Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Gyurcsány és Danton: három hó alatt kövess ez úton!

2011.10.04. 09:31 | Brendel Mátyás | Szólj hozzá!

Címkék: orbán gyurcsány per robespierre danton koncepciós

 

Ne halljatok hát, ámde én se halljam
A hitvány vádat. Nem győzzük meg egymást
Beszéddel. Sőt tettel sem győztetek le.
Robespierre, megelőztél csupán,
Ez az egész, ne kérkedjél vele.
Magam teszem le a fegyvert - elég volt. -
De ím, ezennel felszólítalak,
Hogy három hó alatt kövess ez úton.

Madách

A hétvégi szakszervezeti tüntetés, és a hétfői Gyurcsány-beszéd fordulópont a magyar politika 2010 utáni történetében. Kiderült, hogy a szakszervezetek szervezetten több tízezres tömeget tudnak a Parlament elé vinni, és Orbán ellen mozgósítani. És kiderült, hogy Gyurcsányért hirtelen ki tud menni pár ezer ember egy kis utcába. Ezzel pedig az is kiderült, hogy Gyurcsánynak valós támogatottsága van, az egyik valódi vezérfigurája lehet az ellenzéknek. És népszerűsége az ellene folyó eljárásban csak növekedni fog.

Gyurcsány beszédével megadta a felütést, az alaphangot, az irányt, megmutatta, hogy hova fog ez torkollni. Tudja mozgósítani a népet, tudja tematizálni a médiát, tud olyan fellépést produkálni, amire az emberek felkapják a fejüket. Van esélye arra is, hogy az ellene folyó több éves karakterrombolás után újraépítse alakját, és szélesebb körben fogadtassa el magát. Én a Gyurcsány-pártban látom ennek lehetőségét, mert az egész baloldal vezére már nem lehet, de lehet az övéi vezére, egy jelentős szavazói tömeg vezére, egy jelentős párt vezére.

A fordulópont pedig az, hogy Orbánnak vége. Lehet itt még tesze-toszákodni, egy előre hozott választással kitolhatja a véget. Egy nyílt diktatúrával is kaphat még pár évet. Ha jól csinálja, talán évtizedeket is. Nem tudom. Szerintem nem tudja jól csinálni, és remélem, nincs is már módjában egy igazi diktatúrát csinálni, és a szakszervezetek, és Gyurcsány beszéde ezt mutatta meg. Mert túl hamar megszületett mégis az a bizonyos ellenállás. Nekünk, Kasszandráknak persze túl későn, de a Viktatúrának túl hamar.

Nincs olyan forgatókönyv, amely szerint Orbán nem bukik, és a legvalószínűbb szerint hamar fog bukni. Elk....ta. Nem kicsit, nagyon. Mert könnyen csinálhatta volna jobban. Jobban az országnak, vagy jobban az önös kis hatalommániájának. Egyiket sem tudta megcsinálni, pancser egy politikus.

A cím egy párhuzam, és jól tudom, sok ilyet elsütöttem már. Mindig megkapom a kritikát, hogy a párhuzam nem teljes., Természetesen. Minden párhuzam részleges. Ha teljes volna, akkor nem lehetne belőlük olyan sokat felhozni. De a részleges párhuzam tanulságos. És a részleges párhuzamokból, és a történelemből tanulhatunk.

Danton és Gyurcsány között nagy különbségek vannak, és ebben az alakbeli különbség a legjelentéktelenebb. Orbán és Gyurcsány soha nem volt Robespierre és Danton viszonyában. Nem voltak ugyanazon forradalomnak gyermekei. Orbán a rendszerváltás azóta már nagyon elkallódott gyermeke, Gyurcsány viszont nem. Sokkal nagyobb a politikai különbség is köztük. A párhuzam eme rész nem áll.

Ami áll, hogy Gyurcsány beszéde, és Danton állítólagos védőbeszéde között sok hasonlóság van. Danton és Gyurcsány is arra figyelmeztet, hogy ami most elkezdődött, az el fogja sodorni a zsarnokot is. Gyurcsány után jönnek más baloldaliak, de jöhetnek majd jobboldaliak is. A hosszú kések éjszakája is eljöhet még.

Gyurcsány és Danton között az is különbség, hogy Gyurcsány békésebb volt. Persze neki ez az a szerep, amelyet most el kell foglalnia, és persze könnyű is békésebbnek lenni, ha az embert nem halálra ítélik. De azt gondolom, ez nem jelenti azt, hogy ne tanuljunk Danton sorsából, a hosszú kések éjszakájából, és más történelmi leckékből.

Robespierre és Orbán között is óriási különbségek vannak. De ami közös, Orbán is fél a politikai ellenfelétől, és meg akarja őt semmisíteni. "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed."

De Dantonnak igaza volt. Robespierre követte őt a guillotine alatt, és Gyurcsánynak igaza volt a beszédével: ahogy nem Danton ölette meg Robespierre-t, még csak nem is más állt bosszút rajta, úgy Orbánt is a saját, kiszabadított szellemei fogják megbuktatni. Orbán kiszabadította 2006-ban az utcai zavargások szellemét, kiszabadította a karaktergyilkosság szellemét. Már hallani a tüntetéseken az "Orbán takarodj" jelmondatot. Orbán kiszabadította a koncepciós perek szellemét is. Utol fogja érni a saját végzete, és csúnya lesz.

Sajnos a zemberek nem tanulnak, és újra és újra elkövetik a hibákat, későn eszmének. Az a 2.7 millió, aki a Fideszre szavazott, és az a pár millió, aki nem védte meg a köztársaságot Orbántól.

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr163277185

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai, valamint a férgek 2011.10.05. 11:39:42

Közvetlenül az előtt, hogy ebben az országban végre rend lett, illetőleg szabadság lett, meg béke lett és egyetértés lett, valamint végre szabad lett békésen egyetérteni is, sőt, egyenesen ajánlva lett az a kibaszott egyetértés, volt itt két zavaró mom...

Trackback: Gyurcsány gyanúsított, Orbán Rákosi 2011.10.04. 12:16:57

Új rigmus született a Központi Nyomozó Főügyészség irodája előtt tartott tüntetésen, miközben bent elvileg Gyurcsány Ferencet hallgatták volna ki, bár inkább a volt kormányfő lépett fel vádlóként. A már bejáratott Orbán, takarodj! kórust váratlanul az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása