Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Fideszemeszpé

2011.10.21. 12:48 | balközép | 1 komment

Címkék: mszp fidesz gyurcsány 2014

Az október közepétől november elejéig tartó időszak, úgy látszik, a magyar történelemben a nagy történések ideje.

Ebben az időszakban került sor az őszirózsás forradalomra, az 56-os forradalomra és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltására is. Ha tárgyilagos szeretnék maradni, mindegyik eseményhez volt köze vastagon a magyar baloldalnak... ráadásul pozitív aspektusban.

2011 ősze most szűkebb értelemben a baloldalról szól, tágabb értelemben pedig arról, hogy lesz-e 2014-ben olyan politikai erő, mely képes lesz leváltani a Fideszt? Komoly esély van arra, hogy nem. Jelentkező erre a feladatra több is fog akadni, de váltópártnak lenni nem olyan könnyű dolog, vagy -ha tetszik- váltópártok nem nőnek ki a föld alól.

Véleményem szerint, jobboldalról nem jöhet Magyarországon jobboldali pártnak váltópártja. Tudom, Lengyelország. Nos, a két ország történelmi és szociológiai szempontokból nagyon eltérő. Magyarországon, még ha a történelem tankönyvekben nincs is túlságosan kihangsúlyozva, a baloldal egy laza 150 éves történettel bír. Táncsics-Károlyi-Kéthly Anna-Nagy Imre-Horn Gyula tengely szépen lefedi balról a történelmet. Lengyelország azonban csak az első világháború után tud elkezdeni újra önállóan létezni..., magyarul nincs olyan mély gyökere a baloldalnak mint nálunk. (A történelmi relevancia nagyban befolyásolja egy ország pártrendszerét.)

No de, Gyurcsányozzunk egy kicsit! Ha történelmi párhuzamot keresünk (nagyon leegyszerűsítve) Bethlen István is egy világválságnak köszönhetően bukott meg, Kormányzása idején ő is reformjairól híresült el, annak ellenére, hogy azok sikeres reformok voltak, visszatérni soha nem sikerült neki, pedig próbálkozott.

Gyurcsány megítélése finoman szólva sem olyan kedvező, mint Bethlené volt. Kormányzását a véleményformáló elit nem biztos, hogy sikerként értékeli. Sőt, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez az elit elfordult a baloldaltól és az MSZP-től. Ma én úgy látom, hogy Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzet párt fejlődési lehetősége egy szűk társadalmi szegmensben tud csak sikeres lenni, de ez kevés, hogy ott kifejlődjön egy váltópárt.

Az MSZP-nek Gyurcsány esetleges távozása után definiálnia kell magát. Nem gondolom azt, hogy Gyurcsány megy, aztán az MSZP-nek hüde könnyű lesz. Pont ellenkezőleg. Egylószartmama. Egy még jobban osztott médiatérben kell kivívnia annak bizonyos elitnek az elismerését. Bár, az utóbbi egy évben is meg volt ez a kommunikációs szituáció.... csak a viszonyok nem voltak egyértelműsítve.

Aztán lehet egy olyan forgatókönyv is, hogy a jelenlegi baloldali pártoktól függetlenül jön létre egy harmadik erő. Ezt a lehetőséget egyszerűen a választási törvény gyilkolja meg... országos hálózat nélkül lehetetlen ma Magyarországon bármire is vinni, azt pedig kiépíteni nem olyan egyszerű... (az LMP-nek sem megy nagyon...)

Na, akkor most mi van? Ha kilép Gyurcsány az MSZP-ből (ezt elméletileg, holnap a platform tagsága dönti el... bár nem pontosan értem...) mind két politikai formáció nehéz helyzetbe kerül. Azonban az, hogy lesz e 2014-ben váltópárt csupán szerintem kettő keresztmetszeten múlik: lesz-e országos hálózata egy olyan csoportnak, akit a szellemi elit elfogad.

(Hasonló helyzetben volt már a jobboldal. 1994 után. Csak, hogy hibázni milyen könnyű lásd: FKGP, Féregíró beszéd-> elit elvesztése. MDF (és KDNP) darabokra esése-> az országos háló megroggyanása. Fidesz: stabil országos háló+ elit felé fordul= váltópárt)

Ebből a legnehezebb keresztmetszet az országos háló. Ez alapján mondom azt, hogy az MSZP-nek marad továbbra is a legnagyobb esélye leváltani a Fideszt. Főként, ha az a felvetésem igazolódik, hogy esetleg Gyurcsány "persona non grata" az elit körében (és a platformot sem tartom a föld legstabilabb szervezeti hálójának). No... nem automatikus a folyamat: Gyurcsány megy, aztán az MSZP-hez visszamennek az "agyak"... most az agyak figyelnek. De nem mindegy, hogy mire és nem mindegy, hogy mit látnak!
 

Folytatás következik!

 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr753319782

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Októberi képek és mondatok 2011.10.22. 15:35:42

  Milliószám élnek még Magyarországon olyan magyarok, akik nem érzik szabadnak magukat. Istentelen világ következhet, ha engednek a kormánynak.Orbán Viktor 2006.október 22. Húsz éve kérdezzük magunktól, egymástól, a történelemtől, a Jóis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2011.12.25. 04:06:50

Anekdota Répáshutáról "Oszt mondtad, hogy bíró vagyok? Mondtam. Oszt csudálkoztak? Csudálkoztak! Ha ilyen hülye a falu esze, milyen hülye lehet a többi?
süti beállítások módosítása