Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

IPad a kormánypolitikusoknak? Mi a fenének?!

2011.07.08. 16:45 | Brendel Mátyás | 12 komment

Címkék: luxus képviselők ipad népnyúzás

Az iPad kicsi, gyenge, és munkavégzésre alkalmatlan luxus (a képeken nem ez van). Vegyék meg saját pénzből!

***

"Napjaink laptopja az iPad" írhatnám bulvárosan. Megveszik felvágásból, magamutogatásból, coolságból. Megveszi boldog, boldogtalan, akár kell, akár nem kell, akár jó, akár alkalmatlan. Státus-szombólum. Bizonyos körökben bizonyára.

Olvasom az Indexen, hogy állami vezetők iPadet kaptak. Uhhh. Most itt nem akarok vérpopulista lenni: annál, hogy "szemét, gazdag politikusok mindenféle luxuscikkre költik a pénzt, ráadásul népnyúzás teljes közepette" azért többet mondanék. A konklúzió kb. ez lesz, csak azért járjuk körbe egy kicsit a témát! Indokoljuk meg alaposan, miért is vádoljuk a kormánypolitikusokat! Először is, mi az ő indoklásuk?

"számításai szerint havi 1,5-2 millió forint megtakarítást eredményez a táblagép révén megvalósítható papír nélküli és hatékonyabb munkavégzés."

Na persze! Először is egy általánosság: a legtöbb politikust az iPadet vagy laptopot tutira nem munkavégzésre használja. Jelentkezzen az az olvasó, aki elhiszi, hogy kormánypolitikus "úr" a Parlamentben általában tényleg fontos dokumentumokat ír, olvas, szerkeszt, fontos előadásokhoz fontos slide-okat készít, fontos leveleket küld és olvas! Egy fenét! Videót néz, internetezik, marhul, játszik, szórakozik, elüti az időt. Legjobb esetben a hírportálokat nézi, az legalább kapcsolódik a munkájához. A kormány munkáját nézve, a képviselők általában abszolút nincsenek képben a törvényekről, szóval nem igazán foglalkoznak vele, nem szerkesztik, de még csak nem is olvassák őket.

Általában véve tehát, eleve naiv butaság azt bevenni, hogy a politikusoknak tényleg annyira nagy szükségük van bármiféle hordozható munkaszámítógépre. Nagyon kevésnek van erre tényleg szüksége, nagyon kevés tudja, vagy hajlandó tényleg kihasználni. Kérem, azért a politikusok nagy része is a lusta, számítógépes analfabéna kategóriába tartozik.

Konkrétabban pedig papírmegtakarítás csak ott lehetne elérhető, amikor valaki egy dokumentumot e-mailben küld el, és képernyőn olvas, nyomtatás helyett. Ez pedig csak és kizárólag dokumentumokkal végzett érdemi munka során fordulhatna elő.

Vannak olyan emberek, akik tényleg dolgoznak laptopokkal. Vannak, akik utazás közben tényleg előadás-anyagot szerkesztenek, dokumentumokat írnak, olvasnak, és fontos cikkeket olvasnak. Sok embert ismerek, akik ezt tényleg teszik, általában tudósok és sikeres tudósok. Most nem akarok magamra mutogatni, de én is szoktam. És most itt azért tudósokról beszélek, és azért nem beszélek üzletemberekről, mert az nem az én világom. Arról beszélek, amit ismerek.

De még a tudósoknál is inkább csak a "munkamániás" fajtára igaz az, hogy még utazás közben is dolgozzon. A legtöbb tudós még munka közben is sokat internetezik, mint mindenki, aki előtt számítógép van. A kérdés csak az, hogy ideje nagyobbik részében csinál-e valami hasznosat. Sok tudósnak sem kell munkalaptop, mert a munkahelyén kívül nem dolgozik. Nemhogy iPad. És a legtöbb ismerősöm csak kinyomtatja a cikkeket, mert megfelelő kontrasztja annak van, és valahogy jobb olvasni.

Viszont, ha körbenézek ezen ismerőseim között, vagy ha magamat veszem, nem tudnék egy olyan embert sem mondani, aki iPaden dolgozik. Olyat sem tudnék mondani, akinek egyáltalán tudnám, hogy van iPadje, de otthon simán lehet. Pedig informatikusok, informatikus tudósok is vannak köztük jó páran. Én is informatikus tudós vagyok, még sincs iPadem. Laptopom, az van, laptopja szinte minden ismerősömnek van. Az egészen más. Miért is?

Miért nem alkalmas az iPad munkavégzésre? Azért, mert kicsi a képernyője, az említett modell 9,7 colos (laptopnak általában 14 vagy több), nincs billentyűzete, az érintőképernyőn lehet ugyan gépelni, de az igazi munkavégzésre nagyon alkalmatlan. Tényleg elhiszitek, hogy ott húzogatja a fideszes politikus az érintőképernyőt, ott pötyögteti az 1 leütés/másodperces sebességével a törvényszöveget? Ugyan már! A szeretőjének mutatja a videót, vagy a gyerekeknél landol a cool kis játék!

És ez nem holmi Windows-Linux vita, nem Mac-PC vita, ahol ízlések és pofonok (kokik és sallerek:) keverednek szempontokkal és objektív érvekkel. Ez nem ízlés kérdése: az iPad nem munkavégzésre való. C'est la vie.

Állítólag a Tákolmányt írták iPaden. Nos, olyan is lett, mondhatnánk. De mondok helyette keményebb tényeket: Még az iPad 2-ben is csak 1GHz-es dual processzor van (laptopban általában 2GHz-es dual core). Erőben tehát kb. a netbook és nem laptop/notebook kategória. Ez még mindig az a gép, amely legfeljebb internetezésre, e-mail nézésre, videózásra alkalmas, komoly munkára nem.

Varga például olyan hülyeséget ír az iPadről, hogy: "A legjobb benne, hogy nem kell várni, mint egy normál laptopnál perceket arra, hogy egyáltalán beinduljon." Az igazság az, hogy ez a laptopra ugyanúgy igaz, hibernációs üzemmódban. Ez nem eszközfüggő, hanem az operációs rendszer vívmánya. A másik meg, hogy egy Linux tök gyorsan bebootol. Mondjuk Varga még olyat lehet, hogy nem látott.

Amennyiben valaki a politikusoknak tényleg munkához, tényleg alkalmas hordozható gépet szeretne venni, akkor ugyanannyi pénzért egy tisztességes laptopot is be tud szerezni. Nem olyan cool, nem lehet vele annyira felvágni, de az alkalmasabb a munkára. Ugyanúgy lehet vele mozogni, ugyanúgy lehet vele a metrón, vonaton, buszon, Parlamentben, kocsiban dolgozni. Ha az ember tényleg dolgozni akar.

Megjegyzem, egy évtizede még a laptopra is azt mondták, hogy alkalmatlan a munkavégzésre, mert a képernyője, a billentyűzete, a kapacitása, sebessége gyenge volt. Azóta a kapacitással és sebességgel nincs gond. A többit illetően még ma  is sok az igazság, tehát még a laptop sem igazán ideális munkaeszköz, nemhogy az iPad.

Az iPad munkavégzésre nem alkalmas. A gyereknek játszani, videót nézni a kocsiban, amíg lemennek a Balatonra, Farmville-ezni, Youtube-ozni, arra alkalmas.

Szóval ne áltassuk magunkat! "Kedves" kormánypolitikusaink a mi pénzünkből egyszerűen felvágnak, maguknak csurrantanak-cseppentenek. A szemét, gazdag kormánypolitikusok bizony mindenféle felesleges luxuscikkre költik a pénzt, ráadásul népnyúzás teljes közepette.

Kihasználják az egyszeri ember tudatlanságát, és beetetik nekik, hogy igenis az iPad az fontos és hatékony. Holott az iPad csak cool, érdekes. De ezt a luxust vegyék már meg a saját pénzükből! A saját pénzük is a mi pénzük, legtöbbjükre az is kár, de legalább ajándékokkal ne dobálják már őket!

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr33050845

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A párhuzamosok a mai Magyarországon találkoznak 2011.07.08. 19:57:54

  „Aki egyedül oldhatja meg a kapitalizmus drámai ellentéteit, az az állam. Az, amit krízisnek nevezünk, csak az állam által, az államon belül oldható meg.”Az ország előtt álló gondokkal – a kialakult választási eredmények k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menőmano 2011.07.08. 19:30:00

Minden szinten takarékosságot hirdet a kormány, miért kell venni ilyen drága "masinákak":))) Nagyon megfelel a legegyszerűbb laptop:).
**************************

"A legjobb benne, hogy nem kell várni, mint egy normál laptopnál perceket arra, hogy egyáltalán beinduljon."
***************************
Napjaink laptopja az iPad" hm. ha ezen irják a "megszoritásokat" akkor meg jobb lenne ha be sem indulna.
Igen. gondolom.
:)))))

menőmano 2011.07.08. 19:34:31

Bocs. most látom. "masinákat":) szerettem volna írni.:)

Úgy látszik, ujjat, vagy billentyüt kell cserélnem.
hm. vagy egy teljesen más, modernebb "masina" kellene nekem is?
Nem is tudom.

:))))))

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.07.08. 21:38:47

A nyilatkozatok alapján egyértelmű, h a politikusok azért kapják az iPadet, h a különböző üléseken ne kelljen kiosztani az átnézendő dokumentumokat, hanem ezen olvashassák, semmi másra. Ettől függetlenül tényleg jobb lenne, hha laptopokat kaptak kaptak volna, hisz azon is lehet dokumentumokat olvasni, és még mást is. H akkor miért nem azt kaptak? Azért mert laptop már eleve jár nekik hivatalból.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.08. 22:58:58

A Pali báéra duplapluszjó hejesiraselenorzot telepítsenek.

tombadillo 2011.07.09. 07:26:19

Pont ugyanezek jutottak eszembe, mikor a hírt olvastam, pedig én nem vagyok se tudós, se üzletember.
Bakker, billentyűzet nélkül szöveget írni ... Ki az a marha aki ezt komolyan veszi.

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2011.07.09. 09:20:45

Kihagytad a legnagyobb átverését a történetnek. Az iPad-et ugyanis csak egy notebookkal/PC-vel együtt lehet használni. Dokumentumot nem lehet csak úgy "rátenni". Jómagam informatikusként is trükközök (iTunesba 1 féleképpen behúzva tudom csak hozzáadni a géphez), hogy saját PDF-eket rátegyek (office formátumokat meg sem próbáltam).

És ugye nem beszéltünk arról, hogy minden iPad-nek külön felhasználói fiók kell (és 1 gépen érdemes szinkronizálni, mert több gépen szinkronizálva szépen elveszhetnek az adatok).

Van ugye lehetőség, hogy internetről leszedjék a PDF-et, de akkor ott meg megint az lesz, hogy egy esetleges szinkronizációnál könnyen elveszhet (nincs meg a számítógépen csak az iPad-en). Nem beszélve arról, hogy ehhez vagy egy wifi hálózatot kell kiépíteni, vagy 3G-s modelt kell venni (ami + havidíjat jelent).

A szövegírással teljesen egyetértek. iPad-en egy email megírása is kínszenvedés normál billentyűzethez képest.

(mielőtt bárki kötözködésbe kezdene: iPad tulajdonos vagyok)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.09. 23:26:23

@teh k0zi: google docs-szal azért minden ilyen probléma megoldható.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.07.09. 23:49:32

kaptak már laptopokat, nem?
mekkora egy szemétség hogy ipadot vetettek maguknak...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.07.09. 23:50:20

ja és az hogy ipadot vettek maguknak, azt is mutatja hogy totál nem értenek a technológiához, sőt, azt is hogy nem is nagyon dolgoznak

aki ugyanis dolgozik, azt tudja hogy az ipad munkára nem való, amit meg a politikusok csinálnak, arra a laptop alkalmasabb, és laptopjuk meg már van

ha meg képben vannak azzal kapcsolatban hogy az ipad munkára nem való, akkor ez egyszerű lopás

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2011.07.10. 09:21:21

@Brendel Mátyás: Jön a másik probléma, amit szintén említettem, wifi hálózatot kell kiépíteni, vagy 3G-s modelleket kell beszerezni (kérdés, hogy a folyamatos innen-onnan nézem a kormányzati anyagokat mekkora adatforgalmat generál, tuti nem valami basic csomagba férne bele).

Valamint nem tudom okos dolog-e kormányzati doksikat felpakolni a google-re :)

szemet 2011.07.10. 10:34:19

@Brendel Mátyás: Nem hinném, hogy bármely állam kormányának a dokumentumait google docs-on kéne kezelnie, még akkor sem ha nyilván privát üzleti (vagy valamilyen még egyedibb) előfizetésük lenne rá...

Szóval az infrastrukturális fejlesztés (ipad-ek beillesztése az informatikai rendszerbe, és azok állandó supportja különösen biztonságtechnikai szempontokból) nyilván magasabb összeg lesz mint maga az eszközbeszerzés.

Azaz költségszempontból, még olcsóbb lenne, ha tényleg csak ajándékba kapnák: hogy csak netezgessenek meg angry birds-özzenek

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 09:18:54

@teh k0zi: ok, igaz. biztonsági okokból ott nem lehet. akkor kialakíthatnak valamilyen biztonságos speciális megoldást. biztos lehet a google docs szofverét saját szerverre telepíteni.

az adatforgalom, a 3G az tutira valami iszonyat drága. valójában ez pár hónap alatt több pénz lesz, mint az iPad maga. valójában ez az, amit még inkább meg kellene nézni és fogni. tutira kapnak egy csomó előfizetést ingyen, amit szintén nem munkára használnak.
süti beállítások módosítása