Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit tanulhat az LMP a német zöldektől?

2012.11.19. 12:05 | Brendel Mátyás | Szólj hozzá!

grune.jpg

A német zöldek kormányoztak már együtt a német baloldallal. Emlékszünk még a Schröder-Joschka Fischer párosra? És most megint erre készülnek. És mégsem kell azért harcolniuk, hogy ne tekintsék őket pirosnak, mert hát zöldek. És karakteresen azok.

***

Az LMP és a német zöld párt (Bündnis 90/Die Grünen) között sok fontos párhuzam van, és néhány olyan különbség is, amelyből az LMP tanulhatna. Nem fontos, de roppant érdekes, és aktuális, hogy mindkét pártnak kongresszusa volt a hétvégén. Az LMP úgy döntött, nem kezd tárgyalni sem az Együtt 2014-gyel csatlakozásról, a német zöldek tisztújító kongresszust tartottak. A két kongresszus is hasonlított abban, hogy - a minket különösebben nem érdeklő személyi kérdések kapcsán - a német zöldek végül is olyan döntéseket hoztak, amelyek a jövő évi választásban sorsdöntőek, és náluk is az a legkritikusabb kérdés, hogy a jobb vagy baloldalhoz húzzanak-e.

A német zöldek egy karakteres, környezetvédő párt, amely korábbi aktivista mozgalmakból, évtizedek alatt (a teljes nevük is mutatja, hogy 90-ben már nem elkezdték, hanem volt egy nagyobb egyesülés) küzdötte fel odáig magát, hogy bejusson a parlamentbe, koalíciós partnerként kormányra kerüljön, egészen odáig, hogy ma már olyan népszerűsége van, amely már-már a kormányzóképességet is előre vetítik. Az előző választásokon már annyira megugrottak, hogy ezt kezdték el látnokok vizionálni, de most azért még mindig koalícióban gondolkodnak.

A német zöldek egy karakteresen környezetvédő párt, amelynek van némi társadalompolitikája is, méghozzá pontosan azért, mert már a kormányzást is szem előtt kell tartani, illetve, mert ez a koalíciós partnerek kiválasztásában is számít. Az LMP ezzel szemben egy olyan párt, amely harmadikutas politikával akarta meghatározni magát, és a környezetvédelem csak egy adalék, vagy egy B terv volt.

Ma Magyarországon a környezetévdelem ügy nem olyan népszerű, mint Németországban. Nincs olyan környezettudatosság. Emiatt egy magyar zöld pártnak erősen kéne küzdenie a parlamentbe jutásért. Ez nem az LMP hibája. Az viszont igen, hogy nem azt választották, mint a német zöldek, hogy akkor aktivista mozgalomként azon dolgoznak, hogy a környezettudatosság kialakuljon, és megdolgozzanak azért a parlamenti bejutásért, ahogy a német zöldek tették. Az LMP erősen aktivista párt, de nem környezetvédelmi ügyekben volt igazán aktivista az utóbbi években. A német zöldek azért küzdöttek évtizedekig, mert elvszerű, hiteles, "hithű" zöldek voltak, akiknek nem a képviselői fizetés volt a lényeg, hanem az ügy. Az LMP pedig azért nem ezt teszi, mert nekik a képviselői fizetés a lényeg, és a környezetvédelem csak egy eszköz, amelytől remélnek pár százalék szavazót. Ez pedig pont azt jelenti, hogy az LMP-ben sem lehet más a politika.

Az LMP a külön utas politikát akarta választani, de azt a témát, például a környezetvédelmet, amely olyan erős lett volna, hogy ne kelljen folyton az ellen küzdeni, hogy a Fidesz vagy az MSZP szolgálói, és hogy nem SZDSZ 2.0-ák, azt hanyagolták. Mivel olyan karakteres témájuk nem volt, amely széles körben nyilvánvalóvá tette volna, hogy ők mások, ezért ők azzal próbáltak mások lenni, hogy anti-baloldali politikát választottak, ami legtöbbször primitív Gyurcsány-utálatban nyilvánult csak meg. Ezzel próbálták középen tartani magukat, ami éppenséggel tényleg sikerült. Felmérések szerint valóban középen vannak a szavazóik, saját megítélésük szerint. Csak ugye másnak lenni sokkal stílusosabb pozitív, mint negatív módon. Ez a negatív stílus azt a pár százalékot tudta csak a konyhára hozni, amelyet a környezetvédelem is hozott volna. Az elvszerű környezetvédelmet cserélték fel a primitív Gyurcsány-utálatra, és még csak nem is nyertek vele semmit. Hitelt viszont vesztettek.

A német zöldek kormányoztak már együtt a német baloldallal. Emlékszünk még a Schröder-Joschka Fischer párosra? És a német zöldeknek mégsem kell azért harcolniuk, hogy ne tekintsék őket pirosnak, mert hát zöldek. És karakteresen azok. Ők állhatnak úgy középen, hogy sehova sem sorolják be őket. De még úgy is középen állnak, ha kicsit inkább balra tendálnának, mert a környezetvédelem annyira harmadik utas cöveket ver le.

A német zöldek felvállalták a környezetvédelmet, és nagyon sokáig csak azt nyomták. Az egyik német zöld politikus mondta, hogy ez annyira jól sikerült, hogy ma már szinte nincs probléma. Mivel itt élek, ezt magam is tapasztalom: mindenhol olyan szelektív hulladékgyűjtés van, hogy öröm nézni. Az üdülőházban, ahol lakok, alig férnek el a kis konyhában a kukák. Szombat délelőtt tele van a szemétgyűjtő telep. Vidéken, ahol kocsival járok, sokszor kicsi, egy nyomvonalas, dimbes-dombos utakon, tehénbűzben, a kis parasztházak teteje tele van napelemmel. A szélerőművekhez a magyaroknak elég csak átlépni az osztrák határt, nem is kell idáig jönni. Németország sajnos építi le az atomenergia-iparát (ez az egy komoly dolog a zöld politikában, amit ellenzek), ma már egyetlen párt sem vállalja fel, hogy atompárti legyen, annyira zöld lett az egész ország. A zöld képviselő arról beszélt, hogy most már azért kell kitalálniuk a társadalompolitikájukat, mert a környezetvédelemben már nincs miért harcolni. Miért szavaznának a németek a zöldekre, ha minden meg van valósítva, vagy ha minden másik párt is zölddé vált?

Magyarország még az út másik végén van, az elején, úgyhogy az LMP-nek ilyen gondja még nincs. De a német példa mutatja, hogy egy tíz-húsz éves programnak nagyon is jó volna, ha csak zöldek lennének, semmi más. Nehéz út lenne, de szinte szükségszerűen sikerre vezető út, míg a jelenlegi döntés a biztos halál: az LMP ki fog esni a parlamentből, és ez a végük lesz, szét fognak menni. Vagy majd akkor jönnek rá arra, hogy az egészet úgy kéne elölről kezdeni, ahogy mondom.

A német zöldek ma ugyanúgy a bal vagy jobb dilemmájában vannak, mert egyedül mégsem kormányozhatnak. Ugyanakkor nem a bejutásért harcolnak, ezért megengedhetik maguknak azt, amit az LMP nem: majd a választás után mondják meg végleg a dolgot. De a média persze már ma is faggatja őket, és van egy elég határozott, bár nem biztos, hogy végleges válaszuk. Ez pedig az, hogy Merkellel nem kormányoznak, az SPD-vel (szociáldemokraták) igen (egyébként korábbi ciklusban ez már előfordult). Pedig Merkel nem Orbán. A német zöldek tehát nem egy diktátorral fognának össze, ha a német jobboldallal lépnének koalícióra. És a német zöld párt kampányarcai, akiket most választottak meg, eléggé jobboldalra tendálnak. A hivatalos válasz egyelőre mégis az, hogy Merkel kizárva. Arra hivatkoznak, hogy a szavazóik másodlagos preferenciája inkább baloldalon van. A zöldek tehát egyelőre úgy kampányolnak, hogy inkább elszívni szeretnének jobboldali szavazókat, mint a pártjukkal összefogni. Inkább konkurencia akarnak lenni jobboldalon. Ilyen értelemben nyitottak jobbra.

Olyan mértékig hasonló a helyzet a magyarhoz, hogy a jobb-zöld koalíciónak a felmérések szerint ma volna lehetősége, a bal-zöld koalíciónak nem volna többsége. Németországban abban is hasonló a helyzet, hogy van egy harmadik, szélsőséges párt, aki elszív szavazatokat, és megnehezíti a többség kialakítását, csak náluk nem szélsőjobb, hanem szélsőbal oldalon van. A Linke párttal a német zöldek de még a szocdemek sem akarnak koalícióba lépni, kivétel pár keleti állam, ahol helyi szinten ez szükséges. Itt most csak az a fontos ebből, hogy a zöldek akkor is a baloldalt választják, ha a számok szerint ez most nem jönne össze. Ők a kihívást választják, és inkább dolgoznak érte. Az LMP meg nem mer ilyet lépni, legfeljebb beleülnének a készbe (ezt, hogy a készbe beleülnének, Jávor Benedek lebegtette meg). A német zöldek tehát ismét elvszerűek, és kevésbé számítóak, az LMP meg csak számító, és ha ragaszkodnak is elvekhez, az inkább a zsigeri gyűlölet, mint a józan elvek. A német zöldek elvszerűek, az LMP csak makacs.

Az LMP makacs, legalábbis az a többség, amely az Együtt 2014-hez való csatlakozás tárgyalását is elutasította. Van egy ezt ellenző kisebbség is. Legyünk tisztességesek! Bizonyos vezető LMP-s politikusok egyet nem értésük jeléül most le is mondtak. Ez szép dolog. Az is, hogy az LMP bázisdemokrata párt. Egyébként a német zöldek is eléggé azok, például elég széles, és demokratikus tisztújító kongresszuson (Urwahl) keretében  választották meg a párt meghatározó pozícióit a jövő évi választáshoz. Egyébként nem tudom, hogy ez egy MSZP tisztújító kongresszushoz képest demokratikusabb-e, vagy sem. A Fideszhez képest biztosan. Az LMP működése is hasonló, úgy látszik, a párton belüli többség véleménye szent (ami helyes), akkor is, ha éppen hülyeség (ez a baj). Csak azt lehet remélni, hogy hamarosan kijózanodnak.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr324914396

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.19. 13:42:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása