Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán közmunka alapú társadalma

2014.08.02. 16:21 | Brendel Mátyás | 75 komment

Címkék: gazdaság tudás munkanélküliség oktatásügy munkahelyek

DSCN5864.JPG

Kutyapékség Grazban. Hogy ez a kép hogyan kapcsolódik a cikkhez, az ki fog derülni

Orbán Viktor a munka alapú társadalom szlogenjét régóta ismételgeti, már a 2010-es választás óta, amikoris tízcsillió munkahelyet akartak teremteni. De megjelent a legutóbbi posványosi beszédében is. Ez a szlogen persze trükkös. Trükkös azért, mert populista. Mert hát azokon kívül, akiknek büdös a munka, mindenki akar munkát, mert azt azért felfogják az emberek, hogy általában ebből lehet megélni. Persze most itt a "munka" fogalmát tágabbra vettem, mert vannak vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek, és hasonlók. De azt gondolom, hogy a munka alapú társadalom kifejezéstől úgy önmagában nem ijednek meg ezek a vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek sem.

Például a kisvállalkozókkal szemben Orbán retorikában soha nem is mondott tudtommal semmit, mert hát az is köztudott, hogy az igazán jó munkahelyeket ők teremtik. Ennek megfelelően egy olyan szlogennek, hogy "munka alapú társadalom" a vállalkozó elvben örülhet, mert hiheti, hogy azt is jelenti, hogy a politika olyan intézkedéseket fog bevezetni, ami neki teszi könnyebbé több munkás alkalmazását. De hát itt kezdődik az átverés.

Orbán mondjuk a 2010-ben kezdődő ciklus elején véghezvitt némi adóreformot, ami a vállalkozókat segíthette volna. De aztán valahogy mégsem szaporodtak el ezek a vállalkozások, egyre kevesebb befektető jött külföldről is az országba. Az egész világ lassan kijött a gazdasági válságból, és Orbán politikájának egy kis sikere csak ennyiből lett, hogy ha mindenhol élénkül a gazdaság, akkor Magyarországon is. Ehhez a kis növekedéshez nem kellett semmit sem tenni.

A külföldi tőke közismerten attól fél, hogy állandóan változnak a törvényi keretek, kiszámíthatatlan a kormány politikája. Nincs jogbiztonság, év közben vezetnek be adókat, sőt, akár visszamenőlegesen is törvénykeznek. A bankok attól szenvednek, hogy bankadót róttak ki rájuk, és most a devizahitelesek megmentésénél is ők szívnak. Ha ennek eredményeként kivonulnának az országból, akkor ennek durva következményei lesznek. Mert ugye Széchenyi óta tudjuk, hitel nélkül nehezen megy a vállalkozás.

Ennek eredményeképpen Orbán munka alapú politikája alatt köztudottan igen kevés igazi munkahely jött létre, csak, amennyi a gazdasági fellendülés alapján várható, vagy annyi sem. Ezt a kudarcot próbálta meg Orbán azzal ellensúlyozni, hogy óriási közmunka porgramot indított be. No de míg egy vállalkozó a bevételből fizeti a munkás fizetését, jó esetben szociális és nyugdíjbiztosítását is, addig a közmunkás az állam, az adófizetők pénzébe kerül. A közmunkás a munkanélkülihez képest, aki segélyt kap, annyiban jobb, hogy dolgozik valamennyit, "szokja a munkát", hogy be kell járni dolgozni, hogy emberekkel kell kijönni, hogy munkaképes állapotban kell lenni. Ellenben sokkal kevesebb ideje van munkát keresni, mint a munkanélkülinek. A közmunka másik hátránya, hogy ellentétben az igazi munkával, ahol a vállalkozó a munkás körmére néz, a közmunkás egyáltalán nem dolgozik olyan sokat, nem sok igazi értéket hoz létre. A közmunkaprogram eredményessége tehát kétséges, nem meglepő módon nem is járt eredménnyel: a közmunkások elenyésző része jutott el az igazi munkához.

A program mégis nyilván sokaknak pozitívum. Azoknak mindenképpen, akik más munkát egyáltalán nem kaphatnának. És ha belegondolunk, hogy valaki egy olyan faluban él, ahol mondjuk száz kilométeres körzetben nincs munkahelyre semmiféle esélye, akkor a dolog érthető. Ha az illetőnek nincs eladható tudása, annyi pénze, nyelvtudása sincs, hogy elköltözzön az ország másik részébe, vagy külföldre, akkor tényleg nehéz helyzetben van. Ezen már nehéz segíteni, ha már ennyire elrontotta az ilető a dolgot a tanulásnál. A közmunka neki segít, és nehéz volna azt mondani, hogy negatívum. Csak azt, hogy ez a célkitúzés, mint társadalmi cél szánalmasan kevés. Az igazi megoldás ugyanis az volna, amely eljuttatná ezeket az embereket odáig, hogy eladható tudásuk legyen.

A tudás alapú társadalom egy másik szlogen, amit nem szoktak a munkapolitikában alkalmazni, pedig érdemes lenne. Orbán Viktor politikájából legjobb esetben is az jönne ki, hogy Magyarországon mondjuk tényleg nem lenne munkanélküliség. Ezt ugye ismerjük a létező szocializmusból. Ennyit arról, hogy Orbán 25 év alatt legyőzte a kommunizmust. Nos, a szocializmusból tudjuk, hogy ez megvalósítható úgy is, hogy ettől még az ország nem igazán van előrébb.

Miről is szólna ez a vízió? Egy olyan országból, amelyben a jelenleginél sokkal több a közmunkás. Emberek milliói csinosítgatják a köztereket, tisztítják az árkokat, ültetik a virágokat, nyírják a gazt, metszik a bokrokat és fákat. Mint mondtam, talán emberek milliói vannak Magyarországon, akiknek ez tényleg előrejutás a munkanélküliséghez képest. De nem valami nagy célkitűzés, és kérdéses, hogy fenntartható-e.

Ennél kicsit jobb változat az, hogy a munkások nagy része azért mégis gyárakban vagy vállalkozásoknál dolgozik, de ehhez Orbán a politikájával nem igazán tett semmit. Pontosabban intézkedett össze-vissza, és az eredmény inkább bizonytalanság lett. A gyárakban dolgozhatnak éppen alacsony képzettségű munkások, de a vállalkozásoknál általában képzettebb munkásokat keresnek. A Fidesz kormány oktatáspolitikája pedig szétverte az oktatást. A tankönyvüggyel, a hallgatói szerződésekkel, a keretszámok és a támogatás meghúzásával. Ráadásul Magyarországról több százezer ember menekült külföldre. Leginkább, akinek eladható tudása van, de valamennyi olyan is, akinek nincs. Összességében a gazdasági emigráció valószínűleg nagyobb részt azokat vitte el, akik könnyen találtak volna munkát, akik az idejövő külföldi cégeknek jó alap lettek volna, akik a vállalkozásokban inkább kellenének, vagy akik akár maguk is vállalkoznának. A gazdasági emigráció tehát a  munkanélküliség szempontjából az arányt minden bizonnyal rontotta, és pár cég vagy vállalkozás létrejötte vagy Magyarországra jövetele emiatt vélhetően elmaradt. Emiatt is, meg a Fidesz kormány egyéb dolgai miatt is.

Ha az Orbán kormány kiszámítható gazdaságpolitikát folytatott volna. Ha az adózás kiszámítható lenne a jövőben, ha a vállalkozások tudnának számolni, és belátható terveket készíteni, ha az oktatást jó irányban megreformálták volna, ha a befektetéseket, bankokat nem elijesztették, hanem csábították volna, akkor több cég, több vállalkozás lenne, több valódi munkahellyel.

De ez még mindig nem minden. Amit ugyanis a nyugati, fejlett országoktól irigylünk, az még ennél is több. A fejlettebb országokban a társadalom már nem munka alapú a legerősebb szektor nem az ipar, hanem a szolgáltatás. A fejlettebb országokban az emberek nagy része valóban tudásából vagy vállalkozásából él, amelynek jelentős része szolgáltatás. Az emberek nagy része nem gyárban gürcöl, nem építkezésen dolgozik. Ezek a területek egyre inkább automatizáltak, és egyre kevesebb ember kell oda. Nem ezer ember van a gyártósor mellett, hanem csak egy-két ember vigyázza fel a robotokat, aki ért az installálásukhoz, irányításukhoz, működtetésükhöz, a minőség biztosításához. A fejlett országokban az emberek inkább programozzák a robotokat. No de ezt azért tehetik, mert megvan a tudásuk hozzá.

A fejlett országokban az emberek jóval nagyobb része rendelkezik eladható, speciális tudással, ami a gazdaságban jóval nagyobb termelékenységet is jelent. Az ezer robotot programozó, karbantartó ember sokkal többet termel, mint az egy robot munkáját elvégzó ember. Az ezer robotot alkalmazó vállalkozás sokkal többet termel, mint a tíz embert alkalmazó vállalkozás. Ugye ezer embert ugyanez az alkalmazás nem tud alkalmazni, mert az drágább, mint ezer robot. Ezért is jóval nagyobb Németország GDP-je.

A fejlett társadalomban a felszabaduló munkaerő nagyobb része él valamilyen szolgáltatásból. Olyan szolgáltatásokból, mint mondjuk állatkozmetika, a vendéglátás olyan foka, amelyre Magyarországon alig van fizetőképes kereslet, vagy mondjuk a kutyapékség. No de mivel a fejlettebb gazdaságokban sokkal több az eladható tudással rendelkező ember,  akik jól keresnek, sokkal több a fogyasztás, és sokkal többen engedhetnek meg maguknak, sokkal több olyan kis dolgot, ami ilyen nálunk luxusnak számító szolgáltatást tart el. A magasabb nyugdíjakról és jobbmódú nyugdjíasokról nem is beszélve.

Ausztriában és Németországban kisebb városokban is vannak éttermek, kávézók, melyek tele vannak helyiekkel, mert nagyon sokan engedhetik meg maguknak azt, hogy hétvégén, vagy munka után mindennapos szinten étterembe menjenek. Szinte minden héten van valami kis fesztivál, ami arról szól, hogy a fél kisváros kimegy az éttermekbe, meg külön standokon sört, virslit eszik. Nem csak a nagy városokban, hanem a legkisebb helyeken is. Az éttermek is tele vannak bármelyik hétvégén, de hét közben este is. És kis, falusi helyeken is vannak éttermek, és nem alkoholistákkal van tele.

Magyarországon a rendszeres étterembe járást csak a felsőbb, legtöbbször nagyvárosi réteg teheti meg, és nem is szokás annyira. Németországban, Franciaországban teljesen normális, hogy emberek tömegei mennek el az országon belül ide vagy oda, egy gyógyfürdőbe, egy kis borkóstolásra, egy kis levendulagyűjtésre, kastélylátogatásra, extrém vagy kalandos sportprogramokra. A középréteg is jelentős mennyiségű pénzt költ el belföldi túrizmusra.

etterem_tiszavasvari.png

Éttermek Tiszavasváriban és környékén. Tiszavasvári lakossága majdnem 13ezer

kisslegg_restaurants.png

Éttermek a németországi Kisslegg környékén, melynek lakossága kevesebb, mint 9ezer. A térkép ugyanakkora területet fed le.

Minderre az olvasó nyilván megjegyzi, hogy Németország és Ausztria gazdag, Magyarország szegény. Ez van. Ilyen egyszerű. Történelmi örökség. Ahol persze a történelmi örökségben van valami, de az ledolgozható volna. Németország is többször ledolgozta történelme során. No de most, Magyarország hogyan tudná beérni Németországot?! Közmunkából?! Keleti nyitással?! Ugyan már! Munka alapú társadalomból, ahol majd mindenkinek van munkája?! Úgy valamivel jobb lehet Magyarországnak, de felzárkózni legfeljebb Tajvanhoz lehet. Tényleg ez a cél?!

Mert a szolgáltatás csak egy következmény. A szolgáltatásban a legtöbb helyen olyan dologról van szó, amely nem valami nagyon speciális tudás. Jó, nem minden ember tud kapásból professzionálisan kutyát kozmetikázni, meg nem mindenki borszommelier,  vagy nem tudják, hogy kell egy mászótermet összeállítani és működtetni, de ha valaki ebbe vágja bele a fejszéjét, és nem totálisan tehetségtelen, megtanulhatja. Tehát ha Magyarországon sok embernek volna vállalkozókedve, valamilyen EU támogatást képes volna megszerezni, és legfőképpen fizetőképes kereslet is volna, akkor Magyarországon is jóval több ilyen szolgáltatás jelenne meg. Olyan, amilyenből persze Budapesten, Balatonnál sok van, és elszórtan jelen van az országban. De sajnos Borsod és Szabolcs isten háta mögötti helyein kevés luxusszámba menő vállalkozást lehet működtetni. Persze előfordul, senki ne jöjjön a linkekkel, de nem olyan arányban, mint mondjuk Németországban.

Tehát a legfontosabb a fizetőképes kereslet. A fizetőképes kereslet pedig akkor, amikor még a saját szolgáltatásából megélő vállalkozóknak egy jelentpős rétege, és hát a nagyon gazdag cégvezetők rétege igen kicsi, szóval a fizetőképes kereslet növekedése akárhogy is, de leginkább onnan lenne várható, hogy eladható tudással rendelkező emberek tömegei jelennek meg, akiket ráadásul a kormány Magyarországon tartana, és nem elijesztene a politikájával. A legfontosabb dolog tehát az volna, hogy az oktatást javítjuk, és ne romboljuk, a bankrendszert támogassuk, és ne szívassuk, a kormánypolitikát pedig tegyük kiszámíthatóan pozitívá. Ha ebben az országban Orbán posványosi beszéde szerint bármi megtörténhet, akkor fog a halál vállalkozni, és fog a Niemand AG. idejönni.

Ha viszont az egyetemről kijönnek az olyan mérnökök, gazdasági szakemberek és egyéb eladható tudással rendelkező emberek tömegei, és minden más feltétel is pozitív, akkor majd jönnek a befektetők, jönnek a multik, igen, a multik, és valóban munkahelyeket teremtenek. Itt olyan emberek fognak dolgozni, akiknek jó a keresetük, később akár maguk is vállalkozhatnak. Ezeknek a multiknak beszállíthatnak más vállalkozások más vidékekről. Idővel a multik is megjelenhetnek elmaradottabb vidékeken, de ha nem, vállalkozások alakulhatnak ott. Például, mert a szegény szülők gazdag programozó gyereke visszamegy oda, ahol felnőtt, és alapít valami vállalkozást. No de ehhez az kell, hogy a szegény szülők gyereke jó általános-, és középiskolába járhasson, majd jó egyetemre. És ez az, amit Orbán oktatáspolitikája elkaszált.

Aztán ha egy kisvárosban megjelenik sok tucat új vállalkozás, esetleg sok ezer jól kereső emberrel, akkor ezeknek lehet, hogy már érdemes a környéken bisztró és kocsma mellett igazi színvonalas éttermet nyitni, vagy ha ez még tovább fejlődik, kalandparkot, élményfürdőt, borkóstoló programokat, renoválni lehet és meg lehet nyitni az elhagyatott kúriákat melyekről annyit cikkeztek mostanában, és még kutyakozmetikát is lehet nyitni Hajdúborzasztó közepén. Nem mintha ez szerintem szükséges vagy jó volna, de egy igazán jóléti társadalomban, mellékesen ilyenek is vannak. Azoknak, akik ilyenre akarják elverni a pénzüket.

Na most, akinek az a társadalom is megteszi, amit itt felvázoltam Orbán munka alapú társadalmaként, Orbán politikájának maximálisan legjobb lehetséges következményeként, az szavazzon Orbánra legközelebb is! Tudom, vannak ilyenek, nem is kevesen. Akik többet akarnának, egy olyan társadalmat, mint amilyen Németország, az ne szavazzon rá! Mert Orbán, még ha működne is a víziója, akkor is csak egy igen kis célt tűzött ki maga elé. Már rég nem mert nagyobbat álmodni se.

Mindezt, amit itt szemléletesen felvázoltam természetesen a témával foglalkozó szakértők tudják. Ők tudják, mi az, hogy "eladható tudás", ők tudják, hogy a legfejlettebb társadalmak nem ipari társadalmak, hanem szolgáltatás alapúak. Ők tudják, hogy mindehhez jó oktatás, jó adópolitika, bankok, befektetők és infrastruktúra kell. Ők mindebben egyetértenének, én csak itt szemléletesen részleteztem az összefüggéseket. A szomorú az, hogy ezt Orbán nem tudja, és a hívei nem tudják, mert bekajálják a hülyeségét. Ez a munka alapú társadalom még úgy se lenne túl jó, ha igaz lenne, de nem is igaz.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr206568241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wantaan 2014.08.02. 17:49:20

Első a munka .... a munka szabaddá tesz ..... aki nem dolgozik az ne is egyék!

Idáig jutott a magyar De(nagy)mocsokrácia????
S halkan kérdezem újra nyitnak a Gulágok .....vagy Hortobágy .... netán Recsk? ..... s lesznek újra börtönversek? (de hol az új Faludy???)
S Pol Pot elvtárs kötelező olvasmány lesz?
Átnevelő táborokban szabad lesz a vallás gyakorlás ....vagy csak a NER által kijelőlt Isten lesz imádható???

Megannyi kérdés s még nincs válasz!

István Tamasi 2014.08.02. 19:21:40

A beígért 1millió munkahelyből már 800ezer megvan: 600ezer külföldön és 200ezer közmunkás. A hivatkozott 10 évből hátralevő 5 év alatt simán összejön a hiányzó 200ezer vagy még több is feltehetően külföldön.

István Tamasi 2014.08.02. 19:22:46

@wantaan: Mellyik vallást kell majd gyakorolni? Ugyanis maga a vezér a gyerekeit három különböző vallásra kereszteltette.

laci0011 2014.08.02. 19:30:07

Csuti orálmuzsik produkciója értékelhetetlenül gyenge ahhoz képest amibe kerül az őrzése és ápolása.

program készítő 2014.08.02. 19:58:10

Most vagyok éppen Németországban befektetőket keresni egy cementgyárhoz,kíváncsiságból megnéztem pár magyar munkást,nem akar hazajönni velem,hogy élnek?.Építőipar.
Fizetés nem mindig van,magyart jó esetben vesznek fel órabérért,az első időben napi bér van.átlag 60 euró(ha van fizetés,mert a bevándorlók java vállalkozó)
Amennyiben lenne munka mindennap reggeltől estig 06-20, 1200 euró lenne a fizetés,de nincs mindennap munka ezt bele kell számítani.
Heti 50 euró előleg
300 euró haza a családnak
Albérlet 125e/fő
internet 15-30 euró
telefon 20 euró
hetente egyszer főtt kaja 5 euró
napi megélhetési minimum?
2 tasak bagett: 0,64 euró
1 db western bab kis hússal 1 euró
1 db cigarillos 2 euró vagy dohány 12,50 euró
6 db sör vagy kóla 2,40 euró
20 dkg szalámi 0,70 euró
10 db sajtlapka 1,10 euró

ez a német létminimum az építőiparban magyarnak,de hazajönni sem tudnak,mert nincs miből.

A 600 ezerből mennyi van bejelentve a NAV-nál,és az ilyen dolgokról inkább ne beszéljünk.
A tény Viktor elrontotta ezt is,mint minden mást,nem vagyok párt elkötelezett ez a blogról is megállapítható.

Beritta 2014.08.03. 11:20:04

Nemcsak a magyar munkasokat kellene megkerdezni, a mernokoket is.kicsit mas lenne a nìvò.

Pici Kutya 2014.08.03. 11:26:43

A társadalom alapja az értéket adó munka , amiből haszon van , amit más megvesz! Abból vásárolok a boltban.Meg kellene valósítani a pénznélküli társadalmat,és a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet!!!

T.Jani 2014.08.03. 11:32:41

Hogy volt?
- 1 millió munkahelyet teremtünk!
- A magyar lusta naplopó népség ezért kell a közmunka, hogy így szoktassuk vissza őket a rendes munkába.
- Ugyan már dolgoznának de a magyar olyan ostoba és képzetlen, hogy nem lehet neki munkát adni ezért kell az Államnak közmunkát biztosítani.
- Milyen 1 millió munkahely, jó hogy már nem minimálbért is meg akarjátok kapni!
- Nesztek közmunka ami a segély helyett van, évente 3 hónap, és nem jár érte nyugdíj sem!

Pici Kutya 2014.08.03. 15:19:50

A közmunka a szar kalapálás!!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 16:08:23

@Pici Kutya: "Meg kellene valósítani a pénznélküli társadalmat"

költözz Észak-Koreába!

Liberal left wing trash 2014.08.03. 16:51:34

A kérdés jó.

Ki tudja hogy utol lehet-e érni? Senki.A biztos az hogy a baloldal tempójával nem lehet utolérni.

kayaibrahim 2014.08.03. 17:04:05

Ha mindenről Orbán tehet, akkor hogyan kerültünk ekkora szarba nélküle?
Kölcsönöket törleszt az állam, a lakosság, nem marad felesleges pénz a szolgáltatásokra. A bankok egyoldalú szerződésmódosításaival megszüntették a fizetőképes középosztályt. Orbánék 6 éve nézik ezt tétlenül, szerintem inkább a bankok barátai ők mint ellenségei, sokkal drasztikusabbakat is léphettek volna, aminek persze lett volna hatása a forintra is.
Az oktatás nevű dolgot nagyon régóta züllesztik, és talán sosem volt túl jó, én minden formáját rühelltem, pedig a legjobb helyekhez volt szerencsém. Ja meg pénz se nagyon maradt rá, mert ugye 3% deficit az szent.

Túl egyszerű mindent Orbánékra kenni, vagy a karvajtőkére, vagy bármi másra.

PomberMaci 2014.08.03. 17:21:34

"Akik többet akarnának, egy olyan társadalmat, mint amilyen Németország, az ne szavazzon rá!"

Oké, észkombinát, ne szavazzunk rá.

De akkor kire?
Mert a szoclib csak eladósítani tudta az országot egy konjunktúra közepette, aminek közvetlen következménye lett a dupla 2/3. Tehát ők kiesnek, különösen gyurcsi efft töredelmes önostorozása után (a gyengeelméjűek kedvéért: őszödi beszéd), amiben plasztikusan megfogalmazza, hogy ők csak elkúrni tudtak mindent.

Tehát? Ki van olyan, akire rá lehet bízni a szekeret?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 17:24:55

@PomberMaci: pedig de bizony valamelyik balliberális pártra. akár még az LMP-re is inkább. ha szerinted azok rosszabbak voltak, akkor sajnállak, hülye vagy. a világválságot leszámítva egyértelműen jobbak voltak.

ha nem tudsz a (kicsit) jobbra szavazni a rosszabb helyett, akkor sajnállak, hülye vagy. akkor te megérdemled Orbánt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 17:27:55

@PomberMaci: az ország adósságállományával nem volt különösebb gond, és Orbán elvette tőlünk a magánnyugdíjat, és mégsem tudta csökkenteni., ha jól emlékszem, ez olyan 3 ezer milliárd volt. és most felvettek egy tízezermilliárd eurós hitelt. bazdmeg, ha ez nem eladósítás, akkor mi?! és akkor erre jön a többi hülyeség.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 17:31:56

@kayaibrahim:

1) nem mindenkinek van ám devizahitele. nem mindenki volt hülye. tehát a devizahitelesek a magyar középosztályhoz képest kis rész. bár nem kevesen voltak. olyan 700ezren voltak, a magyar középosztály azért ennél nagyobb

2)
2013 novemberében Varga szerint a devizahitelesek többségét már megmentették.

www.mfor.hu/cikkek/Varga__a_devizahitelesek_ketharmadan_mar_segitettunk.html

sikerült megúszni, hogy jelentős bankok távozzanak az országból.

ezek után most mit kell itt még mentegetni a maradékot? ezek már nem jelentenek akkora részt a fogyasztásban. viszont a bankok lehet, hogy kivonulnak, és az kurvára nagyobb baj lesz. a CIB úgy emlékszem, már vonul kifele. nagyobb kár lesz.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 17:48:45

@Brendel Mátyás: 'és most felvettek egy tízezermilliárd eurós hitelt. bazdmeg, ha ez nem eladósítás, akkor mi?!'

felvettek? Akkor ennyivel nagyobb az államadósság?

Liberal left wing trash 2014.08.03. 17:54:49

vagy akkor mégse vették fel?

♔bаtyu♔ 2014.08.03. 18:25:23

@Liberal left wing trash: B+, mekkora kamukat hallgathat ez a Brendel az MSZP-s nyugdíjasklubban.

Ezek után simán elhiszem, hogy sok ballibsi azt hiszi, Orbánék zsidókat és cigányokat lőnek a Dunába, Gulágokat terveznek és hasonló baromságok.

Tudományos libsizmus 2014.08.03. 18:26:12

Nektek olyan a munka, mint ördögnek a tömjénfüst:) Ki vagytok bukva, mi?

brumeszkosz 2014.08.03. 18:26:31

A magyar nép megint birka és egy gyenge elméjű a vezére. Istenitsétek csak és belefogtok dögleni a nyomorba!!!

Tudományos libsizmus 2014.08.03. 18:30:55

@♔bаtyu♔:
Aztán az a vicc, hogy még a Dunába lövetést is a libsik (bocsánat, szellemi elődeik) találták ki '19-ben:)

A várhatóan falkában ugró lbsik kedvéért: 1919-ben a budapesti komcsiellenes felkelés (így is imert: monitorlázadás) alatt a dunát átívelő hidakról lövöldözték a Dunába a libsik (bocsának: komcsik) az általuk szedett túszokat.

♔bаtyu♔ 2014.08.03. 18:48:23

@brumeszkosz: Ne szarjál be, ha Orbánék is eljutnak a csődig és az IMF hitelig, ők is repcsi, mint kedvenceid.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 19:43:27

@Liberal left wing trash: igen, amint tényleg lehívják, ennyivel nagyobb lesz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 19:44:16

@♔bаtyu♔: nem voltam még semmilyen MSZP-s rendezvényen

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 19:45:55

@Tudományos libsizmus: nettó 800ezret keresek egy kereskedelmi cégnél alkalmazottként. ennyire "büdös" a munka. arról írok, amit magam teljesítek, te faszkalap

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 19:47:33

@Tudományos libsizmus: komcsizással menjél valamelyik Fideszes oldalra, nem vagyok komcsi.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 19:58:38

@Brendel Mátyás: 30 év alatt? Kit érdekel?

Mennyi volt az államadósság 30 éve?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 20:38:08

@Liberal left wing trash: "30 év alatt? Kit érdekel?"

engem. élek még annyit, ha téged nem, dögölj meg!:)

Liberal left wing trash 2014.08.03. 20:41:33

@Brendel Mátyás: 30 év alatt az összes mai államkötvény lejár, úgyhogy visszafizetés is van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 20:42:38

@Liberal left wing trash: adsz nekem 30 évig havi 872 forintot? ennyi a paks 2 hitele egy személyre lebontva. ez téged nem érdekel.

egyébként 10milliárd euró, elírtam

bearman 2014.08.03. 20:57:43

"A szomorú az, hogy ezt Orbán nem tudja,"

Ó dehogynem, nagyon is jól tudja. Csak azt is tudja, hogy a tanult, olvasott, tájékozott ember nem fogja tűrni a mutyitársadalmat, a haverok helyzetbe hozását, zsebük kitömését közpénzből. Uram bocsá, nem átallának valaki másra szavazni, és az nem lenne jó szegény Viktornak, akinek a foglalkozása miniszterelnök. Ha leváltják, munkanélküli lesz.

Orbánnak sokkal jobb tudatlanságban tartani a társadalmat, kontrollálni, hogy mit tanulhatnak az iskolában, stb, mert akkor néhány üres szólammal biztosítja az újraválasztását. Az, hogy emellett a társadalom jó része nyomorban él, azt pont leszarja, elég ha ő elpálinkázgathat a Tiborc tanyán.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 21:06:36

@bearman: Ha a tudatlan társadalom jobban teljesít mint a szakértői, ám legyen.

bearman 2014.08.03. 21:19:28

@Liberal left wing trash: Egyátalán nem teljesít jobban, sőt, de nem is az a cél, hogy jobban teljesítsen. A vegetálás pont elég. A vegetálás mellett még mindig csurran cseppen annyi, ami a haveri klientúrának elég, és ez pont jó. Itt egy kis EU pénz, ott egy kis különadó, és máris megvan a napi S8-ra, londoni luxushotelre való. A nép meg boldog, mert főzheti a páleszt, és részegen biciklizhet. Meg az ország amúgyis jobban teljesít, bemondta a tévé. Jól megadtuk az imperialistáknak/eunak, pont mint 40 éve.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 21:21:14

@bearman: És ha én azt mondom hogy jobban teljesít? Akkor mi van?

netnepper 2014.08.03. 21:34:40

Az eladható tudású ember veszélyes a NER-re és a csuti maradona bélgázoktól bűzlő posványára.
Nagyüzemileg távolítják el az országból az önálló gondolatokkkal és vállalkozó készséggel rendelkező, egyúttal szakképzett rétegeket.
A "felső"(?) pár százalék gengeszterhadnak csak az útjában állnak a maffia jellegű államszervezet működtetésében.
Ide kisigényű szavazó droidok kellenek az EU-ban kötelező látszat demokrácia fenntartásához és a nagybefizető multikat olcsó munkaerővel történő feltöltéséhez.
A legnagyobb társadalmi szegmenst kiadó alsó rétegeket nem is érdekli hogy mi történik a fejük felett, mivel a napi létezést+utódnevelést meghaladó igényeik soha nem is voltak. Vállalkozást sem azért indít közülük már aki indít mert mindenáron vállkozhatnékuk van, vagy annyira buzog bennük a startup szellem, hanem mert máskülönben rövid úton éhen halnának.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 21:41:33

@netnepper: "Nagyüzemileg távolítják el az országból az önálló gondolatokkkal és vállalkozó készséggel rendelkező, egyúttal szakképzett rétegeket."

Ezért teljesít Magyarország jobban? tényleg itt tart már a baloldal?

netnepper 2014.08.03. 21:45:51

@Liberal left wing trash: Ezért teljesít Magyarország jobban?

Tisztelt White Trash Úr!

Nem kell ám mindenféle marhaságot beszopni, amit az óriásplakátokról a pórnépnek odafenntről üzennek.

Kupica 2014.08.03. 22:04:16

Valaki mondjon egy azaz 1 db munkaalapú társadalmat, országot, amelyik sikeres. Ahol a munkások boldogok, elégedettek, imádják a vezetőiket. A donyecki szénbányászok, a dél-afrikai gyémántbányászok, az amerikai - kubai nádszedők, a szabolcsi almaszedők? Valaki mesélje el, melyik az a munka, amelyik boldoggá, elégedetté teszi a munkást? Ja a donyecki gyárigazgató, a gyémántbánya tulajdonosa, a néger nádszedő gazdája, vagy az Orbán/Gyurcsán seggnyalók? Esetleg az AUDI, BMW, Mercedes gyártósorán a betanított munkás?! És miről álmodik, mire vágyik egy munkás afrikából, ukrajnából, szabolcsból és mire Ingolstadtból?
Ilyen baromság, hogy munkaalapú társadalom csak az emberek hülyítésére szolgál, aki meg hirdeti, az a saját hatalmának megvédésére használja. A többség azért beszopja és bízik az igében. Ámen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 22:58:21

@bearman: azt nem lehet garantálni, hogy a szavazók olyan hülyék legyenek, hogy ne állnának át. a mutyit azt nagyon hülye emberek is megértik, csak egyéb körülmények kérdése, hogy mikor fordulnak a FIdesszel szembe

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 22:59:37

@bearman: egyébként egy olyan országban miniszterelnöknek lenni, ahol szinte mindenki hülye, és következésképpen az ország Észak-Korea szintjén van, nem jobb, mint egy fejlett országban ellenzéki politikusnak lenni

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 23:03:41

@bearman: Orbán még eléldegél mondjuk 20 évet, és akkor már ex-miniszterelnük lesz. szarabb lesz neki a bukás után egy szarabb országban. tényleg megéri?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 23:04:20

@Liberal left wing trash: az van, hogy hülye vagy. nézd meg a világ gazdaságait!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 23:06:17

@Liberal left wing trash: "Ezért teljesít Magyarország jobban?"

Magyarország nem teljesít jobban. az a kis GDP növekedés, ami most van, az a világgazdaság fejlődéséhez képest nem sok.

Ben Franklin 2014.08.03. 23:15:48

@Brendel Mátyás: Magyarország nem teljesít jobban. az a kis GDP növekedés, ami most van, az a világgazdaság fejlődéséhez képest nem sok.

- rég nem volt a VG fejlődéséhez, Európa és a szomszédok fejlődéséhez képest ilyen sok

nivo.blog.hu/2014/08/01/az_orban-kormany_legnagyobb_eredmenye

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.08.03. 23:31:24

A szövegben van néhány helyesírási hiba, például "bórkóstolásra". Ennyi hibával ciki publikálni bármilyen írást. Nehéz komolyan venni.

Krisz11 2014.08.04. 00:02:15

"No de most, Magyarország hogyan tudná beérni Németországot?!"
Ez viccnek is rossz..

"Akik többet akarnának, egy olyan társadalmat, mint amilyen Németország, az ne szavazzon rá!"

De miért adjuk le ennyire? Miért nem olyan társadalmat akarunk, mint a Katari ahol 100.000 dollár az 1 főre jutó GDP, ha már egyszer álmodozunk, meg rajtunk van a rózsaszínű szemüveg.
Nevetséges..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 00:18:26

@Ben Franklin: látod 2012-ben a negatív részt? és ha most, 2014-ben pozitív, az választási osztogatás. nem tartható fent. azóta jött is a megszorítás bejelentése.

"A növekedést a következő időszakban több tényező is fékezheti. Egyrészt több szektor úgy érte el a kiugró növekedést, hogy nagyon alacsony szintről ugrott magasra. Tehát ahhoz, hogy fennmaradjon a növekedési ütem az kellene, hogy ezekről a magasabb szintekről tudjon tovább ugrani a kibocsátás – ez valószínűtlen, ezért várják az elemzők, hogy a mostani 3,5 százalékos növekedés ellenére nem lesz ekkora az egész évi bővülés.

Másrészt a beruházások és az élénkülés egy része a jegybank hitelprogramjának, illetve a kormányzat költekezésének köszönhető, ez azonban éveken keresztül nem tartható fenn, így ennek hatása is előbb-utóbb kifut. Ezt jelzi, hogy az ING az idénre elképzelhetőnek tart 3 százalék fölötti növekedést is, de jövőre már csak 1,9 százalékkal számolnak.

Hasonlóan látja Németh Dávid, a K&H Bank vezetőelemzője is. Szerinte a mostani adat csak az idei kilátásokat teszi széppé, de nem írja felül a magyar gazdaság pályáját. Felfuttatott közmunkaprogram a közszféra terjeszkedésével, választások előtti beruházásátadási hajrá, uniós források lehívási kényszere – sorolta azokat a tényezőket, amelyek egyszeri alkalommal segítik a növekedést, de tartósan nem sokat tesznek hozzá."
www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140515-a-vartnal-jobb-lett-a-2014-elso-negyedevi-gdp.html

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 00:21:34

@Ben Franklin:

"Az uniós források szerepét jelzi az állami, főként infrastrukturális beruházások megugrása, ami magával húzta az építőipart."

www.168ora.hu/buxa/devizahitel-novekedes-konvergenciaprogram-128907.html

na most Orbán márciusban átadta az utolsó félkész járdát is az országban, szóval most egy idig nem lesz több átadás, az úniós forrásokat meg most baszták el Lázárék megint

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 00:25:14

@Gamma Leonis: "helyesírási hiba, például "bórkóstolásra""

ez nem helyesírási hiba, hanem félregépelés, de helyes. egyébként esküszöm, hogy javítottam, másrészt meg a blog.hu fasz fejlesztői amióta kitalálták az újabb editort, abban nem működik a Firefox és a Chrome helyesírás ellenőrzése.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 00:28:49

@Krisz11:

nézd.

1) álmodozhatsz Orbán munka alapú társadalmáról, amelyet mondjuk amúgy is elbasz, tehát az se lesz. De akkor te Tajvan beéréséért álmodozol. Érdemes ilyen kicsit álmondi?

2) álmodozhatunk Németország beérésén. De egyébként nem is Németország konkrét beérése a lényeg, csak ne már hogy csak annyi legyen a cél, hogy munka alapú társadalom!

3) Meg álmodozhatsz Katar beérésén, csak tudod olajunk nem lesz. Viszont természeti kincsből van mindenünk, ami Németországban van, az Alpokon és a tengeren kívül, ami talán nem olyan fontos.

Szúnyog 2014.08.04. 00:46:26

Egyetlen eredeti ötlete nem volt a hisztero-ballibeknek, ők mindig csak az aktuális gazdáikhoz tartozó mantrát mondják.
Csak azt tudnám, mi a fenéért éri meg a brendelmátyásoknak naponta írni valami hosszú szart, amire ráklikkelnek pár százan, talán pár ezren, egy részük mindig egyet ért velük, másik részük helyükön kezeli őket.

Ben Franklin 2014.08.04. 00:51:47

@Brendel Mátyás: Én meg úgy emléxem hogy az elemzőket eléggé meglepte az első negyedév....

A napokban jönnek a 2. negyedév 1.-nél magasabb számai....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 07:39:32

@Szúnyog: a balliberális kormánynak voltak reformjai. Orbánnak nincs egyetlen értelmes ötlete sem, csak az, hogy hogyan lopjon a haverjaival. elvette a magánnyugdíj pénzeket, a földet, a trafikokat odaadta a sajátjainak. kösz, ilyen ötletektől kéne, hogy megvédjen minket a demokrácia, és a józan többség.

"Csak azt tudnám, mi a fenéért éri meg a brendelmátyásoknak naponta írni valami hosszú szart, amire ráklikkelnek pár százan, talán pár ezren, egy részük mindig egyet ért velük, másik részük helyükön kezeli őket. "

nézd, ha ennek nincs értelme, akkor a Magyar Nemzetnek még kevésbé, ott mindenki egyet ért. értelmes ember nem is olvassa, az csak hülyéknek van.

meg annak mi értelme, hogy te jössz, és itt kommentelsz?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 07:43:23

@Ben Franklin: úgy őszintén. csinált valamit az Orbán kormány, amitől az igen szar 2012-es év után most jobb lenne?! te is tudod, hogy nem, tehát nincs jobb magyarázatod, mint az, hogy kampányéves kiköltekezésről van szó, aminek meglesz az ára.

miért menne pont most jobban az országnak? a stadionépítésektől? a stadionépítésektől egy negyedév gdp-je megugorhat, de utána mi lesz?! jön a 8-1.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.04. 08:06:00

@Szúnyog: "Csak azt tudnám, mi a fenéért éri meg a brendelmátyásoknak naponta írni valami hosszú szart, amire ráklikkelnek pár százan, talán pár ezren, egy részük mindig egyet ért velük, másik részük helyükön kezeli őket. "

annak mi értelme van, hogy a szúnyogok idejönnek szurkálódni, és csak a vért szívják?!

egyébként a cikknek az az értelme, hogy minél több ember rájöjjön, ez a munka alapú társadalom még úgy se túl jó, ha igaz lenne, de nem is igaz.

Szúrófény 2014.08.05. 05:28:26

@wantaan: Ez is a "Hitelből" való! 133.-134. oldalon: a káros következmények okáról „Semmi egyéb, mint országos embereink legnagyobb részének járatlansága a reakciók törvényei körül, mely a közönségre nézve kimondottan káros! A rosszat, lágyvelejűt, tanulatlant, s a gondatlant ápoló törvény, midőn e szép társaságnak néhányit talán megmenti, minden bizonnyal számtalan jót, okost, tanultat, szüntelen büntet, s eképp nem az élet elvének, de a rom istenének állít oltárt.
„Unalom a rosszra hajló embert rosszá, a jóra hajlót boldogtalanná teszi, s valóban szánakozásra méltó kinek az életben dolga nincs.” Széchenyi Hitel 1836! S maguk tudják munkásságaik által elejét venni jövendő elaljasodásoknak”. Emlékezzünk a magyar nemesség volt a mai szóval uralkodó osztály, amely magának tartotta fenn az ország vezetés jogát. Akit Petőfi így jellemzett: „Nem írok, nem olvasok, én magyar nemes vagyok”… Munkátlanság csak az élet, van életem, mert henyélek”.
1945 Az idegen hatalom segítségével megint a buták, ostobák jutottak hatalomhoz. Ők lettek az új uralkodó osztály. A párthoz való hűség kellett a bármilyen vezetői poszt betöltéséhez is. Négy elemis megyei főispánokkal, akarták építeni az új mindennél fejlettebb társadalmat. Két év alatt lecserélték az egyetemi oktatói gárdát. Mivel a józan ész ritka kincs, ma a demokrácia nevében a (buta) többség uralkodik. Megint csak felejtették Széchenyit, aki szerint „az önkény rendszerint karöltve jár az ostobasággal”

aDollfussWeininger 2014.08.06. 19:55:19

@István Tamasi: A hiányzó kétszázezret államtitkárokkal töltik fel.

Iremain 2014.08.09. 23:03:55

az elso bekezdes mire celzol azzal, hogy "vannak vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek, és hasonlók". szerinted a vallalkozok nem dolgonzak??? a jo edes kurva ...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.10. 08:47:48

@Iremain: nem ittam ilyet. Orbán szerint nem biztos, hogy dolgoznak

.Lel. 2014.08.12. 13:44:09

@Brendel Mátyás: Öcsi már a saját szövegedet sem érted, be kéne venni a bogyókat :D

.Lel. 2014.08.12. 13:45:43

"Persze most itt a "munka" fogalmát tágabbra vettem, mert vannak vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek, és hasonlók" Magyarul TE vetted tágabbra, segítek, az nem orbán. Az már tényleg betegség amikor az "ember" magának is gátlástalanul hazudik :D :D :D

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.14. 19:08:40

@.Lel.: nem tudom, mi a bajod, nem állítom, hogy Orbán bármit is tágabbra vett volna. a következő hazugságnál röpülsz innen, mint a dögkeselyű , ha seggbe rúgják

BirdistheWord 2014.08.15. 10:09:42

@Brendel Mátyás: Öregem te olyan hülye vagy, hogy felfelé sikítasz a hullámvasúton:
párbeszéd:
"nem állítom, hogy Orbán bármit is tágabbra vett volna."
"nem ittam ilyet. Orbán szerint nem biztos, hogy dolgoznak"
valós szöveg:
"Persze most itt a "munka" fogalmát tágabbra vettem, mert vannak vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek, és hasonlók"
Tudod mi az az E/1? Én tágabbra vettem, az én itt a "szerző", az meg te vagy, zsenikém. Te a mocsadék bejegyzésedben írtad, hogy " a "munka" fogalmát tágabbra vettem", IQ fighterkém! Na, sikerült felfogni a rögtönzött nyelvtanóra lényegét a kétbites agyaddal?
Ideje lenne akkor abbahagyni a folyamatos gerinctelen hazudozást.
Legalább annyi minimális tisztesség legyen benned, hogy bevallod. A világot körülmenekülő álkutatóként még le is mered nézni az értelmiséget és vállalkozókat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.15. 12:20:59

@BirdistheWord:

" a "munka" fogalmát tágabbra vettem"

és mi a jü kurva anyád a bajod ezzel, te faszfej?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.15. 12:22:32

@BirdistheWord: egyébként téged 6-9 hozzászólásonként kitiltanak valahonnan, hogy folyton más névvel jössz?!

.Lel. 2014.08.15. 12:39:24

@Brendel Mátyás: "és mi a jü kurva anyád a bajod ezzel, te faszfej?!" Akkor a vállalkozók, gyártulajdonosok és értelmiségiek a klasszikus értelemben nem végeznek munkát szerinted? Mit kell ezen tágítani? Azt értem hogy te nem végzel, de nem kéne másra is mutogatni, seggarc :D

Rakjuk már össze a három remek gondolatodat egy mondatban: 'A munka fogalmát tágabbra kell venni hogy beférjenek az értelmiségiek, vállalkozók stb, de ezt nem én mondom hanem orbán, de nem orbán mondja hanem én írtam' Hát ez így kurvára koherens. mondd, állva szült anyuci? akkor is épp a sarkon állt?
Kicsit irritálóak a folyamatos hazugságaid és arcoskodásod a semmire fel :D

.Lel. 2014.08.15. 12:41:08

Amúgy meg tabletről és otthoni sz.gépről mással vagyok bejelentkezve, maga a világvége wow.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.16. 07:48:59

@.Lel.:

A mondatom így hangzott:

"Persze most itt a "munka" fogalmát tágabbra vettem, mert vannak vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek, és hasonlók. "

Előtte Orbánról volt szó. Na most az még rendben van, hogy elsőre nem egyértelmű, hogy mihez képest tágítottam, és mondjuk rákérdezel. De a válaszaim után, meg elolvasva, hogy Orbánról volt szó, azért leeshetett volna, hogy ezzel a mondattal pont arra céloztam, hogy Orbán felfogásához képest tágítottam.

Úgy viszont, hogy egyenesen tuti biztosra máshogy értelmezed a mondatot, és elkezdesz itt anyázni, no az már geciség, faszfejkém. Én értem, hogy hülye vagy, de ha a hülyeséged miatt kötözködsz ilyen hangnemben, akkor a jó büdös kurva anyádat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.16. 07:55:08

@.Lel.: én tabletről és otthoni gépről is ugyanúgy vagyok bejelentkezve. miért lennék máshogy?

szerintem elég világos, hogy kitiltottak innen-onnan, trükközgetsz, és még annyi sincs benned, hogy itt, ahol még nem tiltottalak ki, értelmes ember módjára egy azonosítóval jelenj meg. az neked túl értelmes dolog volna. sötét vagy, mint a bányató, ami egy dolog, de hogy ezért anyázol másokat, az már szánalom.

.Lel. 2014.08.16. 09:05:00

@Brendel Mátyás: "Előtte Orbánról volt szó. Na most az még rendben van, hogy elsőre nem egyértelmű, hogy mihez képest tágítottam, és mondjuk rákérdezel. De a válaszaim után, meg elolvasva, hogy Orbánról volt szó, azért leeshetett volna, hogy ezzel a mondattal pont arra céloztam, hogy Orbán felfogásához képest tágítottam."
Gyönyörű kifogás lenne, ha a következő mondat nem pont EZ lenne :D

"De azt gondolom, hogy a munka alapú társadalom kifejezéstől úgy önmagában nem ijednek meg ezek a vállalkozók, gyártulajdonosok, értelmiségiek sem."

DE azt gondolom, nem azt gondolom, hanem DE, tehát valaminek ellenére. Minek ellenére? Hát hogy nem esnek bele a munka szűk körébe, ki gondolja? "azt gondolom" tehát én, azaz a szerző gondolja. Örülök hogy a saját szövegedet is képtelen vagy értelmezni. Esetleg azorbán bejutott az apró, üres fejedbe és összekeveredtek az ő és a te gondolataid?
"Orbán felfogásához képest tágítottam" Érdekes mindenhova befért egy ötéves szintjét megütő cinikus kitekintés azorbánra, itt pont nem. itt elvont volt a művészúr.
"Én értem, hogy hülye vagy, de ha a hülyeséged miatt kötözködsz ilyen hangnemben, akkor a jó büdös kurva anyádat."
Hát ez gyönyörű volt a hangnem még a te szellemi szintedhez képest is ironikus volt :D Nagyon magányos vagy hogy ilyen pici frusztrált baba vagy, vagy anyuci adta fel a sarki melót és most éhezik?
"szerintem elég világos, hogy kitiltottak innen-onnan" Ezt hívják a saját prekoncepciódnak. Gratulálok hozzá, különösen hogy előtte a pont hasonló feltételezéseket kifogásoltad. Annyi eszed sincs még mindig, hogy legalább konzekvens barom legyél. Kifejezetten ostoba és frusztrált idióta vagy aki személyeskedve, alpárian ordít a világ felé mert reflexből leszarja a kedves tömeg és lassan az index is :D

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.16. 13:54:51

@.Lel.:

"DE azt gondolom, nem azt gondolom, hanem DE, tehát valaminek ellenére. Minek ellenére? Hát hogy nem esnek bele a munka szűk körébe, ki gondolja? "azt gondolom" tehát én, azaz a szerző gondolja. Örülök hogy a saját szövegedet is képtelen vagy értelmezni."

a hülye továbbra is te vagy. a mondat helyes értelmezése:

Én azt gondolom, hogy a vállalkozók, gyártulajdonosok nem ijednek meg ORBÁN munka alapú társadalmától, annak ellenére (ez a "de" jelentése), hogy ORBÁN munka fogalmába ők nem esnek bele.

Tudom, hogy számodra egy három szereplős mondat már bonyolult, mert nem fér be az egy neuronodba, de attól, hogy hülye vagy, még nem lesz igazad. És ha ennek ellenére okoskodsz, akkor a jó büdös kurva anyádat. Gratulálok neki, hogy a világra szült egy egy ennyire, hülye, frusztrált kis barmot, aki odamegy blogokra sok nicknévvel, és abba köt bele, hogy saját sötétsége miatt nem érti a szöveget, elmagyaráztatja magának, és közben anyázik. Szar lehet neked, hogy ez a szórakozásod.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.16. 16:29:08

@.Lel.: Lel ki lett tiltva, ugyanis személyes adatokról írt, ráadásul hazugságot.
süti beállítások módosítása