Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Miért nincs Kádár a Nemzeti Tákolmányban, ha már István szerepel benne?!

2011.04.16. 22:13 | Brendel Mátyás | 42 komment

Címkék: kádár alkotmány i istván

Figyelj Orbán, mondd csak, mit képzelsz magadról?! Beletenni Istvánt, a királyt az alkotmányba?! Nem szép, nem szép.

Szörényi és Bródy zsenialitása abban rejlik, hogy a Kádár és István közötti párhuzamot megjelenítették, ráadásul úgy, hogy explicit ki sem mondták, csupán egy rendkívül sikeres rockoperát írtak, a többit már mindenki értette. Ezért is rajongtak érte, és érthető módon leginkább Koppány számaiért. De én azért ezt a párhuzamot jobban kidomborítanám.

Mik is lennének István érdemei?

1) Államot alapított?

2) Stabilizálta az ország helyzetét?

3) Megtalálta azt az egyedüli helyes utat, amely Magyarország túlélését jelentette?

1) szigorúan véve nem igaz. A magyarok a Kárpát-medencében István előtt már vagy száz éve egy létező államban éltek, melynek fejedelemség volt az államformája. István nem alapított államot, hanem rendszert váltott. Pontosabban, ezt a munkát már apja, Géza elkezdte.

2) az ország helyzete István után nem volt igazán stabil, halála után rögtön katasztrofális helyzet alakult ki, és a németek meg is támadták az országot. Már 1030-ban is, majd 1050-ben. Ebből is látszik, hogy mindenki a hatalomra tört, és nem holmi országmentő jótékony szent volt. A németek sem, és a németeket behívó István sem.

3) nem egészen tudjuk, hogy a megtalálás, ilyen perspektívával tudatos volt-e, azt sem igazán, hogy egyedüli helyes út volt-e. Annak például semmi akadálya nem lett volna, hogy az ország a keleti kereszténységhez csatlakozzon. Hogy pogány vallással, a fejedelemség megtartásával meddig maradtunk volna fenn, az kétséges (nem nagyon volt rá példa a környéken), de nem mondhatjuk bizonyosan, hogy nem lett volna járható út. Ugyebár, "ha a nénikémnek kereke volna, ő lenne a villamos". A történelemtudományban ilyen egyszerű "mi lett volna ha..." kérdésekkel, illetve erre adott válaszokkal óvatosan kell bánni!

István állítólag meglátta az európai nagyhatalmi helyzetben azt a kényszerpályát, amelyen az ország fennmaradhat. Igen ám, de ez nagyjából Kádárról is elmondható. Végül is a Szovjet nagyhatalom 1956-ban még nem engedte volna a kiugrást a szocialista blokkból. Kádár lényegében elvállalta azt a feladatot, amellyel az ország jobban járt: egy magyar politikus vezette az országot, és így lettünk mi a legvidámabb barakk.

Mik Kádár bűnei?

A) Nem egészen jótékonyságból csinálta. Kivégeztetett ellenségeket, talán többet is, mint szükséges lett volna. Hogy a hatalmat akarta.

B) Külföldi csapatok segítségével egy az országtól idegen ideológiát erőltetett az országra.

No de ezek Istvánról is elmondhatóak.

A) István is hatalmat akart elsősorban, nem az országot megmenteni. Aztán ő is kivégeztetett sok embert, nem is akárhogyan. Ugye Kádár azért nem négyelte fel Nagy Imrét.

B) István is külföldi, konkrétan német zsoldosok segítségével hajtott végre tulajdonképpen egy puccsot, és rendszerváltást. A kereszténység pedig ugyanolyan idegen volt a magyarok számára, mint amennyire a kommunizmus. Istvánnak ugyanúgy tűzzel és vérrel, vasmarokkal kellett ideológiailag átnevelnie a zembereket, mint Kádárnak. Sőt, Kádár előtt ugyebár már kommunizmus volt, méghozzá rosszabb is. Szóval Kádár inkább restaurált.

Két különbség van: az egyik, hogy István rendszerváltása maradandóbb volt. De ez nem annyira István érdeme, ezt biztosan nem látta előre. Ahogy 1956-ban azt sem látták előre az emberek, még a politikusok sem, hogy a létező szocializmusnak már nincs több hátra, mint harminc-egynéhány év.

A másik, hogy Kádár és István egészen más korszak. Szokták mondani, hogy a történelmi eseményeket nem csupán a jelen szerint kell megítélni, figyelembe kell azért venni az adott kort is. És van abban valami, hogy István korában az, hogy az ellenségeket csatákban verték meg, szokásos volt. A felnégyelés és a fülbe ólmot öntés, az nem, az már István különös kegyetlenkedése. Hogy egy ilyen ember hogy lehet keresztény szent, azt nem bírom felfogni. Vagyis persze tudom: hatalmi érdekből, és a jézusi elvek totális csődje miatt.

Igen ám, de ha István oly korban élt, amelynek normái egészen másak, nem mérvadóak a jelenkor számára, akkor pont ezért nem való az alkotmányba, hiszen példája ma már idejétmúlt.

Kádár korában az utcai harcok, a molotov-koktél, a tankok, és a kivégzések azért még mindig szokásban voltak. Persze mindennek megítélése az ideológiától függ: más például Hitler ellen tankokkal támadni, és más forradalmárok ellen.

Csakhogy ez az ideológia az, amely emberenként változik. Ez az, amelyet nem volna alkotmányba tenni. Mert az  elvakult keresztényeknek a keresztény cél talán szentesíti István király eszközeit. Egy elvakult kommunistának talán a kommunizmus szentesíti Kádár eszközeit. Ma, Magyarországon több a keresztény, mint a kommunista. De ez elég változékony dolog. A történelem szemlélete változó, embertől-emberig és időről időre. Ez a vélemény és gondolat szabadsága. És ezért nem teszünk bele ilyeneket az alkotmányba, Mössziő Obán!

Kádár persze nincs név szerint a Nemzeti Tákolmányban. De benne van Kádár szelleme. Benne van a diktatúra szelleme, még jobban is, mint a kádári, 1989 előtti alkotmányban volt.

És mivel a legtöbb ember se nem elvakult keresztény, se nem kommunista, sem Kádárt, sem Istvánt nem kívánjuk az alkotmányba! És mi vagyunk többen. Nem akarunk fideszes alkotmányt!

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr422832198

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent Isván 1693-as szentté avatási mutyija 2011.04.18. 00:02:04

Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté I. István királyt 1693-ban egy politikai mutyi melléktermékeként és egy földbirtokért cserébe? I. István királyunk szent volt-e, vagy inkább véreskezű és családgyilkos? Pogány egyenlő magyar és nem kereszté...

Trackback: Óriásit hibáztak a tűzoltók! 2011.04.17. 06:48:30

  Egyenruhások tartottak demonstráló felvonulást szerzett jogaik megtartásáért, köztük a tűzoltók is. Össze is jöttek több tízezren. Pedig a helyi parancsnokaik mindent megtettek (kötelező túlóra elrendelés, próbariadó, szabadság kiadás megta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apc 2011.04.17. 14:31:15

Szerintem Gyurcsány István, nyugatra húz,a nagytőkét támogatja, A zorbán meg a Koppány,hazazavarja azájemefet,adóztatja a karvajtőkéz,csuhások térdre, (vagy ez most már nem így van?)Hajrá magyarország, hajrá magyarok

Sine ira et studio... 2011.04.17. 15:10:46

Kedves Mátyás, pár dolog, ami elkerülte a figyelmedet:

Kádár nem fellépett Nagy Imrével szemben, hanem elárulta őt. Kádár hivatalosan Nagy Imre kormánya mellett állt, sőt, a közvetlen politikai döntéshozók között állt. Az oroszok így is, úgy is megindultak Magyarország felé, Kádár tárgyalásba bocsátkozott velük, eltűnt, majd pár nappal később az ő oldalukon tért vissza. Ez messze nem ugyanaz, mint hogy István politikai céljai érdekében katonai segítséget KÉRT sógorától, a német-római uralkodótól! Kádár még csak nem is egészen a hatalomért, hanem a túlélésért is csinálta, de a lényeg, hogy két teljesen más történelmi helyzetet mosol össze, hiányos ismereteidnek köszönhetően.

Arról nem is beszélve, hogy Magyarország a keleti kereszténységhez csatlakozva a Bizánci Birodalom által kezelt tartomány kellett volna legyen, mert az ortodox kereszténység feje nem a pápa, hanem a császár volt. István úgy tudott belépni a keresztény Európába, hogy független Magyarországot hozott létre, ami valóban nem működött az első évtizedben valami flottul (bár figyelmedbe ajánlanám, hogy az 1046-ban visszatérő hercegek, akik a pogány Vazultól származtak, valamilyen érdekes okból nem tértek vissza a pogányságra, pedig lehetőségük lett volna, sőt, ezért hívták őket), de 1000 éven keresztül biztosított egy államiságot, amiből mi származunk. Ez olyan teljesítmény, ami előtt kalapot illik emelni, ahogy mondjuk I. Ottó, Nagy Károly és Mieszko teljesítménye előtt is kalapot emel Európa. És őt hozod egy szintre Kádárral???
Azt pedig légy szíves, értsd már meg, századszor mondom, hogy István nem rendszert váltott, hanem egyesítette a fejedelemségekre szétesett magyar törzsszövetséget, mert korábban nem volt olyan, hogy Magyarország! Voltak magyar törzsek, volt névleges vezetőjük, de a törzsek függetlenek voltak, önálló vezetőkkel (mint Gyula, Keán, stb.). A magyar történelmet ne az István a királyból, hanem erre szolgáló könyvekből tanuld, mert süt a tájékozatlanságod, és fájdalmas, ahogy összemosol dolgokat. Fogd fel végre, hogy István és Koppány nem az ország feletti uralomért harcolt, hanem saját törzsterületük irányításáért.
Végezetül még egy gondolat. István sikeres politikus volt, mert gründolt egy olyan államot, ami megmaradt a bizánci és a német birodalmak között, amit nem emésztett fel a keleti szláv tenger és melynek alkotó nemzete, a magyar, ezer évnyi megpróbáltatás után is fennmaradt és él lakóhelyén! Ezzel szemben Kádár rendszere 33 év után a nyakába omlott, az ország belerokkant. Egy politikus fokmérője elsősorban a sikeresség. Az az irány, amit Szent István képviselt, évszázadokra tette nagyhatalommá Magyarországot, és ezt csak világbirodalmak voltak képesek megingatni. Ez a teljesítmény, és ezt összehasonlítani a szovjetek bábjaként országló Kádárral hatalmas butaság!
Olvasni, olvasni!

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.04.17. 15:54:19

Rossz párhuzam.

István esetében két ellentétes tábor harcolt egymással az országon belül, s az egyik külföldi segítséget is igénybe vett.

Kádár esetében egy külföldi hatalom harcolt egyetlen belföldi táborral.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.17. 19:19:26

@Sine ira et studio...:

"Az oroszok így is, úgy is megindultak Magyarország felé, Kádár tárgyalásba bocsátkozott velük, eltűnt, majd pár nappal később az ő oldalukon tért vissza. Ez messze nem ugyanaz, mint hogy István politikai céljai érdekében katonai segítséget KÉRT sógorától, a német-római uralkodótól! "

OK, István sokkal nagyobb hazaáruló volt, megegyeztünk.:)

"Arról nem is beszélve, hogy Magyarország a keleti kereszténységhez csatlakozva a Bizánci Birodalom által kezelt tartomány kellett volna legyen, mert az ortodox kereszténység feje nem a pápa, hanem a császár volt. "

1) István koronázása körül igazából még nem is volt ortodox kereszténység, legfeljebb gyakorlatilag. Így nem lehetett feje. Nem volt minek fejének lennie.

2) Az ortodox kereszténység egyik lényege, hogy nincs feje. "Az ortodox hit szerint Krisztus nem hagyta el népét, hanem együtt van Egyházával, mint Annak élő és egyetlen Feje. "

3) Konkrétan van pár ortodox állam, amely nem Bizánc része, és nem is volt.

" származunk. Ez olyan teljesítmény, ami előtt kalapot illik emelni, ahogy mondjuk I. Ottó, Nagy Károly és Mieszko teljesítménye előtt is kalapot emel Európa. "

Melyik alkotmányban szerepel Nagy Károly és Ottó? Ezt a bakit már egyszer elkövetted. miért vered be a fejed újra a falba?!

"Azt pedig légy szíves, értsd már meg, századszor mondom, hogy István nem rendszert váltott, hanem egyesítette a fejedelemségekre szétesett magyar törzsszövetséget, mert korábban nem volt olyan, hogy Magyarország! Voltak magyar törzsek, volt névleges vezetőjük, de a törzsek függetlenek voltak, önálló vezetőkkel (mint Gyula, Keán, stb.). "

Eléggé vakítasz. Géza magyar fejedelem volt, azaz a Magyar Fejedelemség vezére. Most az, hogy nem volt viktatúra, az egy dolog, de nem feltétlenül negatív.

"Fogd fel végre, hogy István és Koppány nem az ország feletti uralomért harcolt, hanem saját törzsterületük irányításáért."

Így lett aztán István a saját törzsterületének az ura. Akkor ugye István nem is alapíthatott államot, hiszen nem azért harcolt?!

Jajj, de hülye vagy, de tényleg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.17. 19:20:34

@max val birca man: Nem túl lényeges különbség, és nem is teljesen igaz. Azért Kádárnak is voltak támogatói.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.17. 19:22:01

@Sine ira et studio...: De egyébként csak a felszínt karcolgatod. Azt, hogy István a fél országot erőszakkal igázta le, hogy külföldi hatalommal csinált puccsot, hogy kegyetlen állat volt, azt nem tudod cáfolni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.17. 19:41:45

@Brendel Mátyás: De most komolyan, mi a fenének van a Tákolmányban? Mire példakép? Hogy az MSZP-t német csapatokkal kell megverni?! Vagy, hogy Gyurcsányt fel kell négyelni?!

Sine ira et studio... 2011.04.17. 20:04:47

@Brendel Mátyás: Összekeversz valakivel századszor is, mert engem egyáltalán nem érdekelnek a politikai nézeteid, csupán arra figyelmeztetlek újra és újra, hogy a történelem területére tévedve folyamatosan hülyeségeket írkálsz. Ezt mondtam már a múltkor is és ezt mondom most is. Eleve, ha történelemmel foglalkozunk, nem minősítünk, ez alapszabály, te pedig folyamatosan ezt teszed, pozitív, vagy negatív jelzőkkel ruházva fel azt, akit éppen szeretsz, vagy utálsz. Csak tudod, a történelemben hozzánk hasonló emberek voltak, akik csináltak jó dolgokat, csináltak rossz dolgokat, és attól függően, hogy kitől mit emelsz ki (ahogy te csinálod) bárkit bemutathatsz földre szállt angyalként, és ahogy Istvánról írtad, kegyetlen állatként.

Érdekes amúgy, hogy az alkotmányon a történelem torzítását kéred számon, miközben amit csinálsz, sokkal durvább torzítás, mert anakronisztikusan értékelsz embereket. Mintha a XX. század morálja alkalmazható lenne a XI.-re. Áruld már el nekem, akkor melyik történelmi személy nem "kegyetlen állat", akinek befolyása volt a történelemre? Mert ezek szerint az összes az.

Szóval én történelmi kérdésekben állok le veled vitázni, te meg nekiállsz velem politizálni. Ahogy a múltkor is. És amilyen buta vagy, azt hiszed igazad van, és nem veszed észre, hogy nem akarok a hülyeségeidbe belemenni. Bigott fanatikus vagy, gyakorlatilag vallásos hittel merülve el az orbángyűlöletben, ezzel nem tudok és nem is akarok mit kezdeni, mert nem akarom őt védeni. Az viszont felháborít, hogy felületesek a történelmi ismereteid, de amint látom, ezzel még kérkedsz is.

A felvetéseidre azért válaszolok, de szigorúan a történelem kategóriáján belül, a politikával kapcsolatos marhaságaiddal légy szíves, ne terhelj. Beszéljünk történelemről, mert én annak kapcsán írtam neked.
Szóval a válaszaim:

1. "István sokkal nagyobb hazaáruló volt" - hazaáruló, mint olyan nem történelmi értékelésbe illő kifejezés. Ha István hazaáruló lett volna, nem a saját nemzete érdekét nézi. Amúgy, visszatérve a Koppány-István háborúra, ott az volt a probléma (ez még a rockoperában is benne van) hogy a nagybácsi nem fogadta el a Géza által kijelölt örököst és fegyverrel át akarta venni a hatalmat. Na most akkor miért a törvényes örökös a hazaáruló, miért nem az, aki nem fogadja el Géza akaratát? Erre azért válaszolj. Másodsorban, amikor István behódolásra kényszerítette a törzsek vezetőit, számos lehetőséget adott arra, hogy elismerjék a főhatalmát. A kabar Aba Sámuel például csatlakozott is hozzá, ahogy Gyula is harc nélkül engedelmeskedett Istvánnak. A bolgár Keán és Ajtony ellen azért került sor háborúra, mert nem hódoltak be Istvánnak, nem ismerték el őt. Akkor mégis ki a hazaáruló? Az ország törvényes ura vagy az ellene lázadó alattvalói? Légy szíves, indokold meg nekem, hogy a történelem eseményei (és nem az István a király) alapján István hol és mikor minősült hazaárulónak?

2. "Igazából még nem volt ortodox kereszténység" - szertartási szempontból valóban nem volt különbség, de az egyház máshogy nézett ki. A bizánci császár a birodalma területén az egyház feje is volt (ez lett az ortodoxia helye később), tehát ha egy terület bizánci térítők révén tért meg, akkor elismerte a császár főhatalmát. Ezt a gyenge pápai hatalom is elfogadta a XI. század elején, mert csak nyugaton volt befolyása. Ez István korában így volt, és ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint az erdélyi bizánci térítés és Ajtony esete. Ha Magyarország a bizánci keresztet veszi fel, azzal elismerte volna a császárok főségét, míg a nyugati térítéskor nem csak a szuverén államiságot érte el, hanem azt is, hogy Magyarországnak külön egyházszervezete lett, nem pedig a birodaloméba tagozódott bele. Úgy lehettünk keresztények, hogy megőriztük állami szuverenitásunkat, amelyet a császárság évszázadokig próbált - sikertelenül - megszüntetni. Ennyi a különbség. Az 1054-es skizma egy működő gyakorlatot szentesített, ami nem keddről szerdára alakult ki, és már 1000 körül is létezett.

3. "Az ortodox kereszténységnek nincs feje" - én úgy tudom, azért egyházi vezetői is vannak, akik a történelem során hosszú ideig a bizánci császárok voltak. Ma már valóban nincs, de amiről mi beszélünk, az 1000 évvel korábban volt.

4. "Van pár ortodox állam, ami nem Bizánc része és nem is volt." - Ezek az ortodox államok valamennyien a Kijevi Nagyfejedelemséghez tartoztak, melyek Cirill és Metód révén vették fel a keleti kereszténységet, vallási szervezetüket pedig akkor építették ki, mikor Bizánc világi hatalma meggyengült. Egyébként a cárok Bizánc bukása után nagy befolyással rendelkeztek az egyház ügyeiben, mit gondolsz, a pravoszláv vallást miért pravoszlávnak hívják, az ortodoxia miért járt együtt a pánszlávizmussal, vagy a románok esetében a russzofóbiával?

5. "nincs benne az alkotmányban" - Én nem az alkotmányvitáról beszélek, hanem arról, hogy hamisan, torz módon mutatsz be egy nagy formátumú uralkodót, történelmi személyt.

6. "Géza magyar fejedelem volt" - Mint írtam, a fejedelmi cím névlegesen megmaradt, tehát volt fejedelem, csak éppen hatalma nem volt, mert a többi törzsfő nem engedelmeskedett neki. Ha engedelmeskedtek volna, Istvánnak nem kellett volna az ellene lázadó törzsfőkkel háborúznia, mert ténylegesen is elismerték volna hatalmát. Szerintem érted ezt, csak megérteni nem akarod. Az államalapítás és államegyesítés pont arról szólt, hogy a törvényes uralkodó megszerezte az őt megillető jogokat. Magyarországnak ebből minimum annyi előnye származott, hogy szétaprózott erői egyesültek, az már csak bónusz, hogy létrejött az európai kultúrának megfelelő jogi és társadalmi rendszer, ami tetszik vagy sem, a modern európai társadalom alapja volt.

7. "most az, hogy nem volt viktatúra" - Látom fixa ideád mindent Orbán Viktorra visszavezetni, nem is tudom, mit vársz, parlamentáris demokráciát a XI. században? Az ilyenekre mondom, hogy anakronizmus és értelmetlen hülyeség.

8. "Akkor ugye István nem alapíthatott államot, mert nem is azért harcolt" - Koppány ellen valóban nem az állam egyesítéséért (=az egységes állam megalapításáért) harcolt, de tudhatnád, hogy nem Koppány volt az egyedüli, aki ellen Istvánnak háborúznia kellett, igaz, ez nincs benne a rockoperában. Ajtony, Keán... csak pár név.

Egyelőre ennyi. Amíg ezekre nem válaszolsz valami olyat, ami alátámasztja István "állati" voltát, addig az általad adományozott hülye jelzőt viseld csak te magad.

Sine ira et studio... 2011.04.17. 20:07:51

@Brendel Mátyás: Többek között azért van a tákolmányban, mert neki köszönhető, hogy ma van olyan, hogy Magyarország, van a kereszténységből kinőtt európai magyar kultúra és államiság. Például ezért, és ez akkor is így van, ha nem fogadod el. Jobb ha tudomásul evszed, hogy az általad annyira sokra becsült nyugati liberális eszmék a keresztény múltban gyökereznek, és többek között azért hallhatod ezeket magyarul, mert volt egy Szent István, aki a kereszténység felvételével csatlakozott a nyugati kultúrához. Néha megdöbbent, hogy a múlt értékeit tagadók mennyire nem látják, hogy ahonnan származnak, az az általuk megvetett múlt, aminek nem csak a klasszikus filozófia, de a keresztény etika is szülője. De, mint mondtam, maradjunk a történelemnél.

Sine ira et studio... 2011.04.17. 20:12:17

@Brendel Mátyás: Akkor még egyszer:

1. "A fél országot fegyverrel igázta le" - Azzal harcolt, aki ellenszegült hatalmának, amit joggal akart érvényesíteni, hiszen Árpád utódja volt. Aki szembeszállt vele, a törvényes uralkodó, Géza választottja ellen lázadt, tehát bűnt követett el. Vagy a törvényes rend ellen lehet büntetlenül lázadni?

2. "Külföldi hatalommal csinált puccsot" - Ő volt a törvényes utód, akkor ki ellen csinált puccsot? Nem inkább ellene csinált puccsot a nagybátyja?

3. "Kegyetlen állat volt" - Erre mondj már példát, hogy személy szerint István állatias módon kegyetlenkedett bárkivel is. Akkor elfogadom. Még egyszer mondom: amit ő, SZEMÉLYESEN csinált.

Eddig nagyon úgy tűnik, hogy a felszínt karcolgatva is háromból hármat megcáfoltam, nosza, mélyedjünk jobban bele a dologba.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.18. 00:04:53

Kérdező: Mikor került előtérbe István személye a közéletben?

Bognár József: Szinte napra pontosan megmondható. Buda 1686-os visszafoglalása után Lipót új legitimációt akart Magyarországon megnövekedett hatalma és uralma biztosítása érdekében. Vagyis Habsburg–találmány az egész Szent István-kultusz. Persze mi úgy tanultuk, hogy Istvánt már Szent László idején szentté avatták. A baj csak az, hogy azt nem fogadta el a katolikus egyház, lévén, hogy a szentté avatás pápai privilégium. Az itteni avatás pedig csak egy kis helyi zsinatolás volt. Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté Istvánt 1693-ban. XI. Ince pápa unokaöccse, egy Odescalchi pedig ekkor lett szerémi herceg is óriási birtokokkal, nyilván puszta véletlenségből. Mária Terézia alatt aztán kiteljesedett a kultusz. És ahogy az lenni szokott, ennek igazolásaképpen éppen ekkor, amikor kellett, „megtalálták” a szentjobbot Dalmáciában, amely addig a kutyának sem hiányzott hétszáz éven át. A mesét pedig az elmúlt háromszáz évben írták hozzá „legnagyobb” történészeink. És a vicc az, hogy ezt ma is tudják a történészek, csak azzal hárítják el a felelősséget, hogy ne „bolygassunk ilyen régi dolgokat”. Tehát nemzeti múltunk meghamisításában ezért közös a nevező hivatalos politikai életünkben az összes konformista résztvevőnél. ...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 00:53:26

@Sine ira et studio...:

"engem egyáltalán nem érdekelnek a politikai nézeteid, (...). Eleve, ha történelemmel foglalkozunk, nem minősítünk, ez alapszabály"

namost nagyon eltévedtél, ugyanis ez egy politikai blog. és minősíteni a Fidesz kezdett, amikor beletette Istvánt az alkotmányba. erről szól a cikk. ha te csak úgy kötözködsz, miközben semmi köze nincs a cikkhez, akkor ne fáradj, felesleges!

"Érdekes amúgy, hogy az alkotmányon a történelem torzítását kéred számon, miközben amit csinálsz, sokkal durvább torzítás, mert anakronisztikusan értékelsz embereket."

ez megint mekkora marhaság. ott van a cikkben is. amennyiben Istvánt a mai értékrendszer szeint anakronisztikus értékelni, akkor a lehető legnagyobb anakronizmus Istvánt beletenni az alkotmányba, afféle mintaképnek mai értékrendszernek. hát basszki, ha ez nem az anakronizmus világcsúcsa, akkor mi?!

" Mintha a XX. század morálja alkalmazható lenne a XI.-re."

na, Orbán poszt ezt a marhaságot csinálja, amikor beteszi Istvánt az alkotmányba. mintha a XI. század alkalmazható lenne a XXI.-ben.

akkora csapdába sétáltál haver, mint az állat!

", mert nem akarom őt védeni."

akkor érdemben nem tudsz hozzászólni a cikkhez, csak kötözködsz. értem.

"A felvetéseidre azért válaszolok, de szigorúan a történelem kategóriáján belül, a politikával kapcsolatos marhaságaiddal légy szíves, ne terhelj. Beszéljünk történelemről, mert én annak kapcsán írtam neked."

te tereltél. én politikáról írtam a cikkben.

" a nagybácsi nem fogadta el a Géza által kijelölt örököst és fegyverrel át akarta venni a hatalmat. Na most akkor miért a törvényes örökös a hazaáruló, miért nem az, aki nem fogadja el Géza akaratát? Erre azért válaszolj."

erre ugye még a rockoperában is benne van a válasz. nagyon sötét lehetsz, ha még ezt sem tudod.

" Ha Magyarország a bizánci keresztet veszi fel, azzal elismerte volna a császárok főségét"

kamuzol. én idéztem neked valamit, te csak kinyilatkoztatsz. egyébkétn Géza Bizánci orientációval keresztelkedett meg.

""Az ortodox kereszténységnek nincs feje" - én úgy tudom, azért egyházi vezetői is vannak, akik a történelem során hosszú ideig a bizánci császárok voltak. Ma már valóban nincs, de amiről mi beszélünk, az 1000 évvel korábban volt."

vallási okokból nincs feje, te igenhülye. nem történelmileg változó okokból, hanem az ortodoxia lényeégből adódóan. ha ennyire vallástörténeti bunkó vagy, minek szólsz bele?!

" Ezek az ortodox államok valamennyien a Kijevi Nagyfejedelemséghez tartoztak, melyek Cirill és Metód révén vették fel a keleti kereszténységet"

namost egy találós kérdés., Ciril és Metód István előtt, vagy után éltek?! megint akkora harakirit követtél el, mint a ház.

" Én nem az alkotmányvitáról beszélek"

én meg igen. befoátlankodtál egy olyan helyre, ahol semmi keresnivalód nincs, mert nem a cikkről akarsz beszélni.

"egy nagy formátumú uralkodót, történelmi személyt."

a történelemtudományban szerinted nem minősítünk, szóval akkor te most itt saját normáid szerint hülye vagy.

" Mint írtam, a fejedelmi cím névlegesen megmaradt, tehát volt fejedelem, csak éppen hatalma nem volt, mert a többi törzsfő nem engedelmeskedett neki. Ha engedelmeskedtek volna, Istvánnak nem kellett volna az ellene lázadó törzsfőkkel háborúznia, mert ténylegesen is elismerték volna hatalmát."

láttunk már olyat, hogy hatalomátadáskor valakik nem engedelmeskedtek. ráadásul egy pucs és rendszerváltással szemben, ugyan már hogy a jó büdös fenébe ne lázadtak volna?!

és ha minden hatalomátadási krízis államalapítás volna, akkor Magyarországon már egy tucatszor alapítottak államot. ez azért elég nagy marhaság, nem gondolod?!

többek között akkor Mátyás király is államalapító. tudod a múltkor őt is ekézted.

" Az államalapítás és államegyesítés pont arról szólt, hogy a törvényes uralkodó megszerezte az őt megillető jogokat."

hmm, akkor tényleg, Károly Róbert, Mátyás, a Habsburgok is államalapítók voltak. tán még Kun Béla és Horthy Miklós is.

" nem is tudom, mit vársz, parlamentáris demokráciát a XI. században? Az ilyenekre mondom, hogy anakronizmus és értelmetlen hülyeség."

nem, én semmi értelmét nem látom a XXI és a XI századot összekötni, én értem, hogy az régen volt, elavult. csak a Viktor nem érti, fogd fel, őt ekézzed haver!

"8. "Akkor ugye István nem alapíthatott államot, mert nem is azért harcolt" - Koppány ellen valóban nem az állam egyesítéséért (=az egységes állam megalapításáért) harcolt, de tudhatnád, hogy nem Koppány volt az egyedüli, aki ellen Istvánnak háborúznia kellett, igaz, ez nincs benne a rockoperában. Ajtony, Keán... csak pár név."

és akkor mikor kezdett bele az államalapításos harcba, és mikor, és miért pont akkor? hülyeséget meséltél be magadnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 00:56:21

@Sine ira et studio...:

1) a nyugati liberális eszmék a kereszténység ELLEN, a felvilágosodásban alakultak ki. tudod, akkor terjedt el a sötét középkor kifejezés. akkor gyengült meg az egyház hatalma az államban, és akkor indult meg a szekularizáció.

2) találd ki, hogy politizálsz, vagy nem! mert egy skizofrénnal nem vitázok!

3) találd ki, hogy a XI. század a XXI században anakronisztikus-e vagy alkotmányba való, mert totál ellent modnasz magadnak! ez is skizofrénia, ilyenekkel sem vitázok! találd ki, mit állítasz, mert ez így önelletntmondás!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 01:02:07

""1. "A fél országot fegyverrel igázta le" - Azzal harcolt, aki ellenszegült hatalmának, amit joggal akart érvényesíteni, hiszen Árpád utódja volt. Aki szembeszállt vele, a törvényes uralkodó, Géza választottja ellen lázadt, tehát bűnt követett el. Vagy a törvényes rend ellen lehet büntetlenül lázadni?"

ez tudod, hogy a győztesek ideológiája. azt is tudnod kell, hogy mi mond ellent ennek. ha nem, akkor történelemből buktál.

"2. "Külföldi hatalommal csinált puccsot" - Ő volt a törvényes utód, akkor ki ellen csinált puccsot? Nem inkább ellene csinált puccsot a nagybátyja?"

nem. nem ő volt a törvényes utód.

"3. "Kegyetlen állat volt" - Erre mondj már példát, hogy személy szerint István állatias módon kegyetlenkedett bárkivel is. Akkor elfogadom. Még egyszer mondom: amit ő, SZEMÉLYESEN csinált."

Kádár sem.

hány öngólt rúgsz még?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 01:04:44

egyébként meg törvényes uralkodásról beszélni, amikor az ország fellázadt ellene, és külföldi segítséget kellett hívnia, nevetséges. miféle legitimitás ez? semmilyen.

Sine ira et studio... 2011.04.18. 08:52:42

@Brendel Mátyás: Egyrészt, hadd próbáljam meg finoman megfogalmazni: hihetetlenül arrogáns, sötét bunkó vagy. Még életemben nem találkoztam annyira agresszív emberrel, mint te, aki a vitapartnerét elkezdi sértegetni, nekiáll személyeskedni és valakit emberi mivoltában próbál lerombolni. Neked aztán van bőr a képeden. Én is vezettem blogot, míg volt rá időm, méghozzá politikai témájút, sokan voltak, akik nem értettek velem egyet, de olyat még csak soha nem is mondtam, hogy bárki is "odapofátlankodott" hozzám. Van annak valami diszkrét bája, hogy te a nagyobb toleranciáért és szabadságért küzdesz, és mindazokat, akik más véleményen vannak, elküldöd a búsba. Tudod, én úgy vélem, bármiféle toleranciának nem törvényekben, hanem az emberi mentalitásban kell megjelennie, és te nélkülözöl bármilyen minimális toleranciát azokkal szemben, akik - eddig úgy gondoltam, csak politikai téren, de látom, tökéletesen mindegy, miben - más véleményt fogalmaznak meg, mint te.

A hozzászólásaimnak, még egyszer mondom, azért van köze a cikkhez, mert számos történelmi tévedést írtál le benne. Ezt eddig szerintem valamennyi hozzászólásomban leírtam, de lassan már feladom. Magában az nem zavarna, ha te alternatív módon értékelnéd bármelyik uralkodót, vagy történelmi személyt, de úgy már igen, hogy az értékelésed kedvéért történelmi tényeket hamisítasz meg. Az egyébként egy igen jó taktika, hogy tördeled a vitát, kiemelsz bizonyos részeket, és abba kapaszkodsz bele, mert így a semmiből lehet a semmibe haladni, úgy hogy közben beszélsz mindenről. Tárgyi tévedésekre hívtam fel a figyelmed az első hozzászólásomban, amikre te semmit nem mondtál.

Na, még egy alkalommal válaszolok az utolsó, pontokba szedett írásodra, aztán hagylak főni a levedben.

1. "ez a győztesek ideológiája" - Ehhez a részhez visszatérve: még mindig nem látom, hogy az István által vezetett 3-4 háború mégis hol irtotta ki tűzzel-vassal az ország felét. Győztesek ideológiája vagy sem, Géza, valamilyen rejtélyes okból, Istvánt választotta, valamilyen igen rejtélyes okból Vajk pedig azt a politikát folytatta, amit apja elkezdett. Felhívom a figyelmed, hogy István megkeresztelését, István német házasságát Géza intézte el. Tisztában vagyok azzal, hogy a levirátus öröklése áll szemben a primogenitúrával, az egyiket a szokásjog, a másikat a keresztény szokások támogatják. Számomra István választása attól legitim, mert Géza így rendelkezett, amit nem mellesleg a fejedelem életében Koppány is elfogadott! Erre varrjál gombot. Koppány elfogadta Géza rendelkezését, lemondott a hatalomról, majd annak halála után "meggondolta magát". Kérdem még egyszer, miért is lenne Koppány a legitimebb örökös?

2. Már másodszor írod le, hogy nem István volt a törvényes utód, de semmi érvet nem raksz mellé. És még te vádolsz engem azzal, hogy "kinyilatkoztatok". Maradjunk annyiban, hogy két örökös is szóba jöhetett bizonyos jogokkal, akik közül az egyik, ismétlem még egyszer, Géza életében lemondott öröklési jogairól. Ez a valaki nem István volt. Akkor, kérdem még egyszer, miért nem "Vajk" a törvényes örökös?

3. "Kádár sem volt kegyetlen állat" - Én egy szóval nem állítottam, hogy Kádár egy kegyetlen állat lett volna, szóval nem tudom, ez most mire akar érv lenni, és miért lőttem ezzel öngólt. Valóban nincs nagy véleményem Kádár Jánosról, de, veled ellentétben, az ellenérzéseimet nem a befeketítésében próbálom kiélni, főleg nem jutok odáig, hogy történelmet hamisítsak azért, mert valakit, akit ideológiai okokból nem szeretek, befeketítsek, és ezzel mérjek csapást a politikai ellenfeleimre. És ne írj olyat, hogy Mátyást ekéztem, ebből egy szó nem igaz, ha valakit, akkor őt igazán kiemelkedőnek tartok a magyar királyok közül, ne rágalmazz.

Mátyás, az a legnagyobb baj, hogy te itt ideológiai függetlenséget hirdetsz a történelem kapcsán, közben a saját ideológiai harcodat a történelmi személyekbe bújtatva vívod meg. Ez nem baj, csak nem veszed észre, hogy semmiben nem különbözöl mondjuk Orbán Viktoréktól, ami, még egyszer mondom, nem baj, a történelem mindig is küzdőtere volt a politikának. Nekem az a baj, hogy te annak a címén írtad ezt a cikket, hogy Orbánék történelmet hamisítanak, ami szerintem azért nem igaz, mert ők a történelem valós eseményeit értelmezik úgy, ahogy. Te, a saját értelmezésed és minősítésed során letagadsz vagy negligálsz bizonyos eseményeket, melyek kulcsfontosságúak a magyar történelemben. Azt az Istvánt egy kegyetlen tömeggyilkosnak beállítani, aki a magyar viszonyok között megteremtette az ország közigazgatási, jogi és társadalmi alapját eléggé egyoldalú és hibás nézet. Ráadásul a háborút, a vérengzést egyértelműen Istvánhoz kötöd, mintha nem is a politikai vezetők lázadtak volna fel ellene. Anakronisztikusan állítod be a történetet, mintha ott az egyszerű népnek döntéshozó képessége volna, és István ellen nem a hatalmukat megtartani akaró vezetők (tehát egyes személyek, akik tömegeknek parancsoltak, így a tömegeknek nem nagyon volt véleményük) lázadtak volna, hanem az ország lakosságának nagy része. És amikor ezeket így leírod, akkor nem arról van szó, hogy másként értékeled a történelmet, hanem arról, hogy torzítasz, hamis képet mutatsz be azért, hogy befeketíts valakit.

Az ortodoxiában nem vitázom veled, mert mindenáron a XXI. századi állapotot akarod visszavetíteni a múltba, amikor az egyház nem állt még az intézményesítés azon fokán, hogy egy feje lett volna. Ezt párszor már elmondtam, elmondom most is. Egyébként a kereszténység első fejei a császárok voltak, ez Bizáncban egészen a XIII. század elejéig fennmaradt, nem intézményesített keretek között, hanem a gyakorlatban. A térítéseket a császár küldte, a térítők pedig politikai befolyást építettek ki a megtérített területeken, elismertetve Bizánc főségét. Ez a XI. században és előtte volt így.

István ellen, mondom még egyszer, nem "az ország" lázadt, hanem egyes területek urai, akik nem akartak lemondani hatalmukról a király javára. Az eseményeket megint összemosod, mert Koppány ellen valóban segítséget kért és kapott István sógorától, de az ország egyesítését önerőből hajtotta végre, saját embereivel, saját seregével. Azt kérdezed, miféle legitimitás ez? Erre azt tudom mondani, hogy nem csak István uralma ellen lázadtak, de olyan királyok ellen is indítottak felkelést, mint Hunyadi Mátyás, Károly Róbert (ő 20 évig hadakozott ellenlábasai ellen - akkor ő aztán végképp nem legitim, a te értékelésed szerint), Luxemburgi Zsigmond, I. András, I. Béla, Imre, IV. Béla, Könyves Kálmán - akkor ők sem legitim uralkodók? Rá kéne jönnöd, hogy hülyeséget védesz, és még egyszer mondom, nem az értékeléseddel van a baj (még ha nem is értünk egyet), hanem azzal, hogy történelmet hamisítasz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 10:46:13

@Sine ira et studio...:

1) A tolerancia és szabadság összefér azzal, hogy rámutatok, saját bevallásod szerint iszonyatosan terelsz. Azzal is összefér, ha elküldelek a búsba. Én nem holmi jézusi, vagy hippi "szeresd ellenségeidet" meg "all you need is love" eszméért rajongok.

2) "A hozzászólásaimnak, még egyszer mondom, azért van köze a cikkhez, mert számos történelmi tévedést írtál le benne."

Ami, még ha igaz is lenne, nem jelentené, hogy köze van hozzá, hiszen a politikai konklúzió szempontjából ez irreleváns.

" Győztesek ideológiája vagy sem, Géza, valamilyen rejtélyes okból, Istvánt választotta"

amihez eleve nem volt joga. attól, hogy például Fidel Castro Raul Castrót választotta utódjául, annak nem lesz legitimitása.

a magyar fejedelemségi rendszerben eleve nem ez volt az utódlás menete. ha te ezt nem tudod, akkor pocsék történész vagy. egyébként ezt középiskolában is tanuljuk.

" Tisztában vagyok azzal, hogy a levirátus öröklése áll szemben a primogenitúrával, az egyiket a szokásjog, a másikat a keresztény szokások támogatják."

amely keresztény szokásoknak az országban kb annyi támogatottsága volt, mint 1956-ban Kádárnak, és EZÉRT kellett Istvánnak puccsot végrehajtania, és idegen katonákat behívnia. ahogyan Kádárnak is szovjet tankokra volt szüksége, úgy Istvánnak is német páncélosokra. mert ugyanúgy illegitimek voltak.

"2. Már másodszor írod le, hogy nem István volt a törvényes utód, de semmi érvet nem raksz mellé."

mert illik ismerned az érvet, és lassan ki is bökted. teszteltem a történelem-tudásod.

"Valóban nincs nagy véleményem Kádár Jánosról"

akkor mit ugrálsz itt, hogy nem jogos a párhuzam? mi ez, ha nem vélemény Kádárról? már harmadszorra beszélsz össze-vissza, ellent mondva magadnak.

"az a legnagyobb baj, hogy te itt ideológiai függetlenséget hirdetsz a történelem kapcsán, közben a saját ideológiai harcodat a történelmi személyekbe bújtatva vívod meg. Ez nem baj, csak nem veszed észre, hogy semmiben nem különbözöl mondjuk Orbán Viktoréktól"

egy fontos dologban mindenképpen különbözünk: én nem akarom belerakni a történelem-értékelésemet az alkotmányba, nem tartanám helyesnek. érdemes volna figyelmesen elolvasnod a cikket, te analfabéna!

"Ráadásul a háborút, a vérengzést egyértelműen Istvánhoz kötöd, mintha nem is a politikai vezetők lázadtak volna fel ellene."

1) itt ellent mondasz annak, hogy Magyarország szerinted nem volt egységes, és a politikai vezetők szabadok voltak, azaz eleve önállóak voltak, ergo, ha egyáltalán volt mire fellázadni, akkor István le akarta igázni őket, tehát István kezdte a dolgot. másodszor pedig joguk volt fellázadni, hiszen önállóak, szabadok voltak. ez a te álláspontodból következik, te marha.

2) az én álláspontomból meg azért következik, mert egy illegitim puccs ellen lázadtak fel. ahogy 1956-ban is tulajdonképpen az illegitim diktatúra ellen lázadtak fel a magyarok.

"nem arról van szó, hogy másként értékeled a történelmet, hanem arról, hogy torzítasz, hamis képet mutatsz be azért, hogy befeketíts valakit."

ugyanezt elmondhatom Orbánról és rólad. nevetséges vagy, hogy egyáltalán ezt esélyes érvnek gondolod.

"Az ortodoxiában nem vitázom veled, mert mindenáron a XXI. századi állapotot akarod visszavetíteni a múltba, amikor az egyház nem állt még az intézményesítés azon fokán, hogy egy feje lett volna."

köszönjük. a kérdés az volt, hogy volt-e az ortodox egyháznak egyetlen feje. bevallottad, hogy nem volt. ezt a vitát elvesztetted. bután elszóltad magad, hogy eleve tudtad te, hogy igazam van, csak aljas módon kötekedtél.

"Koppány ellen valóban segítséget kért és kapott István sógorától, de az ország egyesítését önerőből hajtotta végre, saját embereivel, saját seregével. "

Lehet ilyeneket mesélgetni Kádárról is.

"olyan királyok ellen is indítottak felkelést, mint Hunyadi Mátyás, Károly Róbert (ő 20 évig hadakozott ellenlábasai ellen - akkor ő aztán végképp nem legitim, a te értékelésed szerint), Luxemburgi Zsigmond, I. András, I. Béla, Imre, IV. Béla, Könyves Kálmán - akkor ők sem legitim uralkodók?"

hát, akik ezek közül idegen csapatokkal nyertek, azok nem.

nem fogsz azzal megfogni, hogy pár magyar király legitimitását kritizálod, vagy beleviszel abba, hogy én kritizáljam. semmibe sem kerül számomra még pár király legitimitását kétségbe vonni. nincs ellentétben semmivel, amit mondtam.

az a baj veled, hogy nemcsak, hogy nincs igazad, de iszonyatosan llogikátlan, buta módon érvelsz, legtöbbször belezavarodsz saját érveidbe, és magadnak mondasz ellent.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 13:10:05

@Sine ira et studio...: összefoglalom a legnagyobb önellentmondásaidat:

1) Egyszerre akarod bemesélni, hogy

A) István király tevékenységét mai értékrend, szemlélet szerint megítélni anakronizmus, nem helyes. Hogy a XI század és a XXI század egészen más dolog, az egyik nem mérvadó a másikban, totálisan más értékrendek vannak. A XI. század cselekedeteit nem szabad XXI. századi mércével mérni.

B) Véded azt az anakronisztikus álláspontot, amely István király cselekedeteit beemeli az alkotmányba, büszke rá, példaképnek tekinti. Ameny a XI. század történéseit a XXI. századnak értékmintául, útmutatásul, példaként akarja tálalni. Ugyanazokat a cselekedeteket, amelyek XXI. századi mércével véve elfogadhatatlanok, ezt elismerted, csak azt mondod, annyira nagy a történelmi távolság, hogy ez nem mérvadó. De az alkotmányban nem zavar az, hogy ekkora a távolság, és hogy a két kor nem mérvadó egymás számára.

2)

A) Be akarod adni nekünk, hogy te nem politizálsz, és hogy a történész nem hoz értékítéletet.

B) Ennek ellenére azért csak politizálsz. Illetve hozzászólásodat egy politikai cikkben ontopicnak véled. Azaz megint politizálsz. Továbbá Istvánról pozitív értékítéletet mondtál. Úgy látszik, értékítélet senkinek sem szabad, csak neked, Istvánról, pozitívat. Ez lenne ugye a Lex SIeS, amely csak neked ad kiskaput.

Tipikus fidesznyikes gondolkodás.

3)

A) Be akarod adni, hogy Géza fejedelemsége idején Magyarország egy széttagolt fejedelemség volt, amely nem is tekinthető egy államnak. És István csinált a széttagolt, szabad törzsekből egy államot.

B) Ugyanakkor amikor a törzsek fellázadnak, akkor azt mondod, hogy hogy képzelik ezt a lázadást, ez illegitim? Ezzel azt mondod, hogy ezek a törzsek még sem szabadok, és nem lázadhatnak fel uralkodójuk ellen.

4)

A) Be akarod adni nekünk, hogy István ha a keleti kereszténység felé húzott volna, be kellett volna hódolnia az ortodox kereszténység fejének, a bizánci császárnak, és függővé váltunk volna.

B) Te magad is elismerted, hogy az ortodox kereszténységnek akkor sem volt feje.

Ezen túl azt gondolod, hogy Istvánt felhatalmazta a puccsra az az ideológia, amely keresztény volt, amelyet az országban nem sokan vallottak akkor. ÉS Orbán pont eme ideológia miatt tette be az alkotmányba. De ez az ideológia akkor is kisebbségben volt, és ma sincs már többségben. Közben pár száz évig többségben volt, de ezek a korok elmúltak. Ti ezt az ideológiát akarjátok ránk erőltetni, ahogy István akarta az országra erőltetni.

De mi ebből nem eszünk!

Sine ira et studio... 2011.04.18. 14:34:44

@Brendel Mátyás:

A hármas témához szólnék hozzá, mert annyira buta vagy, hogy nem vagy képes belenézni egy történelemkönyvbe. István Koppány ellen 997-ben küzdött, fejedelemként, a többi háború pedig 1020-30 táján zajlott, teljesen más politikai helyzetben zajlott, de te mindent egy kalap alá veszel. Egy egészen új műfajt teremtesz akkor, mikor tények és konkrétumok nélkül, pusztán logikai érvek mentén próbálod kisilabizálni, hogy miként történtek vagy történhettek a történelem eseményei. Csiki-csuki módszerrel próbálsz érvelni (pl. ha István király volt, akkor nem lehettek Magyarországon törzsi vezetők - már miért ne lehettek volna olyanok, akik a törzsterületüket irányították, de nem fogadták el István parancsait? Attól, hogy van király, miért ne lehetnének ispánok? Ha az ispánok némelyike fellázad, akkor már nem legitim a király? Érvelésed alapján ez a helyzet, a törzsfők ugyanis éppen azon a szinten álltak. Vagy mindenki lázadhat szabadon mindenki ellen, mikor kedve tartja és gondol egyet? Ez igen!
Konkrétumoknak teljes híjával vagy, csak a logikával próbálsz érvelni egy olyan vitában, ahol a tények ismerete nagyon gyakran felülírja azt, amivel te operálsz. A történelemben nem a logika és az etika érvei nyerők (ilyenkor mindig próbálsz Kádárral előhozakodni, de erre az a válaszom, hogy bármennyire nem kedvelek történelmi személyeket, nem fog vastagabban a tollam, mikor róluk írok, ami rólad nem mondható el), hanem az eredmények, és arra nemigen reagáltál, hogy az István által létrehozott keresztény Magyarország nem csupán szuverén volt, de Európa egyik legerősebb állama volt fél évezreden át. Egy szót nem szólsz arról, hogy István törvényei mit adtak az országnak, hogy lehetővé tették a letelepedett életmód megszilárdulását, a földművelésen alapuló életmód elterjedését a magyarok között, hogy a király európai jogrendszert adott az országnak és egy törzsi államból modern államot kreált. Arról megint nem szól egy szót sem, hogy István királlyá koronázása tette lehetővé a királyi főhatalom létrejöttét Magyarországon. Ahogy arról sem szólsz, hogy a Koppány által képviselt politikai tervet súlyosan beárnyékolta nem csak a kalandozások veresége, hanem a korábbi népek példája is, nevezetesen, hogy 100% azon népek aránya, melyek a kereszténység felvétele nélkül nyomtalanul felszívódtak Európában. Ezzel szemben a kereszténységet felvett magyarok megmaradtak, mi több, a kontinens egyik legerősebb államát hozták létre, és ennek alapját az általad nem sokra tartott István rakta le. Ez mind smafu akkor?

Amikor arról beszélek, hogy István példakép, nem manuálisan a tettei duplikálására gondolok (tehát nem kell újra parancsot adni Koppány felnégyelésére, a gyengébbek kedvéért, nem erről van szó), de ez kevés ésszel felmérhető. István igenis példakép, mert egy hosszú távon jól, sőt, kiválóan működő államot hozott létre, európaivá tette a magyarságot, amit lehet szeretni, meg nem szeretni, de megtörtént, és annak köszönhetően, hogy megtörtént, tudod te és a hozzád hasonlók kárhoztatni a tetteit, amelyeknek köszönhetően magyarként létezhetsz. Próbálhatsz lovagolni a Koppány-ügyön meg a lázadók ellen vívott háborún, de tetszik, vagy sem, István sikeres volt, az ország tettei következtében nagyhatalommá vált, és többszáz év történelmét nem az fogja eldönteni, hogy Brendel Mátyás kit és miért tart legitimnek, a saját szubjektív döntése alapján, hogy most ő a levirátust vagy a fejedelem személyes akaratát részesítené előnyben. célod gyakorlatilag egy keresztény uralkodó minél negatívabb színben való feltüntetése és semmi más, egyoldalúan kiemelve az általad vitathatónak vélt és erősen eltorzított eseményeket, ezt hívom én történelemhamisításnak. Tudod, egyetértek azzal, hogy Kádár politikája eladósította az országot az olajválság után, és hogy elárult egy forradalmat, de egy percig nem tagadnám, hogy az olajválságig egy jól működő gazdaságot hozott létre, aminek volt jövője. Te erre nem vagy képes, csak és kizárólag azzal foglalkozol, amit arra érdemesnek találsz, egyoldalúan kiválogatsz a történelemből érveket vagy toposzokat és azokkal csiki-csukizol a logikai tanulmányaid alapján, mindenféle konkrétum figyelembe vétele nélkül.

Amin egyébként megy a vita, az annyi, hogy az alkotmány preambulumában (ami semmilyen jogi erővel nem bír, hiszen nem kötelez semmire, ahogy eddig sem tette) benne szerepel: "a kereszténységnek a történelemben nemzetmegtartó szerepe van". Te ez ellen küzdesz ezerrel, szerinted ez nem igaz, miközben te is elismerted, hogy a kereszténység több száz évig a legjelentősebb eszme volt Magyarországon. Te ebbe a mondatba mindenáron az erőszakos vallási térítést akarod beleláttatni, pedig itt a történelemről van szó. Ez a bajod Szent Istvánnal is, és minden hangsúlyosan keresztény uralkodóval. Ne haragudj, de ez akkora baromság, mintha én Albert Einstein idézetei, vagy John Lennon: Imagine című száma népszerűsítésekor ateista nyomulásról beszélnék. Ami a preambulumban szerepel, tény és való, és igazából neked sem sikerül vitáznod vele anélkül, hogy ne keveredj spekulációkba és ne hamisítsd a múlt eseményeit.

Amúgy lépten-nyomon elszólod magad, és újra és újra kinyilvánítod azt a zsigeri gyűlöletet, amivel ellenem, és minden más véleményen álló iránt viseltetsz. Azt mondtad, te nem a jézusi szeresd ellenségeidet elvnek megfelelően gondolkodsz: elég szomorú, ha egy ember a politika és történelem témájában folytatott viták hevében képes magának ellenségeket találni. Az ilyen ember nekem ne írjon arról, hogy őt sértik egyes részrehajló megnyilvánulások, mikor hiperérzékenyen reagál és a legnagyobb brutalitással akar lecsapni a legkisebb ellenvéleményre is. Attól, hogy nem értesz velem egyet, még nem vagy az ellenségem, legalábbis én így vélem. Igaz, én nem kezdelek el hülyének, baromnak, analfabétának nevezni, nem azért, mert annyira fenemód kedvelnék egy hozzád hasonló kellemetlen modorú és kifejezetten faragatlan embert, hanem azért, mert a VITA érvekről szól. Neked ehhez még fel kell nőnöd annyira, hogy megtanuld, azért, mert a Pistike mást gondol, még lehet a barátod az oviban.

Sine ira et studio... 2011.04.18. 14:37:37

Pontokba szedve Istvánhoz:

1. Letelepedett életmód megszilárdítása
2. A magyarság földművelésre való nevelése.
3. Közigazgatás megteremtése, az ország önellátásának létrehozása
4. Jogrendszer létrehozása
5. A magyar társadalom alapjainak lerakása
6. A modern Európához való csatlakozás
7. Az ország önállóságának megszerzése

Hét apróság, amit kifelejtettél uralkodásának tárgyalásából.

Sine ira et studio... 2011.04.18. 14:43:40

@Brendel Mátyás: Ha ebből nem kérsz, akkor azt tudom mondani, ha ennyire tökös gyerek vagy, menj az utcára és te, Brendel Mátyás vezess egy tüntetést, hogy ateista alkotmányt akarsz, mert az milyen jó. Ha valóban annyira sok társad van, akkor ti lesztek többségben és megcsináljátok majd. Csináld meg, ne az entert üsd ellenem hősiesen, aztán majd lesz valami. Ha tényleg annyira sokan vagytok. Voltak akik tüntetést szerveztek a sajtószabadságért, kimentek, megcsinálták, igaz nem voltak tizedannyian sem, mint amennyire eredetileg hirdették magukat, és a diktatúra ellenére a mai napig mindenki azt ír és mond, amit akar, de ők úgy gondolták, megcsinálták. Csináld meg te is, de ezt az izzadságszagú alkotmányellenes dömpinget, amit itt leművelsz, elég szánalmasnak tartom, a harcra hívó szólamaival együtt. Menj és csináld, mutasd meg.

Sine ira et studio... 2011.04.18. 14:45:17

@Brendel Mátyás: Amúgy rájöttem már, ha téged a lehető legfinomabb módon is figyelmeztetnek arra, hogy tévedsz, akkor is teljes gázt adsz, úgy reagálsz. Akkor éld csak ki bátran a mozgalmár habitusodat bátran aztán adj a gonosz, konzervatív, reakciós, fidesznyik mucsai formámnak :)
Na hajrá :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 16:06:17

@Sine ira et studio...:

"Vagy mindenki lázadhat szabadon mindenki ellen, mikor kedve tartja és gondol egyet?"

Te mondtad, hogy igen, hiszen szerinted nem volt Magyarország István előtt. Ha pedig nem volt, akkor ebből csak azáltal, hogy István királynak kiáltja ki magát, nem lesz hirtelen illegitim a lázadás.

"Konkrétumoknak teljes híjával vagy, csak a logikával próbálsz érvelni"

A szomorú az, hogy téged akár puszta logikával is lehet cáfolni, meg is tettem, mivel össze-vissza beszélsz. De akadnak konkrétumok is, amelyek cáfolnak. Nyilván, hiszen az illogikus marhaságod nem lehet igaz. Az igazság tehát valami más. Van, amikor megelégszem a logikai cáfolattal, van, amikor empirikus cáfolatot is hozok. Megengedhetem magamnak, mert annyira pocsék, amit itt előadsz.

" egy olyan vitában, ahol a tények ismerete nagyon gyakran felülírja azt, amivel te operálsz."

A tények soha nem írhatják felül a logikát, Kisbutus. A tényeknek logikusaknak kell lenniük. Nincs önellentmondó tény.

" A történelemben nem a logika és az etika érvei nyerők"

A történelemben sem történnek önellentmondásos dolgok, mint amiket te előadsz.

"Európa egyik legerősebb állama volt fél évezreden át."

például Mátyás alatt. de nem István alatt. ez pedig Mátyás érdeme, nem István érdeme.

"István igenis példakép, mert egy hosszú távon jól, sőt, kiválóan működő államot hozott létre"

már megbeszéltük, hogy már István uralkodása alatt is gyengélkedett az állam, utána is gyengélkedett, és még számtalan krízisen ment át.

"európaivá tette a magyarságot"

1) ez orbáni ideológiában nem érdem.
2) István nem európaivá tette a magyarságot, hanem keresztényé. a kettő nem ugyanaz. ma már az európai nagyon nem a keresztényit jelenti. akkoriban pedig az európaiság nem is igazán volt létező gondolat, és a keresztény és az európai nem is igazán fedték le egymást.

"hogy Kádár politikája eladósította az országot az olajválság után, és hogy elárult egy forradalmat, de egy percig nem tagadnám, hogy az olajválságig egy jól működő gazdaságot hozott létre, aminek volt jövője."

akkor az alkotmányban a helye?

"Amin egyébként megy a vita, az annyi, hogy az alkotmány preambulumában (ami semmilyen jogi erővel nem bír, hiszen nem kötelez semmire, ahogy eddig sem tette)"

jogi erővel bír, te agyatlan, olvasd már el a Q cikkelyt! ha nem ismered a Tákolmányt, akkor ne pofázz bele, műveletlen!

"miközben te is elismerted, hogy a kereszténység több száz évig a legjelentősebb eszme volt Magyarországon."

azokban a századokban nem volt magyar nemzet, vagy pedig a 2-10% nemességből állt. a kereszténységnek ilyen 2-10%-os nemzetmegtartó szerepe volt. erre vered a nyálad?!

" Te ebbe a mondatba mindenáron az erőszakos vallási térítést akarod beleláttatni"

volt? volt.

"Azt mondtad, te nem a jézusi szeresd ellenségeidet elvnek megfelelően gondolkodsz : elég szomorú"

mi vagyunk többségben.

"Az ilyen ember nekem ne írjon arról, hogy őt sértik egyes részrehajló megnyilvánulások, mikor hiperérzékenyen reagál és a legnagyobb brutalitással akar lecsapni a legkisebb ellenvéleményre is."

legnagyobb brutalitással? talán én erőltetem át a parlamenten az alkotmányomat?! nem. de még csak nem is töröltem a hozzászólásodat. pedig volna rá lehetőségem.

a te bajod annyi, hogy ellent mondok neked. ez neked a brutalitás? hülye-e vagy?

"azért, mert a Pistike mást gondol, még lehet a barátod az oviban."

azért nem ördögtől való gondolat, hogy az egy hullámhosszon lévők barátkozzanak.

felőlem nyugodtan kebledre ölelheted Pistikét.

és végül: Orbánnak meséld már el ezeket a dolgokat, ok?! mert nála agresszívebben a másként gondolkodókat lenyomó kormányfőt a rendszerváltás óta nem láttunk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 16:09:42

@Sine ira et studio...:

"1. Letelepedett életmód megszilárdítása"

le voltunk telepedve.

"2. A magyarság földművelésre való nevelése."

ez egy hosszú folyamat, amiben István egy kis morzsányit képvisel.

"3. Közigazgatás megteremtése, az ország önellátásának létrehozása"

előtte szovjet importra szorultunk?:)

"4. Jogrendszer létrehozása"

előtte is volt jogrendszer. a jogrendszerben is csak rendszerváltást csinált

"6. A modern Európához való csatlakozás"

modern a fenét.

"7. Az ország önállóságának megszerzése"

persze, előtte szovjet SZSZK voltunk. és a német lovagok behívása nyilván az önállóságot erősítette.:)

ami István érdeme itt, ahhoz foghatót más királyok és államfők is tettek. amihez foghatót nem tettek, az nem érdeme.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 16:14:01

@Sine ira et studio...:

"ateista alkotmányt akarsz"

nem akarok, én nem vagyok olyan ideológiailag elvakult fasz, mint Orbán. én nem akarom az ideológiámat az alkotmányban ráerőltetni az országra. ideológia-mentes alkotmányt akarok. és azt akar az ország nagy része.

"Ha valóban annyira sok társad van, akkor ti lesztek többségben és megcsináljátok majd."

2014-ben megcsináljuk. mentek a történelem süllyesztőjébe.

"Voltak akik tüntetést szerveztek a sajtószabadságért, kimentek, megcsinálták, igaz nem voltak tizedannyian sem, mint amennyire eredetileg hirdették magukat"

többen voltak, mint 2006-ban.

"a diktatúra ellenére a mai napig mindenki azt ír és mond, amit akar"

hazudsz, már beindult a gépezet:

hirszerzo.hu/belfold/20110415_parameter_kormany_repas

meg nézzél már meg egy híradót, hülyegyerek! Kádári híradónk van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 16:15:01

erre nem válaszoltál.

összefoglalom a legnagyobb önellentmondásaidat:

1) Egyszerre akarod bemesélni, hogy

A) István király tevékenységét mai értékrend, szemlélet szerint megítélni anakronizmus, nem helyes. Hogy a XI század és a XXI század egészen más dolog, az egyik nem mérvadó a másikban, totálisan más értékrendek vannak. A XI. század cselekedeteit nem szabad XXI. századi mércével mérni.

B) Véded azt az anakronisztikus álláspontot, amely István király cselekedeteit beemeli az alkotmányba, büszke rá, példaképnek tekinti. Ameny a XI. század történéseit a XXI. századnak értékmintául, útmutatásul, példaként akarja tálalni. Ugyanazokat a cselekedeteket, amelyek XXI. századi mércével véve elfogadhatatlanok, ezt elismerted, csak azt mondod, annyira nagy a történelmi távolság, hogy ez nem mérvadó. De az alkotmányban nem zavar az, hogy ekkora a távolság, és hogy a két kor nem mérvadó egymás számára.

2)

A) Be akarod adni nekünk, hogy te nem politizálsz, és hogy a történész nem hoz értékítéletet.

B) Ennek ellenére azért csak politizálsz. Illetve hozzászólásodat egy politikai cikkben ontopicnak véled. Azaz megint politizálsz. Továbbá Istvánról pozitív értékítéletet mondtál. Úgy látszik, értékítélet senkinek sem szabad, csak neked, Istvánról, pozitívat. Ez lenne ugye a Lex SIeS, amely csak neked ad kiskaput.

Tipikus fidesznyikes gondolkodás.

3)

A) Be akarod adni, hogy Géza fejedelemsége idején Magyarország egy széttagolt fejedelemség volt, amely nem is tekinthető egy államnak. És István csinált a széttagolt, szabad törzsekből egy államot.

B) Ugyanakkor amikor a törzsek fellázadnak, akkor azt mondod, hogy hogy képzelik ezt a lázadást, ez illegitim? Ezzel azt mondod, hogy ezek a törzsek még sem szabadok, és nem lázadhatnak fel uralkodójuk ellen.

4)

A) Be akarod adni nekünk, hogy István ha a keleti kereszténység felé húzott volna, be kellett volna hódolnia az ortodox kereszténység fejének, a bizánci császárnak, és függővé váltunk volna.

B) Te magad is elismerted, hogy az ortodox kereszténységnek akkor sem volt feje.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 16:33:47

Bizánc vagy Róma kérdésében egyébként az a helyzet, hogy nyilvánvalóan Bizánc és Róma (Német-Római Birodalom) is meg akarta volna kaparintani Magyarországot, ha lehet. Az, hogy melyik választás fog túlélést jelenteni, merő véletlen, és előre láthatatlan volt.

Valójában, mint láttuk, a németek megpróbálták leigázni Magyarországot, csak nem sikerült, mert meggyengültek. Az elkövetkező pár száz évben Nyugat-Európa gyenge volt, nem volt igázó birodalom, ezért, és eddig volt Magyarország viszonylag erős. Utána jöttek a Törökök és Habsburgok, onnantól nem volt erős.

Bizánc viszont ugyanolyan gyenge volt az elkövetkező századokban, mint a Német-Római Birodalom. Bizánc választásával kb. ugyanúgy megőrizhettük volna a függetlenségünket. Bizáncnak nem volt ereje elfoglalni minket.

Emlékezetes, hogy a hódító hadjáratok utolsó hadjárata éppen Bizánc ellen irányult. Hát ennyire volt fenyegető a bekebelezés.

Történelemből annyira szar vagy, hogy félelmetes. Logikából pluszban még szarabb.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.18. 16:45:37

Toleranciáról annyit, hogy:

1) Én elfogadom, hogy István számodra, meg az elvakult keresztények számára óriási dolgot csinált.

2) Ha toleráns lennél, te is elfogadnád, hogy számomra, sok ateistának kifejezetten nem. És sok nem annyira kereszténynek is kissé vegyes a dolog..

3) Én nem akarom a saját véleményem az alkotmányban látni.

4) Orbán akarja a saját véleményét az alkotmányban látni, és keresztül is vitte. Te meg véded.

Akkor ezek után, ki a jó nénikéje az intoleráns, mondd már meg?!

Sarrukin 2011.04.22. 11:23:05

Brendel, Sine ira, élmény titeket olvasni :DD
Komolyan, mint a két öreg a Muppet show-ban :) Tökre nem fogtok soha egyetérteni, bár az tény, hogy Sine ira józanabb, de mindkettőtök hozzászólásaiban vannak elgondolkodtató dolgok :)
És valóban, a rockopera nem egy történelem könyv, de jóval többről szól, mint amit elsőre hallunk belőle :)

Sine ira et studio... 2011.04.22. 16:36:28

@Sarrukin: Azt én sem kétlem, hogy az István a király az egyik legtöbb mondanivalóval megtöltött modern kori magyar mű, de még úgy sem egyszerű kibogozni, ha azt mondjuk, az 1980-as évek életérzését próbálja leírni :)

tcsanyi 2011.04.22. 21:53:17

Kádárnak még a feje sincs meg - éppen valami nyugdíjmegszorítás során tűnt el, azon háborogjon a szavazótábor, ne a saját nyugdíján.

1000 év múlva fel lehet vetni a kérdést, hogy legyen-e Kádár az alkotmányban, addig: csitt.

Hogy ki is van többen: 4 évente megszámoljuk. Lemaradtál valamiről?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.04.23. 09:37:51

@tcsanyi: Ha jól tudom, Istvánnak őgy igazán semmilye nincs meg, :)

A legutóbbi szavazáson a kommunisták pár százalékot kaptak, az elvakult keresztények (KDNP) meg becsülhetően szintáén csak pár százalékot.

tcsanyi 2011.04.23. 12:46:51

@Brendel Mátyás:
Szóval úgy látod, hogy döntetlen körüli eredmény született?
Hát fog érni még pár meglepetés...

(Istvántól még őrizzük a Szent Jobbot -"tetemcafat", ahogy egy komcsigyerek nevezte) - de nem ez a lényeg

Sine ira et studio... 2011.04.23. 13:44:33

Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy a cikk szerzője melyik történelmi személyeket tartja példaadónak, olyan embernek, akikre fel lehet nézni, akiktől tanulni lehet? Akiket mondjuk érdemes lenne belevenni az alkotmányba, azzal a céllal, hogy lássátok, magyarok, ezek nagyszerű emberek voltak, tettek a hazáért, az ő szellemüket követve érdemes munkálkodni.
Vagy a múltból vett példa valami rossz és felesleges dolog, és az ember a saját ismeretei alapján megáll a lábán? A XXI. század teljes létbizonytalanságát látva, nem hiszem.

2011.04.29. 02:03:25

És a legszebb az általad nemzeti tákolmánynak nevezett alkotmányban, hogy mindet büntetlenül leírhatod majd a jövőben is.:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.05.11. 12:16:30

Gyertek csatlakozzatok, mert ezek azt nem bírják, ha kiröhögik őket:
Szórakoztató Valláskritika

www.facebook.com/pages/Sz%C3%B3rakoztat%C3%B3-Vall%C3%A1skritika/122713367809424?sk=wall

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.12. 09:02:04

@Sine ira et studio...: Ha tudnál szöveget értelmezve olvasni, nem kérdeznél olyat, amire válasz van a postban, illetve a többi, mostanában megjelent postomban a témáról.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.12. 09:04:12

@ariskerase: Én ebben nem vagyok biztos. Beindult a Fidesz cenzúra, persze alantasabb módon, mint a kommunista, vagy Horthysta vagy középkori cenzúra. De beindult.

Sine ira et studio... 2011.05.12. 09:45:35

@Brendel Mátyás: Mátyás, a te cikkeidből csak a hőbörgést és az ennek alátámasztására írt összeesküvés-elméleteket és kicsavart logikai fejtegetéseket látom. Nem az van, amit te szeretnél, nem tetszik a helyzet neked, ennyi. Csak ahelyett, hogy ezt így leírnád egy mondatban, mindenféle kitekert-kicsavart dolgot hozol és közben folyamatosan marhaságokat írsz. Azt hittem, csak az alkotmányhoz hasonlóan fontos dolgokban jellemző rád ez a fanatizmus, de látom, olyan piszlicsáré ügyben, mint a Moszkva tér átnevezése, sem adtad alább. Hát, kitartást hozzá.
Üdvözlettel,

T

Sine ira et studio... 2011.05.12. 09:50:13

@Brendel Mátyás: A cenzúra nem "beindulni" szokott, a cenzúrát egy törvény szokta életbe léptetni. Ezt a baloldal a médiatörvénytől várta, de hát, valljuk be, az egyáltalán nem cenzúráz jobban, mint bármilyen más, polkorrekt médiatörvény - akár az MSZP-é is. Most a jelszó, a "fokozatosan bevezetett" cenzúra veszélye lesz? Én ezt egy baloldali orgánumon sem látom, a Piroslap mindig bejön, az ATV adása sem havazik és a Népszabira is jut még papír és festék.
A Horthy-korszak meg pont egy rossz felvetés volt, ott ugyanis 1938-ig semmilyen cenzúra nem volt, de a szervezett, érdemben működő hatóság kiépítését is a német megszállók végezték el. Jelentek meg nem csupán baloldali, de kifejezetten zsidó közösséget megcélzó újságok is, még 1940-ben is. A Népszavát 1944 márciusában tiltották be, a Magyar Nemzettel és számos más lappal egyidőben. És ezt sem a magyarok, hanem a német megszálló hatóságok.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.09.03. 07:07:34

Csak a béke érdekében: istván ketyó véres kezű pribékjeivel verette agyon pogány őseimet. A parancsot adó keze azért nem rohadt el, mert megátkozták ezért. Magyarország soha nem volt keresztény ország, csak keresztények által uralt. Abból is látható, hogy templomok férőhely száma sosem állt arányban a hívők számával, csupán a tized behajtása volt a szerepük.
Attól, hogy valaki abból él, a történelem nem lesz hiteles mert mindig újrahangsúlyozzák, mint a bibliát. Ahol eszkimókák térítésekor a poklot átírták k... hidegre, mert minden eszkimóka érthetően oda akart kerülni.
süti beállítások módosítása