Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Egy tűzoltó levele

2011.05.18. 13:17 | balközép | 60 komment

Címkék: tűzoltók

Harcolnak a tűzoltók és rendőrök. Pontosan miért, talán ez a nyílt levél fogalmazza meg a legjobban, amit egy hivatásos tűzoltó írt, íme:

 

Eddigi rövid életem során nem gondoltam volna, hogy valamilyen módon papírra vetem a gondolataim, esetleg gondjaim. Kissé még most az írás közben szentimentális ötletnek tűnik, hogy valaki elolvasván ezt a néhány személyes gondolatot, közösséget érez majd velem. Mégis odáig jutottam, hogy leírok néhány egyszerű tapasztalatot. Józan paraszti ésszel.

 

2007-ben lettem tűzoltó. Az érettségi után. Tudtam, hogy ha szorgalmasan edzem, akkor jó pontszámmal tudom majd megcsinálni a fizikai felvételit. Nem okozott gondot mivel gyermekkorom óta sportolok. De tény hogy a testület megkövetelte a kiváló fizikai, egészségi, és szellemi állapotot. Büszke voltam, mert többnek éreztem,egy szokványos munkahelynél. Az is. Felvettek. Ráadásul vállvetve a legjobb gyerekkori barátommal. Az volt a tervem hogy minden igyekezetemmel azon leszek, hogy jó tűzoltó legyek de mivel mindig is jó tanuló voltam már ekkor célom volt a továbbtanulás. Ekkor kerestem havonta 100 ezer forintot és tudtam, hogy 25 év tisztességes szolgálat után nyugdíjas lehetek. Tudtam, hogy ez a 25 év nem lesz egyszerű. Tudtam, hogy sok emberen kell segítenem. Hogy sok halottat kell látnom, megérintenem és tekintettel a kegyeleti normákra adott esetben letakarnom egy fekete zsákkal. Tudtam, hogy rám robbanhat a gázpalack, és hogy rám omolhat a kémény. Tudtam, hogy minden évben bizonyítanom kell, hogy le tudom futni időre a 2000 métert és ki tudom nyomni legalább 20-szor a 60 kilót. Tudtam, hogy elvárják tőlem, hogy sosem késsek a munkahelyemről és akármilyen katasztrófa, vagy veszélyhelyzet estén fogjam a kis táskám benne egy rossz pokróccal és vonuljak le az árvízhez vagy a vörös iszaphoz. Meg is tettem. Elvállaltam a jogaim korlátozását, és tudomásul vettem hogy a parancs az parancs. Jó emberektől tanulhattam a szakmát és jó emberek vettek körül. Rövid időn belül soron kívül előléptettek, mint sok más kollégámat, aki szintén jól dolgozott. Elkezdtem főiskolára járni. Részben a tanulás iránti vágy miatt részben, azért mert szerettem volna jobb fizetést és úgy éreztem el tudom vállalni a nagyobb felelősséget. Egyszerű számolás volt ez. A főiskola és az átképző után 6 év tűzoltói tapasztalattal rendelkezve tisztességes módon azt gondoltam, hogy egy jó emberekkel teli csapatban előrébb juthatok sok áldozat árán. Úgy gondoltam, hogyha tűzoltó tiszt leszek, büszkén vehetek majd el egy lányt, aki értékeli a munkám és elfogadja, hogy meggazdagodni nem fogunk de meg tudunk élni. Ez volt az elképzelés. Szerény, munkával teli, de szép elképzelés.

 

A valóság azonban mást tartogatott. A biztosnak látszó munkahelyen ahol minden elvárás évről évre több lett vagy kiegészült valamivel érdekes módosítások kerültek bevezetésre. Nem a kollégák változtak… Nem a vezetők… Mi tűzoltók ugyan olyan őszinte kézfogással köszöntöttük egymást minden szolgálat reggelén. De mégis úgy tűnt valamit nem csinálunk jól. Kevesebb lett a fizetés… Az élelmiszerjegy… Eltűnt a 13. havi illetmény. Minden hónapban jöttek a hírek a megszorításokról, amik be is igazolódtak. Mi mégis itt vagyunk. Mégis 2 percen belül ott hagyunk mindent akár gyakorlatozunk akár tanulunk reggel az új tűzoltótechnikákról, akár a laktanyarend érdekében takarítjuk tisztára a körlet minden szegletét. Mindezt tesszük annak biztos tudatában, hogy már nem lesz nyugdíj...Ugyan már…Mutassanak nekem 65 éves kort megélt jelenlegi nyugdíjas tűzoltót….Mert bizony ez a munka nem arról híres, hogy nem megterhelő…Hogy nem rokkanunk bele testileg szellemileg…A korkedvezményről is már csak álmodozhatunk. Mi, akik tisztességesen dolgozunk. Különösen veszélyes munkát végzünk… Az életünket kockáztatjuk, higgyék el rendszeresen. A jelenlegi állami vezetők azt mondják mindenki, dolgozzon. Hogy bajban a haza…Igen ez így van . De a jelenlegi vezetők 10 milliárd forintból indították be a terrorelhárító központot, úgy hogy azelőtt is volt itt terror-elhárítási szolgálat .

Higgyenek nekem kedves olvasók, mert dolgozott ott közeli rokonom. Persze a kormányőrség nem volt elég a jelenlegi állami vezetők védelmére… Még ezt is elfogadom. Legyen. Az unió soros elnöksége miatt kellenek a kemény legények géppisztollyal. Így van rendjén. De ha erre van pénz… Akkor nekem senki ne mondja, hogy a tűzoltókra nincs. Én csupán a saját nevemben de tűzoltói szemmel írom ezt de nézzük meg a rendőröket , tanárokat,mentősöket, és minden közszolgálati dolgozót… A magyar adózó közszolgálati dolgozókat. Akik nem tudnak megélni… Én jelenleg 90 ezer forintot keresek havi 240 óra munkával (24/48-as munkarendben értelemszerűen 10 szolgálat egy hónapban csak szorozni kell…) Azt gondolom ez elkeserítő. Azt gondolom, hogy állami vezetőink rossz döntéseikkel megalapozzák a mi reménytelenségünk. Új adótörvényükkel a szegényektől elvettek és a nagy keresetűeknek még több lett…Pedig nem kell messzire menni…Még én is egy egyszerű ember is tudom hogy Svédországban az adórendszer a nagy keresetűektől nagy mértékben von el és a kis keresetűektől kevésbé. Így az államnak is van pénze és csökken a szegénység mértéke. Már ötletet lopni sem tudunk? Egy tűzoltónak nem 90 ezer forint lenne a jussa. Beszélhetünk itt pótlékokról, szorzókról de addig itt nem lesz rend és megbecsülés, amíg egy vonulós tűzoltó Minimum 200 ezer forintot nem tud hazavinni havonta. Szolgálati nyugdíjjal 25 év után garantálva, hogy hazatérhet a családjához, ha már túlélte a több ezer káresetet, ha a kormány cigánykereket hajt skót szoknyában az uniós vezetőség előtt, akkor is. Miért? Azért amit a levelem elején leírtam. Mert ezek az emberek egyrészt válogatott emberek, akik veszélyes munkát végeznek másrészt olyan követelményeknek, kell megfelelniük amilyeneknek a civil szférában dolgozóknak nem… Sírhatnak itt az emberek, hogy a korai nyugdíjazás nem korrekt. Nincs igazuk.

 

MERT MEGSZOLGÁLJUK AZT NAP MINT NAP!

 

Elragadott az indulat. Jogosan. Pedig én még válthatok. 24 éves vagyok. Emellett van kollégám, aki több mint két évtizedes szolgálat után jelenleg nem tud elmenni nyugdíjba úgy hogy az egészsége a szolgálat okán romlott meg igen nagy mértékben…Már a családja is elhagyta mert bizony egy tűzoltófeleségnek sem könnyű ha belegondolunk 24 órát várni hogy reggel megjelenik e a kedvese. Közben az jutott eszembe hogy bárhová is jut el ez a levél ha elolvasná egy kormánytisztviselő, valószínűleg azt mondaná hogy mindegy nekünk gyerekek ha nem tetszik valami akkor el lehet menni…Úgyis munkanélküliség van és többszörös túljelentkezés a szakmátokban…Milyen szép is ez nem? Megalapozza hivatástudatot…Nem remélek jót. Lassan azt kell fontolgatnom, hogy szeretett hivatásom otthagyom szeretett hazámmal egyetemben, ha otthont akarok teremteni. Nem remélem, hogy e levél nyomán az illetékesek megvilágosodnak és Széchenyi buzgalmával felvértezve, kiállnak mellettünk, mint ahogy mi kiállunk minden állampolgár mellett.

 

Csak annyit remélek, hogy elolvasván ezt az emberek egy percre elgondolkodnak, és azt mondják igaza van…Tudják kézfogással tele a padlás…Köszönőlevelekkel is...Rajzokkal is a szép tűzoltóautóról…

 

Az életünket kockáztatjuk.

Szeretnénk méltó módon élni.

Szeretnénk méltó öregkort.

MIÉRT? MERT MEGSZOLGÁLJUK!

 

 

 

Köszönöm a türelmet… Egy tűzoltó.

(BRDSZ honlapján közölt nyílt levél)

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr342913669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haggyadmá 2011.05.19. 12:25:28

Mert megszolgáljátok? Szerinted ezt hány szakma képviselője mondhatná el? A pedagógus nem szolgálja meg? A pék nem szolgálja meg? A buszvezető nem szolgálja meg? Ilyen alapon mindenki menjen el 40 évesen nyugdíjba, aztán essünk vissza a kőkorszakba, mert csődbe megy az állam. Tiszteljük a tűzoltókat, de nem kéne túlbecsülni a fontosságotokat. Tiétek is egy szakma, amely becsületes munkával jár, de ilyen becsületes szakma száz és száz van még. Irreális kedvezmény ez a korai nyugdíj, nem csak nektek, hanem mindenkinek, akinek ma jár. Mitől mentek ti tönkre annyira egészségileg? Szerinted egy autófényező vagy egy kohász nem szenved annyit a vegyszerektől és a munkakörülményektől, mint ti? Nevetséges volt a 'a tűzoltó feleségnek sem könnyű' szöveged. 24/48-ban nem csak ti dolgoztok és ne felejtsük el a 48 óra otthon töltött időt sem. Amelyik feleség ezt nem bírja, az nem bírná a 12 óra munka naponta beosztást sem, amit egy bankban vagy a versenyszférában kell teljesíteni. Szóval fogadjátk el, hogy fontos a munkátok, de nem kéne nemzeti drámának beállítani, hogy nem fogtok extra juttatásokat kapni. MERT MI SEM KAPUNK!

gorcsev54 2011.05.19. 13:14:04

@haggyadmá: Én nagyjából egyet értek a tűzoltóval csak nyugdíj kérdésben nem.Valóban legyen korkedvezmény de nem így és nem ekkora, min 55 éves korig munka. Az aki 55 évesen nem tudja végrehajtani a munkáját (állandó edzés és követelmény szint alatt) az előtte se tudta.Holtakat nem csak ők takargatnak a mentős is a sírásó a ravatalozó a kórházi nővér stb. A 100 ezer Ft fizetés valóban megalázó, de mutassanak csak egy szakmát ahol nem megalázó a fizetés.(kivétel a politikus) És még valami nem értem miért és mennyiben használódnak el emberek ezekben a szakmákban jobban mint bárhol máshol.Az én falumban van 10 éve nyugdíjas tűzoltó (annyira megrokkant ) hogy simán tud vállalkozásban dolgozni van 10 éve nyugdíjas rendőr (állítólag volt 3 évig kommandós még az átkosba biztos megterhelő volt) 178 000FT nyugdíjjal (még mielőtt bárki leugatna láttam a nyugdíjpapírt)és semmivel sem betegebb rokkantabb mint én 57 évesen és nekem még saját magamnak és kevés dolgozómnak munkát kell biztosítanom 6,5 évig.Na ez az amibe Magyarországon belelehet rokkanni !

lacyc3 · http://www.lacyc3.eu 2011.05.19. 13:19:39

@haggyadmá: Jam, ha neked szar, akkor legyen már mindenkinek, nem? Rengeteg fontos szakma van persze, de a tűzoltók sokszor közvetlen életveszélyben vannak, ahogy bizonyos beosztásban szolgáló rendőrök és mentősök is. Nekik úgy gondolom, kijárnának ezek a juttatások.

haggyadmá 2011.05.19. 13:29:46

@lacyc3: Kijár? Semmi nem jár ki! Példálózzunk, hogy milyen veszélyes szakmák vannak még? Az alpinista plakátragasztó nincs életveszélyben? Demagóg baromság ez a szöveg. Ha csak úgy hullanának a rendőrök a napi munkájuk során, arról hallanánk, de többen halnak meg a stressz miatt egy biztosító vagy bank munkatársai közül, mint a fegyveres szolgálatoknál. Ez a "juj veszélyes a rendőri munka", csak egy legenda és az hiszi el, aki csak a mesekönyveket olvassa. Ilyen erővel minden munka veszélyes és ezért menjünk el mind 20 évesen nyugdíjba. A szembe szomszédom most kb 50 éves, korkedvezményes nyugdíjas tűzoltó és olyan beteg szegény, hogy egyszerre van tűzoltó készülék felújító műhelye és turistabusz kölcsönző cége. Persze a nyugdíját is felszippantja, szegény beteg ember és nem tudja milyen luxus limuzint vegyen, mert az E Merci már szakadék volt a számára. A korkedvezményük még semmi, mert azt csak 57 évesen vehetnék igénybe, de itt intézményessé vált az egészségi alapont 25 év utáni nyugdíj. Nagy részének semmi baja, én állítom. Olyan mint mikor katonának kellett bevonulni régen és a csókosoknak elintézték, hogy egészségileg alkalmatlan, mert mondjuk színtévesztő, vagy depresszióra hajlamos. Kamu volt az is mind és ez a rendszer is a kamuzásra épül, mi meg fizetjük.

Borcsika 2011.05.19. 17:31:24

Ilyen alapon minden ember elmehetne 40 évesen nyugdíjba. Mindenki van sokszor közvetlen életveszélyben, és mindenkinek stresszes a munkahelye. Nekem az a véleményem, dolgozzanak ezek az emberek csak 1 évet (nem többet) a verseny-szférában. Utána beszélgessünk, hogy kinek is jár a nyugdij, és kinek nem. A taxisnak is stresszes, és veszélyes a munkája, többet dolgozik, mint egy tűzoltó, és mégse megy el 40 évesen nyugdíjba. Vagy menjen, de akkor üljön otthon a valagán, és ne járjon el fusizni, meg melózni a nyugdíj mellett. Azért álljon mr meg a gyalogtúra...
Sajnos a bérük nem sok, de manapság senki nem keresi magát degeszre. Én cserélek bármelyikkel egy évre szívesen. Én leszek gondtalan 24 éves tűzoltó 24/48-ba, ő meg jön, és napi 9,5 órát dolgozik, hazamegy, ellátja a családot és a háztartást, este 11-kor lefekszik, és 5:30-kor újra kel, és indul a verkli. Rosszkedvű gyerekkel, frusztrált főnökkel, tömeggközlekedéssel, és ami ennek minden járuléka.
Nos?

haggyadmá 2011.05.19. 17:39:36

@Borcsika: Totál igazad van. Most van egy kisfilm az indexen a tűzoltókról. Verik a bránert a laktanyában és saját bevallásuk szerint is vannak napok, hogy egy riasztásuk sincs. Persze van, mikor folyamatosan melóznak, de kinek nincs olyan, akinek van munkahelye? A filmen nem úgy tűntek, mint akik annyira meg vannak roskadva a nagy teher alatt. Ez csak duma, mert védik a kiváltságukat, amit még drága kádár elvtárs és a rendszere adta nekik. 1000 keményebb munkahely van, mint a rendőr vagy tűzoltó.

adilh 2011.05.19. 18:12:11

Borcsika nagyon is igazad van én is ismerek nyugdíjas tűzoltót akinek több a nyugdíja mint a szüleimnek összesen nagyon jól el van a 130000ft nyugdíjjal és az mellett annyit fusizik amennyit nem szégyell. Az én férjem őrként dolgozik szerintem az ő munkájuk is veszélyes a mai világban a felszolgálóké az eladóké is : Én ápolónőként dolgozom de nem tudom, hogy fogok 65 évesen egy 90-100kg beteget felemelni , fürdetni.A nőknek meg haza menetel után ott van a család a gyerekek

adilh 2011.05.19. 18:14:11

Ja még csak annyi én is találkozom szinte naponta elhunytakkal akiket rendbe kell tenni és ott van még a sírófájdalmukban megtört hozzátartózók

Borcsika 2011.05.19. 18:46:02

@haggyadmá: nekem egy nagyon közeli ismerősöm tűzoltó. A fővárosban, ahol azért gyakoribban az esetek, sé saját bevallása szerint is kb. minden 3. szolgálatra jut 1-2eset. Nem mondom, hogy fincsi a 150 fokoh hőségben oltani a tüzet, de ő pl. megteheti, hogy kivesz 2 nap szabit, és egy egész hetet otthon van. Ez nekem 5 napomba kerül. az éves szabadsága pedig ugyanannyi, mint az enyém. kapnak kompenzációs napot is, szóval nem olyan rossz nekik, csak ők már eltervezték, hogy 40 évesen, erejük teljében, hova mennek el nyugdíj mellett melózni,és most belekakkantottak a levesükbe.
@adilh: a nővérek is leglább olyan veszélyeztetettek, mint a tűzoltók, ha nem jobban, hiszen a betegek kiszámíthatatlanok, ráadásul 3 műszak van, de te ezt nálam jobban tudod. Nektek miért nem lehe korengedményt kapni? Szarért húgyért pucoljátok a betegek után a mocskot, megaláznak benneteket, és még el is várják, hogy 65 évesen legyél kedves és lojális, és emelgesd a 100 kilós embereket.
Felháborít, és ennek hangot is adok.
Csak 1 évet menjen el az államnak pénzt termelni, és utána pofázzon.

Kicsi79 2011.05.19. 18:48:38

Na akkor akik most itt lehurrogják a tűzoltókat, azoknak nem kívánok mást, mint ugyanilyen hozzáállással vonuljanak hozzá, amikor ég a háza. Persze, nem csak a tűzoltók érdemlik meg a korkedvezményt, hanem a rendőrök, buszvezetők, börtönőrök, stb.

Cseréljen a tűzoltóval, vagy bárki mással ezek közül, és utána ugasson!

Nem vagyok tűzoltó, sőt, semmiféle közöm a rendvédelmisekhez. De igenis megértem, hogy miről van szó!

BV-S 2011.05.19. 19:07:41

Minden nagypofájúnak aki sajnálja a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíját, hogy a lehetőség mindenkinek megvolt és ma is megvan ahhoz,hogy felszereljen bármelyik alakulathoz, és csinálja végig azt amit ezeknek az embereknek kell. Az íroasztal mellől pofázni nagyon könnyű de ha baj van akkor csak sírni tudtok meg segítségért kiabálni/104,105,107/

highbrow 2011.05.19. 20:12:34

Ez igazán szép, mondhatnám magyaros, nehogy már másnak valamiben is jobb legyen, igaz a versenyszférában annyit keresel, mint három rendvédelmis és az említett szféra csak nevében verseny. Miért nem mentek ki pl. Afganisztánba, hiszen gondolom a NATO tagságra igennel szavaztál, vagy töltöd az éjszakáidat bűnbandák felszámolásával, havi 80-90.000 e Ft-ért. Segítek a válaszban, azért mert te ezt választottad, ők meg azt, azokkal a feltételekkel. Miért fáj ez neked Tisztelt Kritikus?

highbrow 2011.05.19. 20:43:29

Azt gondolom sokkal valósabb bevétel szerzési lehetőségeken kellene a politikai "elitnek" törnie a fejét. Pl. erősíteni a mezőgazdaságot, állattenyésztést, amihez esetleg van adottságunk és, ha a nyugatnak nem kellenek a termékeink nyitni más piacok irányába. Talán a cukorgyárainkat sem bezárni kellett volna, és a cukor felhasználás 2/3-át külföldről vásárolni arany áron, de ez csak egy példa. Egyébként azt hiszem, ha határokon belül gondolkodunk, itt is lehetne találni sokkal nagyobb számú, havi rendszerességgel történő kifizetéseket, amiért semmit sem tesz a felvevő, igaz nem nyugdíj, hiszen nyugdíjba csak munkahelyről lehet menni...

Motorman 2011.05.19. 21:14:46

@haggyadmá:
Te nem vagy komplett!
Akiket felsoroltál, (pék, buszsofőr, fényező, kohász) mind ugyanúgy korkedvezményes szakma! 5 évente 1 év korkedvezmény jár nekik, mint ahogy egy csomó más meleg üzemi, vegyipari, bányász, vasutas, stb. munkakörnek!

Amit pedig a második kommentedben írsz Borcsika trollal, együtt az színtiszta baromság, pontosan azt mondjátok, amit a gazdáitok!
Nevezetesen: "Van valamennyi százalék csaló, ezeket mi nem tudjuk utolérni, mert béna f*szkalapok vagyunk, így aztán az a legjobb, ha a becsületeseket is megbüntetjük!"

Motorman 2011.05.19. 21:26:46

Ja, hogy oldjam a sötétséget a fejedben:
www.apeh.hu/data/cms87780/0958_2mell.pdf

Itt találhatóak a korkedvezményes munkakörök a Föld alatt dolgozóktól a repülésben érdekeltekig.

Ezeket a te Szeretett Vezéred Kádár Viktor sem változtatta meg, pedig a rendvédelmisek 30ezer főjéhez képest ezek 570ezren vannak, úgyhogy nem értem, mit fröcsögsz itt!

Borcsika 2011.05.19. 22:04:20

@Motorman: bocsáss meg, de kikérem magamnak a troll jelzőt. én baszki, azért húzom 9 órán keresztül az igát a versenyszférában, hogy eltarthassak 3 nyugdíjast, 2 köztisztviselőt, és a gyerekemet. A férjem ugyanezt teszi napi 10 órában.
Nekem azzal van a bajom, hogy mérlegelés nélkül, az összes rendvédelmi dolgozó elmehet korkedvezményes nyugdíjba, beosztástól, és szolgálattól függetlenül, arra való hivatkozással, hogy veszélyes, stresszel teli szakma.
Ezért mondtam kedves motoros ember, nem kívánok mást, menjen el nem többre, egy évre a versenyszférába dolgozni, ott majd találkozik a stresszel, és meggondolja 24 évesen, hogy ír-e ekkora marhaságokat.
A kurva életbe, ebben az országban csak annak van becsülete, aki a2 közt szolgálja?" na de ki a franc tartja el őket? érdemes lenne megnézni egy statisztikát is, hogy vajon melyi szféra emberi halnak meg gyakrabban.
felőlem elmehet nyugdíjba, de akkor ne legyen mellékes. lógassa otthon a farkát, és ne fusizzon feketén.
btw: 130eFt körüli nyugdíj a mai világban egy ledolgozott élet után is nehezen jön össze...

egy tűzoltó feleség 2011.05.19. 23:30:55

Elolvastam a hozzászólásokat.
Bevallom őszintén akkor ,amikor még nem volt a férjem tűzoltó .Én is ezt gondoltam a tűzoltókról.Mint ez a pár "kedves" hozzászóló.De amikor az ember benne van a . átrendez mindent magába.

Sajnos ez a mai Magyarország ! Az irigység, rossz indulat .Sokan úgy gondolják ha nekik rossz másnak is legyen.

Igenis nem mindennapi munkát végeznek. Azok akik most köpködik őket.Ugyanígy vélekednének ha bajba lennének és a tűzoltó segítene rajta.Az én férjem 11 éve tűzoltó.48 órán át nem a farkát lógatja.Hanem hazajön a szolgálatból és megy dolgozni.Rendes bejelentett munkát végez.Majd este 6-kor jön haza.Azért,hogy egy normál élete biztosítsa a családnak.Nincs hitelünk,nem élünk nagy lábon.
Kíváncsi lennénk arra, hogy ha másoknak is, ha adott lett/lenne ilyen lehetőség,hogy elmehet hamarabb nyugdíjba elmenne-e?!
Mindenki előtt ott a lehetőség lehet jelentkezni tűzoltónak,rendőrnek,és még sorolhatnám a fikázott szakmákat.
Ha meg halom a tűzoltóautó szirénát ,amikor szolgálatban van a férjem.Nemcsak arra gondolok,hogy hol lehet baj ,hanem arra is,hogy nem lesz semmi baja a férjemnek.
Tudom azt is,hogy sok más veszélyes szakma van.
DE!!! AKKOR SE BÁNTSÁK A TŰZOLTÓKAT!!!
Mert nem tudhatják,mikor lesz szükségük rájuk!!!!

e_r 2011.05.20. 00:55:59

@haggyadmá: Kicsit hazudsz.Sőt,nem is kicsit.Az életpályamodellt,ami ezeket a kiváltságokat biztosítja,a hőn imádott Orbán kormányod alkotta,2000-ben.
Aztán: a tűzoltóknak,az idióta tudatlanságoddal,és hazudozásaiddal szemben nem ám csak tűzesetekhez kell kivonulni.Ők mennek balesetekhez,őket hívják olyan esetekben,ha haláleset miatt nem lehet valahova bejutni,őket hívják időjárás okozta káreseteknél.
Tehát egyrészt életveszélyes a munkájuk,másrészt nemcsak fizikailag,hanem lelkileg is megterhelő(szétroncsolt hullák a baleseteknél,szénné égettek a tüzeknél).

Inkább menj vissza a Magyar Nemzet fórumára,ott találsz társakat a demagóg hazudozásaidhoz.

e_r 2011.05.20. 01:00:00

@Borcsika: Milyen versenyszféra?Pénzügyi élősködés?Eladás,boltban ücsörgés?Számítógépen pötyögés?Hol dolgozol a nagy megterhelő versenyszférában?

puska123 2011.05.20. 05:08:11

Tisztelt hozzászólok, tisztelt levélíró!
Szomorúnak tartom, hogy ebben az országban akkora a keserűség, hogy az emberek egymás ellen fordulnak! Lehet én gondolom rosszul, de nem indulatból és nem érzelmi alapon kell megközelíteni ezt a kérdést! Nem azt kell erősíteni, hogy kinek a munkája a többet érő a másiknál! Ez infantilizmus! Mindenkinek nagyon fontos a munkája legyen az segéd munkás vagy tudós ember, ha van eredménye és egy szép államban őt megbecsülik!
Megpróbálom reálisan kezelni ezt a kérdést, noha nem fog sikerülni, hiszen több mint 25 éve fegyveres szervnél dolgozom! A mi szakmánkban úgy mondják, hogy lentről kezdtem és több diplomát szerezve eljutottam egy bizonyos beosztásig! Nem magamról szeretnék írni csak jelezni szeretném, hogy a témában talán kicsit kompetens vagyok!
Amikor valaki felszerel, felszerelt egy fegyveres szervhez többek között végig ment egy fizikai felmérésen, lepriorálták, megfelelő iskolai végzettség kellett és el kellett fogadni, hogy ha sikerül neki egy sajátos jogi helyzete lesz!( sajátos szolgálati körülményekkel nem ellentétes joga).Nem tudok pontos számot mondani de talán a jelentkezők ( nem a dolgozó lakosság) közül 10-ből 1 nek sikerül!
Mit is kell vállalni: Nem akarok jogi nyelvezettel élni ezért közérthetően fogalmazok! Állandó készenlét, folyamatos elérhetőség, ha lakhelyed 4 óránál tovább elhagyod be kell jelentened, amikor én felszereltem külföldre történő utazást engedélyezni kellett most bejelentési kötelezettség, tiszta ápolt megjelenés,soha nem késhet el, parancs uralmi rendszer, másodállást csak engedéllyel végezhet, évente fizikai állapotod felmérése! Ez csak néhány kiemelve a sajátos szolgálati jogi helyzetből!
Mit kapsz érte:( Kezdő tiszthelyettesi fizetés) Nettó 70.000.-ft fizetés, társadalom megbecsülése, 13.-havi fizetés, ruházati utánpótlási illetmény, kedvezményes üdülés,a családtagoknak is, ingyenes bérlet, kaffetéria, ha jól dolgozol vagy a hszt.-ben meghatározott évek után előléptetés, jutalom, 25 év becsületes munka után tisztességes szolgálati nyugdíj!
Mi lett belőle: 70.000.-ft fizetés! Hat éve bérstopp,ruhapénz fele, (1 pár szolgálati bakancs és egy nadrág, zokni pótlására elég) ha 5 percet késel 80.000.-ft-tól felfele büntetés, a kedvezményes üdülés másfélszerese a civil üdüléshez képest, nincs ingyen bérlet,kaffetériát csökkentették idén nincs már jutalom keret! Senki ne értse félre nem sikerdíj! Ha lenne akkor mondjuk egy megyei jellegű intézetnél a teljes személyi állományra a jutalomkeret éves szinten 200.000-ft!
Hova is szeretnék eljutni! Nem az a bosszantó, hogy a felszereléskor kötöttünk egy "szerződést" amit az állam évente megszeg következmények nélkül hanem, hogy most saját embereinek hátat fordít! Úgy kommunikálják a nyugdíjkérdést (állításuk szerint 30.000 főt érint), mintha ez lenne az egyetlen kiút és mi lennénk a hibásak! Mindenki ránk haragudjon! Talán azt elfelejtik mondani, hogy azért ilyen kevés a fizetés, mert akkor az volt az életpálya, hogy azért keresel 25 éven keresztül kevesebbet mint a versenyszférában mert ha 25 öt év szolgálat múlva elmész nyugdíjba, amivel most kevesebbet kapsz ott visszaadjuk! Az emberek nem buták, mindenki számol és akinek ez megfelelt, vállalva a totális intézmények negatív hatását végig csinálta becsülettel!
Mennyire valótlan és e témában félrevezető kommunikáció, hogy nem megengedhető a 30.000 ember otthon ülése! Tisztelt értelmes urak! Nem ülnek otthon!Ők nem lusták,tudják? ők önöknek dolgoztak! Visszamentek dolgozni a versenyszférába amiből adóznak! Na persze a nyugdíjaikkal együtt adóznak! A 25 év államnak végzett munka és hozzáadva a civil legális munkából származó jövedelmet pont elég az emelkedő devizahitel kifizetésére!
Még egy utolsó gondolat: "Új életpálya modell"!A régit is semmibe veszik ki fog önöknek hinni! Miért nem lehet egyszer tisztességgel, megbecsüléssel búcsúzni!
Mi Magyarok mindig a múltunkkal vagyunk elfoglalva, volt egy aranycsapatunk, volt egy....A Lényeg, hogy most miért nincs! Volt egy igazán jó fegyveres rendvédelmi szervezetünk az, hogy most miért nincs, tudjuk kinek köszönhetjük!
Van egy mondás amit mindenkinek ajánlok! " Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani"
Ha netán valakit érdekel az elképzelésem, hogy miként lehetne változtatni a szolgálati törvényt, szívesen partner vagyok!
Tisztelettel: börtönőr

weyland-yutani 2011.05.20. 06:42:58

Ezek az emberek megegyeztek az állammal, hogy valamit valamiért. Aki túl van a 25 éven az megtette, amit vállalt. És most nem adják neki oda, ami az egyezség szerint jár hanem gusztustalanul előveszik a megérdemli gondolatot?
Érdekes hozzáállás.
(Nem kell a duma a szükségről. Mindannyian tudjuk, hogy pénzünk lenne, csak nem jól van osztva...)

A másik dolog az acsarkodás. Egyébként magyarul, magyarok között hívjuk a nevén: irigység, persze utólagos, visszafelé.
Mindenki eldönthette, hova megy dolgozni. Te bevállaltad a versenyszférádat vagy amit akartál, úgy mindenestől. Ezek az emberek meg azt vállalták ami neked nagyon nem feküdt, hisz azért mentél máshová melózni. A lehetőség neked is adott volt. Úgyhogy ez is gusztustalan.

Borcsika 2011.05.20. 07:25:09

@e_r: olyan helyen dolgozom, ahol sokan szeretnének, ha tudnák, milyen jó. a munkaköröm remek. eddig szép a történet. nem vagyok irigy, amiért elmehetnek korábban nyugdíjba. menjenek, de akkor legyenek nyugdíjasok. ja?!, hogy nem lehet belőle megélni? akkor nem kell nyugdíjba menni, hanem tanulni, menetelni felfelés a ranglétrán, és 40-45 éves korára kap egy helyre kis irodát, és onnantól már nem is annyira stresszes, és veszélyes. vagy mégis?
aki rendesen dolgozikk, és próbál megfelelni az elvárásoknak, az stresszben él, és folyamatosan veszéyben van. ha nem az élete, akkor az egzisztenciája, ami mégtöbb stresszt szül. ilyen alapon mindenki elmehetne korengedményes nyugdíjba.
e.g: a férjem kemény fizikai munkát végez, de nem rendvédelmi dologozó, így ő csak 65 évesen mehet majd nyugdíjba, elgyötörve, fizikailag kifacsarva, testileg tropán. semmivel sem veszélytelenebb a munkája, mint egy rendvédelmisnek, neki is elég egy rosszul kiszámított lépés, és a gyereknk árva. helyette senki nem vállalja a kockázatot.
én is jelentkeztem rendőrségi állományba, mert félig-meddig szakirányú végzettségem is van, de az élet közbeszólt, mert terhes lettem, és nem tudtam elmenni a képzésre. utána meg már nem akartam, mert a családi életünk nem lehetett volna teljes. én elhivatottságból akartam a rendőrség kötelékéhez tartozni, nem a korengedményes nyugdíj miatt.

Motorman 2011.05.20. 09:02:34

@Borcsika: Boldogok a lelki szegények....
Fogalmad sincs miről vitatkozol, csak fröcsögsz!
Tudtad például, hogy nem mehetnek el automatikusan 25 év után?
Nekik kell kérniük és ha egészségesek, akkor csak 50% nyugdíjat kapnak!
Az más kérdés, hogyan "oldják meg", hogy egészségkárosodottak legyenek.
De akkor nem az a megoldás, hogy a paciens és orvosa együtt menjen a sittre?
Miért kell a néhány százalék simlis miatt mind a 600 ezer embert fingatni?

Egyébként 2006 október fidesz sajtó tájékoztató:
"A kormány el akar venni a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaitól. Azoktól az emberektől akar elvenni, akiktől az állam, a közösség tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel, ezt törvény rögzíti. Ezek az emberek különleges szolgálatot teljesítenek, éppen ezért az Országgyűlés, amikor törvényt alkotott, figyelembe véve ezzel a különleges szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást, ezzel arányos erkölcsi és anyagi megbecsülést biztosított ezeknek az embereknek" - mondja a sajtótájékoztatón Demeter Külön is kiemelte a tűzoltókat, "akik akár az életük árán is teljesítik szolgálatukat", ezért megilleti őket a szolgálati nyugdíj.

Ha tudni is szeretnél valamit, nem csak fikázni:
indavideo.hu/video/Demeter_Ervin_es_Soltesz_Miklos_sajtotajekoztatoja_reszlet

Kulminaator 2011.05.20. 13:34:25

Tessék. Lehet röhögni. Anélkül, hogy "lenézném" a művészeket azért egy balerinát összehasonlítani mondjuk egy vonulós tűzoltóval .... Nevetséges. A böszme meg még vigyorog mint a parasztpicsa az angolbudira.

www.youtube.com/watch?v=BXaOq5768Ys

Kulminaator 2011.05.20. 13:35:18

Ja. Én sem vagyok/voltam sem rendvédelmis se semmi ilyen. Csak egy mezei pógár.

lajafix 2011.05.20. 15:13:39

jó nagy naív ez a srác, lesz még ideje lejönni a falvédőről... Ahogy jópár kommentelőnek.

Borcsika 2011.05.20. 23:38:06

Tegye a szívére a kezét mindenki... 40 évig a kutyát nem zavarta, hogy elmennek előbb nyugdíjba, de ebből a sztoriból omlett készült. Hergelik a népet innen-onnan, és bocsánat a szóért, de szerencsétlen "faszokon" verik el a port. Egy a lényeg: kicsit szerényebben kellene a központi budgetet kezelni (20 éve is kellett volna).Központi alatt étrem az országgyűlést, és a háremét,és nem a közalkalmazottakat, vagy az alacsonyabb beosztában lévő köztisztviselőket. Tele van a parlament életerős, munkaképes, többnyire okos emberekkel. Tessenek elmenni dolgozni...
Élni, és élni hagyni...
Lehet, hogy többen azt gondolják, skizofrén vagyok, mert korábban azt írtam, hogy nem értek egyet a korai nyugdíjazással. Ma volt egy kis időm, és végiggondoltam. Nem a korai nyugdíjjal van a bajom, hanem azzal, ami ebben az országban évtizedek óta megy. a sibolással, aminek az árát mindig másokkal akrják megfizetteni.
Az elmúlt 20 év politikusaitól teljes vagyonelkobzást kérnék, és máris nem lenne gond az előre hozott nyugdíj.

Sine ira et studio... 2011.05.21. 16:00:49

@Borcsika: Igen, Borcsika, csak tudod, negyven éve egy olyan rendszer működött, amit nem bírt fenntartani az ország, és hosszú távon bele is rokkant. És az elmúlt 20 évben ez volt az, amit a politikusok nem mertek meglépni, hogy kijelentsék: nincs ingyenebéd, nincs lébecolás, neki kell állni melózni, mert verseny van, mert már nem a KGST-n belül lábvízben élünk, hanem - sajnos, vagy nem sajnos - a nagy büdös valóságban. És a nagy büdös valóságban nem a szovjet kamuhaladás a mérvadó, hanem a számok, a tények és a teljesítmény, ami sajnos sokszor a humanitást is felülírja.
Az meg örök igazság, hogy amíg egy kormány ezen a kádárizmuson változtatni akar - mert neki muszáj - addig a politikai tőke kedvéért a másik gáncsolja ebben. Ez nem a Fideszen, nem az MSZP-n múlik, sajnos ilyenek a politikusaink. De ez nem ment fel minket a felelős gondolkodás és felelős döntés alól! Márpedig az nem felelős rendszer, ami ma Magyarországon van, például a nyugdíjak ügyében. Tudom, nagy rizikó ehhez hozzányúlni... de most komolyan, ésszerű dolog az, hogy 45 éves embereket elküldünk nyugdíjba?Hozzáteszem, úgy, hogy azok nem nyugdíjasok lesznek, hanem gyakran amellett dolgozni akarnak? Nem a témához tartozik, de feltenném azt a kérdést is, hogy normális, hogy ma 1 millió rokkantnyugdíjasunk van?
Véget kéne vetni annak a rendzsernek, amikor a Sanyi még azért mehetett hamar nyugdíjba, mert ismerte a főorvos urat.
A levelet író tűzoltót meg sajnálom, de csak annyit tudok neki mondani, hogy ez van, sajnos az országnak szüksége van arra, hogy ameddig bír, járjon dolgozni. Amíg el bírja látni a feladatát. Mert az országnak erre van szüksége, aki pedig azzal jön, hogy "mert ezt az Orbán akarja", az vegye le a szemellenzőt, mert itt nem Orbánról, meg nem a Fideszről van szó, hanem egy megfizethetetlen szociális rendszerről (amit egyébként az MSZP is bontogatott rendesen). Sajnos ez van.

Fekete Sámuel 2011.05.23. 02:30:30

Szerintem ez egy tisztességes gyerek.

Egyrészt: Azért lássuk be, elég röhejes, hogy egy 60 éves apóka mászik be az égő házba gyereket kiráncigálni.

Másrészt: amikor tűzoltónak ment, annak tudatában ment, hogy 25 év után nyugdíj. Ez lett neki "beígérve". Most, hogy 24 évesen kiderült, mégse: átbaszták a fejét.

Kontra:
- azért lássuk be, az is beteg dolog, hogy 45 évesen öregségi nyugdíjban van az ember.

Szerintem azt kéne csinálni, hogy a tűzoltó X év szolgálati idő után kap egy nagy végkielégítést (sok-sok milliós összegre gondolok), de egyebet - járadékot - nem.

Fekete Sámuel 2011.05.23. 02:40:16

@Sine ira et studio...: mekkora balfaszság. A Kádár-rendszer nem a szociális dolgokba rokkant bele. Ez a kommunisták kedvenc hazugsága.

A Kádár-rendszer - meg úgy a kommunizmus általában - abba rokkant bele, hogy szar volt. Strukturálisan szar volt. Pl. az ötéves terveknél előre meg kellett határozni, hogy 4 év múlva hány cipőt kell gyártani, meg hány % lesz az infláció. Ez lehetetlen volt akkor is, és most is (még egy évre előre se nagyon lehet megmondani).

Az eredmény: állandóan hiánycikkek, pazarló termelés, rossz hatékonyság. Versenyképtelenség a globális piacokon. Hiánygazdálkodás. Ez vezetett a bukáshoz, nem a reggeli ingyentej az isiben!

Sine ira et studio... 2011.05.23. 11:14:43

@Pszientológus: SIkerült belémkötnöd, pedig nem tér el a véleményünk.

Ha már Kádár-rendszer: a szocialista gazdálkodás valóban eleve szar volt, de ne mondd már, hogy fusival, háztájival, maszekolással itt kommunizmus lett volna. Vagy szocializmus. Volt valami átmeneti rendszer, ahol protokollszerűen megvolt az állami termelési rendszer, és amellett mindenki boldogult, ahogy tudott... mellesleg annyiban eleve igazam van, hogy a teljes körű foglalkoztatás szociális és nem piacalapú az esetek 99%-ában, tehát a veszteséget egy szociális jellegű intézkedés.

Amúgy nem a szocializmus egészéről beszéltem, hanem az utolsó 20 évéről. Arról az időszakról, amikor a gulyáskommunizmus jegyében nem drágult a kenyér, ahogy a legtöbb dolog sem, amikor Kádár rendszerének érdekében a legkisebb életszínvonal-csökkenést sem volt hajlandó engedni a stabilitás érdekében. Arról az időszakról beszélek, amikor a felvett hitelek csak arra voltak jók, hogy betömjék vele a lyukakat, hogy egy lyukas vödörbe töltsék az egészet.

Egyetértünk abban, hogy a kommunista gazdaságpolitika tönkretette a gazdaságot, mi több, én sem vagyok kommunista. De: egy gyenge gazdaságot viszonylag gyorsan fel lehet állítani. Egy eladósított ország felemelése ennél sokkal, de sokkal nehezebb - és az a szemlélet, ami eladósította ezt az országot, bizony, még 2011-re sem veszett ki teljesen.

Erre céloztam az előbb is.

Kistorpe 2011.05.23. 18:08:20

Szemezgettem a fenti kommentekből. Hm... Érdekes.
Magam is jó ideje a civilek által "eltartottak" közé tartozom.Annak idején vállaltam a dolgot, erre tettem fel az életem(13 évesen), mert az akkori feltételek kedvezőnek tűntek.Jelzem, ahogy nekem, úgy bárki másnak adott volt a lehetőség.Mára a feltételek megváltoztak.Ma már talán nem vágnék bele.De még itt vagyok, sok másik bajtársammal együtt...
Egy év távollét után, ötödik napja voltam itthon, amikor elvezényeltek árvízre.Nekem is van családom, egy szó nélkül tudomásul vették, hogy megint elmegyek.Messzire mentem a lakhelyemtől és itt hívom fel a figyelmét a kedves ellenünk kommentelőknek, hogy velem ott az árvízen csak katonák, rendőrök,börtönőrök és tűzoltók voltak.Velem, mellettem nem dolgozott se tanár, se óvónő, se más.Csak bajtársak voltak körülöttem (tűzoltók, katonák és rendőrök), amikor egy másik árvíz alkalmával a teljes napi megfeszített munka után este tízkor értem haza és hajnali egykor riasztottak megint, hát ott is csak a fenn említett bajtársakat láttuk.Miért?Mert olyan helyen kellett dolgoznunk, ahova "ép eszű" ember nem megy oda!Bármikor, bárhová szólított a szükség,mindig, mindenhol csak bajtársakkal találkoztam.
Eltartottak lennénk?Az állami szervezetek fenntartását szolgálná a polgári lakosság által befizetett adó.Ebből lehetne finanszírozni a működéshez elengedhetetlenül szükséges elemeket, úgy mint tűzoltó, rendőr, katona, stb.
Kérdem én-miért is fizetek adót?Saját magam eltartását finanszírozom?
Felemerült a kérdés-mitől vagyunk mi jobban igénybe véve?Nem vagyunk.Nem megterhelő tűzoltónak, katonának, rendőrnek lenni.Tessék csak megpróbálni!Szeretettel várom az új bajtársakat!Én csak az árvízről írtam, de bármely helyzetben örömmel látom a bajtársakat.Mert mindig csak akkor derül ki, hogy milyen kevesen vagyunk, ha igazán baj van!Drága ellenünk kommentelők!Remélem a következő embert próbáló helyzetben vállt vállhoz vetve tehetünk jót, akár 40, akár több évig is!

Kistorpe 2011.05.23. 18:13:11

@Kistorpe: Ja és jelzem, én már tanultam és elértem annyit, hogy van helyre kis irodám-ettől még ugyanúgy igénybe vagyok véve, ha menni kell.

Sine ira et studio... 2011.05.23. 19:29:35

@Kistorpe: Kedves Kistörpe!

Én egyáltalán nem vagyok a tűzoltók ellen... és szerintem sokan mások sem úgy írtak, hogy itt van egy kivételezett csoport, akitől el kell venni. Ez a kommunista logika, aminek a sok buta ember bedől, sőt, ez alapján gondolkodik. Én úgy vélem, ezekből a kedvezményekből ideiglenesen sajnos vissza kell venni. Nem mindent, nem az egészet, de valamennyit kell. Aztán, ha eljön egy olyan időszak, amikor ez már nem indokolt, vissza lehet és vissza is kell ezeket adni.
Itt nem az érdemekről van szó, mert arról mindenki vitázhatna, hogy mit érdemel, és sokan joggal tehetnék. Sőt, majdnem mindenki. Csak így nem jutunk előre.

kokszolo 2011.05.23. 21:37:36

Kedves Korkedvezményes nyugdíjasok és tűzoltó !

Jó lenne ha elgondolkodnátok kissé és behúznátok a még épp fületek. Értem hogy veszélyes és nehéz a munkátok mondjuk egy évben 20-szor, mondjuk egy tűzoltó parancsnok sofőrje aki nem "vonulós" annak biztos nehéz a sorsa és megérdemli, hogy negyvenévesen én fizessem a nyugdíját...

De képzeld el vannak emberek akik 40 évig (ha megérik) 3 műszakban (tudod az napi 8 óra kemény munka) olyan munkát végeznek amibe Ti belerokkannátok, ők ezt nem tehetik meg. Tudod milyen egy kokszolóban dolgozni szénporban 60-80 fokban napi 8 órát? Tudod milyen a forró acél mellett állni napi 8 órában? Tudod milyen a forró acélon sétálni facipőben és tudni, hogy évek alatt oda a nemzőképességed? Nem tudhatod...

Ők nem sírnak, dolgoznak a Te nyugdíjadért, ők sosem fogják megérni a 60 éves kort, Te biztos hogy megéred és dolgozni fogsz mellette egészségesen... ő meghal...

Ennyi...

oOMoHiOo (törölt) 2011.05.24. 15:24:56

@kokszolo: igen így van, vannak még veszélyes szakmák. Ezt soha senki nem vonta kétségbe.

De! Melyek még azok a szakmák, amiknél számos, egyébként alkotmányos jogáról mond le valaki? Mely szakmák azok, amelyeknél - mondjuk a kohó mellett - kockáztatja a saját testi épségét és életét egy teljesen ismeretlen emberért valaki?

Egyszerű kérdések, egyszerű válaszokat várok. Köszönöm.

sinus67 2011.05.24. 23:43:33

Ezen a blogon is tanúja lehet bárki: megint sikerült valakiket bárkikkel összeugrasztani.

Ez megy már évek óta. Közszférások a nem közszférások ellen. Civilek (versenyszférások :) ) a rendvédelmisek ellen. Benti magyarok a kinti magyarok ellen.

Tisztelt "versenyszférában" keményen gürizők. Az, hogy most egy kicsit áldozni kell, mert sz@r a helyzet, miért csak megint a kispénzű embereken csapódik le? Tisztelt politikus urak áldozatát miért nem kéritek számon? Ha ennyire áldozatot kell vállalni a magas keresetűek miért kapnak még többet, azon az áron, hogy a közösbe immár kevesebbet tesznek?
Aki a létminimum küszöbén él, az áldozzon, a jobban élőknek meg elég, ha jobban élnek.
Rendvédelmisek ellentábora: igazatok van! Ne a saját versenyszférátokban járó jogaitokért álljatok ki, mert a versenyszférában nem lehet.(?) Nem! Inkább jó magyar szokás szerint: DÖGÖLJÖN MEG A SZOMSZÉD TEHENE IS!!!!
Akkor lesz igazi öröm. Mert mint tudjuk elvtársak: legjobb öröm a káröröm.
Örömködő szép álmokat minden rendvédelmisek ellen kommentelőnek. Szimpla szép álmokat a többieknek.

Azért, ha éjszaka véletlen kigyullad a házatok, nyugodtan hívjátok a 105-öt. Ha rátok tör valami rablóbrigád, nyugodtan hívjátok a 107-et. Úgyis unatkoznak, hát biztosan kimennek hozzátok is.
Reménykedjetek, hogy a lángoló házból nem egy 50 valahány éves tűzoltó próbál kicipelni, bízzatok benne, hogy a futó rabló után nem egy 50 valahány éves rendőrnek kell szaladni, hogy a kedvenc aranyértékeiteket visszahozza.

Ne adja Isten, ha kitörne valami háborúcska nem kell telefonálni. A katonák csatasorba fognak állni, hogy legjobb tudásuk szerint, akár az életük árán is megvédjék a remegő seggeteket.

Marattam 10telettel: nedudgi

sinus67 2011.05.24. 23:54:57

@kokszolo:

Köszönik a rendvédelmisek a nyugdíjuk összegének kitermelését. A tűzoltók is.
Azért ha - ne adja a Jó Isten - baleset történne veled a kohóba, kénytelen lennél eltűrni, hogy amikor a kollégáid kifelé futnak, akkor a tűzoltókkal találkoznak szembe, mert érted mennek. Érted? Mert Te a nyugdíjukért dolgozol, ők meg a Te és társaid életéért a saját életüket feláldozzák, ha szükséges. (pl. tűz az egyetemen: 3 tűzoltó halt meg keresve a túlélők után)

Egyébként a kohászati dolgozóknak is jár korkedvezményes nyugdíj.
A rendvédelmisekre vonatkozó nyugdíjat elolvashatod a Hszt.-ben. 1996. évi XLIII. tv. Javaslom olvasgass, mielőtt fröcsögsz.
Azért remélem, ha majd a Te szakmádat, a Te nyugdíjadat is közvetlen veszély fenyegeti, akkor nem kezdesz sírni.

Fekete Sámuel 2011.05.26. 06:55:48

@Sine ira et studio...: Az állami termelési rendszer nem tudott megfelelően működni a tervgazdálkodás miatt. A maszek meg kicsi volt, és politikai okból szivatták. Summa summárum: az egész rendszer szar volt, sokkal szarabb, mint a mostani.

Abban igazad van, hogy a hitelből élés gyakorlata az utolsó 20 évben indult, és hogy ez most is megvan, és szopunk is miatta.

De az okok teljesen mások.

A komcsik azért éltek hitelből, hogy minél tovább késleltethessék a bukást.

Most pedig azért élünk hitelből, hogy a kormánynak legyen esélye megnyerni a következő választást.

Shamra 2011.05.27. 03:54:22

Atyaúristen, hogy itt mennyi irigy és rosszindulatú ember gyűlt össze nagyhirtelen!

El kéne gondolkodni meg magatokba szállni egy kicsit mielőtt rinyáltok meg sajnáljátok a rendvédelmisektől azt, hogy a leszolgált idejük után elmehessenek nyugdíjba és ne gürcöljenek nap, mint nap azért, hogy a ti koszos irhátokat kihúzzák a szarból adott esetben. Egy tűzoltó élete sem arról szól ám, hogy a nyolcvan éves nagymama kismacskáját-kutyáját-papagáját-anyámkínját leszedegesse a fáról...

A másik fele: gondolkodtok ti? Elvárjátok, hogy egy hatvanöt éves vénember rohanjon értetek az égő házba gázmaszkban, x kilós felszerelésben és még ki is mentsen? A versenyszféra megterhelő? Bele ne haljatok az aktatologatásba...

Én azon az állásponton vagyok, hogy aki huszonöt évig kint szolgál terepen és életeket ment meg (ha nem is nap, mint nap de megteszi!), aki bemegy a lángoló házba, aki tökig gázol a vörösiszapban, aki zokszó nélkül megy az áradáshoz, a ciánszennyezéshez és a többihez az igenis kurvára megérdemli, hogy huszonöt év szolgálati idő után elmehessen nyugdíjba!

És a végére egy kérdés: miért nem a T.Ház tagjaitól sajnáljátok a havi 1-2millió forint fizetést? Egy országgyűlési képviselő egy havi fizetéséből még további 5-6 családot tudna eltartani...ezen kéne egy kicsit agyalni mielőtt olyan embereket köpködtök akik havi majdnem minimálbérért kockára teszik értetek a az egészségüket vagy az életüket.

Jöhetnek az anyázások, nekem akkor is ez marad a véleményem, és ugyanúgy tisztelni fogom a tűzoltót, a rendőrt, a katonát, a bv-s dolgozót és a többieket az ÉRTÜNK végzett munkájukért.

Szép napot mindenkinek, én elindultam dolgozni...

ocsipapa1 2011.12.11. 19:10:27

Olvasom a sok hozzáértő civil levelét aki arról alkot véleményt, hogy ki és mit érdemel. Annyira ismeri a rendőrök tűzoltók munkáját, hogy egy pékkel vagy vállalkozóval hasonlítsa össze. Magyarországon kb. 80 szakma van ahol létezik a korkedvezmény -még-. nem egy helyen leírtam már ezt azért állapították meg mert fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, mint mondjuk egy egyéni vállalkozó vagy egy órás. A fokozott igénybevétel nem csak fizikai megterhelést jelent.
Olyan hévvel elmondják, hogy ezek az emberek semmit sem érdemelnek. Ha így van mit gondolnak kihez fordulhatnak majd ha ég a házuk, vagy a totálkáros kocsijukból ki kell vágni őt és a családját, amikor megtámadják vagy fenyegetik az életét. Kihez fog fordulni ha ezek az emberek a kilátástalanságtól elhagyják a pályát. Mert azért ne feledjük el, hogy egy vállalkozó a többszörösét is megkeresi és nem 240-300 órával.Olyan szépnek tüntetik fel ezeket a hivatásokat, hogy már nem is kell toborozni, szinte az utcán sorakoznak a jelentkezők, hogy rendőrök, tűzoltók legyenek. Hát nézzenek széjjel a kormány áldásos tevékenysége folytán sorra szerelnek le ezek az emberek és nincs utánpótlás. Nem írom le, hogy milyen veszélynek vannak kitéve én 28 évig csináltam és aki pálcát tör a fejünk felett csak azt mondhatom próbálja ki ha még megteheti, érdemes. Akinek meg arról van tudomása, hogy ez egy Kádár maradvány, el kell, hogy keserítsem 1996-os törvény és pontosan azért hozták meg, mert nem tudtak fizetésemelést adni és a kedvezményeket sorra vették el.Ami maradt egy 90 ezres fizetés, egy kilátástalan életpálya, sok esetben család nélkül, mert a feleségek esetleg nem bírják, hogy hazamegy a hozzátartozójuk és 1-2 óra múlva már vissza is hívják, ezért a fizetésért amit
lehet irigyelni. Lehet még irigyelni, hogy sok esetben vasvillával, baltával, késsel, rá uszított kutyákkal, fegyverrel és feldühödött családfővel kell szembenézni. Mindezt lehet irigyelni, vagy mikor 2-3 hetes hullákat kell helyszínelni akiket darabokból kell összerakni. És sorolhatnám a rendőr, tűzoltó egyéb feladatait.
ha pedig azt sajnálják tőle, hogy eljött nyugdíjba és mellette elmegy dolgozni ahova még el tud, tudják már be annak, hogy csak utol akarja érni az átlagos életszínvonalon élő embereket. Ha ez olyan nagy bűn, akkor itt az Orbán kormány nagyon jó munkát végzett.

ocsipapa1 2011.12.11. 19:12:24

@ocsipapa1: Bocsánat nem 80 hanem 800 ilyen szakma van.

fütipisti 2011.12.11. 19:54:55

Tetszik a sok hozzászólás, de! Vagy vakok vagytok, vagy idióták! Azokról miért nem beszéltek és nem beszél senki a fidess gestapónál akik már húsz éve szívják a társadalom vérét és még többen lesznek. Ezek az emberek és már a harmadik generációjuk sem dolgozik. Erre nem gondol senki? Nem veszitek észre, hogy erről milyen csend van? Vicc ez az egész ország! Azokat támadjátok és nem csak itt, akik nem tehetnek arról, hogy ide jutott ez az ország. Mert ugye a tűzoltó,rendőr,katona vitte csődbe ezt az országot, ugye???

Habnagy 2011.12.12. 08:19:39

Sajnos a levél író kollégának mindenben igaza van! Lehet példálózni olyannal, hogy 10nap egy hónapban...igen 10 nap, 10X24óra 240óra...az átlag heti 60. Mennyit dolgozik egy "rendes munkavállaló"? 40-et!!Ha ezt megnézzük 25éven keresztül, akkor én nem megyek "kedvezményesen" nyugdíjba, hanem csak "lecsúszom" az előre ledolgozott órákat ami meg ugye jár minden munkahelyen, péknél,postásnál ,könyvelőnél stb...Ez az egyik...Másik...Ha én a laktanyában vagyok és "verem a bránert" akkor én lennék a legboldogabb...de nem így van...Minden áldott nap reggel 8-tól délután 4-ig KÖTELEZŐ képzések vannak elméletben és gyakorlatban,hóban ,fagyban, esőben,hőségben.Utána "pihenés képen"takarítás,karbantartás este 10ig...Utána jön az "alvás".Kérdezem én a kedves hozzászólót, hogy próbált már úgy PIHENNI, hogy lelkileg folyamatosan készen áll a riasztásra?Ugye,hogy nem...Ha nem az én szerem riasszák,hanem a másikat én akkor is felébredek, mert szól a "csengő" és egy csapat a folyosón bakancsban végigfutva "kicsit" hangos tud lenni... Lelki megterhelés...szívesen mutatok fotókat egy 100%testfelületen 4-ed fokban összeégett emberről...nem szép látvány...főleg ha a sötétben,füstben átesel rajta...vagy hallod, hogy segítség, de még nem tudsz bemenni...életem legszörnyűbb élménye volt amikor két 10év alatti gyerekkel merült a 3fokos folyóba a kocsi és hallottuk még, hogy "apa segíts!!!" de nem tudtunk mit tenni megfelelő felszerelés nélkül...Ezt csak a tűzoltó a mentő és a rendőr éli át, a pék és a tanár soha... Fizikai terhelés...ruha,bakancs,sisak,légző,tömlők,szerszámok,stb...Szívesen ráadom valakire, próbálja fel...most mondom, hogy NEHÉZ. Persze ehhez hozzájön, hogy futás fel a 10.emeletre, mert ugye lift nincs áram nélkül...égő épület...bent 100foktól több kint esetenként mínusz 20 ki-be,ki-be...az ízületeknek nagyon jót tesz...javaslom kipróbálni egy hasonlót,mondjuk télen egy termálvizes medencéből ki a hidegbe aztán vissza vagy 10szer...
Nyugdíj "jogossága"... Nem csak a rendvédelmisek jogosultak a kedvezményre...
bányász,színész,zenész stb... Ki lett hangsúlyozva, hogy CSAK A RENDVÉDELMISEKTŐL VESZIK EL...van egy "óvoda"...csúcs szuper "játékkal" bemennek a "gyerekek" persze,hogy mindenki szeretne "játszani" vele, de az "óvónéni" közli, hogy Pistike és Janika nem játszhat vele, de Józsika és Zolika igen...Rögtön tegyük hozzá hogy a "Pisti" és a "Jani" szorgalmas gyerekek, mindig a legtöbbet nyújtják, a Józsi és a Zoli meg csak "átlagos gyerekek"...No ez a vérlázító....

Hajnallány 2011.12.12. 11:09:07

Nem is tudom miért, de úgy érzem az emberek nem a látnak, csak néznek, nem értelmeznek, csak olvasnak.
Csakhogy az elején tiszta legyen. Nem vagyok rendvédelmis, de vannak ismerőseim mindegyik szakmában.
1. Rendőr: amikor felszerel - nyilván itt is vannak kivételek - nem az az első kérdése, hogy "És mikor mehetek nyugdíjba?". Sőt, amikor egy családi veszekedéshez hívják, akkor sem ezt kérdezi. De nyilván van még egy csomó eset. Pl. mikor a keletinél meg akarta állítani a rendőr emberünket, akik elütötte, amibe belehalt, akkor sem azon gondolkodott, hogy még 43586 (és most csak egy számot írtam) napom van hátra nyugdíjig. Ahogy az a rendőr srác sem, aki az M1-esen meghalt, mert nem megfelelő felszerelése volt...
2. Tűzoltó: lehet, hogy rosszul tudom - és akkor lehet megkövezni -, de volt már rá példa, hogy a beszélgetésünket szakította félbe a riasztás. És a mondat közepén felugrott, és ment. NEM ARRA GONDOLT, HOGY MENNYI IDŐ MULVA MEGY NYUGDÍJBA!!! Ahogy a srácok a műegyetemnél sem, és ahogy sokszor, sokan, aki szolgálat teljesítés közben haltak meg. Akik reggel elmentek a gyermekük, a kedvesük mellől, és soha többé nem tértek haza. Arról nem is beszélve, hogy - tudomásom szerint - a korkedvezmény nem jog, hanem kiváltság. Ha az orvos nem úgy ítéli meg, hogy elmehet, nem mehet el!
3. Rendvédelmis: amikor bemegy dolgozni, nem az az első gondolata, hogy még mennyi idő van hátra a nyugdíjig. Az, hogy a mai nap is rendben elmúljon. Ne támadjanak meg, és - ne adja az Ég - nem legyen egyik kollégámnak sem baja.
Van olyan ismerősöm, aki rendvédelmisként dolgozott és nem bírta, átment versenyszférába. Mert sok volt neki. Az volt sok, hogy a 24 éves! kollégáját azonosítania kellett. Azért, mert a kölyök nem bírta ezt a "stresszmentes" életet és fejbe lőtte magát. Fel tudjátok fogni?

De ami leginkább elkeserít, hogy nem azt nézzük, hogyan segíthetnénk egymásnak, hanem, hogy hogyan tudunk minél több mocskot a másikra dobálni.
"Dögöljön meg a szomszéd tehene is." Erről a mondásról csak annyit, hogy ez csak MAGYARUL létezik. Ahogy a mondás is - sajnos - csak a magyarokra igaz, hogy "ha van egy magyar barátod, nem kell ellenség"... sajnos utóbbit nagyon messziről, a tengeren túlról hoztam magammal, mint azt is, hogy máshol nem értik a "dögöljön meg..." dolgot. Nem ismerik. Tudják mit jelent összetartani.
Ennek a népnek ezt kéne megtanulnia végre.

bowie78 2011.12.12. 13:29:22

Hát így van Hajnallány!

Ne hasonlítsuk már össze az irodai stresszhatásokat, amiknek a multik agymosó, profithajhászhó közegében van kitéve az ember, azzal a stresszel, ami akkor éri az embert, amikor közvetlen életveszélynek van kitéve. Ez itt a nagy különbség! Lehet, hogy egy ápolónőnek 90 kilós embereket kell emelgetnie (és ez borzasztó), de össze nem hasonlítható a közvetlen életveszéllyel járó hatásoktól. És ezekhez a munkákhoz igenis, a legtöbb ember gyáva. Szóval ez az "irodai stressztől több ember hal meg" duma, ez valami olyan abszurd, hogy a kommentelő csakis polgárpukkasztó kommenthumorista lehet. (ilyet én is játszottam 16 évesen amúgy).

szőkefiu 2011.12.12. 14:10:09

A hivatásosok nyugdíjkedvezménye nem érdekelt senkit egészen addig, amíg a fidesz bosszúéhes csapata nem hergelte a lakosságot atok ellen, akik egészen addig a legmegbecsültebbek voltak a közvéleménykutatások alapján. Amíg nem került középpontba a korai nyugdíjazás témája, senkit nem érdekelt a tűzoltók élete, szolgálati körülményei, juttatásai, életkörülményei. Most mindent elfelejtve, a témában teljesen járatlan, bár kellően felbőszített, indulatos civilek köpködnek azokra, akiktől adott esetben a testi épségük, életük veszélyeztetését is elvárnák a megmentésük érdekében. Ez érthetetlen, és méltatlan is. De, ha elvonatkoztatunk a különböző foglalkozási ágak összehasonlításától-bár korrekten éppen, a cáfolat veszélye miatt nem volt képes rá senki- egy tényt semmiképpen nem lenne szabad elfedni, és nem tagadható. Magyarországon állítólag törvények alapján tervezhetik, rendezhetik be az emberek az életüket. Ha valaki a fidesz által is többször megszavazott tözrvényre alapította életét, 25-30 évet szolgált a törvények adta lehetőségek ismeretében, utólag arra ráfogni, hogy élősködő, hogy érdemtelen, hogy visszaélő, az nem más, mint gazemberség, aljasság. Akinek esze ágában nem lett volna bármikor is ezt a szolgálatot választani, amikor még tehette volna, fiatalon, hanem akkor a jobban fizető állásokat hajtotta, annak semmi alapja most, évtizedek múltán beleszólni a már megszolgált jogok gyakorlásába. Elismerem, hogy szükség van a változtatásokra, de semmiképpen sem visszamenőleges hatállyal(mert ez az, mégha a kormány tagadja is), és minden hatását korrekten megvizsgálva. Amit most a már jogosultakkal tettek, az egyszerű csalás, lopás, gazemberség.

Hajnallány 2011.12.12. 16:36:07

És a hivatáshoz még ezt nézzétek meg... Bár katonákról szól, de a tűzoltóhoz is van egy-két videó:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uQKikjYOeEY

www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=f38luCmqpfU

lánglovag105 2011.12.13. 22:35:53

sokan nincsenek tisztába a dolgokkal. megy a fikázásl. szerintetek aki elérte már azt a kort, hogy megy nyugdíjba ugyanúgy mozog mint 1 fiatal? 1 percen is sokszor életek múlnak. az meg hogy egyesek lógatják a brét az nem jelenti azt, hogy mindenki mindenhol ezt csinálja. a legtöbb helyen oktatás és gyakorlatozás megy. ami a szabadságot illeti mi egyszerre tudjuk le azt amit egyeseknek 3 napba (8) órában kell. az a 24 óra lehet esemény nélküli de lehet, hogy folyton menni kell. mi ebből a fizetésből ugyanúgy nem tudunk megélni mint ti, ugyanúgy dolgozunk másik helyen. azt ne felejtsétek, hogy mi oda megyünk ahonnan mindenki menekül!!! csak annyit mondanék még, hogy fikázás előtt gondoljátok át mit írtok, mert vannak akik eléggé rosszul látják a dolgokat..........

bamazsi 2011.12.13. 23:01:02

Csak pár kommentet olvastam és nem tudom, miért ennyire ellenségesek az emberek?? Én lassan 4 éve vagyok tűzoltó felesége. Nagyon nehéz volt megszoknom, h ha meghallom a szirénát, ne arra gondoljak, h most vmi baja lehet a férjemnek. Most már próbálok csak pozitív gondolatokat magamba sulykolni. Mielőtt tűzoltó lett a férjem, kalauz volt a MÁV-nál, és azon izgultam, nem szúrja-e hasba egy "kedves" utas, mert épp nem váltott jegyet és még sorolhatnám. Nem kevés felkészülésébe került az, h tűzoltó lett, tényleg nem mindenki lehet az. Aki irigyli őket, az előtt nyitva áll a lehetőség, miért nem ment annak??? Azelőtt sem jutott eszembe soha, h ezen károgjak, az egyenruhások miért mehetnek hamarabb nyugdíjba???
Az én munkahelyemen a portás (!!!) azt mondta, a tűzoltók 24 órát döglenek szolgálatban, aztán hazamennek és 48 órát döglenek. Ez olyan mélységesen felháborított, h el nem tudom mondani. Mondja ezt egy portás, akinek az a dolga, h leellenőrizze, nem lépnek-e be szúró-vágó eszközzel az épületbe és egész nap ácsorog, az ügyfelekkel cseverész. Én soha nem becsültem le az ő munkáját sem, mert valakinek ezt is kell csinálni, de miután ilyen véleménnyel volt a férjem munkájáról, egyszerűen lenéztem őt.
Minden munkának megvan a maga nehézsége, de azért valljuk be, vannak különbségek. Én irodában dolgozom, néha nagyon fárasztó tud lenni, de mindig hálás voltam érte, h ilyen helyen dolgozhatom, nem mondjuk egy öntőgép mellett. És tisztelem-becsülöm azokat az embereket, akik mondjuk 12 órát le tudnak egy olyan helyen, és sajnálom őket, h nincsenek rendesen megfizetve!
Akinek nincs a családjában tűzoltó, rendőr, v bármilyen más egyenruhás, az soha nem fogja megtudni, miről is beszélünk, de akkor legalább ne ítélkezzenek. Vannak videók, meg lehet őket nézni, h miről is szól az ő munkájuk és el lehet gondolkozni, nem kell ítélkezni és sajnálni tőlük, amit kapnának.
Teljesen együtt érzek a kis fiatal tűzoltóval, aki a levelet írta, minden úgy igaz, ahogy ő megírta, HIGGYÉTEK EL!!!!!

ne bántsd a másikat 2011.12.14. 23:14:41

Csak azt szeretném le írni, hogy baromira buta embereket találok itt!! Az én apám önkéntes tűzoltó volt régen, mi is vártuk haza, néha hosszú órákat ültem anyám mellet mert sírt, apám még nem jött haza. Valahol tűz van és oltanak.És amikor hazaért az JÓ volt. Aztán otthagyta az egészet, nem bírta lelkileg és fizikailag a két munkahelyet.
És amikor felnőttem Tűzoltó szerettem volna lenni mint Ő. Nem engedte! (szerencsére) Mert nő vagyok és ez kemény fizikai munka.Szeretném megnézni azt a banga embert aki kritizálja a tűzoltókat, hogy teljes felszerelésben meddig tud futni, mert néha azt is kell, vagy felmászni a létrán, vagy a vállára venni egy közel 100 kilós félig élettelen testet és kivinni gyorsan a levegőre, biztonságba, vagy a vasút mellett összeszedni azt az embert akit elütött a vonat (ember ehhez kell az erő, lelkileg is)! Sorolhatnám, hogy mit kell megtenni a 25 éves szolgálati idő alatt, de az ilyen ( agyban gazdag) embereknek (?) ezt hiába is magyarázom. Ne adja a jó sors, hogy nála keljen életet menteni, és épp egy 58 éves Tűzoltó szaladjon érte, mert Ő már nem tud úgy szaladni mint egy fiatal.
Még azt hozzá teszem! Tudom, hogy mindenkinek nehéz és szinte lehetetlen elfogadni, hogy vannak emberek akik korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba , de gondolkozz el rajta, hogy ki mentsen Életet.
Vannak köztünk igazi Hősök, és igazi szájhősök is akik feleslegesen beszélnek hülyeségeket!
Esemény mentes szolgálatot mindenkinek!!!!!!

ne bántsd a másikat 2011.12.14. 23:23:36

@lánglovag105: Csak gondoljatok a vörös iszapra! Oda még a Viktor sem mert gumicsizma nélkül kilépni a buszból, ott miért nem álltak sorba a szájhős civilek?! A Tűzoltó ott volt és nem 8 órát dolgozott!!

fehérlofia 2011.12.16. 05:07:02

Emberek..
Tényleg egy sehová sem vezető vita zajlik itt.
Mind Magyarok vagyunk s mind keményen dolgozunk. Miért? Hogy családot alapítsunk, hogy szabadon éljünk. Ez mára álommá vált.

Sajnos szeretett hazánkat gyarmati sorba fogják taszítani azok, akik a világgazdaságban "vásárlási helyzetet teremtettek" az úgynevezett gazdasági válsággal..
Ők nagyon jól gondolkodnak s földjeinket megvásárolták, hogy azt kiaknázzák maguknak s, ami alatta van, azt kitermeljék. Manapság ez még termény, némi ásványkincs, de a víz a legfontosabb..
Az Euro zóna össze fog omlani, ez tisztán látszik..
<=r>player.vimeo.com/video/32190261?autoplay=1&lt;=r&gt;

Ezek után nem sok jövő vár ránk, ha nem fogunk össze valahogyan fő hitelezőnk ellen, akinek sohasem fogjuk tudni visszafizetni a hiteleket.
Azon kellene ötletelni, hogy hogyan szerezzük vissza az álmunkat vagy a nem létező s sohasem létezett szabadságunkat szeretett hazánkban...
Nehéz nagyon ez a kor, s akik azt mondják egyszer majd jobb lesz, s visszakapjátok a 13. havi fizut s a többit, azok hazudnak..Innentől minden meg fog változni.
www.youtube.com/watch?v=qBNloKLZVNE&feature=related

Senki nem tud nekunk s - a videobol is latszik - nem akarnak segíteni, csak megvasarolni..
Várom a kedves hozzászólásokat..
(ne feledjétek: senkit nem akarok megbántani, mert büszke vagyok minden dolgozó emberre, aki ma el tudja látni a feladatát s a családját)

Egy kétkedő

Tűzhal 2011.12.16. 10:09:09

Üdvözlök mindenkit!
Én nagyon is érintett vagyok ebben a vitában, de nem akarok vitázni senkivel. Fura volt olvasni a fiatal kollégám nyílt levelét. Átéreztem a helyzet súlyát és komolyságát. Valószínűleg az indulatok nem engedték értelmezni sokakkal a mondanivalóját.
Ez egy vész felkiáltás.
Engedjétek meg egy rövidke fordítását érthető nyelvre!
-Segíteni akarásból lettem tűzoltó. Vállaltam a vele járó veszélyeket és korlátozásokat. Most a kormány nem csak elvett minden pindurka ellenszolgáltatást, de meg is gyalázta ezeket a hivatásokat! Így nem tudom tovább vállalni ezek terhét.
Isten kegyelmezzen ezek után a bajbajutottakna!-

A vitához egy egyszerű gondolat. :-Ha ilyen feltételek mellett is elegendő értelmes, segítőkész, megfelelő ember fog szolgálatba állni, akkor ideje volt változtatni a HSZT-n.
De jogállamiságot leromboló visszamenőleges hatályú törvényt alkotni és alkalmazni óriási felelőtlenség!!!

Tűzhal 2011.12.16. 10:13:52

Ilyen kutyán érzem magam.

egerkeozdzsuzsa 2011.12.16. 15:04:02

Tisztelt Mindenki aki a tűzoltók rendőrök ellen van!
Először is nagyon büszke vagyok Magyarországra hogy ilyen értelmes és tanult emberek élnek.Más országokban a tűzoltók rendőrök katonák megbecsült emberek mivel az emberek tisztába vannak azzal hogy ezek az emberek segítenek nekik ha bajba kerülnek, és nem azt nézik hogy nekik mivel jobb és mikor mehetnek el nyugdíjba.
Az én testvérem is tűzoltó és igenis megérdemlik a korkedvezményt és ezt azelőtt is így gondoltam mielőtt ő belépet volna. Kérdezem ki vállalja azt be hogy elmegy egy családhoz és elmondja hogy más életét megmentve az ő férje vagy apja meghalt.
Az én testvérem kislányának aki 3 éves ki fogja elmagyarázni hogy az apukája esetleg nem jön haza többé mert valaki más életéért ő bent maradt a tűzben.Szerintem senki azok közül akinek itt nagy a szája és szapulja a tűzoltókat.
Amúgy tényleg jól csináljátok szapuljátok őket és a kormány is vegyen el tőlük mindent én pedig kíváncsi leszek 1 éven belül nem maradnak tűzoltók nem lesznek rendőrök akkor kitől fogtok/ fognak segítséget kérni és mind megfogjátok érdemelni hogy ne kapjatok segítséget. Remélem akkor is ilyen véleményetek lesz róluk.
A másik dolog :Ha csak úgy hullanának a rendőrök a napi munkájuk során, arról hallanánk, de többen halnak meg a stressz miatt egy biztosító vagy bank munkatársai közül, mint a fegyveres szolgálatoknál. Ez egy nagy ökörség persze stresszbe vannak mert nem tudják eldönteni hogy pluszba hogyan húzzák le az embereket.
Kívánom mindenkinek aki rosszindulatú ember hogy hozzájuk is így érkezzen segítség!
Üdv Mindenki Egerkeozdzsuzsa

csórómelós 2011.12.16. 16:38:23

Rendőrjárőrként a fizetésem most karácsony előtt: 84.000 FT!
Dolgozni azt kell mégis!
A nyugdíjról már rég letettem. Aki szerint ez rendben van, az egy kicsit sem tiszteli a másik munkáját.
Ja és a levél nagyon ott van, igaz amit leír benne.

ANAID 2011.12.16. 23:50:46

Csak sajnálni tudom, hogy ennyi primitív ember él Magyarországon!!! Az állam nem a megérdemelt nyugdíjaktól fog tönkre menni, hanem a magatok fajta birkáktól akik mennek egymás után...Ha megdöglik a tehenem dögöljön meg a szomszédé is??? Szánalmasak vagytok...Remélem akik ezek az emberek ellen lépnek fel akár szóban, akár cselekedetben egyszer egy ilyen ember kezében lesz a saját vagy a családtagjai sorsa...Hajrá magyar állampolgárok, meglátjuk, hogy süllyedhetünk még ennél is lejjebb...bár ha rajtatok múlik nagyon valószínű!!!
Ui.: egy 20 éves lány vagyok, akinek semmi köze a rendvédelmi szervezetekhez, szimplán csak megbotránkoztam az olvasottakon!!!

Duci55 2011.12.17. 08:35:30

@ne bántsd a másikat: Nagyon igazad van. Nem láttam ott olyan sok Önkéntest. Volt ott tűzoltó és rendőr, meg a helyiek. Sokat csak a pofájukat járatják és egyáltalán nem értékelik ezeknek az embereknek a munkáját, de kíváncsiklennék mi lenne, ha az Ő házuk égne és az 55 éves tűzoltó nem érne oda időben. Akkor egész más lenne a helyzet.

Egy Fiatal Tűzoltó 2011.12.25. 18:52:29

Üdvözlök mindenkit!
Eléggé elszomorít ez a sok komment amit itt olvastam, és szomorúan tapasztalom, hogy ennyi tudatlan ember írt, akinek fogalma sincs arról, hogy a tűzoltók hogy kerülnek be a rendszerbe és hogy mennyi kritériumnak kell megfelelnie.
Kezdődik ott,hogy fizikai,pszichikai, és sok sok kritériumnak kell megfelelnie. aminek a verseny szférában dolgozóknak 10 ből 1 ember felelne meg. A 24 órás szolgálatban nem lógatjuk a bránert hanem készenléti szolgálatot látunk el. Ez azt jelenti hogy éjjel is ha nincs riasztás nem alvás megy hanem készenlét ami a gyengébbek kedvéért azt jeleni, hogy 2 órás váltásban híradó- és őrség szolgálatot látunk el, aki épp pihenő idejét tartja ő pedig ha megszólal a riasztás ugrik fel és 2 percen belül úgy felöltözik és felül az autóra hogy a 2 perc alatt a kocsi elhagyja szertár kaput.
Amíg a város alszik a tűzoltó fáradtan minden tudását felhasználva siet,hogy segíthessen.
Arról már nem is írok hogy aki a kohóban meg a gyárban a soron dolgozik többségében 8 általánossal rendelkezik, míg egy tűzoltó hogy felszerelhessen minimum egy érettségi és C kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezzen+ a szakma előny. Ezután ott az alapfokú suli és sorban főiskola és folyamatos képzés, testedzés és sok minden.
Legszomorúbb hogy a kormány irányítja a médiát és nagyon tűzoltó ellenesé tette a híradásokat. A magyar birka nép meg minden elhisz amit a TV-ben néz, és rosszul ítéli meg a helyzetet.
De ha valaki kételkedik olvassa el ezt a könyvet: Moldova György: Harcolj vagy menekülj És a hátoldalát jól nézze meg.
A tűzoltók oda rohannak, ahonnan mások menekülnek.......
süti beállítások módosítása