Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A Google Maps ingyen van

2010.10.20. 14:03 | Nagymogyoroszag | 7 komment

Címkék: fidesz fotók légi

Iha, van itt pénz fontos dolgokra, például Magyarország lefényképezésére az éterből, ráadásul oly fontos ez, hogy az új kormányzat első döntései között szerepel a projekt… Az Orbán kormány nem sajnálja rá a pénzt cirka 5000 millió azaz 5 milliárd forintnyi összeget költ el, hogy megörökítse hazánkat madártávlatból.

Az estben az összeg nagyságán kívül több elgondolkoztató motívum is felkelti az egyszeri adófizető figyelmét. Az ötmilliárdos közbeszerzési pályázatban olyan jelentkezési feltételeket szabtak, hogy azokat valószínűleg csak a VM államtitkárának régi cége, a Geodézia Zrt. tudja teljesíteni. Persze akinek ez nem elég még egy kiadós bazmegelésre, az elmúlt években egy másik projektben is le lett már egyszer fotózva az ország, de érdekes módon akkor csak 160 millióba került a 70 ezer négyzetkilométerre kiterjedő művelet.

Ha esetleg valaki, úgy dönt, hogy ő biz beszáll az Országleltár fantázianévre keresztelt össznemzeti vakukattintgatásba, nagyon kell sietni, hisz a hatalmas pénzösszeg ellenére összesen 10 napot, hagyott a kabinet a geodéziai cégek jelentkezésére. A pályázati határidónél a szűkös időre hivatkoztak, ehhez képest a kiírást szeptember 8-ai utasítás után csak október 15-én sikerült megejteni. Ott tehát nem kellett sietni...

 

Bár én igazat megvallva nem értek az ilyen Országleltárosdihoz. Egyszerű józan paraszti ésszel azt tudom, hogy a válság kellős közepén, jelzem csendben most már a Fidesz szerint is világválság van, lehet hogy lenne nagyobb prioritást élvező projektre is elkölteni azt a 5 milliárdot. Például a nyugdíj-megtakarításokat sem kellene elrabolni.

Önmagában a dolog azért is vérlázító mert isten igazából a szerencsétlen elszámoltatási kormánybiztosunknak, Papcsáknak semmi épkézláb terhelőt nem sikerült előráncigálni a szemét aljas tolvaj korrupt stb. stb szocikról. Sehol, de sehol egy igazi velős csontváz. (Sőt az is kiderült, hogy pl.: az egészségügyben nem várt 27 milliárdos tartalék volt, ezt nevezzük negatív csontváznak?). Most lesz? Azért kíváncsi vagyok, hogy az első narancssárga kiugrott kormányzati csontvázat Papcsák elszámoltatási biztos igazoltatni fogja-e… vagy lesz egy jó szagú PR magyarázat az Országleltár milyen fontos, és a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak ennek keretében tud véget vetni a mindent romba-borító elmúlt 8 évvel.

3D-s Google Map

De azért ezt a dolgot  sem értem, hogy mi a fenéért kell pénzt költeni ilyen légi fotókra, amikor ott van a Google Map, mely az egész világról így Magyarországról is készít remek felvételeket és viszonylag sűrűn frissül. Sőt néhány dollárért elő lehet fizetni olyan szolgáltatásra is, hogy innen Budapestről meg tudom számolni a taktaharkányi telkünk végében lévő barackfán hány rohadt gyümölcs van. Na jó ebben volt némi túlzás… de a Google Map telepíthető verziójában tényleg vannak olyan pluszok melyek miatt nem értem mi a fenének költünk ilyenre pénzt…

Szerintem lehetne annyi kreativitás már az államigazgatásban mielőtt kidob az ablakon a kabinet 5 milliárdot ilyenre legalább végig gondolja, hogy nem lenne e költséghatékonyabb, használhatóbb megbízhatóbb a Google Map rendszerét hasznosítani, mintsem minden 2 évben lefényképeztetni az ország utolsó kaszálóját is…

Persze nem vagyok naiv ez nyilván nem erről szól. Még azt sem tartom kizártnak, hogy nyilván lófaszt nem érdekelnek ezek a légi fotók, lehet, hogy egy fiókban landolnak: köszi, hogy megcsináltátok.

Azon gondolkozom, hogy vajon lesz –e az elkövetkező négy évben olyan Fideszes politikus akit majd vezetőszáron fog elvinni a kamerák kereszttűzében a rendőrség, vagy ez a szokás is a szocialista kormányzatok huncutsága volt? Vajon a kétharmados felhatalmazás ez ellen is véd? Vajon minél nagyobb a felhatalmazás annál nagyobb a korrupció… amiről nem is fogunk tudnii… nem tudjuk… majd kiderül… ha….
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr502385872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.10.20. 20:59:33

5.000.000.000 Ft. A fidesznek egyenesen. Hat a kurva anyjukat, egyaltalan van akkora fagyasztos doboz, amibe ez belefer?!

Ja, de egyebkent boven egalban vannak, elvegre talaltak a parlament pincejeben 3 fotot Gyurcsany hajvagasarol, ugyhogy majd most egyenlitenek...

Viszont usztatjuk-e a kartonpapir koronat fel-le, vagy mar ezeket a sallangokat is el lehet hagyni, mert minek a fulkeforradalmarokat ilyennel is szorkoztatni?

Kedves rajtam kivuli alig 1 millio magyar adozo (akik nem az en adombol adoznak vissza), ti meddig emeltetek az ingerkuszobotoket? Mert ilyen tempo mellett, felek nem lehet eleg magasra allitani....

legeslegujabbkor 2010.10.20. 21:58:30

@Babette_: 160 millióból csak 70 ezer nkm-re futja. Ki tudja, mi lett azon gazdák támogatásával, akik több földtulajdont vallottak be, mint amennyi ténylegesen a tulajdonukban volt?

Pukker 2010.10.23. 20:24:26

Nézd már a googlemapson az m6/m60 autópályát!
pontosság a véárosokban még elmegy, de nem minkább méteres, városon kívük meg több tizméteres.

Asmund 2010.10.24. 09:20:03

Valahogy ezt a blogpostot olvasva sejlik fel bennem, hogy mit is utálok a szocikban és úgy a ma magát Mo.-n baloldalinak mondó alakulatokban.
Az a fene nagy magabiztosság, ahogy háttértudás nélkül ócsárolnak valakit vagy valamit az egyszerűen bámulatos.
Ember, te magad írtad, hogy, idézem: "Bár én igazat megvallva nem értek az ilyen Országleltárosdihoz."
Ha értenél, akkor tudnád, hogy a friss légifényképek a ma meglehetősen elavult (20-30 éves tartalom) magyar topográfiai térképek felújításához is használhatók lesznek többek között. Amikor pl. a te hülye fejed számára többek között, valami infrastrukturális beruházást terveznek, akkor is ezeket a friss fotókat fogják a rendezéshez használni, és még lehet sorolni a felhasználási területeket, ahol nagy szükség van friss és jóminőségű légifotókra.
De ezt a magadfajta csinovnyikok legyetek egyszer bal egyszer jobboldaliak soha nem fogjátok megérteni, mert végtelenül egyszerű elmével rendelkeztek.

Asmund 2010.10.24. 09:21:48

Arról már nem is beszélve, hogy Mo. területe 93 ezer négyzetkilométer és nem 70 ezer. Seggfej.

Villy 2010.10.24. 22:35:21

"De azért ezt a dolgot sem értem, hogy mi a fenéért kell pénzt költeni ilyen légi fotókra, amikor ott van a Google Map, mely az egész világról így Magyarországról is készít remek felvételeket és viszonylag sűrűn frissül!"

Hát ez nagy csúsztatás. Nézd mér meg Fehérvárt, Sopront, Esztergomot. Minimális felbontás, és van ahol 9, azaz kilenc éves a kép.

Persze Budapest sokat frissül, és ilyenkor látszik, hogy onnan soztják az észt.
süti beállítások módosítása