Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az Orbán-gárda a CÖF-től… na ezt ne!

2013.04.09. 16:52 | balközép | 43 komment

Címkék: fidesz cöf

A Békemenetet szervező CÖF honvédséget szervez. Hát, ezúton is csak gratulálni tudunk, a bizarr ötletet csak tovább fokozza, hogy ez egy szellemi honvédség, bármi is legyen az. Ha megnézzük a szellemi korszakalkotó népi vívmány nagy honvédő háborúba hívó alapító dokumentumát inkább süt az ostobaság, mintsem a nagy szellemi fölény. Olyan mélypont ez a magyar politikai kultúrában, ahol hazánk már járt egyszer a Rákosi éra legmeghittebb napjaiban.

 Könyörgök nektek, drága jobboldali barátaim, ne,  hát ne menjetek le kutyába. Az Orbán-kormány egyszer biztos elmúlik és a sok ostobasága itt fog maradni. Ha ilyen baromságban vesztek részt, rátok ég.

 Így kezditek: „Ötven, magát értelmiséginek mondó osztrák és német, szakmájukat tekintve filozófus, publicista, zenész, tudós, képzőművész és költő” Nos, ha filozófus, zenész, publicista stb. a szakmája, akkor nem magát mondja értelmiséginek, hanem az. Ne csináljátok már, hogy valakitől a politikai nézetei miatt megtagadjátok az értelmiségi létet. Ez tudományos kategória és nem politikai. Nagyon rossz lenne, ha olyan taláros testület lennétek, amelyik megtagadja az értelmiségi jogot attól, aki kritizálja az Orbán-kormányt. Pedig ezzel a mondat ezt teszitek. Ne!

 De ne ragadjunk le az első mondatnál. „Íme, újra összenőtt, ami összetartozik: az internacionalizmus és a globalista kozmopolitizmus”… hát nyilván és a szocialista hazánk vívmányait meg kell védeni az imperialista haldokló nyugattól. Ez, a külső és belső ellenséggel való végleges leszámolás –barátaim- nem egy demokratikus gondolkodás. Tévedtek, amikor azt mondjátok „Itt az ideje, hogy a külföldi sajtó is megtudja az igazságot Magyarországról”. Mert, Ti sem, mint ahogy az ötven német és osztrák értelmiségi sem, (sőt én sem) vagytok az igazság letéteményesei. Véleményünk van.  A külföldi sajtó maximum a Ti véleményeteket ismerheti meg, mert az igazság szubjektív és talán nem kell ecsetelnem, hogy abszolút igazság nincsen.

 Írjátok, hogy „alulírottak nem tűrjük szó nélkül Magyarország gyalázását, történelmünk és kultúránk semmibe vételét!” Ez helyes, de az Orbán-kormány kritizálása az se nem a magyar történelem része (teszem hozzá sajnos) és legkevésbé sem a magyar kultúra része. Nem több ez, mint egy aktuálpolitikai diskurzus.

 Az a baj veletek, hogy bármi nemű kritika ér Titeket elkezdtek csúsztatni és mellébeszélni. Hülye szervezeteket létrehozni és az ember olyan fölöslegesnek érzi, hogy bármit mondjon is nektek, mert szentül meg vagytok győződve, hogy tévedhetetlenek vagytok. A nagy honvédő szellemi honvédségeteket -ha tetszik- ahogy Ti hívnátok, az Orbán-gárdát, használjátok. Használjátok a szembenézésre, arra hogy Magyarországon, hogyan lesz más a diskurzus. Szellemi életbe háborús retorikát bevinni és minden fronton harcolni?  Ha máshonnan nem, de onnan tudhatnátok, hogy tévedtek, hogy az igazságért harcoltok. Az igazságért nem kell harcolni, mert az olyan dolog ami győz harc nélkül is.

 Mi, baloldaliak vonhatjuk a mérleget. Újra meg újra átgondolhatjuk mi az amiben tévedtünk. De, Magyarország minőségében csak akkor lesz mindannyiunk számára szellemi és erkölcsi otthon, ha Ti is képesek lesztek leülni és azt mondani: nem, rossz úton járunk.

 Értelmetlen amit tesztek. Szenvedtek Ti is, mert folyamatosan harcoltok ellenünk és magatokért. Szenvedünk mi is, mert a harcotok békétlenséget szül az országunkban.

 Úgy látom, Magyarország előtt a legkomolyabb e századi kiivás nem más mint az, hogy jobboldali és baloldali magyar ember tud-e békében és elfogadásban egymás mellett élni? Ha nem, elveszünk. Ti is és mi is, együtt mi magyarok!

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr385213708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2013.04.09. 18:54:33

"harcoltok, elennünk "

Talán "ellenünk".

"harcotok békétlenséget szül az országunkba."

Országunkba? Bele? Talán "országunkbaN", bakker!

Mi a ragyás lóalkatrészért nem vagy képes átolvasni az irományaidat élesítés előtt, továbbá megtanulni, a -ba, -be és a -ban, -ben közti különbséget? Ne égesd a demokratikus oldalt!

házelnök 2013.04.09. 20:31:22

Így kezditek: „Ötven, magát értelmiséginek mondó osztrák és német, szakmájukat tekintve filozófus, publicista, zenész, tudós, képzőművész és költő”

Értelmiségi ezekkel nem áll szóba, bár egy dolog, hogy ki minek tartja magát.

És ezt az ötven személyt, aki értelmiséginek tartja magát, a csimpánzok vagy makákók között találták?

felcsutisuttyo 2013.04.10. 08:41:15

Orbán és Gazember bandája pénzeli az adófizetők pénzéből a CIVIL ÖSSZEFOSÁS FASZOKAT! (CÖF)...azaza BIRKAMENETET!
Szégyen ez a Nemzeti gazemberekre...sunyin hátulról jönnek pénzért mellbe...
REMÉLEM AMIKOR A FIDESZ VÁLASZTÁSI CSALÁS UTÁN LESZÜNK..2014 BEN EZEKET IS EGYENKÉNT EL KAPJÁK MAJD EGY "lámpavasi fordulóra":)))

toportyánzsóti 2013.04.10. 09:44:40

Rákosi pajtás dörzsölgetheti a praclijait,beérett mára amit elkezdett...Felekezetének fattyai ismét uralmuk alá hajtották a becsületes magyarokat.

rókafogta 2013.04.10. 09:52:18

Egyetértek : Át kell olvasni az írást mielőtt .... de attól még igaz az írás. Ki akar ebben a posványban lószarban részt venni? Vagy ha vulgáris akarok lenni mi a fasz....m ez az Orbán gárda? Orbán olyan gyenge úgy inog a bársonyszéke ,hogy idióta embereknek magán hadsereget kell szervezni(közpénzen)? Milyen ,történelmet és kultútát kell megismerni? Kiét? Az önökét kedves Orbán gárda? (Mi ismerjük az bőven elég!) De még ha egyetértenék az önök állítólagos (kétlem ,hogy ez) céljaival akkor se állnék önök "hadseregébe ".Persze az is igaz nem állok olyan" szellemi magasságokban" mint önök.Csak egy egyszerű "háborúskodás "nélküli normálisan élni dolgozni adót fizetni akaró polgár vagyok, és nem kérek sem az önök sem más önkéntes megvédő seregéből(védtek már meg munkásőrök is)azt se kértem.És engedtessék meg a jogom arra ,hogy mint felnőtt polgár az legyen a világnéztem stb. amit én jónak tartok(én se kényszerítem önöket) és oda teszem az X-t ahová akarom és ha O.V.-re tenném akkor se az önök idióta szerveszkedése miatt tenném.Egyébként megkérdezem ,ha 2014-ben vesztenének (ami persze lehetetlen) -akkor fegyvert ragadnak? Vagy ha nem 2/3 lesz?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.10. 14:43:42

Hat napja keresik a macskajancsik ( pintér féle, rendőrségnek látszó egylet, TEK az orbáni magánrendőrség) Pécsett , az aljas erőszakos támadót, oszt sehol semmi.

Szólni kellene a szánalmas de már felfegyverzett, "fideszcivi"l birkamenetnek (Bályer, Kerényi banda), hogy tüntessenek már amiért nem jön elő a szarházi magától!

Birkamenet riadóóóóó oszt usgyi.........

Cinkes 2013.04.10. 15:20:06

nálam a békemenet/fidesz és az értelmiség egy lapon emlegetése eléggé paradoxon szagú

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 15:23:48

Hogy van az, hogy ilyen sereget/gárdát mindig olyanok szerveznek akiket a rendes sorozásokkor páros lábbal rúgtak vagy rúgtak volna ki????

@Cinkes: ez jó. :)

saci02 2013.04.10. 15:28:59

Ez lesz az orwelli gondolat-rendorseg???

zsg? 2013.04.10. 15:31:53

"Szenvedtek Ti is, mert folyamatosan harcoltok, elennünk és magatokért"

A helyes mondat: harcoltok a józan ész ellen, az önálló gondolkozás ellen, a valóság ellen, mindenki ellen, de legfőképpen ömmagatokért

Állam-vizsga 2013.04.10. 15:40:11

Tegnap ment a különvélemény a Viasaton. Nem lehet hogy valamelyik CÖF-ös látta és továbbgondolta a sztorit? Pl. akiről azt álmodják hogy nem a fideszre szavazna azt lecsukja a TEK...

Ezen a blogon - ugyanebben a témában ír - érdemes elolvasni az első kommenteket: mittu-domain.blog.hu/2013/04/09/ez_a_harc_lesz_a_vegso_994?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_04_10&utm_campaign=index
A Ponyvaregény jelenete jut eszembe, amikor a Problémamegoldó rászól Jules-re és Vincent-re hogy most már szálljanak le egymás farkáról...
Ezek annyira elvakultak, hogy akkor is Orbánra szavaznának ha az közéjük lövetne...

EMP 2013.04.10. 15:40:36

Nem tudom ki hogy van vele, de en ertelmiseginek a mernokot, orvost, tanart, es egyeb magasan kepzett embereket tartom. Azokat akik tudasa es kepzettsege rendkivul hasznos a tarsadalom szamara. A felsorolt lista nem az, max magukat tatjak annak. Kivetel a tudos (bar kerdes milyen) es talan esetleg a publicista, bar ez utobbi inkabb mondjuk random bloggert jelent.
Zenesz? Jo hogy van, de kozeleben sincs mondjuk egy tanarnak.
Kepzomuvesz meg kolto? Kulturalis, jo hogy van, de egy vers vagy egy szobor osszehasonlitva mondjuk egy epitesz altal tervezett epulettel, borzaszto haszontalan.
Filozofus? Soha nem erezetem semmi ertelmet a filozofianak mint szakma.

Szal ne ilyen gyakorlatilag teljesen haszontalan, onmagukat ertelmiseginek mondo ember akarja mar megmondani hogy mi a jo meg mi a rossz.

Blogger Géza 2013.04.10. 15:45:12

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "Ne égesd a demokratikus oldalt! " :D Ezen halálra röhögtem magam...

Amúgy a "demokratikus" (magyarul: balos) oldal szellemi sötétségét jelzi a poszt fogalmazásán és helyesírásán túl az is, hogy nem ismerik fel, hogy a Magyar Nemzetben 1939-ben meghirdetett szellemi honvédelem aktualizálásáról van szó. A meghirdetője annyira nem volt rákosista a fenti hőbörgők szellemi elődivel szemben, hogy kénytelen volt Rákosi elől emigrálni az országból...

"Szabó Zoltán (Budapest, 1912. június 5. – Vannes, 1984. augusztus 19.) Baumgarten-díjas magyar író, falukutató, publicista, lap- és könyvszerkesztő, a szociográfiai irodalom klasszikusa, A tardi helyzet és a Cifra nyomorúság című művek szerzője. A Magyar Nemzet munkatársaként, 1939 nyarán „Szellemi Honvédelem” elnevezéssel mozgalmat hirdetett a nemzetiszocialista és nyilas befolyás ellen. 1949-től haláláig nyugat-európai emigrációban élt és dolgozott."

hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_Zolt%C3%A1n_%28%C3%ADr%C3%B3%29

Rive 2013.04.10. 15:49:34

Mélypont, valóban, de megy ez még lejjebb is.

ephart 2013.04.10. 15:52:11

ez csak válasz a Magyarországon élő zsidók támadásaira.jó ötlet már hamarabb kellett volna

Mária 2013.04.10. 15:52:31

A CÖF toborzóoldalán egy olyan online adatlap található, amelyet ha kitöltesz, a személyes adataid NEM a Civil Összefogás Fórum adatvédelmi szempontból tesztelt, kifogástalanul megbízható és adatvédelmi nyilvántartási számmal rendelkező adatbázisába kerülnek!

Ha kitöltöd a CÖF-ös jelentkezési lapot, a személyes adataid egy amerikai cég adatbázisában landolnak. Annak a cégnek az adatbázisában, amelynek ingyenes adatlap-készítőjét használja a CÖF, és amelynek szerverére kerülnek a gyanútlan jelentkezők által megadott személyes adatok.

Egy olyan cég adatbázisában, amelyik ma vitathatatlanul a leghírhedtebb arról, hogy személyes adatokat gyűjt, tárol, rendszerez, sőt, belenéz a privát levelezésedbe, ismeri a netes keresési szokásaidat, figyeli, mikor mire kattintasz. Hogy azután a rólad gyűjtött adatokból szépen felépítse a profilodat, és azt mindenféle célokra felhasználja!

Ha nem hiszed, nézd meg a Civil Összefogás Fórum toborzó adatlapjának az alját:

maria.postr.hu/kulfoldre-tovabbitjak-adataid-a-szellemi-honvedok/

Emlékszel még a Bajnai facebookos jelentkezési lapja elleni Kocsis Máté-féle hecckampányra?

DezInf 2013.04.10. 15:58:00

@Blogger Géza:

Gejza,a lónak az a míves része a hátsódba!
Azt magyarázgassad te beépített ügynök:)))))
Humorosnak láccanál,pedig csak egy bértollnok vagy....párdon.párttitkár:)

Cinkes 2013.04.10. 16:02:06

@Blogger Géza: te tényleg ennyire hülye vagy?

DezInf 2013.04.10. 16:03:15

@Cinkes:

Á,dehogy....szellemi honvéd :))))) mellékállásban....

vladimir964 2013.04.10. 16:05:09

Hülye-hülyébb-leghülyébb
Postás-rendőr-fideszes

zsg? 2013.04.10. 16:08:26

@EMP: Az a mi szerencsénk, hogy Te itt vagy, aki végtelen bölcsességgel és még egy kicsit több önbizalommal felvértezve elmagyarázza nekünk, idiótáknak, hogy ki az értelmiségi, ki az aki csak annak látszik és végül ki az, aki soha nem lesz az, mert nem érdemli meg. Köszönjük Mester! Egyben javasoljuk, hogy az értelmező szótár megfelelő bekezdését töröljük és helyére az alábbi bekezdés kerüljön:

"Értelmiség az, akit a Nagy Vezető, a Párt, vagy a Kormány arra alkalmasnak tart. Soron kívül értelmiségi státuszt nyer a hűségesküt tevő CÖF tag, 500 hozzászólás felett a Szellemi Honvédő, 30 kilométer felett a Békemenetelő. Külön rögzítjük, hogy Hoffman Rózsa és Matolcsy György is értelmiségi."

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.10. 16:09:37

@DezInf: Miért? Ezt a Blogger Gézát én egyre jobban csípem. Régebben idegesített, dá rájöttem, hogy az ironikus humornak egy olyan szintjét míveli, amihez fel kellett nőni. Én talán már kapisgálom.

DezInf 2013.04.10. 16:16:20

@pocakos focista:

Wazze,biztos hogy nem tolsz valamilyen tudatmódosítót?
Netán irozinálsz,mert annak nagyon rémisztő ám :)))

Amit te humornak vélsz,az szimplán párhtűség egy jó adag alázattal nyakonöntve:)

xvxvxv 2013.04.10. 16:22:32

hát ennél a téeszcséelnök-fejű csizmadia bácsinál ostobább embert keveset hordott még hátán a magyari föld.

Rive 2013.04.10. 16:22:47

@pocakos focista: vazze, ez már Stockholm-szindróma...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.10. 16:27:47

@DezInf: Szivesebben hiszem, hogy humor. És ha így nézem, akkor nem idegesítő, hanem szórakoztató. Az jobb, jókat röhögök.

DezInf 2013.04.10. 16:29:31

@pocakos focista:

Ez megnyugtató válasz volt,kezdtem azt hinni,hogy meghekkelték a nicked :)))

xvxvxv 2013.04.10. 16:37:31

most azon morfondírozom, vajon melyik szerencsétlen, világlúzerere, a blogokon naphosszat a szarházi, pocakos hazudozóst védő vonulgatós munkásőr-fattyú nyomta fel a lézer jankót egy szar bon mot-val halálba kívánó kommentelőt? mert nem hiszem, hogy ez a kivakaródzott, rapcsák egykori táskacipelő prolija személyesen olvasná a blogokat.

sok trágya, alja népség támogatta történelmünk, s főleg 20. sz.-i történelmünk során az éppen a magyarok nyakán ülő faszt, de az bízvást elmondható, hogy az aktív fideszzombinál aljasabb, szemforgatóbb, sunyibb fajta legutóbb úgy a csermanek-konszolidációja idején sürgött-forgott hazánkban.

ritka szar egy népség. ők is szeretnek köpni, sokuk nyilván köpött csermanek alatt is.

Link elek 2013.04.10. 16:54:44

Sok agyhalott van, akik az eletuket is aldoznak orbanert.
Hitlernek is sok hasonlo embere volt.

Makkasz 2013.04.10. 16:54:58

Nagyon örülök hogy végre létrejön a szellemi orbángárda!

Agymosott zombik helyett értelmes embereket lehet majd porbadöngölni napi hülyeségeik miatt a kommentekben.

Jó kezdő ellen pingpongozni, sakkozni? Nem. Jajj, már dörzsölöm a billentyűböködőimet.

Makkasz 2013.04.10. 16:56:24

Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nemhiába használt lézerblokkolót, és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott.

@xvxvxv: Ki tette ezt. Én tettem. Én, én.....

Makkasz 2013.04.10. 16:58:45

@Állam-vizsga: Van egy réteg (gyurcsánynak is megvolt), orbánnak is, amelyik ha hős vezére minden reggelt csecsemőt áldoz nyilvánosan, és azt mondja, ez rossz, de szükséges a hazáért, akkor csak azt mondja, bizony ez nem jó, de kell, és ő megteszi. Ezért szeretjük.

Makkasz 2013.04.10. 17:00:30

Ugye van a balfaszmenet, a maffiakormány és a balfaszkommandó (papagájok), de talán ez kicsit más, mert önkéntesek. A balfaszgárda jól hangzik.

Makkasz 2013.04.10. 17:04:26

Gondolatkommandó.
Ez is jó név. A fing elszáll, a név megmarad.

Makkasz 2013.04.10. 17:08:11

@Rezsicsökkentés blöff helyett közbiztonságot!: A nagy reakció a csekély súlyú büncselekményre azért van, mert már rettegnek, paranoiások. Persze benne van rendőrség megfelelési kényszere is.

Ugyanez, balfaszelnök szereti a focit, építsünk stadionokat. Van pénz, elvonjuk az oktatásból.

Makkasz 2013.04.10. 17:09:23

Még azt javaslom, minél többen épüljünk be a gondolatkommandóba, hogy aztán belső hírekkel szórakoztathassuk barátainkat. Meg oloyan jó a másik álláspontjára helyezkedve véleményt kifejteni.

zobod 2013.04.10. 17:51:01

Posztoló, ne legyél már naív. A nagybetűs Értelmiségi alatt nem egyszerűen szellemi pályán dolgozó embert kell érteni. Az Értelmiségi - minősített esete a Független Értelmiségi - mára olyan kategória, mint a középkor beszűkült, ostoba, dogmatikus, korrupt papsága. Azt hiszi az Értelmiségi, hogy neki előjogai vannak a kulturális életben, közéletben, társadalmi kérdésekben. Talán még a műszaki, és természettudományos kérdésekben is így járna el, de hála Istennek azt ő nem érti. A lényeg, hogy az ő '68-as marxista, maoista, kommunista, liberális, alkoholban és drogban "kiforrt" katyvasz világképe mérvadó, és irányadó. És ha valaki a képébe röhög, vagy pláne csak legyint rá, és nem tartja az Értelmiségi kinyilatkozásait fontosnak, irányadónak, cselekvés kereteket kijelölő abszolút igazságnak, akkor persze hisztizik a tébolyult kis Értelmiségi, nyílt levelet ír, chartát szervez,cikkezik az Értelmiségiek lapjában, és a másik hasonszőrű blogjában gyalázkodik. Hogy a valóság köszönőviszonyban sincs a marhaságaival, az miért is érdekelné.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 17:57:51

"alulírottak nem tűrjük (...) történelmünk és kultúránk semmibe vételét!"

Ez pontosan hogyan zajlik?

DezInf 2013.04.10. 18:56:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Majd megtudod,ha megáll éccaka a házad előtt a lefüggönyözött fekete állami autó a bűrkabátos verőemberekkel:)

Parajpuding 2013.04.10. 20:39:50

Milyen szellemi honvédség a mai világban az, amelyiknek a legkomolyabb fegyvere a kőbalta?

nemecsek ernő áruló 2013.04.10. 21:05:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ül a zsidó otthon, és azon gondolkozik, hogy "na most jól semmibe veszem a magyar kultúrát." És miközben így a nagyorrú ül otthon, éppen nagyon erőteljesen semmibe véve a magyar kultúrát, lapozgatja az internetet, aztán kinyitja a polgárportal.hu-t, és meglátja, hogy "Úristen, itten emberek nem hagyják semmibe venni a magyar kultúrát, most mit tegyek?" És akkor ilyen módon megijedve hirtelen elkezdi nem semmibe venni a magyar kultúrát, mert a polgárportálon mondták, hogy azt nem tűrik. :)

épészmérnök 2013.04.11. 15:20:41

@EMP: "Szal ne ilyen gyakorlatilag teljesen haszontalan, onmagukat ertelmiseginek mondo ember akarja mar megmondani hogy mi a jo meg mi a rossz."

Hanem te???

bölcscsősz 2013.04.14. 12:01:20

CÖF-ösök békemenete vigyázz! Fogadás, hogy jobbról, immáron kétezren, vagyis ezret is meghaladóan, a szellemi honvéderőbe jelentkeznek honunkban, honvédő honvédnek. A mai napon Csizma szellemtengernagy dia vetítéssel egybekötött előadást tart a szellemi honvédelem aktuális kérdéseiről. – Barátim! Veszélybe a haza és fiak. Ellenerők lepték el drága hazánk szent anyaföldjét. Megfojtással akarják féltérdre kényszeríteni pártunk és kormányunk drága vezetőjét és annak pártját és kormányát. Nem hagyjuk ezt a Trianon szabdalta ezer sebből vérző földdarabot. Ezek a kül-és belföldről támadó szellemtelen emberek csak szellentenek, szóban és írásban. Mi szellemileg visszamaradunk, mi civil elkötelezettek, mert szükség van ránk. S a szükség nagy úr. Szükség végzését folytatjuk mindaddig míg az ellenség csak ijesztget. De ha kell és komolyra fordul, felkötjük a csizmaszárát és romhalmozunk.
süti beállítások módosítása