Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A 12 pont: Mit kíván a demokratikus ellenzék?!

2012.01.01. 22:33 | Brendel Mátyás | 68 komment

Címkék: tüntetés követelések demokratikus ellenzék

Követelések a 2012. január 2-ai tüntetéshez az Operánál.

Azt gondolom, ez a demokratikus ellenzéki minimum, a közös nevező. Úgy vélem, ezekkel a követelésekkel mindegyik demokratikus ellenzéki párt és civil szervezet egyetérthet. És egyetért a tüntetők többsége. De ezt tesztelhetjük: ha egyetértesz ezekkel a követelésekkel, osszd meg juttasd el másokhoz is, mert ezek akkor lesznek a demokratikus ellenzék követelései, ha mindenkihez eljutnak, aki egyetért velük. Most így hirtelen nem áll módomban lefoglalni a Landerer nyomdát.:)

 

1) A Magyar Alkotmányt és a kétharmados törvényeket állítsák vissza a 2011. áprilisi állapotra!


2) Állítsák vissza a Magyar Köztársaságot, nevében és tartalmában!


3) Állítsák helyre a választható magán-nyugdíjpénztári rendszert, a pénzeket utalják vissza a tulajdonosok számláira!


4) Töröljék el a médiatörvényt és az ahhoz kapcsolódó intézményeket, mint a Hírcentrum! A Médiatanács legyen ismét összpárti, az MTV igazgatóját a dolgozók válasszák meg!


5) Garantálják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét Simor András mandátumának lejárta után is!


6) Kezdjenek tárgyalásokat az IMF-fel, és az EU-val! Törekedjenek kompromisszumokra, a feltételek vállalható részét fogadják el!


7) Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogait! A kormánypárti bírákat távolítsák el, és töltsék fel a helyüket független jelöltekkel! Bárki fordulhasson ismét az Alkotmánybírósághoz jogszabályok vizsgálatát kezdeményezni!


8) Állítsák helyre az Országos Választási Bizottság függetlenségét független tagok kijelölésével, vagy minden parlamenti párt egyenlő képviseletével! Ezzel biztosítsák több népszavazás lehetőségét!


9) Tiszteljék a hatalmi ágak megosztását! Állítsák vissza a Legfelsőbb Bíróság intézményét és függetlenségét! A legfelsőbb bíró személyére Baka Andrást hívják vissza, vagy válasszanak új, független jelöltet! Önállóbb Köztársasági Elnököt!


10) Orbán Viktor és Matolcsy György mondjon le! Szakértői kormány vegye át Magyarország irányítását a következő választásokig!


11) A választási rendszer és a kampánypénzek elszámolásának reformját dolgozzák ki! Mindegyik parlamenti párt kompromisszumos megoldását követeljük!


12) Az Alkotmány módosítását a jövőben négyötödös többséghez  vagy érvényes és eredményes népszavazáshoz kössék!

 

Lesz még Magyar Köztársaság!

2012. január 2.

A követeléseket megküldtem a demokratikus ellenzék jelentősebb pártjainak és szervezeteinek.

Felhatalmazok bárkit, hogy ezeket a követeléseket nyomtatásban terjessze, illetve a tüntetésen felolvassa.

Brendel Mátyás

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr303512359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.01. 23:04:18

Elfogadták már Lázár Szarjankó beterjesztését?

- csak 30 évente lesz választás
- csak 150 cm mély, felcsúti kötődésű, sose dolgozott, focistaagyú, kreolbőrű, O.V.monogrammú alak lehet m.elnök és köztársasági elnök és király egyben

Hogy tudsz a tükörbe nézni szarházi? / ja nem éred fel/

Hányszor elmondta a Fidesz a Gyurcsány-kormány idején, hogy a parlament köré épített kordon a kormány gyávaságának a jele, akik elzárkóznak a néptől, mert félnek tőle. A kordon a fideszes retorikában az elcseszett gyurcsányizmus kulcsszimbóluma volt. És nem csak mondták, de a Fidesz képviselőcsoportja 2007 február 2-án le is bontotta a kordont, egy jogszerűtlen lépéssel szembeni jogos akcióként indokolva lépésüket. És azt is hányszor elmondták a kormányváltás után, hogy bezzeg most már nincs kordon, október 23-án is "ünnep kordonok nélkül" zajlott. Orbán Viktor a 2010-es választások előtt, a budapesti Syma-csarnokban tartott kampányzárón azt mondta, azért kellettek a kordonok a parlament köré, hogy a hatalom birtokosai a polgároktól nem zavartatva foszthassák ki és rombolhassák le az országot.

Ordnassac 2012.01.01. 23:56:44

Apróság: nem az új Kúriaelnökkel van a gond. Darák Péter szakmailag teljesen rendben van (az LMP is megszavazta), hanem Handó Tündével. Handó az igazgatási vezető, nem a főbíró. Ezt át kellene írni.

Amennyiben a 2011. áprilisi alkotmányos állapotot akarjuk visszaállítani (bár a régi alkotmánynak szerintem egy alapos átvizsgáláson így is át kellene esnie, persze nem olyanon, mint amilyen az Alaptörvény), akkor nem lehet alkotmánybírókat csak úgy visszahívni. Ellentmond egymásnak a két pont.

A szakértői kormány egy kicsit túlmisztifikált. Parlamenti többség ugyanis neki is kelleni fog.

A többi pont viszonylag oké.

Találkozunk holnap az Opera előtt!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 00:46:59

Kösz. Látom, precíz ember vagy.

1) Ha a Legfelsőbb Bíróság visszaállítását követeljük, és annak élire Baka Andrást, akkor a régi állapotot kívánjuk vissza. Akkor nincs Kúria, és szerintem OBH sincs. Handó Tünde az OHB elnöke.

2) Nem látom, hogy mondhat ellent a 2011 áprilisi állapot visszaállítása az alkotmány és az AB területén. 2011 áprilisában ez konzisztens volt és alkotmányos. Akkor a visszaállított állapota is nyilván az. Aki szerint meg a kétharmad úgyis mindenre felhatalmazást ad, annak mondhatjuk, hogy csinálja vissza a kétharmad! Tőlük követeljük. Egyelőre.

3) A szakértői kormánynak természetesen van többsége. De láttuk a Bajnai kormány is működött, és más volt, mint a Gyurcsány kormány és láttuk külföldön is vannak ilyenek.

Most így hirtelen nem gondoltam reálisnak a "Fidesz mondjon le" követelést. Kérjünk először olyat, amit a Fidesz frakció akár meg is

Szolgálati Füldugó 2012.01.02. 01:20:35

Hiányzik a választási törvény visszaállítása, vagy új választási törvény konszenzusos létrehozása.

Blobov 2012.01.02. 06:14:08

@Brendel Mátyás (jobbító szándékkal):
1. Az OBH nem az LB, hanem az OIT és OITH utódja. Így, ha Handó Tündét szeretnéd meneszteni, akkor az OIT(H) visszaállítását kell követelned.
2. A 2011. áprilisban hatályos alkotmányban már korlátozva voltak az AB jogkörei, így önellentmondasz a 7. ponttal (is).

Rácz86 · http://www.high-end.dy.hu 2012.01.02. 07:37:40

Ezt a 12 pontot, Karácsonykor írtam. Érdemesebb elolvasni !!! Ultimátum Multimédia, Magyarország.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 08:19:51

@Blobov: Nem írtam, hogy Handó Tündét szeretném meneszteni. Egy kiáltveány szintjén ez szerintem így jó. Az AB-nek utána nézek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 08:21:11

@Rácz86: Az a te 12 pontod. Megnézheted, hányan támogatják azt. Az enyémnek szélesebb az alapja, én igyekszek tényleg olyan követelést írni, amelyhez az egész demokratikus ellenzék csatlakozhat. Nem írtam bele saját vágyaimat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 08:35:58

@Blobov: Jó az AB-vel is. Azt írom, állítsák vissza a jogaikat. Ha ez az 1) ponthpz képest további stornót jelent, akkor az nem ellenmondás, hanem plussz követelés. Ha csak ugyanannyit jelentene, akkor redundáns lenne. Az se volna nagy gond, ez egy kiáltvány, nem egy törvénytervezet.

Blobov 2012.01.02. 08:43:02

@Brendel Mátyás: Ha az OBH jogkörével nem értesz egyet (erre írtam Handó Tündét), akkor ne az LB-t emlegesd, hanem elsődlegesen az OITH-t. Más kérdés, hogy a tavaly decemberi gyorsító csomag nem volt valami konzekvens, és a kinevezési jogkörökkel kapcsolatos teendőket nem az OIT, hanem az LB elnökére testálta (személyileg ugyanaz volt).

S miért nem inkább a 2010. májusi alkotmány a cél? Amely szerint még 4/5 kellett volna az új alkotmány megalkotásához, nincsen benne különadó, AB korlátozás, stb.?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 09:18:28

@Blobov: az LB-t akarom vissza, az LB az, amit a nép ismer, az LB az, amit kiáltványba írok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 11:15:57

@Blobov: Az emberek az LB-t akarják vissza, fogalmuk sincs, mi az az OBH.

Blobov 2012.01.02. 11:19:25

@Brendel Mátyás: Ha felhatalmazva érzed Magad arra, hogy a kiáltványod pontatlan legyen mondván azért, mert szerinted a plebs nem értené, akkor tedd így. Ugyanakkor viseld annak felelősségét, hogy pontatlan, kritizálható kiáltványt készítesz.
Némi fideszcinizmussal meg: visszakeresztelem a Kúriát LB-nek (az OBH viszont marad), választok egy új elnököt és voilá, teljesítettem a kérésedet. Pedig nem ez lett volna a kérésed...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 11:32:41

@Blobov:

1) A kiáltványok soha nem pontosak.
2) A kiáltványok soha nem részletes, és kielégítő megoldási tervek.

Az 1848-as kiáltvány sem volt pontos, és 1848-ban közel sem csupán ennyi történt a forradalomban és azután.

Láthatóan nem érted, mi a kiáltvány szerepe egy forradalomban.

molbal · http://www.molbal.co.cc 2012.01.02. 11:46:13

@Rácz86: Ez faszság, elvont hülyeségeket írtál egy ronda oldalon. Ez összeszedett és értelmes dolgokat ír.

kanbatu 2012.01.02. 13:02:46

Ez követelésnek elmegy.
Új alkotmányt izlandi mintára közösen kell fogalmazni.

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2012.01.02. 13:39:46

Én csak 2 dolgot kérnék:
1. Ugyanazt a rendőri állományt az utcára ma este, amelyik 2006-ban az egyik főszervező szarházi utasítására véresre verte az embereket.
2. Vízágyút, szemmagasságban repkedő gumilövedékeket, tonfázást, könnygázgránátot ezerrel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 14:07:37

@xanax:

1) Ez egy bejelentett, engedélyezett tüntetés.
2) Nem fogják felgyújtani az operát.
3) Nem fognak tankkal menni az opera ellen.

Hülyegyerek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 14:09:03

@xanax: Most nem a jobboldali csőcselék tüntet. Illetve de, a jobboldali csőcselék is be akar kavarni, de őket elintézi a rendőrség, remélem.

EXO 2012.01.02. 21:41:50

A szocializmus kifulladásával és a kommunizmus bűneinek felszínre kerülésével a baloldal már másban nem látja létezésének jogalapját, mint a demokratizmus.

Alkothatnak bármilyen szabályokat az alkalmazásuk a lényeg:
1. eddig újságírókat nem börtönöztek be
2. választások lesznek
3. miért probléma , ha az rtl-t megbüntetik, mert alekosz faszát mutogatják?

kurtipista 2012.01.02. 21:47:32

Az emberek 2/3-a a mostani kormányra szavazott!!!!!!!
Nehogy már a maradék 1/3 akarjon kormányozni!!!!!!!!!!!!!!!!!

kurtipista 2012.01.02. 21:51:48

Fura, hogy ezelőtt pár éve nem erőltették a szakértői kormányt! Vajon miért? Vicces, hogy most nem ők kormányoznak, most erőltetik! Az IMF hitelnek szerintem az itt jelenlévők közül senki sem ismeri a pontos feltételeit, úgyhogy felesleges ítélkezni!

kurtipista 2012.01.02. 21:56:15

@Brendel Mátyás: Nem, most a baloldali csőcselék!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 22:18:54

@kurtipista: csak 2,7 millió ember, és csak a szavazók 52 százaléka.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 22:19:50

@kurtipista: a baloldali "csőcselék" egyelőre még nem gyújtotta fel az Operát. ha megteszi, akkor majd revideálom a nézetemet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.02. 22:22:13

@kurtipista:

"Fura, hogy ezelőtt pár éve nem erőltették a szakértői kormányt! Vajon miért?"

Orbán most nagyobb bajt csinált, mint a világgazdasági válság.

"Vicces, hogy most nem ők kormányoznak, most erőltetik! Az IMF hitelnek szerintem az itt jelenlévők közül senki sem ismeri a pontos feltételeit, úgyhogy felesleges ítélkezni! "

ítélkezni már azon az alapon is lehet, hogy Orbán körülbelül úgy viselkedik az IMF-fel külfölddel, mint egy parasztvezér. parasztvezérek nem szoktak tárgyalófelek lenni az IMF.nél és EU-nál.

tehát még a feltételek előtt elbaszta

kurtipista 2012.01.02. 22:41:14

@Brendel Mátyás: Miért, hogy viselkedett? Nem hiszem, hogy egy kormányfőnek hasra kell esni egy bank képviselői előtt! De mivel részleteket nem tudunk így nem tudhatjuk, hogy most jót vagy rosszat csinált! Az viszont biztos, hogy a gdp 82 %-a adósság, hála az ezelőtti kormánynak! Jól meg kell gondolni a további hiteleket!

kurtipista 2012.01.02. 22:42:40

@Brendel Mátyás: És ebből, hogy lett 2/3-d? :-)

kurtipista 2012.01.02. 22:45:00

@Brendel Mátyás: Pár éve azt hallottam tőlük, hogy nem utcán kell politizálni! Legyenek következetesek!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.02. 23:18:18

@EXO:

Azzal, hogy bárki kontroll nélkül (és itt a kiskorúakra gondolok) alekosz farkát nézegesse, nem értek egyet. De akinek az a vágya, hogy gyönyörködhessen a félgörög falloszában, annak ezt ne tegyük lehetetlenné, és tiszteljük ezirányú vágyait.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.02. 23:24:08

@kurtipista:

hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s#A_m.C3.A1sodik_fordul.C3.B3

Részvétel: 64,20 %.
Ebből a fideszkdnp-re szavazott: 52,73%

Ez 33,85%.
2010-ben egyharmaddal lehetett kétharmadot nyerni.
2014-ben, ha az őrület nem áll meg, akkor egynegyeddel is lehet mejd ötnegyedet szerezni.
Gondolom, míg a választott favorizált alakzatod a nyerő, addig az ilyen aránytalanságok nem zavarnak, utána bezzeg annál jobban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.02. 23:26:19

@kurtipista:

"Nem hiszem, hogy egy kormányfőnek hasra kell esni egy bank képviselői előtt!"

Viszont egy kölcsönért lihegőnek illik leendő hitelezője felé minimális tiszteletet tanúsítani. Főleg, ha más már nehezen ad.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.03. 08:21:01

@kurtipista:

"Miért, hogy viselkedett? Nem hiszem, hogy egy kormányfőnek hasra kell esni egy bank képviselői előtt! "

Orbán kb úgy viselkedett, mint Adolf Hitler. Kb olyan reakciót is kapott. Az egész világsajtó leírta az utóbbi hetekben.

"Az viszont biztos, hogy a gdp 82 %-a adósság, hála az ezelőtti kormánynak! Jól meg kell gondolni a további hiteleket! "

Az biztos, hogy Orbán ezen az elmúlt másfél évben úgy rontott, hogy közben eltapsolt ezermilliárdokat nyugdíjmegtakarításainkból. Ha van valami, ami mindennek az alja, elvenni a pénzünket, és még úgy is növelni az adósságot, miközben adósságcsökkentésről kerreg ez a hülye.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.03. 08:22:26

@kurtipista: "Pár éve azt hallottam tőlük, hogy nem utcán kell politizálni! Legyenek következetesek! "

Következetesek. Ők haza tudják vinni a tüntetőket. Senki nem gyújtotta fel az Operát.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.03. 08:35:01

@kurtipista:

"Pár éve azt hallottam tőlük, hogy nem utcán kell politizálni! Legyenek következetesek!"

Még pár dolgot.

1) Pár éve Orbán Viktor évekig be se járt a Parlamentbe, egyetlen felszólalása nem volt, és a Fidesz frakció évekig kivonult Gyurcsány beszédeikor.

2) Ezzel szemben a mostani ellenzék általában bent van a Parlamentben. Az LMP 23-án vonult ki talán először. A legkivonulósabb Gyurcsány is messze többet van bent, mint Orbán volt anno.

3) Most szavaztak meg olyan törvényeket, amelyek a parlamenti vitát sem teszik szükségessé. Úgy nyomják át a törvényeket, hogy még vita sincs róluk, illetve a szavazás előtt megváltoztatják a törvényt.

Ergo most a Fidesz technikailag is értelmetlenné, illetve lehetetlenné tette a parlamenti politizálást. Pár éve ez nem volt így.

De a legfőbb érv az, hogy ma nem csőcselék van kint az utcán, ma hazaviszik a tüntetőket, ma BEJELENTIK a tüntetéseket, és ma nem gyújtják fel fél Pestet. Ma a tüntetéseken a szervezők nyugalomra intenek, és kínosan ügyelnek arra, hogy békével küldjék haza az embereket.

Ez a bazi nagy különbség, hogy a ballib oldal messze kulturáltabb, a jobboldalon meg a csőcselék volt az utcán.

kurtipista 2012.01.03. 08:37:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Annak a 33%-nak aki nem vett részt, annak csend a neve! Ök még 5 percet sem áldoztak erre az életükből! Ne is kritizáljanak! Ha jó számolom akkor viszont a tietek 17% % :-) Nincs nagy támogatottságotok!:-)

kurtipista 2012.01.03. 08:47:44

@Brendel Mátyás: Pár éve is ez lett volna ha az mszp-nek van 2/3 -os többsége! Magánny.pénztár elég sok embernek 10 év alatt sem hozott reálhozamot! Vajon a magánbankok mit csináltak addig a pénzükkel! Mi van ha ez a nyugdíj kifizetésnél derül ki? Mennek az államhoz pénzt kuncsorogni, miközben a tagdíjnak a nagyrészét nem oda fizették be?

kurtipista 2012.01.03. 08:55:58

@Brendel Mátyás: 2/ Az a lényeg hogy kivonul! Nemrég még elítélte ezt a viselkedést! Most, hogy ő csinálja már elfogadható viselkedés? Ennyire többre tartja magát másoknál? Egy bukott politikus senki más!

Tricera bácsi 2012.01.03. 12:01:44

A magánnyugdíjpénztári vagyon visszaadását - bár elvileg maximálisan egyetértek vele - a gazdasági realitások miatt nem követelném. Az a pénz már régen nincs meg; és még nagyon sok el fog menni különböző veszteségekre, büntetésekre, kártérítésekre, illetve a Matolcsy-rendszernek még bukása után is lesz egy fékezési tehetetlensége, amíg még önti a pénzt a semmibe. Senki nem járna jobban, ha papíron visszakerülne a pénz a nyugdíjpénztárakba, viszont másnap 1000 forint lenne az euró és/vagy nem lennének állami nyugdíjak, fizetések.
A magánnyugdíj rendszer építését sajnos elölről kell kezdeni, ez Orbánék egyik jóvátehetetlen bűne.

kurtipista 2012.01.03. 15:51:28

@Tricera bácsi: Lehet, hogy elvenni nem kellett volna, bár Hornéknak a pályakezdőket sem kellett volna belekényszeríteni, kötelezővé tenni a magánnyugdíjpénztárat!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.03. 19:59:23

@kurtipista: "Pár éve is ez lett volna ha az mszp-nek van 2/3 -os többsége! "

a rémálmaid nem tények.

"Vajon a magánbankok mit csináltak addig a pénzükkel!"

reálhozamot értek el a világválság alatt, amikor az állam erre nem volt képes.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.03. 20:00:12

@kurtipista: közel sem ugyanaz a viselkedés, felsoroltam jópár különbséget, nem fogod fel, hülye vagy. ezért is vagy jobber.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.03. 20:02:32

@Tricera bácsi:

"Senki nem járna jobban, ha papíron visszakerülne a pénz a nyugdíjpénztárakba,"

mivel még fizetni senkinek sem kell, bizony akár még valami papíron visszautalást is meg lehet gondolni.

" viszont másnap 1000 forint lenne az euró és/vagy nem lennének állami nyugdíjak, fizetések."

szerintem meg nem. sőt, erősödne a forint. ugyebár akkor gyengült a forint, amikor elutalták a pénzt. ha visszautalják, akkor csak nem kezd el megint gyengülni, inkonzisztens hülyeség.

Tricera bácsi 2012.01.03. 23:12:26

@Brendel Mátyás:
"akár még valami papíron visszautalást is meg lehet gondolni."

Ha nem tünt fel, most kb. az a kérdés, hogy 2 hónap van az államcsődig, vagy az MNB valutatartalékával kihúzzuk áprilisig, nem az, hogy elbír-e 2-3 ezer milliárd plusz kötelezettségvállalást a költségvetés. Még ha csak papíron visszautalás is, a jövő évi hiány mindjárt 8 % lenne.

"sőt, erősödne a forint. ugyebár akkor gyengült a forint, amikor elutalták a pénzt. ha visszautalják, akkor csak nem kezd el megint gyengülni, inkonzisztens hülyeség."
Valóban az elutalással esett egybe a forintgyengülés kezdete, de ez egyenes ok-okozat. Pláne nem jelenti azt, hogy a visszautalás erősödéssel járna. Mitől? Ha valakit jobbról fejbeverünk, balról fejbeverve meggyógyul?
Az erősödéshez az kell, hogy valaki - sokan - forintot akarjanak venni. A gyengülés egyrészt törvényszerű volt a devizahitelezés leállásából (megszűnt forintkereslet devizáért), a devizatörlesztések felpörgetéséből (devizakereslet-forintért), a tőzsde (magányugdíjpénztárak tönkretevésétől nem független) zuhanásából (forintbefektetések kivonása), befektetői bizalomvesztésből. Ezek közül melyiket fordítaná vissza a visszautalás? (na jó, talán a bizalomvesztést, hosszútávon)
(az 1000 forintos eurón amúgy nem további forintgyengülést értettem, hanem államcsődöt, írhattam volna 10.000-et is, csak pár nap a különbség a kettő között)

Amire szerintem lehetőség lenne, az a jelképes rehabilitálás: a maradóknak menjen újra a járulék, ne lehetetlenítsék el a pénztárak működését, a visszalépők közül az ismét átlépőknek pedig kedvező feltételek és kedvezmények, esetleg több évre elhúzott részleges visszatérítés, de teljes kárpótlás szerintem lehetetlen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.03. 23:13:57

@kurtipista:
"Annak a 33%-nak aki nem vett részt, annak csend a neve! Ök még 5 percet sem áldoztak erre az életükből!"

Ebben egyetértünk, bár a tartózkodás maga is egyfajta szavazat.

Nem emlékszem, írtam volna, melyik csoportba tartoztam 2010-ben. Egyébként is óvatosan bánj ilyen állításokkal, mert jelenleg az egyik tábor fogy,míg a többi növekszik. Egy közel két éves eredmény ma már nem pontosan reprezentálja az egyes politikai táborok támogatottságát.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.03. 23:20:13

@Tricera bácsi:

A magánnyugdíj rendszer építését sajnos elölről kell kezdeni, ez Orbánék egyik jóvátehetetlen bűne.

Viszont az újjáépítéssel is várni kell pár évet, amíg a bizalmatlanság lecsökken.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.03. 23:23:57

@Brendel Mátyás:

A visszautalás szerintem már technikailag (is) kivitelezhetetlen.

Többek között azért is, mert jelenleg pénztárak szűnnek meg, az elégtelen taglétszám miatt.

Másik neuralgikus pont, hogy a kifizetett reálhzamkat vajon mindenki önként és dalolva visszafizetné?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.03. 23:27:11

@Tricera bácsi: @Brendel Mátyás:

Az ismételt visszalépés esetén a számla záróegyenlegének az összegét az állam utalja át a pénztárnak, ezeknek az adatoknak szerintem meg kellene lenni, de nem csalódnék, ha ez az adathalmaz már meg lenne semmisítve.

kurtipista 2012.01.04. 00:40:28

@Brendel Mátyás: Reálhozamot? :-) Ezt mond annak aki egy forintot sem kapott vissza az idén, pedig több mint tíz évig fizetett!
Pár éve a baloldalnak mondták sokan, sőt többen mint most a jobb oldalnak, hogy mondjon le! Nem tették meg! Ők sem fogják!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2012.01.04. 01:20:39

@Tricera bácsi:

"Ha nem tünt fel, most kb. az a kérdés, hogy 2 hónap van az államcsődig, vagy az MNB valutatartalékával kihúzzuk áprilisig, nem az, hogy elbír-e 2-3 ezer milliárd plusz kötelezettségvállalást a költségvetés. Még ha csak papíron visszautalás is, a jövő évi hiány mindjárt 8 % lenne."

IMF tárgyalás, egykulcsos adó megszüntetése, reformok, megszorítások.

"Valóban az elutalással esett egybe a forintgyengülés kezdete, de ez egyenes ok-okozat. Pláne nem jelenti azt, hogy a visszautalás erősödéssel járna. Mitől? Ha valakit jobbról fejbeverünk, balról fejbeverve meggyógyul? "

nem jó analógia. a balról fejbeverés az az, hogy Orbán most a maradékot is el akarja venni.

"Az erősödéshez az kell, hogy valaki - sokan - forintot akarjanak venni."

a manyup pénzeket visszahelyezik a tőzsdére. azaz sokan akarnak majd forintot venni. a kárt nem lehet teljesen visszacsinálni, de a jó irányba korrigálnának a dolgok.

" A gyengülés egyrészt törvényszerű volt a devizahitelezés leállásából (megszűnt forintkereslet devizáért)"

a devizahitelnél nem forintot vesznek devizáért, hanem pont fordítva. na ennyi elég is volt a közgáz "zsenidből".

a végtörlesztésnél viszont sok forintot vesznek devizáért. tehát pont, hogy nőtt a forintkereslet.

ennek ellenére esett a forint, mert a bizalomvesztés, és a külföldi befektetők jóval nagyobb pénzmennyiséget képeznek, mint ezek a hitelek.

tehát ha nem lett volna bizalomvesztés, akkor maga a devizahitelezés megszűntetése, és a végtörlesztés erősítette volna a forintot. csak hát bizalomvesztés sokkal erősebb volt.

te elég hülye vagy a közgázhoz, nem veszem komolyan az érveidet ezután, leírtad magad.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2012.01.04. 01:23:43

@kurtipista: én kaptam vissza. a statisztikák szerint a legtöbb embernek volt reálhozama. hülyegyerek, attól, hogy te pórul jártál, a többségnek még jó volt. ne magadból induljál már mindig ki, hülye jobber!

80000 volt az átlag reálhozam:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/24/realhozam_80_000_forint_lesz_az_atlag/

kurtipista 2012.01.04. 09:44:07

Én nem hülyéztelek le! Kulturált komcsi vagy, akár az elődeid! Különben én is kaptam vissza! De sokan nem! Elég soványka hozam! :-( Én nem hiszem, hogy minden stratégiai dolgot magánkézbe kell adni! A pszáf most indított több pénztár ellen vizsgálatot, a csalásaik végett! Lehet, hogy a haverjaid is köztük vannak! :-) De a lényeg volt egy választás 2010-ben, a mandátum 2014-ig tart! Utána ismét lehet választani! Különben a rendszerváltás óta 1998-2002-ig volt a legjobb a gazdaság helyzete! Ez tény! Ha jól emlékszem ugyanez a kormány volt akkor is! :-)

Tricera bácsi 2012.01.04. 11:07:58

@math_0:
A devizahiteleknek eddig szerepe volt a forint stabilitásában – mondta az Indexnek Duronelly Péter.... Eddig az új devizahitelek generálta forintkereslet magasabb volt, mint a hitelállomány törlesztésével összefüggő devizakereslet. Hogyan is folyósít a bank? Ő maga is felvesz-megvesz a hitelösszegnek megfelelő devizát.... Az eurót behozza az országba, és forintot vesz rajta, erősítve ezzel a forint árfolyamát.
(2008. október 13.)

index.hu/gazdasag/magyar/nodev081013/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.04. 11:29:58

@Tricera bácsi: Nézd, kb gimnáziumi IQ kell ahhoz, hogy ha egy bank eurót hoz be az országba, akkor eurót vesz, és nem forintot. Amikor ezt eladja valakinek forintért, akkor pedig csak közvetített, de az összes transzfer végösszege akkor is az, hogy valaki eurót vett forintért. Tehát az eurót erősítette, a forintot gyengítette.

Mint mondtam, ne reklámozd, hogy hülye vagy!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.04. 11:34:27

@kurtipista: "Elég soványka hozam! "

Nálad sovány volt a hozam, másoknál több. Átlagban 80000 ennnyivel jobb a magánnyugdaj az államinál. Még nálad is jobb volt, mert kaptál.

Ha csak ezer forintot kaptál, akkor is annyit NYERTÉL a magánnyugdíjon az állami nyugdíj felett.

Ha ez neked magadtól neme sik le, akkor elnézést, de hülye vagy, nem rejtem véka alá.

"Különben a rendszerváltás óta 1998-2002-ig volt a legjobb a gazdaság helyzete! Ez tény!"

kettős beszéd. az első Orbán kormány alatt szerinted azért volt jó a gazdaság, mert Orbán miatt, és nem a Bokros csomag miatt. ellenben most azért rossz, mert "elmúltnyolcév", nem az Orbán miatt.

Tricera bácsi 2012.01.04. 12:15:50

@Brendel Mátyás: Írd meg ezt Duronelly Péternek, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatójának is, had tanuljon (őt idézik a hivatkozott cikkben)

Máshogy fogalmazva, hátha úgy érthetőbb: a devizahitelek felfutásakor nettó tőkebeáramlás volt az országba általuk, most, hogy felvétel már nincs, viszont a visszafizetés folyamatos, nettó kiáramlás van általuk, amit az erőltetett törlesztés fokoz.

(Amúgy nem mondtam, hogy ez az egyetlen oka a forintgyengülésnek, de az egyik. A másik a bizalomvesztés és a külső befektetők elriasztása)

kurtipista 2012.01.05. 09:59:51

A nyud@Brendel Mátyás: A nyugdíjat nem arra találták ki, hogy különféle hozamokat vakítsák az embereket, hanem arra, hogy legyen nyugdíjuk! Az állam sem a paplan alatt kuporgatja! Az a különbség hogy az állam forgatja nem pedig pár zsidó üzletember! Eddig még nem fordult elő, hogy valaki nem kapott volna nyugdíjat! Én azt veszem észre, hogy senki semmilyen formában nem szeret az államnak fizetni, de elvárásaik azok vannak! Csőd közeli helyzet volt 2009-ben is! :-( Azt mi indokolta? ( biztos azt is a jobb) Akkor kezdődött csak a válság! Nálunk nagyobb országok is kerültek rossz helyzetbe! Az gondoltad mi kivételek leszünk? Az IMF biztos megoldja a problémát? Vagy csak teljesen eladósítja? Egy magánbankról beszélünk akit csak a profit érdekel, bármi áron!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.05. 10:46:39

@kurtipista:
Szánalmas tudatlanságod mélysége!

A jelenlegi nyugdíjrendszert felosztó-kirovó rendszernek nevezik, ahol a tárgyhó elején befizetett járulékokból lesz tárgyhóban a nyugdíjasoknak a nyugdíjuk kifizetve. Az állam nem forgatja ezt a pénzt, viszont mnden hónapban ki kell pótolnia.

kurtipista 2012.01.05. 17:26:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: :-)
Mivel tizenvalahány évig az emberek a ny.járulékokat magánpénztárakba fizették szerinted a jelenlegi nyugdíjasok pénzét hogy fizetnék ki ha az állam nem járul hozzá! Kádárrendszerből csak adósság maradt! Az akkor befolyt pénzt a a baloldal elvarázsolta! Ebből következik a jelenlegi öregek befizetése is eltűnt! Rendszerváltás után nem sokkal a magánbankok viszik el a járulék nagy részét! Úgye te is látsz egy lyukat? Ezt az adóból kell betömni, ami máshol megint egy lyukat generál!

kurtipista 2012.01.05. 17:32:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sosem érdekeltek a különböző összeesküvés elméletek, de kezdem azt hinni ezek nem a véletlen és a hozzá nem értés művei, ha nem igenis tudatos! A külföldi sajtó kit érdekel? Én elvárom, hogy az ország mindenkori államfője nacionalista legyen! Minden valamire való állam vezetője az!

kurtipista 2012.01.05. 17:50:32

1/ Majd a baloldal 2/3 -os többséggel vissza állítja! :-D
2/ Mi a gondod az új névvel? Távol van a népköztársaságtól? :-D
3/ Csak 98-ig volt választható a baloldal kötelezővé tette! Persze akkor az nem volt diktatorikus! :-)
6 pont/ Félek vállalható, ránk előnyös pontja nem lesz!
10/ Ki lenne a szakértőkormányban? Baloldali szakértők? :-D
11/ Látod ezzel egyetértek! Legalább ezután nem a méregdrága izraeli szakemberek vezénylik le a kampányt!
12/ Ha egy jobb oldali párti valamikor eléri a 4/5 többséget és változtatna, utána már 9/10 többséget követelnél?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.05. 18:39:46

@kurtipista:

Annyira tudatlan vagy, hogy az már fáj. Vagy esetleg még a nyolcat sem töltötted be?

kurtipista 2012.01.05. 20:00:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ezt pont te mondod? Aki elhiszi a baloldal,liberálisok meséjét, miközben kiárulták az országot? Igaz akinek ez nem tetszik hagyja el saját országát! Ismerős? A vezéred mondta! Az a szerencse, hogy ti vagytok kevesebben, kevesebben is maradtok ! Különben ha visszanézed a régebbi választásokat mint párt mindig is a fidesz kapta a legtöbb szavazatot, csak a koaliciós partnerei voltak gyengék! Végre a zsidó szdsz jó helyre került! Igaz fura mód a semmiből előkerült az lmp, gyanítom a "fizetését" ugyanonnan kapja! És szép lassan az mszp is eltünik! :-)
süti beállítások módosítása