.

"balettintézetet, színházat a nézők"

vitatható.

" Tartsák el magukat a szegények"

vitatható. az a szegény, aki pillanatnyi önhibáján kívül nem kap munkát, és nem tud kiemelkedni a szegénységből, az egész társadalomra nézve káros. az, hogy az állam kisegítse ebből az állapotból az egész társadalom haszna. természetesen, ha azt mondod, ott dögöljön meg, ahol van, akkor az is egy "megoldás". csak komoly mellékhatásai vannak, ugyanis nem minden szegény ember döglik meg a te kedvedért nyugalomban.

" nyugdíjasok"

ők ugye már megszolgálták a nyugdíjukat. amennyiben azt mondod, tartsák el magukat, akkor a nyugdíjjárulékot törölni kéne, és magán-nyugdíjpénztári rendszerre áttérni. nem erre halad ez a kormány.

" és a nyomorékok"

egy nyomorékra is igaz az, amit a szegényekre mondtam. mondhatod, hogy dögöljön meg ott, ahol van, csak a többség ezt nem így gondolja. általában a nyomorékokra is igaz, hogy lehet hasznos tagja a társadalomnak.

" Fizessen kórházat az aki beteg lesz és a többi."

ez a magán egészségügyi biztosítás rendszere. ilyen is van.

egyébként az Orbán kormány alatt sajnos egyre inkább az van, amit itt elrettentő példaként felvázolsz, semmire nem adnak már szinte pénzt, csak stadionokra és egyházakra.

na most ezen kérdések közül sok vitatható, meg lehetne szavaztatni a társadalommal népszavazások alkalmmával. sok esetben azt gondolom, a társadalom a szolidaritás mellett szavazna. az 1 százalékos felajánlások alapján viszont az sejthető, hogy az egyházaknál a többség amellett szavazna, hogy tartsák el magukat. no ezt ezért soha nem merte megszavaztatni a kormány.

"Félretéve a tréfát az egyházaknak adják vissza azt amit 1945 után elvettek tőlük, abból vidáman fenn tudnák magukat tartani."

1) visszakapták azt már
2) a nemesek se kapták vissza, amit előtte raboltak
3) az egyház is lopta a vagyonát

"Ja igen, érdemes utánaolvasni mit csinált a felvilágosodás a képen látható ciszterci kolostorral."

már akkor utánaolvastam, amikor ott jártam. nem egy műveletlen, köcsög hívővel vitázol!

a kolostor sok háborúban szenvedett károkat. többek között a 1590-ben, amikor a Ligák vallásos háborújában leégett. mindaddig felújították, amíg volt rá igény. a felvilágosodás után is jött egy elég erős katolikus restauráció Franciaországban, de már nem újították fel a kolostort. az első világháborúban bombázták aztán végleg rommá.

aeidennis 2014.12.17. 12:18:59

@Brendel Mátyás: "Félretéve a tréfát az egyházaknak adják vissza azt amit 1945 után elvettek tőlük, abból vidáman fenn tudnák magukat tartani."

1) visszakapták azt már

Éppen az 1930-as pilisi erdőbirtokossági térképet nézem és pusztán ez alapján mondom, hogy az 1) hazugság.

2) a nemesek se kapták vissza, amit előtte raboltak

nyilván a Zwack család is rabolta a gyárát, a kulák is a földjét, a polgár is lopta a budai lakását, a sarki szatócs is csórta a kisboltját, hiszen ők sem kapták vissza. (Zwackék persze később visszavásárolhatták LOL).

3) az egyház is lopta a vagyonát

Hogyne. Persze. Max. Rákosi szerint.

"már akkor utánaolvastam, amikor ott jártam. nem egy műveletlen, köcsög hívővel vitázol!"

evidencia - nyilván nem neked szólt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.17. 22:58:02

@aeidennis: "Éppen az 1930-as pilisi erdőbirtokossági térképet nézem és pusztán ez alapján mondom, hogy az 1) hazugság."

nem azt mondom, hogy ugyanazt kapták vissza, de már bőven többet kaptak azóta.

"nyilván a Zwack család is rabolta a gyárát, a kulák is a földjét, a polgár is lopta a budai lakását, a sarki szatócs is csórta a kisboltját, hiszen ők sem kapták vissza. (Zwackék persze később visszavásárolhatták LOL). "

sokan rabolták, és lopták, és ebből kevesen kaptak vissza keveset. az egyház kapott vissza relatív a legtöbbet, szóval ne nyivákoljatok!

"Hogyne. Persze. Max. Rákosi szerint."

szerintem, és én nem vagyok Rákosi.

igazi Ténytár 2014.12.20. 05:09:48

@ "És lehet, hogy pont ez a célja: Orbán azt szeretné, ha az egyházak túlélése az ő alkalmi, személyes döntésén múlna. Azt szeretné, ha az egyházak függővé válnának tőle. Ez pedig elég nagy üröm az örömben."

Rémisztő, hogy menyire igaz MINDEN SZAVA MOST IS.

____________
Orbán Viktor és a Fidesz - tíz évvel ezelőtt
Politikusportrék - Orbán Viktor, Századvég, 1994, 176-189. o.)

nol.hu/archivum/archiv-45462-33811

ORBÁN : Az MDF-kormány kétségbeesett igyekezete, hogy ideológiai gyámkodás alá vonjon mindenkit, nem más, mint annak beismerése, hogy a XX. század végi modern társadalomtól idegen az a gondolatvilág, amellyel kéretlenül boldogítani akarják a nemzetet. Ebből fakad ideges és agresszív türelmetlenségük is.

Ma már világosan látszik, hogy az MDF-kormány a társadalommal szemben keres politikai szövetségest az egyházakban.

Szomorúan tapasztaljuk nap mint nap, hogy nem minden egyházi vezető ismeri fel azt a veszélyt, hogy az MDF ölelése halálos lehet az egyházakra.

Az egyházak ugyanis csak akkor fogják betölteni azt a pozíciót, amely egy modern társadalomban megilleti őket, ha megőrzik és visszanyerik autonómiájukat. Amennyiben a politikai élet szereplői közül egyeseket ellenségnek, másokat meg szövetségesnek minősítenek, maguk is politikai szereplővé válnak. Márpedig, ha valaki erre a porondra lép, akkor rá is érvényesek lesznek a politika gyakorta kegyetlen törvényei. Ezért mondjuk azt, hogy hibát követnek el, ha azok szolgálatába szegődnek, akik ideológiai átnevelőtábort akarnak csinálni Magyarországból.

Holott a nyílt politikai szerepvállalás helyett nagy történelmi feladatok várnak az egyházakra. Régen volt oly nagy hiány a türelem, a megbékélés, a mértéktartás és a szolgálat példáiból. Nagy szükségünk lenne például a keresztényi értékek és erények felmutatására most, amikor váratlan hirtelenséggel buzog fel az idegengyűlölet indulata, és amikor rohamosan terjed az erőszak.
___________
süti beállítások módosítása