Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Inog a kormány külső legitimációja?

2011.01.05. 13:54 | balközép | 13 komment

Címkék: fidesz legitimáció 2011

A hatalomgyakorlás egyik legfontosabb alapja a legitimáció. A fogalom az idők során sokat változott, például korábbi felfogás szerint a királyok hatalmának forrása Isten volt. A felvilágosodás és a polgári forradalmak óta a legitimáció forrása a nép, a nemzet. A népfelség elvéből következik a parlament (és a kormány) rendszeres újraválasztása.

De a legitimáció ennél persze jóval összetettebb. Az, hogy egy kormányzati hatalom legitim-e, az nemzetközi, illetve belső térről is (belső legitimáció) megítélhető. Adott esetben megkérdőjelezhető.

Ha egy párt demokratikus keretek között, visszaélés és csalás nélkül megnyer egy választást, akkor a törvényhozásban többsége lesz, és az felhatalmazza kormány alakítására. Ez a belső és külső legitimáció szempontjából is legitim. Tehát joga van törvényt, rendeletet alkotni, és így akaratát az ország területén érvényesíteni.

Eddig a pontig mind a Gyurcsány- mind az Orbán-kormány megfelelt a legitimáció követelményének. Majd mind a két kabinet legitimációját elkezdték megkérdőjelezni.

De van egy lényeges különbség. Amíg a Gyurcsány-időszak döntéseinél a legitimációt itthon kérdőjelezték meg, addig az Orbán-kormány a külső legitimációjának elvesztése felé rohan. Nagyon fontos, hogy ne legyen félreértés: az Orbán kabinet még nem vesztette el a nemzetközi legitimációját. Azonban efelé tart.

Minden legitimációs válság egy kezeletlen vagy rosszul kezelt bizalmi válságból bontakozik ki. A bizalmi válságban egy-egy kormányzati intézkedés helyességét vagy szakszerűségét releváns szereplők elkezdik megkérdőjelezni. A legitimációs válság már az, amikor a hatalom gyakorlásának egészét kezdik el megkérdőjelezni releváns szereplők kellően nagy számban.

A Gyurcsány-kormány legitimációja az őszödi beszéd kikerülésével ingott meg. Persze a legitimáció nagyon erős felhatalmazás. Ha demokratikus keretek között kerül valaki hatalomra, a legitimációját nagyon nehezen veszti el. Így az őszödi beszéd kezdetben csak bizalmi válságot eredményezett, amire a kabinet a parlamentben tartott ún. bizalmi szavazással reagált. Mindez azonban már kevés volt azokhoz a megszorító intézkedéskehez és reformlépésekhez, amelyeket a kabinet tervezett. Majd a népszavazás, amelyen ezeket az intézkedéseket nagy arányban elutasították, már igen komoly legitimációs válságot eredményezett.

A kérdés az, hogy akkor miért nem bukott meg a Gyurcsány-kormány (legalább is a nagy gazdasági válságig)? Úgy látom, hogy az előző kabineteknek a külső legitimációja erős volt. Az EU felé vállalt konvergencia program feszes végrehajtásával a külföldi bizalom mindvégig megvolt, s ez a Bajnai-kormény idején erősödött is.

Legtöbbször egy kabinet akkor bukik meg, ha belső és a külső legitimációja egyaránt megkérdőjeleződik. Ameddig a kettőből valamelyik fennáll, addig többnyire képes hatalomban maradni. Azt, hogy Gyurcsány miért is mondott le, az vélhetően a belső és külső bizalom együttes megrendülésének volt köszönhető.

Azonban bizalmi válság nem csak olyan formán alakulhat ki, ahogy Gyurcsány körül fogyott el a levegő. Ha egy kormányzat folyamatosan a nemzetközi normákkal ellentétes intézkedéseket hozz, akkor a külső legitimációjának elvesztésével játszik. Az Orbán kormánynál ilyennek mondható a médiatörvény (is). Nem véletlenül érvelt a kormányzat egy ideig azzal, hogy az intézkedés minden részlete megtalálható más országok médiaszabályozásával.

Ez az üzenet a külföldi bizalmi válságnak szólt. Érvek ide vagy oda, a Fidesz-kormány olyan erős nemzetközi ellenállásba ütközött, hogy félő számára, lehet ebből bizony belső bizalmi válság is. Így ”a nem olvasták el a média törvényt” mondat, már nem a külső szereplőknek van címezve, hanem nekünk belföldi állampolgároknak.

A bizalmi válság mértékét talán az mutatja a legjobban, hogy két jobboldali kormány felől is érkezett igen erős kritika. A német és francia kabinet súlya az Unióban igen komoly, együttműködésük meghatározó szokott lenni. Aligha hinnénk, hogy kellő ismeretek nélkül akarnának kellemetlen perceket szerezni magyarországi szövetségesüknek.

Mi ez, és mi lehet ebből?

Azt hiszem, jelenleg ez egy külső bizalmi válság. Külső legitimációs válság még nincsen, ám kezeletlen vagy hibásan kezelt bizalmi válságok tudnak odáig vezetni. Egyetértek Török Gáborral, ha ebből a zsákutcából nem jön ki a kormányzat, akkor nemzetközi színtéren el fog lehetetlenülni…

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr412562457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ostván 2011.01.05. 18:42:57

Ez egy komoly lecke Orbánnak abból, hogy nem lehet mindenütt erőből működni. Bármennyire is nem fűllik hozzá a foga - valószínűleg - változtatni kell ezen a törvényen. Ami bőven ráfér a törvényre (sok másikra is), de mélyen tisztelt kormányfőnk komoly bukásnak fogja fel ezt az ügyet. Itt látszik, hogy mennyivel könnyebben tudták-tudják feldolgozni azok a poitikusok a kritikus helyzeteket, akik DOLGOZTAK már piaci körülmények között.

Megdobbent 2011.01.05. 19:57:13

Csakugye az a baj, hogy az intelligens, es szeleslatokoru emberek egyszeruen tudjak 1998 ota, hogy orban NEM SZALONKEPES. Tehat egy troll, amit el kell dugni egy banyaba, mert szabadon csak art.

A kedvenc magyar emberek persze ezekkel a tulajdonsagokkal nem rendelkeznek, persze, hogy a trollt tronra ultetik, mert a magyar, amiota letezik egy ferde nep, nincs mit csinalni.

A troll persze trollkent viselkedik, es bizony szigeteli el az orszagunkat, nemzetunket, ahogy neki ezt a vere diktalja.
Hogy ez oke a turbomagyaroknak? oke, na akkor lassuk, meddig birjak:

- A vilag csaknem legdragabb benzinjet/gazolajat fizetni
- A 3x-os hitel reszleteket nyogni
- A szenneomlott forinttal export tevekenyseget folytatni
- Megrendult bizalmu befektetok nelkul fenntartani egy gazdasagot

Es ez kevesebb, mint fel ev eredmenye.

Amit mar most tudunk az az, hogy az itt megtermelt toke kiaramlik (egyszeru polgarok nem itt kamatoztatnak), a kinti toke be sem jon, az orvosok, gazdasagi szakemberek szazaval viszik ki a tudasukat, hoznak kint hasznot az ottani gazdasagnak.

Ha ez igy mind jo, akkor ez az orszag vegleg elveszett. Mert azt a nemzetkozi kart es azt a megroppantott gazdasagot, amit orban akarmikor itt hagy, senki nem tudja helyrehozni.

Felreertes ne essek: en ponthogy igyekszem itt kitartani, ide adozni, ezt az orszagot gazdagitani. De konyorgom: ne omlasszak mar le korulottem, mert igy nem tudok nyugodtan magyar maradni.

Ha barkinek az erzeseit megbantottam, attol elnezest kerek, de mar nem orban miatt duhongok (teszi, ami az osztone, oktalan joszag), hanem az orszagomat, identitasomat feltem.

Nem gyozom hangoztatni, hogy ez partsemleges nalam: az MSZP-SZDSZ kormanyt is szidtam, mint a bokrot, de legalabb igyekeztek az orszag nemzetkozi presztizset, kapcsolatrendszeret korrekten, diplomatikusan fenntartani. Az, hogy pofatlanul loptak, az pont annyira tett duhosse, mint orban alapjaraton. De a frank jol allt, a forint kozepesen stabil volt, a benzin es mas arfolyamerzekeny arucikkek relative stabil erteken alltak. Ha egyszer lenne egy kuldiplomaciaban jartas, belul nem tolvajlo kormanyunk, akkor az olyan egyedi csoda lenne a magyar nep torteneben, hogy kalpot emelnek.

Nah, jo hosszura sikerultem :)

AdamT · http://durva.blog.hu 2011.01.05. 23:59:37

@Megdobbent: Az nem baj, hogy hosszúra sikeredett a hozzászólásod, inkább az a gond, hogy soraid több helyen elrugaszkodtak a tárgyilagosságtól.

Mi a franc köze van a frank erősödéséhez a kormánynak? Hetek óta olvasom ezt a butaságot mindenütt, hogy milyen drága a frank. Aha, csak ez most nem azért van, mert gyenge a forint, tessen megnézni a HUF/EUR árfolyamot. A forint meglehetősen stabil, a frank meg szárnyal. Ne menjünk bele az elemzésbe, mert nem erről szeretnék írni, de butaságot ne mondjunk.

A benzin árához sincs semmi köze a kormánynak, legfeljebb annyiban, hogy a Bajnai kormány által elfogadott költségvetési számokat nem rúgtál fel. Tehát a jövedéki adót megtartották.

Tehát a benzin árának nem az adótartalma nőtt, hanem a nyersanyagé. Ezt meg a sejkekkel kell megbeszélni, nem a kormánnyal.

Én azt látom, hogy 16% lett az SZJA, azt látom, hogy megszűnt a tesze-toszaság, azt látom, hogy van irány, cél, meg ilyenek.

Megrendült bizalmú befektetők? Orbán kormányzása alatt? 2002-ben ez az ember úgy adta át a kormányrudat, hogy az új miniszterelnök (Medgyessy Péter) azt nyilatkozta, hogy 2007-ben bevezetik az eurót. 8 év MSZP kormányzás alatt eljutottunk oda, hogy már céldátumot se merünk mondani.

No, szerinted mikor és kiben rendült meg a bizalom?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.01.06. 08:52:45

Mondjuk érdekelni nem érdekli őket, ha az eu nem szereti a hülyeségeiket. "Drang nach Osten" van már egy ideje, putyinnak meg Kínának nyalnak a fiúk. Ha ebből meg EU-ból való kilépés lesz, hát annyi baj legyen. Ebből a szempontból számukra áldás, hogy most kerültünk sorra az elnökségben: jól elszabotálják az egészet, majd a végére odáig fajulnak a dolgok, hogy jól el lehet mondani, hogy az unió életképtelen, hisz látjuk, "minden erőfeszítésünk ellenére" sem sikerült elérni semmit, és még hátba is támadják a saját elnöküket. A tábor elhiszi majd ezt is, a 35-40% támogatás meglesz, a többség meg kussol tovább, mint a manyupok szétcseszése vagy a sajtószabadság eltörlése után is. Birkanép a magyar.

Kicsi79 2011.01.06. 21:48:00

@AdamT: Igen, én is látom, hogy 16% lett az SZJA. Gondolom, van 3 gyereked, és 290.000 bruttó felett keresel. Mert ha nem így van, akkor csökkent a fizetésed, ugyanúgy, mint nekem. Bocs, de nekem jobb volt a magasabb SZJA. Ezzel a kb 3 millió dolgozó ember 70%-a így járt. Ez tök jó így, nem? Mert akármit hazudnak, ez az új adórendszer csak a gazdagoknak és az átlag felett keresőknek kedvez.

A másik agymenésről már ne is beszéljünk. Milyen jogon nyúlnak hozzá ahhoz a pénzhez, amit az elmúlt évek alatt összespóroltam. Ha nem lennék érthető, a magánnyugdíj-pénztárakra célzok. Milyen jogon vesz el a MAGÁNnyugdíj-pénztári befizetéseket? Milyen alapon zsarol meg egy egész országot azzal, hogy aki nem lép át, az elveszti az alanyi jogon járó állami nyugdíjat? Mi az, hogy nekem kell nyilatkoznom arról, hogy nem vagyok hajlandó átlépni, miért nem annak kell utánajárnia, aki van olyan marha, hogy lép? Ráadásul miért a nyugdíjfolyósítónál lehet csak nyilatkozni, miért nem a pénztárnál?

P.mester 2011.01.06. 22:14:33

Köszönjük a HIR TV-nek az égetést. Nemzeti cselekdet volt a The Economistot manipulációval vádolni, miközben a HIR Tv manipulál:

www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/01/picture_orb%C3%A1n

AdamT · http://durva.blog.hu 2011.01.07. 01:01:19

@Kicsi79:

"A másik agymenésről már ne is beszéljünk. Milyen jogon nyúlnak hozzá ahhoz a pénzhez, amit az elmúlt évek alatt összespóroltam."

Ne haragudj, de volt más választásod? Önkéntes alapon toltad oda a pénzed, vagy kötelező jelleggel?

Neked nem tök mindegy, hogy eddig hova fizettél? Valami olyat érzel a magadénak, amiről mások eldöntötték, hogy a tiéd, aztán megint mások azt, hogy az nem a tiéd, valójában meg sosem költhetted el.

Ez nem a félretett pénzed, hanem a KÖTELEZŐEN leadott pénzed, amihez eddig se fértél hozzá.

Ugye?

Kicsi79 2011.01.07. 09:55:06

@AdamT: Kötelező jellegel fizetem, mert '98-'02 közti Orbán-kormány kötelezővé tette. Most meg elveszi. ŐK döntötték el anno, hogy az az enyém, és ugyanaz a bűnbanda döntötte most el, hogy nem az enyém. Én meg úgy gondolom, hogy ha már kötelező volt, akkor igenis maradjon úgy, ahogy van. Arról nem is beszélve, hogy igen szép hozama lett annak az összegnek az évek alatt. Erre az állami rendszerben pedig esélyem sincs!

A kommentem első részéhez miért nem szóltál hozzá? Csak nem beletrafáltam, és az átlag felett keresel, és még többet fogsz az új adórendszerrel?

AdamT · http://durva.blog.hu 2011.01.07. 11:37:56

@Kicsi79:

"ŐK döntötték el anno, hogy az az enyém, és ugyanaz a bűnbanda döntötte most el, hogy nem az enyém. "

Totális tévedésben vagy. Előbb azt döntötték el, hogy kötelező fizetned és nem a tiéd, hanem egy rászben magántulajdonban lévő cégé a számodra hozzá nem férhető nyugdíjmegtakarításod, most pedig azt döntötték el, hogy az államé a hozzá nem férhető nyugdíjmegtakarításod.

Ha akarsz, maradhatsz ebben a rendszerben.

A lopásról meg annyit, hogy ez egy irgalmatlan nagy hülyeség. Azokat a pénzeket bérként, állami támogatásként, fizetésként, nyugdíjként fizetik ki ismerőseidnek, barátaidank, cirka 6-7 millió embernek.

Adórendszer... A magam részéről valóban pozitív változás az 1 kulcsos SZJA. Vedd számításba azonban azt, hogy eddig én a fizetésem 47%-át adtam oda állambácsinak, ami irreális sarc csak azért, mert én szorgalmasabb, jobb képességű, no meg persze szerencsésebb vagyok sokaknál. Meg ugye a 3 gyerek miatt se kéne szégyenkeznem? (Bár sajnos egyelőre gyermekem még nincs).

Egyszerű számolás... Ezzel az adórendszerrel cirka 500.000 ember járt jól, nekik átlagosan 20-25.000 forinntal marad több a zsebben, extrém esetben ennek akár öt-hatszorosa. Átlagban szerintem vehetjük a 25.000 forintot. Ha a számodra igazságosnak tekinthető szegénységnek juttaták volna ugyanezt az összeget, akkor ez cirka 2-3 ezer forintos többletet jelentene, ami baromira nem segíteni a nemzetgazdaság (belső) felpörgését. Én abból a pénzből amit most nem vesz el az állam munkahelyeket fogok teremteni, jobb esetben utazni fogok, hogy ne fulladjon meg a falusi turizmus, én csak magyar termékeket fogk vásárolni és sorolhatnám ide akár a kulturális rendezvényeket, amiken végre részt tudok venni, ezzel is támogatva a kultúrát.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.01.08. 03:52:01

@AdamT: "A benzin árához sincs semmi köze a kormánynak"

A kijelentésed egy bizonyos gazdaságpolitikai felfogást tükröz, amit jelentős főlénnyel szavaztak le a választópolgárok múlt áprilisban. A jelenleg kormányzó, és a jelek szerint általad is támogatott párt azonban az elmúlt években többször is egyértelműen megfogalmazta, hogy szerinte a kormány felel a benzin áráért, minimálisan abban a mértékben, amennyivel magasabbak itt a benzinárak, mint a környező országokban. A benzin árának többszörös számonkérése egy számonkérhető vállalás is volt egyben, úgyhogy jogos, ha a polgárok most az árak kordában tartását várják a kormánytól.

Mindazonáltal ha a Fidesz is felvállalja az általad képviselt elvet, miszerint a kormánynak nincs köze a benzinárakhoz, és egyúttal beismeri, hogy erről eddig hazudott, akkor én ezért meg fogom dicsérni és onnantól fogva veled karöltve mindenkit helyreutasítok, aki a benzinárakat számon kéri a nemzeti együttműködésen.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.01.08. 03:53:16

@AdamT: "A benzin árához sincs semmi köze a kormánynak"

A kijelentésed egy bizonyos gazdaságpolitikai felfogást tükröz, amit jelentős főlénnyel szavaztak le a választópolgárok múlt áprilisban. A jelenleg kormányzó, és a jelek szerint általad is támogatott párt azonban az elmúlt években többször is egyértelműen megfogalmazta, hogy szerinte a kormány felel a benzin áráért, minimálisan abban a mértékben, amennyivel magasabbak itt a benzinárak, mint a környező országokban. A benzin árának többszörös számonkérése egy számonkérhető vállalás is volt egyben, úgyhogy jogos, ha a polgárok most az árak kordában tartását várják a kormánytól.

Mindazonáltal ha a Fidesz is felvállalja az általad képviselt elvet, miszerint a kormánynak nincs köze a benzinárakhoz, és egyúttal beismeri, hogy erről eddig hazudott, akkor én ezért meg fogom dicsérni és onnantól fogva veled karöltve mindenkit helyreutasítok, aki a benzinárakat számon kéri a nemzeti együttműködésen.

RedRobotrooper 2011.01.10. 22:26:22

nem inog, már nincs mindenki a nyugatról csak egy kis pkhendi szarkavarót lát orbánban és a balfasz kormányában

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.13. 22:03:32

Bocsánat, de a cikknek van egy rohadt nagy önellentmondása. A legitimáció állítólag a népfelség elvéből jön, viszont ha jól tudom, a nép Magyarországon él. Mit jelent akkor az a külső legitimáció? És ha nem létezik, akkor hogyan inog?

Arra akarok utalni, hogy ennek az egésznek van egy nagyon veszélyes olvasata is, nevezetesen az, hogy a Nyugat egy szavától összefossa magát minden kormány. És azért azt be kéne látni, hogy Magyarországon kívül soha, senki nem fogja a mi érdekeinket képviselni. Ha van külső legitimáció, velük szemben minden magyar érdekképviselet illegitim dolog. Szóval ezt talán töröljük, köszönöm.
süti beállítások módosítása