Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

20 éves a Taxisblokád (+videó)

2010.10.26. 06:22 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: mdf kdnp 1990 antall józsef taxisblokád fkgp

1990. október 23, a köztársaság első születésnapja után Magyarországon rég nem látott demonstráció kezdődik. Nem a kommunizmus, és nem a baloldal ellen tüntetnek, hanem az akkori jobboldali kormány energiapolitikája, egész pontosan a benzinár radikális drágítása ellen. Az első MDF-FKGP-KDNP kormánykoalíció egyik napról a másikra szerette volna 65 százalékkal drágítani az üzemanyag árát. Természetesen ezt a benzinárat nem csak a taxisok és fuvarozók fizették volna meg, hisz beépül minden termék árába is. Persze a TV, a Rádió és az újságok akkor is dolgoztak, könnyen fel tudjuk eleveníteni a történéseket.

Október 24: a sokat szerencsétlenkedő keresztény-konzervatív kormány bejelenti, igen hibásan, a benzináremelést. Bod Péter Ákos miniszter épp Németországba készül… A helyzet bonyolult volt: Magyarországon a benzin ára jóval a világpiaci ár alatt volt, ezt a kormányzat úgy gondolta, egy radikális árdrágítással egyensúlyozza ki. A kezdeti szóbeszéd valósággá vált: 1990. október 25-én nulla órától 65 százalékkal drágult a benzin ára. A huszonhatodikai újságok már a megbénult Budapestről szólnak. Kitört a taxisblokád néven elhíresült békés tömegdemonstráció, melyet a jobboldali kormányzat nem tudott volna feloszlatni, mert a rendőrök nem hajtották volna végre a parancsot. Az egész ország megbénult. Ennek ellenére a taxisok a lakossággal segítőkészek voltak, nem gyújtogattak, de kenyeret és élelmet adtak.

Taxisblokád első videó: Október 24, 25, 26

Persze, Október 26. péntek délután demonstráció is kezdődik a Kossuth téren. A város lakossága türelmes, sőt, segíti a taxisokat. A kormány az Öbölválságra illetve a bomlófélben lévő Szovjetunióra mutogat, de az álláspontja változatlan. A taxisok világossá teszik: nincsenek politika céljaik, ők nem foglalkoznak a pártokkal, nekik ezzel az áremeléssel van bajuk. Göncz Árpád köztársasági elnök is megszólal: azt javasolja, hétfőn folytassa a tárgyalást a kormány, és addig függessze fel az áremelést. A kormány válasza karakteres nem volt.


Taxisblokád második videó: Október 26. este

Október 27-én a lapok címlapjai arról szólnak, hogy Budapest rendőrkapitánya lemond, ha erőszakot kell alkalmaznia. Természetesen a jobboldali kormányzatnak megvan a válaszlépése: ellendemonstrációt szervez a Kossuth térre, a jelszavak: nem akarunk Balkánt, és komcsik haza… Magyarul a tüntető taxisokat békésen lekommunistázzák. Ismerős jobboldali szokás, a velük egyet nem értők azok komcsik… A kormány továbbra sem enged, a belügyminisztérium közli, nincs rendkívüli állapot.

Taxisblokád harmadik videó: Október 27

Estére a kormány álláspontja változik, tenne gesztusokat, de a taxisok nem hisznek, garanciát kérnek. A taxis vezetők szavára nem mozdulnak meg a tüntetők, nem mennek haza. A jobboldali kormánynak senki nem hisz. Az országos rendőrfőkapitány kiad egy kommünikét, hogy feloszlatják a blokádot. Az országos rendőrfőkapitány élő adásban csak annyit mond, hogy ők szeretnének segíteni… Cselekedni azonban nem cselekszenek.

Október 28. vasárnapra a taxisok engednek. Debrecenben, Miskolcon és Budapest több pontján is feloldják a blokádot. Figyelmeztetésként egy-egy autót otthagynak. Ha éjfélig nincs megállapodás, teljes blokád alá vonják az országot. A jobboldali kormány ellendemonstrációval igyekszik megtörni a taxisokat.

Taxisblokád negyedik videó: Október 27 este és Október 28

Estére az egyezetéseken megállapodás születik: 12 forinttal csökken a benzin ára, de a kormányzat át kíván térni egy piaci alapokon nyugvó árképzésre. A taxisok hazamennek. A betegeskedő Antall először szólal meg: nincsenek nyertesek. Október 29.-én hétfőn ülésezik a parlament. Minden párt elmondja az álláspontját. Az SZDSZ mondja ki először, hogy a kormány politikai válságban is van. MSZP álláspontja szerint válságkezelő csomag kellene. A jobboldali pártok szerint mindenki hibás.

Taxisblokád ötödik videó: Október 28. a megállapodás, Október 29. parlament

A blokádba a miniszterelnök nem bukik bele ugyan, de több miniszter pályafutása is véget ér. Horváth Balázs belügyminisztert Boross Péter, Rabár Ferenc pénzügyminisztert Kupa Mihály váltja. Illetve Antall, saját kérésére, felmenti Matolcsy György (honnan ismerős a neve:)) államtitkárt is.

Taxisblokád hatodik videó: következmények, hét évvel az események után beszélgetés az akkori kormánytagokkal.

Talán a kirobbanás legfontosabb oka: szembesült a magyar társadalom azzal, hogy mit is jelent a piacgazdaság.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr212399492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása