Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Összehasonlítás: Gyurcsány jobb volt

2012.01.07. 22:32 | Brendel Mátyás | 46 komment

Címkék: mszp orbán fidesz gyucsány

Nem azért írok, mintha most jöttem volna erre rá. Nem, nyilvánvalóan már a 2010-es választások előtt is azt gondoltam, hogy Orbán rosszabb lesz, sőt, láttam előre, hogy katasztrofális lesz. No nem egyedül, Debreczeni József könyve tökéletesen megjósolta előre, hogy mi lesz, legfeljebb az erős elnöki rendszerben tévedett. De hát minket ez nem nagyon vigasztal.

Amiért most írok, az az, hogy úgy gondolom, az, hogy Orbán rosszabb Gyurcsánynál, és bármelyik MSZP-SZDSZ kormánynál, az most már nem csak a Gyurcsánypártiaknak világos, nem csak az MSZP szavazóknak, nem csak a baloldali szavazóknak, nem csak a balliberális szavazóknak, hanem az LMP-nek is, és sok bizonytalan szavazónak. Eljött az ideje annak, hogy végleg felhagyjunk azzal, hogy a két korszakot akár csak egy lapon is említsük. Ezért olyan módon fogok érvelni, hogy azt gondolom, ez hajdani Fidesz szavazóknak, jobboldaliaknak, sőt, akár még mostani Fideszes olvasóknak is erős érv lehet. Tehát a cikkem első fele egy olyan összehasonlítás lesz, amely annyira elkötelezetlen, hogy minden értelmes ember el kell, hogy fogadja, akár Fideszpárti is. Tehát hasonlítsuk össze a két korszakot!

Hazugság

A Gyurcsány-kritikák alfája és omegája az őszödi beszéd. Jobboldali nézetek szerint itt Gyurcsány bevallotta, hogy hazudott. Megjegyzem, hogy Orbán ama állítása, hogy Gyurcsány az költségvetési hiány számairól hazudott nem igaz, ez maga a hazugság. A jobboldali szavazók szemében Gyurcsány a választási propagandában hazudott, mert egészen mást valósított meg, mint amit ígért. Az MSZP szimpatizánsok szemében ez csupán a szokásos választási propaganda része. Mivel azt ígértem, hogy  ebben az első részben nem baloldali álláspontból fogok érvelni, azért inkább azzal érvelek, hogy Orbán legalább ekkorát hazudott a választási kampányában, és utána legalább annyira mást hajtott végre. Például még a választás után is 7 százalékos hiányra akartak tervezni, és csak később mondtak le róla. Orbán hazugságait egy ideig gyűjtöttem, de pár hónapja feladtam, azt gondolom, ma már világos, hogy Orbán hazudott, be is vallotta, sőt heteken belül képes szembeköpni magát. Amit az IMF-fel művel, az a hullámvasút-politika messze túlmegy Gyurcsány egyszeri választási propagandáján. Aki szerint nem megy túl, az versenyezzen a gyűjteményemmel a Szélviktor Blogon!

Osztogatások

Osztogatás alatt viszonylag szükségtelen, és gazdaságilag megengedhetetlen költségvetési kiadásokat értek. Az MSZP kormányok alatt Medgyessy kezdte az osztogatásokat. Gyurcsány annyit hibázott, hogy a választásokig nem szorított meg, nem vett vissza semmit. A választások után már nem osztogatott.  Medgyessy osztogatásának érdeme, hogy olyan rétegeknek osztogatott, mint a tanárok, akik azért megérdemelték. Csak a gazdasági alapja nem volt meg. Az osztogatás Medgyessy tervével ellentétben nem hozott akkora fogyasztásból eredő fejlődést, amely kitermelte volna az osztogatást.

Orbán Viktor az egykulcsos adóval a tehetősebb rétegeknek osztogatott. Ennek sem volt meg a gazdasági alapja, és aztán a gazdasági hozadéka sem jött be. Orbán osztogatása sem hozott olyan gazdasági fejlődést, amely kitermelte volna az adócsökkentést. Gazdasági szakértők figyelmeztettek erre, de Orbán nem hallgatott rájuk.

Megszorítások

Orbán Viktor Gyurcsány politikáját leginkább a megszorításokkal kritizálta. Gyurcsány valóban hajtott végre megszorításokat. És aztán ezt folytatta a Bajnai kormány is. Gyurcsány megszorításait elsősorban az előbb említett Medgyessy osztogatásai miatt volt kénytelen végrehajtani. Gyurcsány kb. annyit volt kénytelen visszavenni osztogatással, amennyit előtte elosztogattak. Utána pedig a gazdasági világválság miatt kellett még megszorítani, és aztán ezt Bajnai fejezte be. Érdemük még, hogy a megszorításokat nyíltan vállalták, sosem tagadták. Gyurcsány azóta már azt is elismerte, hogy hiba volt előtte osztogatni.

Orbán, miután a megszorítás szót száműzte a politikából, soha többet nem ismerhette el, hogy megszorít. Ennek ellenére tenni tette. Ez az második Orbán kormány egyik legnagyobb, permanens hazugsága. Orbán legalább annyi megszorítást vitt végbe, mint amennyit Gyurcsány. Gyurcsánnyal ellentétben viszont az oka saját maga volt: ő maga osztogatott nem sokkal előtte.

Reformok

Reformok alatt strukturális reformokat értek. Kisebb átalakításokat nem tekintek, és a sima megszorításokat az előző fejezetben tárgyaltam.

Gyurcsány az egészségügy és az oktatás reformjába fogott bele. Mint ismeretes, ennek nagy részét elbuktatta Orbán az ún. szociális népszavazáson. Ami megmaradt, az mégis hasznos, ilyen például a TAJ kártya ás a befizetések ellenőrzése, ami azért sok pénzt takarít meg a költségvetésnek.

Orbán Viktor Gyurcsány elleni hadjáratában annyira lejáratta a reform szót is, hogy reformokat sem hajtott végre. Itt nem csupán szómágiáról van szó, tényleg nem "vetemedett" ilyenre. Két nagy átalakítást végzett: az önkormányzatok felelősségéből, önállóságából, feladataiból elvett, és átalakította a választási rendszert. Az előbbi egyértelműen negatív. az utóbbiban a kevesebb képviselő önmagában nem rossz, bár sokat a költségvetésnek nem jelent. Kritizálják viszont azokat a szigorításokat, amelyek a kis pártoknak kedvezőtlenek, és hogy az új rendszerben még könnyebb a legnagyobb pártnak akkor is nyernie, ha csak kicsivel nagyobb, mint a többi párt. Ahogy tehát a Fidesz a kétharmadát 52 százalékkal szerezte, ez a torzulás a jövőben fokozottabb lehet.

Tüntetések

A jobboldalon sokáig érvelhettek azzal, hogy Gyurcsány talán a taxisblokád óta a legjelentősebb és legerőteljesebb tüntetéseket kellett, hogy elszenvedje. Orbán Viktor ellen első ciklusában alig tüntettek, és érvelhetett azzal, hogy bezzeg Gyurcsány ellen micsoda tüntetés, sőt zavargás tört ki.

Ez ebben a ciklusban egy idő után megdőlt. Az első tüntetések ugyan kicsik voltak, de már 2011 tavaszán voltak akkora tüntetések a médiatörvény ügyében, amelyek felértek a 2006-os, legfeljebb pár tízezres tömeggel.

Fideszéknél még mindig mondhatták, hogy egy Fidesz gyűlésen viszont sok tízezer ember vett részt. Ez ugye nem kifejezetten tüntetés, de ne kötekedjünk, implicit a Fidesz gyűlés minden tagja kormányellenesnek volt mondható.

Igen ám, de a 2011 őszi és a 2012 január 2.-i tüntetés már egy Fidesz gyűléssel is felért. Mondhatni, Orbán ellen mindenképpen tüntettek annyian, mint Gyurcsány ellen. Orbán ellen sokkal szélesebb a tüntetések platfromja is: függetlenek, civilek, és különböző pártok is tüntetnek. Szélesebb az összefogás, és szélesebb azon ügyek listája, amelyet kifogásolnak.

Az egyetlen különbség, amelyet jobboldalon felhoznak, az a 2006-os események erőszakos jellege. De ez igazából a mostani demokratikus ellenzék érdeme, amely mindig bejelentett tüntetésen tüntet, mindig elfogadja, ha egy tüntetést nem engedélyeznek. Kivétel 2011. december 23.-a, de az meg egy olyan kis akció volt, ahol nem voltak nagy tömegek, és erőszak itt is csak a rendőrség részéről történt.

A demokratikus ellenzék tüntetői nem csak, hogy engedélyezett, de mindig békés tüntetést szerveztek: eddig még nem gyújtották fel az Operát, nem emeltek barikádokat az utcán, nem törtek be kirakatokat, és nem kötöttek el egy tankot Budapest közepén. Ennek megfelelően nem kaptak könnygázt, lovasrohamot és gumilövedéket sem.

Biztonság

Halványan kacsolódó téma a biztonság. Amikor Orbán arról beszélt, hogy romlik a közbiztonság, már akkor sem volt igaza a statisztikák szerint. Amikor azt hazudták, hogy két hét alatt rendet tesznek, az nevetséges volt. Ráadásul később kiderült, hogy egy év alatt sem tudnak nemhogy rendet rakni, de a közbiztonság nem nőtt, hanem romlott. Nem egyedi esetek, nem személyes benyomás, még csak nem is közhangulat, hanem a statisztikák alapján lehet ezt megállapítani. A közbiztonságban tehát Orbán minden kétséges intézkedése ellenére kudarcot vallott. Kettős bukás, mert a módszerei elfogadhatatlanok is, és hatástalanok is.

Korrupció

Az előző ciklus egyik látványos kudarcai voltak a korrupciós botrányok. A Fidesz erre sokat épített a kampányában, és a korrupció csökkentését ígérte. Ennek ellenére látványosan kudarcot vallott, mert a statisztikák szerint a korrupció is nőtt Magyarországon. Hangsúlyozom, nem csupán egyedi esetek, nem valami általános érzet, hanem összefoglaló statisztikák szerint.

Építkezések

Az MSZP és ezen belül a Gyurcsány kormánya alatt jelentős fejlesztések történtek. Ebből talán csak egyvalamit emelnék ki, az autópályák, és a metró. A rendszerváltás óta autópályát szinte csak MSZP kormány épített, Orbán szinte semennyit. A metrót pedig Orbán először elhalasztotta. Aztán az MSZP kormány nagy nehezen nagyjából megépítette. Akkor sok kritika érte őket, hogy milyen lassan megy. Most Fidesz kormány, Fideszes városvezetés van. Metró még nincs.

Külpolitika

Gyurcsány normális külpolitikát vitt. Partner volt az EU-val, de keleti országokkal is próbált nagyobb, és Magyarországnak hasznos üzleti megállapodásokat kötni. A legjobb példa erre talán a gézvezetékek ügye, ahol az EU-s Nabucco és az orosz Déli áramlat lehetőségét is nyitva hagyta azzal, hogy akár mindkettő jöhet hozzánk, nekünk nem baj, ha kétszeres biztonságban vagyunk.

Orbán azonban nem csak a gázvezetékekkel szélkakaskodott, de keleti és nyugati irányban is fordult párat. Kína végül nem mentett meg minket, hiába nyelt be nekik. A nyugati országok mindegyikével pedig olyan mértékben veszett össze, hogy teljesen egyedül maradt.

Demokrácia

Az utolsó előtti nagy kérdés a demokrácia. Lehetne itt sorolni a fékek és ellensúlyok lebontását, a médiatörvényt, a különféle intézmények elfoglalását, bebetonozását, a választási rendszer nem éppen jó irányba való megváltoztatását, és ezt a nem éppen demokratikus új "alaptörvényt". De ehelyett megint a statisztikákra is tudunk támaszkodni. Külföldi intézet rendszeresen és világszerte végzett felmérése szerint romlott a demokrácia-indexünk 2006 és 2008 óta, méghozzá következetesen, és jelentős mértékben.

A számok alátámasztják, de igazából nem fejezik ki azt a különbséget, amely bármelyik MSZP kormány és a második Orbán kormány között van demokráciában. A jobboldal sokáig hivatkozott arra, hogy Orbán csak azt a fajta visszafoglalást csinálja, amelyet minden kormány szokott. Mondjuk például az MTV-t kicsit befolyásolni, az szokásos. Vagy a PSZÁF elnökét cserélgetni. De az OVB, AB, a köztársasági elnök elfoglalása már durva volt. A médiatörvény, az MTV teljes elfoglalása, a alkotmány átírása, a parlamenti vita eltörlése, az AB gyakorlatilag teljes megfojtása és a bíróság elfoglalása már explicit diktatúra. Nincs már olyan hatalmi ág, amely ellenállhatna Orbánnak, csak az MNB marad. Talán marad. De ehhez totál külföldi össztűz, és államcsődveszély kellett.

Gazdaság

Gyurcsány Ferenc egy pár százalékos GDP növekedéssel vette át az országot, ez kormányzása alatt a megszorítások miatt valamennyit csökkent. Aztán a világgazdasági válság vágta be az ajtót. A forint teljesen legyengült, végül az IMF-hez kellett fordulni.

Orbán Viktor Bajnaitól egy immár pár százalékos növekedést produkálni képes országot vett át.Közben kicsit nehéz lett az európai helyzet, de azért olyan válság nincs, mint 2007-2008-ban. A forint viszont mégis gyengébb lett, az államcsőd kockázati indexe is megdöntötte a válságkori csúcsot. Orbán Viktornak az IMF-hez kell fordulnia, bár tesz még pár kört, tudja a fene, mi lesz a vége.

Az viszont biztos, hogy Orbán Viktor sokkal kisebb világgazdasági "válságban" sokkal nagyobb magyarországi válságot tudott produkálni.

Ami az államadósságot jelenti, Orbán minden fogadkozása ellenére, és a magánnyugdíj-pénzek élfüstölésével együtt végül is tovább növelte az államadósságot.

***

Eddig tartott az az összehasonlítás, ahol tényeket vettem, és olyan állításokat tettem, amelyeket még a jobboldali szavazóknak is el kell fogadniuk.

Ha egy kicsit is balliberálisok vagyunk, akkor ennél sokkal durvább a helyzet. Az orbáni diktatúrát is sokkal durvábban ítéljük meg, és már az alkotmány előszava  akkora égbekiáltó baj, amelyet akkor sem tudnánk elfogadni, ha minden más jobb volna.

Nem tudjuk elfogadni Orbán bután jobboldali, nemzetieskedő, de a hazáját a szakadékba küldő politikáját. Ezzel szemben sokkal jobban éreztük magunkat Gyurcsány kormányakor, amely nem csak kicsit biztonságosabb, kicsit kevésbé korrupt és kicsit gazdaságilag jobb volt, de sokkal demokratikusabb. Ezen kívül pedig azok a reformok, amelyeket Gyurcsány elkezdett az MSZP-SZDSZ kormánnyal.

A vizitdíj, a tandíj, a felelősségre alapuló egészségügyi rendszer, amely valamilyen biztosítók formájában működik, ahol verseny van, ahol felelősség van, és egyéni költségvállalás, az a liberálisabb baloldalnak szintén pozitív elképzelés volt. Pozitív elképzelés volt, hogy mindenkinek a befizetéseit ellenőrizzék. Ahogy kialakítottak egy kezdetleges rendszert az áfa számlacsalások visszaszorítására is. Gyurcsány tervei előrevetített egy olyan világot, ahol nincsenek csalások, verseny, minőség-ellenőrzés, átláthatóság van. Ezzel szemben Orbántól semmi ilyet nem kaptunk, hanem például a magán-nyugdíjrendszer szétverését, amely az öngondoskodás, a verseny, a biztosításos világ egyik eleme volt.

Gyurcsány Magyarországán szabadabban éltünk. Nem csak a politikai pártok éltek szabadabban, hanem az emberek is. Gyurcsány kormánya nem akarta lenyomni a torkunkon az alkotmányban, hogy mi a történelem helyes értelmezése. Nem telepedett rá az állam az emberek magánéletére, mint a KDNP, amely állandóan meg akarja szabni nekünk, hogyan éljünk. Legyen szó chipsadóról, médiáról, hétvégi bevásárlásról, szingli életmódról, hitéletről.

Gyurcsány idejében az egyházak szabadon működhettek, az állam nem sorolta kedves és nem kedves egyházakra őket. Gyurcsány idejében az állam és egyház szétválasztása, és a vallásszabadság nem egy szóvirág volt az alkotmányban. Ma ez az alkotmányos elv csak díszlet: valójában a KDNP kormánya a keresztény egyházakkal szoros szimbiózisban él, és durván rátelepszik a vallási életre. Bevezetik a kötelező hit vagy erkölcs oktatást, az iskolákat egyházi kézre játsszák át, a Hoffmann Rózsa pápai körleveleket küldözget kötelező feldolgozásra. Ez ugyanaz a szint, mint a marxizmus-leninizmus kötelező fejmosása. Tudom, erre sok jobboldali szavazó nem kapja fel a fejét, azért van ebben a részben.

Tehát Gyurcsány nem csupán nem volt rosszabb, hanem egy a liberális baloldali és jobbközépbeli választónak olyan jövőképet is adott, amely egyenesen jónak mondható. Lett volna miért kitartani mellette.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr783527493

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az utca nem lehet ellenzékben! 2012.01.10. 08:35:28

Adta ki a jelszót a kedves vezető. Persze nem azonnal, mivel kellett egy kis idő, míg megmagyarázták neki, hogy nem mellette, hanem ellene tüntetnek az utcán.Kicsit értetlen volt a Kedves Vezető. Elsőre nem is értette a dolgot. Gyorsan megnézte a naptá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.01.08. 00:22:17

Nagyon nagy hiányosság az egyházakhoz való viszony értékelése. (állam és egyház elválik egymástól? Támogatások? Egyházak adóztatása? Katekizmus az iskolákban? Gyereknevelésbe beleszólás, család-politika? stb.)

szemtanú 2012.01.08. 09:25:15

@Brendel Mátyás: Igazad van, a két korszakot nem lehet egy lapon említeni. Ámde, ha nem lett volna Gyurcsány, nem lenne Orbán! A többi mese, mese meskete.

jenőke 2012.01.08. 12:33:23

@Brendel Mátyás:
''''''szemtanú 2012.01.08. 09:25:15
@Brendel Mátyás: Igazad van, a két korszakot nem lehet egy lapon említeni. Ámde, ha nem lett volna Gyurcsány, nem lenne Orbán! A többi mese, mese meskete.'''''''

Erre is térj ki, ha kérhetem. Mindenképpen lett volna Orbán. Nem azért, mert az Orbán az Orbán, hanem azért, mert a demokrácia megtapasztalására még nem volt elegendő idő és ezt használta ki. Neki mindegy volt, hogy demokrácia van.e vagy királyság, vagy kommunizmus, neki a hatalom kell - mutatja ezt az ország nevéből elvett köztársaság szó is. Ehhez semmi köze Gyurcsánynak.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=507485

Bryan élete 2012.01.08. 12:42:44

@szemtanú: ez így, ebben a formában nem igaz - mondaná erre a humorista. Szerintem ugyanis éppen fordítva van: ha nem lenne orbán /olyan amilyen/, lenne Gyurcsány.
Ha a min.elnöksége 6 éve alatt évig nem kellett volna orkánszerű szembeszéllell, mindent elutasítással, utcai randalírozással és ocsmány, nemtelen karaktergyilkossággal szembenéznie egyedül .- Mert ugye sokaknak volt már akkor is érdeke az MSZP-ben, hogy ne nőjön magasra, így külső-belső ellenséggel kellett megkűzdenie. És ha jól tudom, mégsem GYF járt ekkoriban Gráczban....
Szerintem orbán már a nyolcvanas évek végén, indulásakor is hatalmas álmokat dédelgetett, amit mindenáron meg is valósított - az erős holdudvar, klientúra kiépítése, egyszemélyi vezetés a pártban, vagy az MDF, Kisgaazdik szétverése a saját érdekében. Tehát ő már tapasztalt min.elnök is volt. amikor fleto a színre lépett. A baloldalon népszerű, sokak reményét kifejező GYF-ből orbán csinált patást, nehogy túlnőjön valaki nála is jobban a baloldalon. Ez ilyen egyszerű és átlátszó sokunk számára.
Egyébként köszönet Brendnel Mátyásnak a cikkért, én is és még sok-sok ismerősöm is így gondoljuk.

jenőke 2012.01.08. 12:50:35

@Brendel Mátyás:

2011. évi CCI. törvény (Hatályos: 2011.12.31 -) rendelkezése:
Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc emlékének megörökítéséről szóló 1948. évi XXIII. törvény módosítása
2. § Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc emlékének megörökítéséről szóló 1948. évi XXIII. törvény preambulumában az „A Magyar Köztársaság Országgyűlése” szövegrész helyébe az „Az Országgyűlés” szöveg lép.

Hát ehhez mit szólsz? Hová lett az akkor volt köztársaság és annak törvényhozói?

mikigyerek 2012.01.08. 16:09:38

Teljesen igazak a blog szerzőinek sorai!
Viszont vizsgáljuk meg a jobb oldali szimpatizánsok aspektusából is. Ha jobb oldali lennék, mert olyan családba születek, mert egyetértek a konzervatív "keresztényi" elvekkel, ha azt gondolnám, hogy remek lenne újra egy eb ura fakós, vitéz uram-bátyám tekintélyelvű, horthysta országban élni, akkor abszolút megfelelne nekem a mostani állapot. Fantasztikusan érezném magam, hogy minden hatalom, az általam is felkent orbán kegyelmes úr kezében lenne. Minek a rüheseknek demokrácia, csak elszaladna velük a ló! Mindent kritizálnának és semmivel nem értenének egyet. Ami azért is irtózatos, hiszen nincsenek egy társadalmi szinten Magyarország vezetőjével. Mit tudhatnak ezek? Dolgozzanak és örüljenek, hogy nem vetjük őket tömlöcbe, vagy nem veretjük őket halálra a csendőrökkel. Miért probléma ezeknek a gazoknak, hogy elhallgattatjuk a klub rádiót? Miért nem tetszik ezeknek, hogy az atv televíziót áttesszük egy olyan sávba, amit a nyolcvanas években vett, mára nyugdíjas pórok vásárolta televíziókkal nem lehet fogni. Mi evvel a baj? Nézzék a helyére betett parlament tv-t, abból megtudhatják az igazságot, mármint a mi igazságunkat! Tehát érthető, hogy egy jobb oldalinak ez teljesen megfelel! Feltéve, ha nem demokrata és szeretne egy újszerű, többpártrendszeres diktatúrában élni! Egyet azonban ne feledjünk el, csak nagyon kevés diktátor halt meg végelgyengülésben, többnyire megölték őket, vagy ha nem, a sírjukat mindenki leköpi...

Andráska8 2012.01.08. 17:42:33

"Néztem a szónokot, azt sem tudtam kicsoda. Ám ellenszenves volt az agresszív néptribun, az érzelmeket felelőtlenül felkorbácsoló hordószónok. (...) Szeméből részvét helyett a hatalomért mindenáron mohó gátlástalansága sugárzott." (CsA.: A narancsbolsik kölyökkora. 168 Óra, 2006.03.17.) Követelte a szovjet csapatok kivonását, holott tudhatta, hogy egy korábban aláírt egyezmény alapján folyamatban van. "Elbert Mártától tudjuk, hogy a beszéd előtti napon a szakállhosszát méregette." (Pünkösti Árpád: Szeplőtelen fogantatás, 2006 - PÁ.)

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=507485

Kepan 2012.01.08. 18:18:31

Nos... igen, ha csak a kettő közül kellene választanom, és a fejemhez tartanák a pisztolyt azzal a mondattal, hogy szavaznom kell, akkor a Feri. Másfelől pedig Bokros útmutatásait lenne célszerű követni, mert ő már egyszer kirángatta a csomagjával az országot a szarból. Nem volt népszerű, de ebből tudott Viktorunk khm.. nem is tudom mi szöszt csinálni. Ja persze elkezdte csökkenteni az államadósságot!
Sajnos Medgyessynek azért kellett mennie, mert népszerű osztogatásokba kezdett, Feri meg nem mert reformokat csinálni, különben pápá szavazótábor.
Ami viszont feltűnő volt a 8 év alatt, hogy a fityeszék 1. vagy kivonultak az ülésteremből, 2. tüntetést/forradalomnak láttatandó csőcselék banditázást szerveztek, 3. ültek az ülésteremben, de egy érdemi javaslatot nem mondtak. Fikázni azt tudtak, meg kommunistázni, de az, hogy szakemberek által alátámasztott javaslatokat tegyenek, az már nem ment.

Mariann19 2012.01.08. 18:51:36

Gazdasági vénám miatt inkább tárgyiasult vetületbenhasonlítom össze a két gazdaságpolitka eredményét, illetve következményét. A Gyurcsány kormány tulzottnak tekinthető - ámde nem szükségtelen, mindössze a források szűkös volta miatt - infrastruktúrális beruházások jöttek létre, főként autósztrádák,utak, stb.Ezek a létesítések egy az egyben növelték a nemzeti vagyont, tehát maradandó értéket képviselnek.Igaz, hogy -az elemzők szerint - 6o%-ban hitelből valósultak meg.Az Orbán kormány gazdaságpolitikája új értéket nem hozott létre, sem munkahelyeket, viszont az árfolyam esések ből származó veszteségek, az egykulcsos adó fenntartása /csak ez a két jogcím/ 1000 milliárdon felüli károkat okozott a gazdaságnak.Mindkettő hibás döntés volt, a kérdés csak az, melyik volt a kártékonyabb.

lebenyi1 2012.01.08. 19:10:43

@mikigyerek: Pontosan írod le a mentalitást. Ez az autokrata uralom szemlélete. Minek az embereknek szabadság, úgysem képesek élni vele? Észak-Koreában most is ez van. Nekem nem kell. "Ne feledd elvtárs, nincs más lehetőség. ... Vagy a Párt érdekében vagy ellene harcolsz." (Idézet Philip K. Dick amerikai sci-fi szerző egyik novellájából)

lebenyi1 2012.01.08. 19:18:59

Hasonlítgassunk: Gyurcsány demokrata (egyúttal megalomániás), Orbán nem demokrata (egyúttal megalomániás). Gyurcsánynak volt valamiféle reformprogjamja, amiről persze ő is hallgatott, mert kiderült volna, SZDSZ-program az! Orbánnak is van reformprogramja, benne van az új alaptörvényben. A választások előtt egy árva szót sem árult el, mit akar! (Belátta, nem kell mondani semmit, mert nincs mitől eltérni később.) És most a csalódásról: nem, nem tévedés, az Egyesült Államok Magyarországban csalódott, nem a kormányban. Ugyanis minden társadalomnak olyan vezetése van, amit hagy magának... Több jobbos kommentelő meg is mondja nyíltan: a fékek és ellensúlyok rendszere nem vált be, meg kell tőle szabadulni. Ez a fene nagy helyzet most.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.08. 20:09:26

@szemtanú: Én úgy tudom, hogy Gyurcsány nem vett részt Orbán Viktor nemzésében, ahhoz nem elég idős.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.08. 20:11:09

@jenőke: Az, hogy Orbán kétharmadát Gyurcsánynak köszönhetjük, akkora marhaság, hogy nem fogok ilyen hülyeségekkel elrontani egy jó cikket. Aki szerint egy szabad választásokon Orbán kétharmadáért a legátkozottabb ellensége a felelős, az meghibbant. Szint alatt van, nem vitázok ilyennel. Olyannal sem vitázok, aki azzal jön, hogy ő Napoleon.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.08. 20:39:14

@mikigyerek:

"ha azt gondolnám, hogy remek lenne újra egy eb ura fakós, vitéz uram-bátyám tekintélyelvű, horthysta országban élni, akkor abszolút megfelelne nekem a mostani állapot."

elég elvakult horthystának kell lennie annak, akinek ezért megéri az államcsőd. vagy akár a háromszázhuszas euró. szerintem kevés ilyen ember van. azok szavazhatnak Orbánra, azokat nem tudom meggyőzni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.08. 20:42:20

@lebenyi1: "Orbánnak is van reformprogramja, benne van az új alaptörvényben."

azt nem nevezhetjük reformnak, még aki egyetért vele, az is be kell, hogy lássa, hogy az ország különféle nagy rendszereinek strukturális reformjához Orbán hozzá se mert szagolni.

szemtanú 2012.01.08. 20:58:00

@Brendel Mátyás: Nagyon vicces:(, de te hasonlítod össze őket. Megértem, hogy itt csak a te véleményed lehet mérvadó, de akkor miért engeded kommentálni? Negligálni azt, aki mást mond, nem érv! Mégis, elmondanád akkor mire volt ez a kétharmad. Lehülyézni, birkázni nem ér!
@Spániel: Azt gondolsz amit akarsz, szíved joga. Azért néhány megjegyzést tennék:
Amennyiben egy min.elnököt az ellenzék ellehetetlenít, az alkalmatlan!
Az vajon nem karaktergyilkosság, hogy Orbánról elhíreszteljük, bizonyíték nélkül, hogy Grazban kezeltette magát, a pszichiátrián? Tovább, megyek, ha mégis igaz, ő legalább kezeltette magát, nem úgy mint Gy. F., aki hasonló tünetekkel rendelkezik. Csak egy példa: képes volt Orbán (és az ország) szemébe hazudni azon a bizonyos vitán, csak hogy ellenfele fölé kerekedjen.
Mellesleg most Gyurcsánnyal kampányolni és visszasírni a hatalomba azt jelenti, hogy ugyanazt a mókuskereket járjuk '90 óta.

márta)) 2012.01.08. 20:58:12

Brendel Úr!
Ön nagyon jó posztot írt!
:)

Tehát Gyurcsány nem csupán nem volt rosszabb, hanem egy a liberális baloldali és jobbközépbeli választónak olyan jövőképet is adott, amely egyenesen jónak mondható. Lett volna miért kitartani mellette."

Na.Igen.
Persze, hogy lett volna.... Csak az a baj, hogy a társadalom egy hatalmas csoportja, még nem nőtt fel - legalább is akkor" - a napi politikai események értelmezéséhez. ) És elég volt annyi, hogy lopott a másik. Sajnos.

Nem nőtt fel, mert sokan nem tudják értelmezni - ők azok, kiket meg kellene szólitani, s elmondani, hogy mi miért van. ) Vagy csak egyszerűen, mert nincs idejük, nincs elég lehetőségük.
Szomorú valóság, hogy rosszabbul él - az általam emlitett csoport - mint eddig, sokkal rosszabbul, s hatalmas bizonytalanságban.
Az okokat lehetne sorolni, miért halad lefelé a lejtőn nagyon sok "ember"- lassan, de biztosan életminőségében,) életek dőlnek romba.

Csak remélni lehet, hogy a nép felméri, mennyire rossz most a hangulat, a helyzet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.08. 21:42:20

@szemtanú: "Mégis, elmondanád akkor mire volt ez a kétharmad. "

A kétharmadért a legtöbbet nyilván Orbán Viktor tett, a Fidesz, aztán a Fidesz propanagdája, aztán a Fidesz szavazók, aztán azok, akik nem mentek el szavazni. Ők ilyen sorrendben felelőssé tehetők érte, mert ők tettek érte.

Akik a Fideszt kritizálták, akik ellene szavaztak, illetve akik ellenzékei a Fidesznek, azok nyilván nem tehetők felelősek érte,

Józan paraszti ész.

Ha ennyit nem tudsz, sajnálom, de egy ÍÍ teszten biza "megbuknál". Azon ennél nehezebb kérdések vannak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.08. 21:56:43

@Kepan: "Feri meg nem mert reformokat csinálni, különben pápá szavazótábor."

az nem úgy volt. Feri mert reformokat csinálni. a szavazótábor egy része el is ment. de

1) ellene volt a Fidesz. ez nem szükségszerű, mert ha belegondolsz, a Fidesz hülye volt, nekik most jobb lenne, ha GYurcsány megcsinálta volna a reformokat, és beleültek volna a késze

2) ellene volt az OVB és AB. ez azért meglepő volt, hogy mindkét intézmény ennyire csődöt mondott

3) végül kihátrált az MSZP

3) után a kérdés már nem merés kérdése volt, mert az MSZP simán bebuktatta volna. ahogy pár évvel később be is buktatták. igaz, Gyurcsány akkor is időben kapcsolt, és lemondott, de nyilván azért, mert megmondták neki, hogy ha nem mond le, akkor buktatva lesz.

namost a miniszterelnök a Parlamentben úgy nem tud reformot csinálni, hogy csak a saját szavazata van. még úgy sem, hogy az SZDSZ mellette van. a miniszterelnöknek bármely törvényhez ugyanolyan parlamenti többségre van szüksége, mint bárki másnak.

mikigyerek 2012.01.08. 22:16:59

@Brendel Mátyás:

Az a gond, hogy Ön, mint minden ember magából indul ki! Ami nem baj, sőt! De higgye el, ebben az országban rengeteg tudatlan, műveletlen, nem utolsósorban buta ember él! Ne gondolja, hogy egy-két milliónál többen értik, tudják az államcsőd következményeit. Ne feltételezze, hogy megértik az euró háromszázhuszas kockázatát! Azt tudják, hallják, látják a közmédiában, - mert ugye leginkább ez van - hogy a mostani állapotért az előző nyolc év és a jelenlegi gazdasági válság a felelős! Orbán (csak azért írom nagy betűvel, mert mondatot kezdek) nem hülye, csak személyiség torzulása van, mint minden diktátor hajlamú embernek. 2006 óta minden lehetőséget kihasznált, hogy beleégesse több millió embernek a fejébe, hogy Gyurcsány hazug, korrupt, idegenszívű, hogy maga a patás! Ezek után összehazudozott hetet-havat a választások előtt, leült és besöpörte a 2/3-ot. Igen, szerintem is köze van Gy.F-nek a mostani kétharmadhoz. De nem abban az aspektusban, hogy Gyurcsány tehet róla, hanem abban, hogy tudatlanok, műveletlenek és buták honfitársaim nagy része. Sajnos nagy része, mert nem csak az, aki hitt orbánnak és rá szavazott, hanem akik nem éltek szavazati jogukkal és otthon maradtak. Rájuk jobban haragszom!

szemtanú 2012.01.08. 22:43:44

@Brendel Mátyás: A vitázó sértegetése szintén nem érv! Az elfogultság nem bűn, csak akkor nem kell az objektivizmus álcáját felvenni.
Gyurcsány, pedig ugyanaz "baloldalon", mint Orbán "jobb"on. Ez számtalanszor bebizonyosodott. Semmivel sem volt jobb! Az, hogy a végén "megvilágosodott", rajtunk nem segített. Pártjában is kisebbségbe került, saját szűk kis team-jével hozta meg döntéseit, a kialakult szemérmetlen harácsolást meg sem próbálta megállítani. Ő is, az utólag nagyon okosak közé tartozik.
Még egyszer:amennyiben Gyurcsány nem felelős a hivatali ideje alatt elkövetett hibáiért, (ne feledjük akkor már 80%-os GDP arányos adósságig jutott), akkor vagy elvakult, vagy tudatlan vagy.
Orbán, pedig azért felelős, ami a választások után történt! Nem az ellenzék, nem a nyugat, nem a bel- és külföldi média, hanem Orbán és kormánya. Ennyi.
Ha, Gyurcsány vissza settenkedne a hatalomba, no az jelentené azt, hogy még mindig nem tanult a magyar nép többsége semmit a rendszerváltás óta.
Ezzel, részemről befejeztem a vitát, mert hitről nem érdemes szót csépelni.

mikigyerek 2012.01.08. 23:04:48

@szemtanú:

Én nem sértegetek senkit, de nincs igazad! Ha a mérleg serpenyőit nézzük, akkor orbánnak sokkal több mindent lehet a számlájára írni! Elsősorban - és ez a legfontosabb - Gyurcsány soha nem akarta kicsinálni orbánt! Vetélytársnak tekintette és nem egy eltaposni való féregnek! Azt hiszem ebből emberileg minden levezethető! Levezethető a háborús hangulat, az újnyilasok a nyakunkon és még sorolhatnám! Gyurcsány soha egy percig sem tett valamit, valaki ellen! Szerintem ez a két személyiség különbségének alfája és omegája! A többi, csak maszlag...

jenőke 2012.01.08. 23:31:26

@Brendel Mátyás:
Félreértés történt. Amit nekem írtál az nem más, mint amit én is gondolok.

Megismétlem:
Mindenképpen lett volna Orbán. Nem azért, mert az Orbán az Orbán, hanem azért, mert a demokrácia megtapasztalására még nem volt elegendő idő és ezt használta ki. Neki mindegy volt, hogy demokrácia van-e vagy királyság, vagy kommunizmus, neki a hatalom kell - mutatja ezt az ország nevéből elvett köztársaság szó is. Ehhez semmi köze Gyurcsánynak.

márta)) 2012.01.09. 00:01:40

Brendel úr!
Ha tetszik önnek, ha nem. nekem az a véleményem) az MSZP. - SZDSZ. koalició volt idő mikor jól működött - a Kuncze G. idején" - . ) Aztán úgy nézett ki, hogy a farka akarja csóválni a kutyát! hm?
Bezony!

:)

márta)) 2012.01.09. 00:13:36

oppá" lemaradt)

Ettől függetlenül szükség lenne az SZDSZ-re. Csak remélni tudom, hogy újra "felélednek") A választásokon , szavazóik közül talán csak kínjukban" szavaztak más pártra, de az is lehet, hogy senkire.
Igen. :)

Az SZDSZ 2014-ben rendszert váltana"

Az SZDSZ huszonharmadik. születésnapjára emlékezett szombaton a párt országos tanácsa. Kevesen voltak, de a születésnapon több alapító tag is részt vett, köztük volt országgyűlési képviselők. A SZDSZ ügyvezető elnöke azt mondta: nem tudják még milyen formában, de szeretnének részesei lenni a Fideszt leváltó erőnek. " ( 2011.11.13)

atv.hu/cikk/20111112_szdsz

:)

márta)) 2012.01.09. 00:24:28

Tüntetések"

Na.Igen! Előre kell nézni, nem mindig vissza. A tüntetésekről, a választási előkészületekről csak annyit)
Nem elég a fővárosban kiabálni, énekelni,- vagy esetleg még néhány nagyobb városban. :)
Ki kell alakitani az országos hálót, a pártoknak, esetleg civileknek ) a műhelyeiket.
Meg kell tudni szólitani - időben- a népet, megjelölni- választáson induló személyeket - kik, személyesen, időben be tudnak mutatkozni a választóknak.
Ha ez nem történik meg a siker el fog maradni.
Igaz, még van idő a választásokig, távolinak tűnik, de mégis oly közel.
Szerintem.
:)

márta)) 2012.01.09. 00:26:18

Bocsánat! Brendel Úr!!

jócccakát!

:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.09. 02:27:04

@szemtanú:

"a kialakult szemérmetlen harácsolást meg sem próbálta megállítani. "

Pedig felszólalt ellene. Öszödön.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.09. 08:18:04

@mikigyerek: arra nincs lehetőségem, hogy egész népünket középiskolás fokon kezdjem el taní-tani.

És nem, Gyurcsány sem tehet róla, ha az emberek buták. Nem p volt a tanáruk középiskolában.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.09. 08:19:37

@szemtanú: itt van egy egész cikk, amely csak arról szól, hogy számos ponton bemutatja, hogy Orbán és Gyurcsány össze nem hasonlítható.

Erre te el sem olvasod, vagy elolvasod, és bambán annyit mondasz, hogy "de igen".

Hülye-e vagy?

Most erre mit csináljak, másoljam be a cikket neked ide válaszként újra?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.09. 08:24:33

@jenőke: Nincs félreértés. Én tisztában voltam vele, hogy nincs vita köztünk Orbán kétharmadát illetően. Mi csupán arról vitázunk, hogy te azt javasoltad, írjak erről a cikkben. Én pedig indokoltam, hogy miért nem írok erről a cikkben.

almasi84 2012.01.09. 08:32:29

Kedves Brendel Mátyás!

Első alkalommal olvasom a blogodat, de minden elismerésem, remek írás.

Ha a szándékod az volt, hogy a jobboldali táborból is meggyőzz embereket, azt hiszem hibás a motiváció. Bár a hiba nem benned, vagy az itt leírtakban van.
A különböző fórumokon, a tévében láthatjuk hogy a FIDESZ támogatói körében OV-t valami hihetetlen kultusz veszi körül, de talán ezek egyszerű emberek, vagy ne adj Isten fizetett kommentelők, azonban szűkebb ismeretségi körömben diplomás, világlátott emberek szájából hallani azt hogy kis hazánk szeretett miniszterelnöke csak a baloldali, liberális zsidó összeesküvés áldozata, és nincs itt semmi gond.... (sic!) Ezen én azért teljesen ledöbbenek minden egyes alkalommal.

Summa summarum nem vagyok arról meggyőzve, hogy a jobboldali szavazók észérvekkel meggyőzhetők.GYF és OV összehasonlításában is szempont, legalábbis nálam, hogy míg az előbbi valódi érvekkel közérthetően nyilvánult meg, addig utóbbi mindig valami ködös, érzelmi érveléssel operált. Sajnos a tömegeket könnyebb az érzelmek vonalán mozgatni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.09. 14:20:46

@almasi84: Én azt tapasztalom, hogy van egy bizonyos réteg, amely meggyőzhető, és Gyurcsányt lehet rehabilitálni. Itt ennek egy lépcsőfokát olvashattad.

Nem kell nekünk minden hülyét meggyőzni. Ahogy fent válaszoltam valakinek, akinek a neohorthyzmus megéri a háromszáz ötven forintos eurót és az államcsődöt, azt nem tudjuk meggyőzni. ELég nekünk a többieket meggyőzni.

kurtipista 2012.01.10. 19:51:06

"neohorthyzmus"? Milyen rossz lehetett akkor! A 20. századi Magyarország legjobban fejlődő, legerősebb gazdaságában! Ezt azóta sem tudták überelni a vörösök! Az mszp csak tanulhatna Tőle!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.11. 00:46:08

@kurtipista: A 20 században nem a Horthy korszakban fejlődött legjobban a gazdaság, sőt. A legjobban a II VH után fejlődött.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.11. 02:07:23

@kurtipista: Nagyon jó volt!

Származásodnál fogva ki voltál zárva bizonyos szakmákból, iskolákból.
Ha bizonyos ideológiákat vallottál, és ezeknek mégcsak szélsőségeseknek se kellett lenni, esetleg felakasztottak, vagy tarkón lőttek.
És ami a legjobb volt, hogy 21től azon merengett mindenki, milyen jó is lenne 'menni még át a szlovák határon'

Csak valahogy ebben a mostani uram-bátyám korszakban a gazdasági fellendülés sehol sincs.

kurtipista 2012.01.11. 19:03:47

Háború után meg a származásod végett kitelepítettek,likvidáltak! Az jobb? Azért mert az elődeid csinálták elfogathatóbb? Azért az már elég vicces, hogy ennyire nem akarják engedni a jelenlegi kormányt dolgozni! A multiknak ennyire fájó, hogy kevésbé tudják megkopasztani az országot, meg kevésbé tudnak beleszólni a politikába itt?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.12. 00:00:58

@kurtipista: Sokkal kevesebb németet telepítettek ki, és legalább nem gázkamrában végezték. Horthy ROSSZABB volt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.12. 00:51:56

@Brendel Mátyás:

Sok kitelepített került Geretsried és Wolfratshausen településekre (München alatt mindkettő.

Én beszéltem több már kint született gyerekkel, illetve egy olyan nénivel, aki már élt a kitelepítéskor, és felfogta mi történik.

Sajnos azt kel mondjam, ők jártak jól, de ez elég morbidul hangzik.

@kurtipista:

Hülye úr! Nem elfogadható, ha valakit származása alapján megkülöböztetnek. Ez nem volt helyes se a lovastengerész, se a kopaszmunkás, se a munkás-paraszt vezér idejében.
Az, hogy nem helyeslem a származáson alapuló megkülönböztetést, nem azt jelenti, hogy nm hagyom a kormányt dolgozni. Hagynám, de nem dolgozik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.12. 08:14:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

ja, az meg a másik, sok ember örült volna időközben, és örülne most is, ha kitelepítenék Németországba.:)

kurtipista 2012.01.12. 09:23:42

Igen, most sokan örülnének, de akkor nem hiszem hogy mosoly volt az arcukon! A malenkij robot egyenlő volt a gázkamrával! De ez rég volt, szerencsére! Bár van egy népcsoport aki ebből él! A mi adónkból fizetik azt amiről mi nem tehetünk, azoknak akik talán akkor még nem is éltek! Ez is morbid!
De dolgozna a kormány de belekényszeritik a kampósorúak az imf hitelbe, s jönnek ezáltal a megszorítások! De jó lesz nekünk!!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.12. 23:47:06

@kurtipista: "A malenkij robot egyenlő volt a gázkamrával!"

Ilyen túlzó hülyeséget én is könnyen írok: az Orbán-kormány egyenlő a gázkamrával.

kurtipista 2012.01.13. 08:40:47

@Brendel Mátyás: Mi ezen a túlzás? Onnan se sokan jöttek vissza élve!
süti beállítások módosítása