Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az MSZP az új erő

2010.11.29. 06:13 | szocdemman | 5 komment

Címkék: mszp baloldal 2010 aréna mesterházy attila

Nem ragadtam rögtön billentyűzetet az MSZP hétvégi politikai nagygyűlése után. Ott voltam a helyszínen. Végighallgattam a beszédeket. De amire vártam, az a média, a blogok és az ismerőseim reakciói. Összefoglalva a vélemények inkább pozitívak voltak, természetesen a jobboldali pártmédia okádott egyet a teltházas arénára.

Leginkább az dominált, hogy szépen összeszedte magát az MSZP. Tény, hogy sokan azt várták a szociktól, hogy szépen eltűnnek, azonban aki ilyen álmot rebesget, inkább tartják bolondnak, mintsem figyelemre méltó véleményformálónak. Az MSZP megmaradt. Ami ennél is fontosabb, ismét nagypárttá lett.

(nepszava.hu)

Mondjuk a rendezvény funkcióját tekintve a Fidesz 2006-os október 23-ai megemlékezésre hasonlított. Akkor ők, most a szoci tábor gyűlt össze, és értékelte a politikai helyzetet. És, hogy Török Gábort igazoljam, hogy hasonló a stratégia, akkor a Fidesz népszavazást jelentett be, most az MSZP egy petíciós aláírásgyűjtést. Az már csak extra érdekesség, hogy az MSZP-s rendezvény sem, a 2006-os Fidesz gyűlés sem feltétlenül volt az, mint aminek hirdették. A Fidesz ünnepi megemlékezésnek tálalta a táborkohéziót, az MSZP meg tömegdemonstrációnak, igaz, az utóbbi szervezet az utolsó héten igyekezett korrigálni a megnevezésen… Mondjuk ez egy lényegtelen momentum.

Azért egy dolgot fontos kimondani: az MSZP még nem nyerte meg a 2014-es választást (már ha azt nem tiltja be fülkésrezsim), a párt túljutott egy kritikus szakaszon, de most kell, hogy jöjjön egy nagyon kemény és izgalmas építkező munka, melynek az lesz a végterméke, hogy pápát intünk a narancsos bagázsnak…

Először is, az MSZP-nek újjá kell építenie a társadalmi kapcsolatait, valószínűleg a meglévőket is új alapokra kell helyezni, mondjuk célszerű a hűbéres-vazallus viszonyokat, ha vannak, egyenlő partnerivé, és ezáltal integratívvá alakítani. Ezzel párhuzamosan a párt egész működését újra kellene gondolni. Szerintem ma az MSZP rendszere képtelen új tömegeket a pártba befogadni. Mondjuk ehhez kellene az is, hogy aki szeretne tenni valamit a jelenlegi kurzus ellen, no pláne a baloldal mellett, az bekopogtasson a Jókai utca 6. ajtaján…

(nepszava.hu)

Olyan szövetségesi modell megalkotása a célszerű, mely minél több kapcsolódási pontot biztosít az MSZP politikai közösségébe vágyóknak. Magyarul megszünteti a monopol-helyzeteket (nem egy ifjúsági szervezete van csak, nem egy női szervezete van csak, nem egy munkás szervezet van csak, stb, stb). Persze a Fidesznél is ez a modell úgy tudott hatékonyan működni, hogy a szervezetek nem egymás konkurensei, hanem inkább segítői voltak… És természeten mindegyik tematikus volt a maga társadalmi témájában (keresztény fiatalok, konzervatív fiatalok, stb, stb).

Ma már szerintem nem elég az, hogy az értelmiség távolról támogat egy pártot. Bár én ezt furcsállom, de Magyarországon, úgy látom, hogy aki agyilag nagyon ott van, az fanyalog belépni egy pártba, és abban szakmai munkát végezni. Nyilván ez nem csak pusztán egy értelmiségi gőg. Nyilván vannak történelmi és egzisztenciális okai is. Ha az MSZP megújult struktúrája meg tudja haladni ezt az állapotot, elképesztő előnyre tesz szert. Ez nem könnyű feladat…

(nepszava.hu)

No persze ez még mind-mind kevés. Politikai alternatívákat kell nyújtani nekik 2014-re. Bár Mesterházy a nagygyűlésen tett világos irányokat, mint a magánnyugdíj-rendszer visszaállítása, vagy az Alkotmánybíróság- és a demokráciakurtítás visszacsinálása, de csak egy ideig lehet megélni abból, hogy mindig reagál az ellenzék a kormányra. Lásd Fidesz, úgy nyert kétharmaddal, hogy nem volt valódi programja, sem koncepciója, sem elképzelése. Most ez sajnos a bőrünkön derült ki, no mondjuk a kampányban sem láttuk, de akkor is voltak olyanok, akik azt mondták, hogy dugdossa. Tévedtek, nem dugdosta a programot, nem volt. Az MSZP tehát ezt a hibát nem követheti el.

(nepszava.hu)

Szóval, az MSZP nagygyűlése nagyon fontos politikai esemény volt a magyar baloldal életében. De ezt ha nem az építkezés nyitányaként értelmezik, és a párt visszaesik abba a posványba, amiben nyár elején volt, akkor az „öröm” korai. Tehát a kezdeti siker nem győzelem, ne is tessék összekeverni! A társadalom várakozik, és egyre nyitottabb a baloldal iránt. Most nem lehet csalódást okozni.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr842480164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őszinte Őrült 2010.11.29. 21:06:06

Szerintem hiba lenne újra az MSZP-ben bízni. Csak azért nem szabad, mert nincs kiben másban, pontosan ezzel nyert a Fidesz, miért ismételnénk meg újra a hibánkat. Az MSZP jelenleg a megújulás legnagyobb gátja. Új erő kell, tiszta erő. A lehetőség tökéletes, soha nem lesz jobb. A nyugdíjak miatt van felháborodás, van momentum. Még mindig légüres tér tátong a Fidesszel szemben. A büntetőadók miatt szerintem még egyik-másik multi is fű alatt anyagilag támogatna egy baráti politikai erőt. A Fideszről most már lenne mit lemorzsolni, ha lenne mivé összegyúrni.

De ha az MSZP épül újjá az azt jelenti, hogy az országnak 2014 utánra semmi esélye nem marad. 8 évük volt megmutatni, hogy képesek jó irányba vezetni az országot. Rettenetesen rossz irányba vitték. Ráadásul Mesterházy nem Gyurcsány 2.0 hanem maximum Gyurcsány Lite. Komolyan, bárki el tudja őt képzelni akárcsak esélyes kihívónak a miniszterelnökségért? Gyurcsány pedig teljesen lejáratta magát, őt lehetetlen - és értelmetlen - lenne visszahozni. De még ha sikerülne is a nyuszikalapból egy alkalmas jelöltet előrántani (Bajnai?), az MSZP mint párt mázsás súlyként húz vissza bármiféle értelmes kormányzati tevékenységet. Még SZDSZ nélkül is.

Egyetlen egy dolog szól az MSZP mellett, amíg létezik lehetetlen felépíteni egy másik országos szervezettel bíró "baloldali" (nem-Fidesz) pártot. Ezért szerintem az MSZP-t darabjaira kell szedni, átszitálni, minden egyes tagot aki nem oda való kiszórni.

Új, fiatal, nem kompromittálódott vezetőket felépíteni, komolyan felkészíteni őket elméleti és gyakorlati téren. Legyenek tisztában a politatudomány alapjaival, ismerjék a baloldali politizálás gyökereit, történetét, múltját és jelenét. Miért ne mehetnének ki mondjuk külföldi szocialista pártokhoz kvázi ösztöndíjasként fél-egy évre? Hihetetlenül sokat jelenthetne ha olyan vezetőink lennének akik élőben látták hogyan működik mondjuk a német vagy az osztrák politikai rendszer. Nem mellesleg kiváló lehetőség lenne kapcsolatépítésre. Ilyen próbálkozásról, programról én sose hallottam, ha létezik nincs eredménye, ha nem létezik miért nem. A gyakorlati felkészítés jelent retorikai, beszédtechnikai ismereteket, de protokollt is, és egy potenciális vezetőtől ma már nem túlzás elvárni legalább két, de inkább három idegen nyelv tárgyalási szintű ismeretét (angol+német+francia).

Egy ilyen új pártnak le kellene vedlenie mindent a régi MSZP-ből, a nevet, a jelképeket. De legfőképpen a vezetőket. Bármiféle megújulás kulcsa a régi garnitúra teljes kiseprűzése. Bárki aki valaha az elnökség tagja volt, ne lehessen része az újnak, kibúvók nélkül.

Csak így lenne értelme megújítani a baloldalt. MSZP nélkül.

Ennek az esélye: 0,5%. A nemzet sorsa lassan de biztosan megpecsételődik.

blz42 2010.11.29. 21:45:20

Az MSZP-nek vége, hiába bizonygatja a saját blogján, hogy nem. A Fidesz most még segít a túlélésben, ez elfedi a bajokat, de az a helyzet, hogy nincs mire építkezni a nagy renoválásban. A párt a velejéig rothadt.

Zithink (törölt) 2010.11.30. 08:48:04

Kedves Szocdemman szerzőtárs! Figyelmedbe ajánlom ezt bejegyzést, ami egy alap reakció a fent említettekre -a teljesség igénye kedvéért-: okospista.blog.hu/2010/11/30/energikus_nyugdijasok_az_mszp_az_uj_ero_ketlem

fokabacsi 2010.11.30. 17:37:01

Soha többet MASZOP-ot !!!! 40-plusz 12 év éppen elég volt .Hányásig !! Azért vagyunk ott ahol vagyunk !!!

gyöngyök 2010.12.05. 01:01:51

"Rettenetesen rossz irányba vitték"
Érdekes. Nem lehetne végre a tényekből kiindulva véleményt alkotni és végre tudomásul venni: attól, hogy még valamit több ezerszer elmondunk, nem biztos, hogy igaz !!
Amit eddig - pozitivat -tett a Fidesz, azt Gyurcsánytól lopta:
pl: bankadó: 2005 évtől volt hitelintézeti különadó
energia szektor adója = Robin Hood adó
Oroszország - Déli áramlat: most bezzeg jó, de Gyurcsány áruló volt.
Nincs az Unióban még egy ország, amelynek a hiánya 3,8 % lenne.
KDMP-es politikus mesélte röhögve a 3 kérdéses népszavazásról, hogy ha a meggyőződésük szerint szavaztak volna, 3 igennel kellett volna vélaszolni, de hát Gyurcsány takarodjon !
Szóval semmi nem számított az akkori ellenzéknek ! Mindent megvétóztak, csakhogy nehogy véletlenül bejöjjön valami is ! De ezzel az országnak ártottak a legtöbbet ! És még az MSZP vitte rossz irányba a gazdaságot ?
süti beállítások módosítása