Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Miért kell mégis kimenni tüntetni?

2012.03.14. 14:42 | Brendel Mátyás | 16 komment

Címkék: tüntetés orbán viktor sztrájk március 15 milla szolidaritás becstelen briganti

Orbán Viktor vérszemet kapott, vérszemet fog kapni, és egyre nagyobb őrültségeket fog elkövetni. És ha rápirítana az ellenzék egy háromszázezres tüntetéssel, akkor nem mondom, hogy lemondana, de azért biztosan megfékezné egy pár további nagy baromság elkövetésében.

***

Pár napja írtam egy elég szomorú helyzetértékelést a demokratikus ellenzék helyzetéről, ahol mind a szervezeteket, mind a hétköznapi embereket bíráltam azért, mert nem sikerül elég nagy erődemonstrációt felmutatni az Orbán kormány ellen. Az idei, március 15-i megmozdulásokkal kapcsolatban is borúlátóan írtam. De ez a kritika természetesen jóindulatú volt, azaz bár meg lennék lepve, ha sokan mennének ki, de kellemesen lennék meglepve, és szurkolok, hogy azért mégis nagy tömeg jelenjen meg az ellenzéki tüntetéseken. Tudom, hogy én magam igen kevés embert tudok megmozgatni, de azért leírom az érveket, megtéve ezzel azt, amit én megtehetek. Sok befolyásos ember

Amikor az ellenzéki szavazók passzivitásáról írtam, akkor a passzivitás fő okát abban lehet megtalálni, hogy az emberek nem hisznek abban, hogy lehet most változtatni, hogy konkrétan egy tüntetés elérhet valamit. Az igazság pedig az, hogy egy óriási tüntetés igenis elérhet bizonyos dolgokat. Ezek pedig a következők:

1) Amikor az EU, az EB Magyarországot vizsgálja, akkor tekintettel van a saját érdekeire, értékeire, törvényeire, elveire. Ezekhez méri a magyarországi helyzetet. A magyarországi helyzet megítélésében viszont egy ilyen demonstrációnak igenis nagyon fontos szerepe van. Ugyanis annak, hogy Józsi elvesztette az állását, mert kritizálta a kormány, az XY szervezet nem nyert el egy pályázatot, mert közismerten kritikus a kormánnyal szemben, Ágnes nénit Budai Gyula vizsgáltatni akarta, mert szidta Orbánt, és korábban egy pályázatot elnyert, a Magyar Harsonában nem hirdet az állam, mert ellenzéki, és hasonlók nem feltétlenül jutnak el az EU-ba. Néhány olyan ügy, mint a magánnyugdíjpénztári pénzek elvétele, az MNB függetlensége, a Klubrádió ügye eljut, de az EU végül is nem tud teljes áttekintést kapni a magyarországi helyzetről. Messze vannak, és nem beszélnek magyarul, nem itt élnek.

Ha pedig Orbán Viktor nekik azt tudja mondani, hogy "hát hogy a fenébe lehetne itt diktatúra, amikor a legnagyobb tüntetés a kormány mellett volt", akkor az EU igen nehezen teheti ezzel szembe azt, hogy sok otthon ülő állampolgárnak viszont ilyen-olyan baja van. Mert az EU nem nagyon tud a sok otthon ülő állampolgárról, ha otthon ülnek. És azért azzal nehezen jöhetnek, hogy: "Hát Orbán Viktor, mi mégiscsak jobban ismerjük a magyar helyzetet, mert a mi hazánk".

Ezzel szemben, ha lenne egy háromszázezres kormány elleni tüntetés, akkor Barroso mondhatná Viktornak azt, hogy: "hát itt volt ez a háromszázezres tüntetés, ilyen előtte soha nem volt Magyarországon, ez nagyobb, mint a te Békemeneted, mégiscsak van valami gond Magyarországon, sőt, talán még önkény is, mert hát ennyi ember kiment az utcára, az nagy bajt jelez".

És aztán a végén ezen múlik az, hogy az, hogy az EU a hátra levő ügyekben mibe merhet, mibe tudhat, miben gondolhatja azt, hogy van alapja beleszólni. Ettől függhet, hogy a Tákolmányba esetleg beleszólnak-e, visszacsináltatnak-e dolgokat, vagy nem. Mert Brüsszelt önmagában az kevésbé zavarja, ha a Tákolmányban van egy csomó durva dolog, ha még a magyar embereknek sem böki annyira az oldalát, hogy kimenjenek már tüntetni sok százezren.

2) Orbán Viktor maga nevezte az ellenzéki tüntetéseket klubdélutánnak. Kónya Péter erre reagálva mondta, hogy a Szolidaritás tüntetés bizony nem lesz klubdélután. Az a szomorú helyzet, hogy bizony az volt, legalábbis relatívan. 2010-ben persze örültünk volna egy tízezer embernek is, de a "Békemenet" után ez már kevés.

Orbán Viktor vérszemet kapott, vérszemet fog kapni, és egyre nagyobb őrültségeket fog elkövetni. És ha rápirítana az ellenzék egy háromszázezres tüntetéssel, akkor nem mondom, hogy lemondana, de azért biztosan megfékezné egy pár további nagy baromság elkövetésében. És azért nem mindegy, hogy Orbán Viktor hatvannal megy neki a falnak, vagy százhatvannal. Ha hatvannal megy neki, kisebb a kár. Igen, itt tartunk, hogy ezek a lehetőségeink,d e hát 2010-ben ezt eléggé elqrta 2,7 millió Fidesz szavazó, és sok millió passzív szavazó. Ez van, a kisebbik rosszat kell választani. Ehhez pedig ki kell menni sok százezer embernek. A "Békemenet" alatti tüntetések nem érnek semmi, Orbánék lakájai ide tették a lécet, ezt kell megugrani, nem fanyalogni!

3) Ha valaki mégis meg akarja buktatni Orbánt, akkor ennek is megvan a lehetősége, de ehhez sokkal többet kellene elérni, mint a háromszázezres tüntetés. Ehhez egy teljes sztrájkot kellene tudni megszervezni. Egy háromszázezres tüntetés ehhez csak az előjáték lenne. Előfeltétel, mert amíg egy háromszázezres tüntetést nem lehet összehozni, addig a sztrájkba belevágni se érdemes.

Hogy a sztrájkba miért bukna bele Orbán? Azért, mert ott van a sok Fideszes képviselőnek a családja, a gyerekei, a lézerblokkolós autója, a kacsalábon forgó, összemutyizott palotája. Namost mindez mit sem ér, ha totálsztrájk van. Ha az utak le vannak zárva, ha az iskola be van zárva, ha a kórházban sztrájk miatt nem műtenek, főleg fideszes politikust, ha a benzinkutak zárva vannak, akkor azt már a fideszes képviselő is megérzi a maga elefántcsonttornyában. Ha az ország nem működik, akkor már a másfél milliós fizetéssel sem lehet megvenni a kényelmes életet. Lehet akármennyi pénze, ha például nincs benzin, akkor ugyanolyan nyomorultul nyomorog otthon, mint e legszegényebb ember.

Persze ennek nagy ára van, mert azt jelentené, hogy az ország nem működne senkinek sem egy ideig, és óriási árat kellene fizetni, akár emberek egészsége, egzisztenciája, jövője, és élete is rámehet. Ez egy polgárháborúhoz hasonló kiesést jelentene az országban, azt meg meg lehet nézni Líbiában, hogy ez milyen árat jelent. Ezt csak azért írtam le, hogy milyen elvi lehetőség van Orbán megbuktatására.

Szóval a sztrájk vagy a polgárháború meredek lehet, nem sokan vállalnák még jelenlegi körülmények között. De a tüntetésnek akkor is megvan az értelme, az első két pont miatt.

Hova lehet kimenni holnap tehát? Ki lehet menni a Demokratikus Koalíció tüntetésére 14 órakor az Egyetem térre. OK, tudom, sokan ódzkodnak ettől. Ki lehet menni a az LMP tüntetésére is negyed kettőkor a Pilvaxnál, bár sokat kritizáltam őket. És ki lehet menni háromkor a Millára is, akiket szintén kritizáltam, de befogott orral is ki lehet menni. Azért van itt az ország, azért van kétharmada az őrültnek, mert az emberek nem mentek el befogott orral szavazni. Kisebb rossz helyett kapták a nagyobb rosszat. Mert a Milla, az LMP, a DK mindenképpen kisebb rossz, mint a Fidesz. És a Milla ugyan béna, de pont ezért legalább nem fognak hatalomra jutni, nyugodtan kimehetünk tehát a tüntetésükre.

· 4 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr764316538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazi diktatúra 2012.03.16. 07:48:54

Mostanában az internetes kultúra egyik legnépszerűbb témája az Invisible Children mozgalom filmje Konyról, az afrikai terror egyik leghírhedtebb alakjáról.  A film készítőinek célja, hogy támogatókat szerezzenek kampányukhoz, és ezzel életben tart...

Trackback: Miért menjünk el a Békemenetre? 2012.03.14. 19:27:15

Sosem hittem volna, hogy valaha is Bayer Zsolttal egy véleményen leszek valamiben. És most mégis úgy tűnik, hogy szombaton együtt fogunk menetelni. Nem mintha ettől megváltozna a mélyen elítélő véleményem róla, a stílusáról és az egész elrugaszkodott ...

Trackback: Miért nem megyek tüntetni március 15-én? 2012.03.14. 14:57:48

Volt egy ünnep, ami a tavaszt, a békét és a szabadságot köszöntötte. Emlékszik még rá valaki?...

Trackback: Miért nem megyek tüntetni március 15-én? 2012.03.14. 14:48:13

Volt egy ünnep, ami a tavaszt, a békét és a szabadságot köszöntötte. Emlékszik még rá valaki?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virányi András (BANDITA) 2012.03.14. 16:54:58

"relatívan. 2010ü-ben persze örültünk volna egy tízezer embernek is." Segítő szándékkal kérlek javítsd ki a hibát, hiszen szerinted ez így igénytelen. Jó az írásod. MEGYEK IS, ahogy eddig is mentem.BANDITA.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:26:38

Az a helyzet, hogy mindkét oldalnak megvannak az érvei, hogy miért kell elmenni vagy a Békemenetre, vagy az ellenzéki tüntetésre.

nivo.blog.hu/2012/01/20/menjunk_el_a_bekemenetre

A fő gond szerintem az, hogy a két tábor nem tud egymással kommunikálni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:29:18

Én például ezért mentem el a múltkor a Békemenetre:

Ami ellen én elsősorban tiltakoztam az az, hogy ciki lett ma Magyarországon kormánypártinak lenni, ciki megvallani a politikai hovatartozást. Gondolkodtam is, hogy napszemüveget veszek majd, nehogy valaki felismerjen. Az baloldali ellenzéki hívők ugyanis olyan elemi indulatokkal, haraggal, olyan elemi mindent elsöprő erővel kritizálják a kormányt, illetve személyében Orbánt, Matolcsyt, és még Schmitt Pált is, hogy az ember már megszólalni nem mer egy vitában.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.03.14. 21:35:12

@bogancs: Azért ciki kormánypártinak lenni, mert a kormány tönkreteszi az országot. Aki mellette tüntet, az ezt támogatja. Ennyi

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.03.14. 22:25:03

@bogancs:

"személyében Orbánt, Matolcsyt, és még Schmitt Pált is,"

Ahogyan Gyurcsányt, Mesterházit, Hornt, Kunczét, Demszkit,.....

Nem mondom, hogy ez helyes, sőt! Ugyanakkor Schmidt Pál esetében igenis van alapja a személyét ért kritikáknak, ezt lásd be.

"ciki lett ma Magyarországon kormánypártinak lenni,"
- Ez főleg a kormányt jellemzi.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.03.15. 05:42:15

@bogancs: Magyarország kormánya olyan eszement, hogy ciki kormánypártinak lenni. Az a legkevesebb, hogy az ellenzék ezt vehemensen kritizálja. A nagy kérdés, hogy hogy van a kormánynak pofája tönkretenni az országot?! És igen, jobb, ha meg sem szólaltok ilyen szégyen után.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.03.15. 05:46:39

@bogancs: a két tábor elsősorban azért nem tudott sok éve sem kommunikálni, mert a Fidesz totális háborút hirdetett. Medgyessy kormánya elég békülékeny volt a Fidesszel, a Fidesz mégis totális háborút hirdetett.

jelenleg is a Fidesz folytatja a totális háborút, az ő kezében van minden hatalom, az ő lehetősége lenne a gesztusgyakorlás. nem teszi. ezzel a Fidesszel ezután nincs is mit tárgyalni, ennek a Fidesznek pusztulnia kell.

majd, ha kialakul valami értelmesebb jobboldali párt, azzal lehet tárgyalni. a magyar demokráciába csak a Fidesz hullláján keresztül vezet visszaút. és ezt ők maguk intézték el így.

ha valaki bebetonozza magát, akkor a betonnal együtt fogják elvinni.

coni 2012.03.15. 09:22:00

A sorsunkat most is, mint a történelmünk során annyiszor, az határozza meg, hogy a magyar ember még arra is lusta, hogy beleszóljon a saját jövőjébe, inkább otthon duzzog, ahelyett, hogy nyíltan, felemelt fejjel vállalná a véleményét és legalább ott változtasson ahol van lehetősége. A következmények miatt nem saját passzivitását, hanem mindig másokat okol, mint egy tehetetlen gyerek. Más országokban azért más a politika, mert mások az emberek is...

istvankah 2012.03.15. 09:42:28

@bogancs: a napszeműveg eddig is rajtad volt!Szomorú,hogy csak most veszed észre!A választások óta,csak egy olyan tőrvényt mondj ami konszenzussal szűletett!A tákolmányukról nem is beszélve!Ennyi hazugságra épített tőrvény már a guiness-ben is díjat nyerne!Azért ne keseregj,sajnos hálisten sokan vagytok,akik visszasírják a köbányai miklós-t!Akiket elárult százezrek már kevésbé!Igaz ők már csak a halálukkal tudnak tiltakozni,az avitt szellemiség felmelegítésével!Nem kérek belőle!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 09:45:54

@istvankah:

"A választások óta,csak egy olyan tőrvényt mondj ami konszenzussal szűletett!"

Nem mintha a megelőző 20 évben olyan sok született volna. A 100 napos programot kivéve. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 09:48:38

@Brendel Mátyás:

"majd, ha kialakul valami értelmesebb jobboldali párt, azzal lehet tárgyalni. a magyar demokráciába csak a Fidesz hullláján keresztül vezet visszaút."

Mondjuk ha erről az alapról indulunk, akkor nehéz leülni tárgyalni és megegyezni. Kb. az izraeli-palesztin konfliktus van ezen a szinten, de még ők is próbálkoznak tárgyalni. Túlvannak már azon, hogy csak a másik hulláján keresztül lehet tovahaladni. Mert azon nem lehet.

Elég elkeserítő a hozzáállásod.

szárny 2012.03.15. 11:42:39

@bogancs: Nem elkeserítő: valóságos.
A gyilkos, rabló, tolvaj, csaló gazember kommunisták csak a "másik" hullájában tudnak gondolkodni 1789 (igen: 1789) óta.
Legyen az a "másik" bárki. Legyen az "ellenségük", mint a magyar nép 1919-ben, 1956-ban vagy 2006 október 23-án. De legyen akár velük egyívású kommunista, mint Trockij vagy Rajk.
Emlékezzünk erre. Különösen akkor, amikor az ország sorsáról döntünk a voksainkkal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 12:03:22

@szárny:

Kommunikálni emberek tudnak egymással, nem pedig "oldalak". Mindkét oldalon vannak ugyanis mindenféle emberek. (A többi oldalról nem is beszélve.)

centenárium 2012.03.17. 18:03:14

Igen elvtársak elmaradt eddig az Orbán kormány igérete.
Nem döngölték eddig betonba a posztkomcsikat. Ahogy a Balti államokban is tették
a váltáskor. De ezt kiköveteljük mi kétharmad.
süti beállítások módosítása