Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Két bornírt keresztes lovag: Orbán Viktor és Anders Breivik

2012.04.19. 12:43 | Brendel Mátyás | 25 komment

Címkék: európa liberalizmus orbán viktor kereszténység fundamentalizmus

 

Orbán pedig egyelőre nem futkározott fegyverekkel, nem robbantgatott, ám láttuk, hogy ideológiája több ponton sokkal fanatikusabb. 

***

A cikk apropóját az adta, hogy Anders Breivik tárgyalásán többek között a magyar jobboldali kormány védelmére is kelt. Az ATV híre szerint szerint:

'Breivik a tárgyalás tegnapi napján azt mondta: undorodik attól, ami az Európai Unióban zajlik minden alkalommal, ha - idézem - "nacionalista pártok kerülnek hatalomra". Példaként említette, hogy amikor Jörg Haider szabadság pártja bekerült az osztrák kormányba, az Európai Unió a kabinet bojkottjával válaszolt. Breivik szerint ugyanezt teszik a jobboldali magyar kormánnyal, amelyet nyomás alá helyeztek, hogy változtassa meg véleményét. A norvég tömeggyilkos szerint ez is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió nem demokratikus.'

Breivik tehát szellemi rokonságot vállalt Orbán Viktorral. Orbán Viktor valószínűleg nem fog nyíltan szellemi rokonságot vállalni Breivikkel, kedves olvasó tehát nyilván ledöbben azon, hogy hogy tehetem egy cikkbe Magyarország miniszterelnökét a norvégiai sorozatgyilkossal. De bizony még jobban megdöbbentő, ha visszagondolunk Orbán Viktornak az Új ember című katolikus lapnak adott húsvéti riportjára. Több forrásból több részletet (a zÚjember Interneten nem tette közzé a teljes riportot) és idézetet összeszedve azt látjuk, hogy bizony az a riport igen sötétközépkorosra sikerült, és össze lehet vetni Breivik ideológiájával.

A párhuzam bizony ideológiai szempontból nagyon is áll, és ezt meg is fogom mutatni konkrét idézetek egymás melletti idézésével. Orbán Viktor húsvéti riportját Anders Breivik "A European Declaration of Independence" ("Egy európai függetlenségi nyilatkozat") című "művével" vetem össze. Elnézést, de Breivik könyvében sok az összeollózás, és nehezen követhető, hogy mit írt maga, vagy mit másolt be egyetértőleg, így mindent Breiviknek tulajdonítok, akár a saját szavai, akár csak egyetért vele. Kezdjük a legdurvább részlettel!

"Az Európában uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik, mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk: nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van." Orbán Viktor

Azon kívül, hogy ez talán az első explicit beszéd, amelyben Orbán nyíltan deklarálja a keresztény egyházállam visszaállításának szándékát, itt abban is túllép, és hangsúlyozom, hogy eddig ilyet tudtommal soha nem csinált, hogy még a tudományt is megtámadja. Ebben túl is megy Breiviken, akinek nincs gondja a tudománnyal, sőt, azt az elterjedt nézetet képviseli, hogy a tudomány és kereszténység szorosan kapcsolódik egymáshoz:

"Christian Europe could stage the Scientific Revolution precisely because it believed in truth and wanted to uncover truth. Post-Christian, Multicultural Europe no longer believes in truth, and would thus have been unable to stage the Scientific Revolution."

"A keresztény Európa azért tudta megvalósítani a tudományos forradalmat, mert hitt az igazságban és fel akarta tárni azt. A poszt-keresztény, multikulturális Európa nem hisz többé az igazságban, és emiatt nem tudná megvalósítani a tudományos forradalmat" Anders Breivik

Ettől eltekintve azonban hasonló Breivik és Orbán világfelfogása. Mindkettő az abszolút keresztény értékeket képviseli, és az erkölcsi relativizmust ellenségnek tartja.

"Most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre." Orbán Viktor

Breivik a szekularizmussal is megengedőbb, ő elismeri a létjogosultságát, amennyiben a keresztény moralitás általános abszolútum marad:

"It is therefore essential to understand the difference between a “Christian fundamentalist theocracy” (everything we do not want) and a secular European society based on our Christian cultural heritage (what we do want)."

"Ezért fontos megérteni a különbséget a keresztény, fundamentalista társadalom (amit egyáltalán nem szeretnénk) és egy szekuláris Európa között, amely a keresztény kulturális értékeken alapul (amit szeretnénk)." Anders Breivik

Orbán Viktor bizony explicit azt a bizonyos keresztény, fundamentalista egyházállamot akarja megvalósítani, amit még Breivik is elutasít. Ami a családi értékeket illeti:

"Conservative media policies: Discourage women in general to strive for “sex and the city/Madonna” lifestyles. The mass media are currently actively glorifying/encouraging “sex and the city/Madonna” lifestyles which involves the glorification of casual sex, multiple sex partners and generally an extremely liberal individualistic lifestyle hostile to the traditional nuclear family values."

"Konzervatív média stratégiák: általánosan gátoljuk a nőket a 'Sex és New York/Madonna' életstílusokra való törekvésben. A tömegmédia ma aktívan dicsőíti/bátorítja a 'Sex és New York/Madonna' életstílust, amely magában foglalja az alkalmi szex több szexpartner és általában az extrém liberális életstílus bátorítását, amely ellenséges a hagyományos, nukleáris családi értékekkel." Anders Breivik

Lásd még médiahatóság (NMHH, Szalai Annamária) és Magyar Család"tudományi" Társaság, KDNP-s nyomulás.

Ami a nacionalizmust illeti, Breivik egyetértően idézi a következőt:

"The root of Europe's problems is the lack of cultural self-confidence (nationalism). Most people are still terrified of nationalistic political doctrines thinking that if we ever embrace these principles again, new “Hitler’s” will suddenly pop up and initiate global armageddon."

"Európa problémáinak gyökere a kultúrális magabiztosság (nacionalizmus) hiánya. A legtöbb embert továbbra is megrémítik a nacionalista politikai doktrinák, mivel azt gondolják, hogy ha valaha is újra magunkévá ezeket az elveket, új 'Hitlerek' fognak hírtelen megjelenni, és megint armageddont fognak véghezvinni."Anders Breivik

Hát, mit ne mondjak, Breivik ámokfutása után pont azt mondhatjuk, hogy bizony újabb mini-Hitler bukkant fel, csak a lépték kisebb. És egy kis visszautalás Orbánra, a zÚjemberre a gyökerek apropóján:

"Európa ma szenved, mert elvesztette gyökereit" Orbán Viktor. Aztán egy újabb Orbán idézet:

"Mi ez, ha nem Európa hanyatlása? Mindenesetre optimisták vagyunk, reménykedünk a megújulásban." Orbán Viktor

Breivik egész könyve erről szól, ez az idézet használ hasonló szavakat, igaz, Breivik iszlámellenessége nem jellemző Orbánra, mivel Magyarországon nem jelentős az iszlám bevándorlás.

"Europe will go through a turbulent period of painful, but necessary revival. Maybe Jihad will trigger a new Renaissance in the West."

"Európa egy fájdalmas, de szükséges megújulási perióduson fog átesni. A dzsihád talán egy új reneszánszot fog kiváltani Nyugaton". Anders Breivik

Breiviktől idézhetnénk az egész könyvet, kimagolhatnánk, és sorra párhuzamba állíthatnánk Orbán Viktor, a Fidesz, vagy akár a Jobbik politikájával. Orbán ma már nagyon közel van a Jobbikhoz. De azt mondom, az olvasó maga olvasgasson bele Breivik könyvébe, és képedjen el! Mert a megdöbbentő nem egy-két szöveghely párhuzamos hasonlósága. Lehet valaki normálisan mértékletesen nacionalista. Lehet valaki normálisan, mérsékelten családvédő.

De amikor ezek az ideológiák összeállnak, és rendszerré állnak össze, akkor ott bizony baj van. Ott kell tartanunk a mini-Hitlerektől. Orbán ideológiájában nem az egyes elemek az igazán elrettentőek, hanem az a keresztes lovagos vízió, amely hasonló Breivikéhez. A liberalizmus, a felvilágosodás, a modernség ilyen mértékű gyűlölete. Az Európai Únió elleni elkeseredett harc. Nem az a gond, hogy demokratikus keretek között egy-egy törvényt akarnak megváltoztatni. Breivik ilyenre kísérletet sem tehetett, Orbánnak meg ennél jóval nagyobb a hatalma.

A baj az, ahogy ez összeáll, ahogy egész Európát akarják megváltoztatni. A rémisztő az a magányos keresztes lovag elborult történelmi víziója, miszerint minden rosszul ment, és csak ő tudja az igaz utat, és az a küldetése, hogy egész Európa ellen küzd, hogy egész Európát megváltsa. Ilyenkor bizony félnünk kell, hogy a keresztes lovag az utcán fog rohangálni, géppisztolyokkal a kezében, vagy a zÚjember a maga bornírtságára fogja faragni egész Magyarországot, és "a sírt, hol nemzet sűllyed el, majd népek veszik körül". És aztán Petőfivel ellentétben, még gyászkönnyek se lesznek, mert nem nemes harcban estünk el, hanem egy őrültet emeltünk magunk fölé.

Mondhatja valaki, hogy Breivik és Orbán között óriási a különbség, mert Breivik terrorista, aki kinyírt több tucat ember, Orbán meg miniszterelnök, és nem ölt vagy öletett még meg senkit. Ezt a különbséget nem hanyagolom el, értékelem, ez fontos különbség. Orbán nem terrorista. Legfeljebb "szellemi terorista".

Mert a két ideológia hasonlóan őrült, és fanatikus. Orbán pedig egyelőre nem futkározott fegyverekkel, nem robbantgatott, ám láttuk, hogy ideológiája több ponton sokkal fanatikusabb. És a zújembernek sokkal nagyobb hatalom van a kezében. Lehet, hogy nem ölt meg sok tucat embert, de tönkretett egy egész országot.

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr794373320

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pszicho-témák Hitler születésnapján 2012.04.20. 21:44:42

Egy ilyen alkalom szinte tálcán kínálja a pszichológiailag releváns témák sokaságát – legalábbis az asszociációk szintjén. Az alábbi szösszenetek között az egyetlen összekötő kapocs Adolf Hitler születésnapja. 1. A narratíva A „narratíva” szó, amely ...

Trackback: Orbán Viktor azt üzente… 2012.04.17. 09:42:41

  …elfogyott a regimentje. Ha még egyszer, azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni. Nagyon úgy néz ki, hogy most mindnyájunknak el kell menni, mert a Kedves Vezető másodszor is üzent. Első üzenete még 2001 márciusából való: "...

Trackback: Ez mind a fejéből jön 2012.04.09. 20:37:11

Az ország diktátora meg nem unja a bornírt nacionalista propagandaszöveg sulykolását. A középkorból átmentett keresztény vallással traktál minden áron. Sőt, istentelenséggel gyalázkodik. Ahogy azt már megszokhattuk, megint zöldségeket prédikált az orsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.04.09. 14:24:01

a norvég csávó egy őrült, aki hitt valamiben és eszerint cselekedett, de legalább őszinte egyenes gerincű, míg a orbán meg nem hisz semmiben csak símán lehyúlja az országot, az egész ember egy nagy hazugság, az idézetek közötti hasonlóság csak azért van, mert orbán a szélsőjobbnak ezt mondja, középre megint mást kifelé meg azt hogy ne figyeljék amit mond, egy nagy kamu az egész ember

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.09. 14:30:25

@h.kovacs: ebbem van valami, de ezt a részt önszorgalomból is monjda. nem volna muszáj neki. szóval ez valós hitnek tűnik.

2012.04.09. 14:50:08

@Brendel Mátyás: a fasz tudja, ez egy igazi szélkakas, amikor arra volt szükség akkor demokrata volt meg liberális, ha nem lett volna rendszerváltás akkor most komcsi lenne, nem vagyok a pszichoanalitikusa úgyhogy nem tudom mit gondol a világról valójában, de szerintem ezt a dumát nem önszorgalomból nyomja, hanem azért, mert a szélsőjobb előretörése neki is a legnagyobb probléma, amit kezelnie kell

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2012.04.09. 15:31:32

már, bocs, de ez a poszt tele van szánalmas csúsztatásokkal

istvankah 2012.04.09. 16:58:27

@jobbkonyok: megértenélek,ha nem mennél a jégre mezitláb!Így csak csúszkálsz!

istvankah 2012.04.09. 17:00:19

@h.kovacs: a nevetés az arcán,mikor MINDIG hazudik,árulkodik!Spártai eset!

pirimogyoró 2012.04.09. 17:58:49

Ha Isten büntetné ezt a képmutató, fosztogató, álszent, bemocskoló politikát, azt hiszem, elég nehezen vonszolná magát Orbán, Semjén, Kósa, Lázár, Kövér, Selmeczi, Deutsch és a többiek, hosszú, tömött sorokban. Ezeknek a vallásosság, istenhívés a képmutatásban csúcsosul ki. Még így húsvét alkalmával is...

házelnök 2012.04.09. 19:54:38

@pirimogyoró:
Az az isten amiben ezek hisznek, nem azonos azzal amiről a templomokban, imaházakban, stb beszélnek

mr. kacsaman (majdnem gentleman) 2012.04.09. 21:16:00

Nem feltétlenül a miniszterelnökkel van itt a gond (de), hanem akik az ilyen álszent hülyeségekre rábólintanak és a mondandóját a szívükhöz közel állónak találják. Azonkívül Breivik végül maga is "kivonult a frontra", míg a "mi" emberünk eddig csak mások háta mögül, sunyin próbálja lenyeletni velünk a hülyeségeit.
Isten ilyen baromságokba való belekeverése valóban igazi európai hagyomány...

kirsten 2012.04.10. 06:24:47

Én már régen mondom hogy ez az ember mára már megőrült. A megnyilvánulásai mindenesetre ezt mutatják. Ráadásul álszent, mert mindig azt mondja ami a hatalom megszerzéséhez vagy megtartásához kell. Szerintem nem hisz ez semmiben csak önmaga dicsőségében. Sunyi, gyáva féreg, mert semmit nem mer vállalni az általa hozott intézkedések közül. Mindig valaki másra osztja ki a feladatot hogy közölje. Nem mer szembenézni az emberekkel, cdsak ha garantáltan neki tapsoló közönség van.

TANÍTÓ 2012.04.11. 09:46:37

Jó lenne szélesebb körben az emberek tudtára hozni ezt a félelmetes jelenséget, amiről a cikk szól.
Terjednek a gyilkos ideológiák, és sajnos a mértékadó orgánumok, személyek ( tisztelet a kivételnek), ezt elbagatelizálják.
Mit tehetünk mi, egyszerű, hétköznapi emberek?
Élesszük fel a szájhagyomány útján való információ átadás újkori módját.
Mondjuk el a szomszédnak, a boltosnak, a rokonnak, az összes ismerősnek az itt olvasottakat.
Én ezt teszem.

menőmano 2012.04.16. 17:55:02

Kedves Brendel Úr!

Hát azt kell írnom Önnek, hogy most is totálisan ledöbbentem. De most azon, hogy megláttam kicserélte a fotót a poszton. S a kormányfő képét, fotóját tette fel.
Nos mikor Én a kommentemet írtam, valóban, a Breivik fotója volt ott.
Úgy, hogy legyen szíves törölje az előző kommentemet. Ráér AZONNAL. ha kérhetem.!!!!!

Bár hogy is van, a miniszterelnökről ilyet soha sem írnék, illetve ilyen jelzőkkel nem illetném.

Szóval, nagyon remélem érti, amit írtam. S ezt komolyan is gondolom.

S most akkor vegye úgy, hogy kultúráltan, s nagyon finoman fogalmaztam.

menőmano 2012.04.16. 17:58:00

@Brendel Mátyás:

Remélem jól látja, hogy ezt a kommentet Önnek írtam.

kirsten 2012.04.17. 06:21:07

@menőmano: Én is nagyon finoman fogalmaznék, mert az a fegyver ha csak képletesen is ami orbán kezében van a képen pont mi ellenünk fordul. Lehet hogy nem lelő hanem lassú inkvizíciós kínzást jelent, mert megalázza, lenézi az embereket. Mély szegénységbe akarja sodorni az emberek zömét, úgyhogy én egyáltalán nem találom sértőnek a kezében a fegyvert, még akkor sem ha csak jelképes.

menőmano 2012.04.17. 07:03:35

@Brendel Mátyás:

Nagyon kedves, hogy teljesitette a kérésemet, mármint, hogy törölte a kommentemet.
Köszönöm.

menőmano 2012.04.17. 07:59:12

@kirsten:
Tessék? Mi a gond? Ön meg ne ellenem forditsa a fegyverét", a posztot kommentelje, ha kérhetem.
Olvasva a sorok között, egyébként nagyon is jól értem, a szerző" mondandóját.
Csak hát! totálisan nem mindegy, hogy a véleményünket, hogyan "tálaljuk.
Nos az Én "korábbi tálalásom", a szavak, a "norvég gyilkosnak" szóltak.

Egyébként nem gondolom, hogy tartozom, Önnek valamiféle magyarázattal. De Én ezt elegánsan most megtettem.
Érti ugye. osztjónapot!! Önnek.
Ennyi.

empatikus pszichopata 2012.04.17. 10:34:56

@menőmano: Mindegy, mit mondanak a magafajták. Magyarországgal 60 éve rosszabb nem történhetett, mint orbán. Bizonyos, hogy az elmúlt 14 év alatt több valódi áldozata volt, mint Breiviknek. Csak azt kell látni, két év alatt "miért" lettek tömegesen öngyilkosok az emberek ebben az országban, illetve milyen betegségekbe és miért halnak bele.

A cikk abszolút helyén van - és ijesztő.

Munchausen 2012.04.17. 11:33:19

Van egy nyilvanvalo parhuzam, de ebbol nem vonnek le messzemeno kovetkezteteseket. A norveg pusztan klinikai eset, az igazi feleosok azok akik hagytak kibontakozni, ugyanez vonatkozik Orbanra is, ha nem lenne seggnyalokkal korulveve forgolodhatna naphosszat...

menőmano 2012.04.17. 13:19:49

@empatikus pszichopata:
Mi a baj? Hol írtam, hogy egyetértek a kormány politikájával?

Hát. Ja. Csak azt kell látni, hogy megindult egy "újabb" elszegényedési folyamat. A társadalom egy hatalmas csoportja, lassan, de biztosan halad az elszegényedés felé. Életek dőlnek romba.

Elnézést! Megismétlem: "Olvasva a sorok között, egyébként nagyon is jól értem, a szerző" mondandóját.
Csak hát! totálisan nem mindegy, hogy a véleményünket, hogyan "tálaljuk. "

Érthető???!!!

Igen? Akkor jó. Köszönöm.

menőmano 2012.04.17. 13:20:55

@empatikus pszichopata:

Nem gondolom, hogy szövegértési, értelmezési gondjai lennének, csak - feltételezem - , hogy nem figyelt eléggél
ott a pont.
:)

Szabad Gábor 2012.04.19. 14:44:06

„…rettegésben él az ország kétharmada (ez az igazi kétharmad), mert nem tudja, mit hoz a holnap, egy fillér beruházás nem érkezik ide lassan két éve, hogy sorra zárnak be kis üzletek és óriáscégek egyszerre, egyetlen népe nincs a nagyvilágnak, kivel nem vagyunk fasírtban, egy teljesen idióta vezeti a gazdaságot, és egy nímand sorra írja alá az előre kitöltött utalásokat a fejlesztési minisztériumban.”

www.vagy.hu/tartalom/cikk/2109_magyarorszag_megujult#acomment-2845

bapcs1964 2012.04.20. 15:30:41

őszinte?elmebeteg.be egy gumiszobába vele élete végéig.ott majd vigyoroghat mint ahogy orbánra is rá szoktt törni mikor a szegényekről beszél..

lüke 2012.04.22. 08:10:52

egy kis perec(s)ke jöhet még

Asztalos Gábor 2 2012.05.20. 16:00:23

"Breivik tehát szellemi rokonságot vállalt Orbán Viktorral."

meg Izraellel is, persze ezt ne verd nagydobra!
süti beállítások módosítása