Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Veszélyes váltás

2010.08.25. 06:33 | ZöldMarci | 1 komment

Miután Schmitt Pál jobboldali elődjei embereinek 90 százalékát is kirúgta, újabb "huszáros" elbocsátásról érkezett hír. A magyar EU-elnökség sikerét veszélyeztető cserét hajt végre a kormány: Három és fél hónappal a soros elnökség kezdete előtt elmozdítja a helyéről Magyarország állandó brüsszeli képviselőjét, Iván Gábort. Az efféle csere teljesen szokatlannak számít Brüsszelben.

A tagállam első számú embere az unió központjában – ez az állandó képviselő. Nem véletlen, hogy a húsz éve (a jobb- és baloldali kormányok alatt egyaránt) EU-ügyekkel foglalkozó, rendkívül tapasztalt Iván Gábor visszahívása brüsszeli körökben is feltűnést keltett.

Kormányváltás önmagában nem indokol ilyen cserét, már csak azért sem, mert nem politikai, hanem alapvetően szakmai posztról van szó. Jelzésértékű, hogy Nagy-Britanniában és Szlovákiában is új kormány került nemrég hatalomra, ám egyik kabinet sem döntött a brüsszeli állandó képviselő elmozdítása mellett.

Különösen szerencsétlenné teszi a budapesti kormány lépését, hogy Magyarország 2011. január elsejétől először látja el az EU-elnökséget. Iván Gábort – várhatóan szeptember 15-től – Györkös Péter zágrábi nagykövet váltja fel, Iván pedig valószínűleg megkapja a zágrábi külképviselet vezetését.

Jó hír ugyan, hogy Györkös korábban (főosztályvezetőként) EU-ügyekkel foglalkozott a Külügyminisztériumban, de megnehezíti a váltást, hogy az elmúlt négy évben nem vett részt a soros elnökségre felkészülés intenzív szakaszában. Az állandó képviselőnek a sikeres munkához nemcsak folyamatos tárgyismeretre (témák tucatjainak nyomon követésére) van szüksége - ezzel szerencsére Györkös rendelkezik. A másik huszonhat tagállam nagyköveteivel is jó viszonyt kell ápolnia: mindezt három és fél hónap alatt bepótolni képtelenség. Nem tudni, hogy Orbánék ezt mérlegelték-e vagy csak tovább dübörgött a leváltási fűnyíró.

nol.hu/piroslap

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr452245388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Veszélyes váltás 2010.08.25. 11:43:05

Nem véletlen, hogy a húsz éve (a jobb- és baloldali kormányok alatt egyaránt) EU-ügyekkel foglalkozó, rendkívül tapasztalt Iván Gábor visszahívása brüsszeli körökben is feltűnést keltett. Piroslap

Trackback: Már Mádl és Sólyom embereit is kirúgják 2010.08.25. 01:45:23

A Fidesz nagymértékű tisztogatást végez a közigazgatásban. Eddig a legszebb példát Illés "dózer" Zoltán környezetvédelmi államtitkár jelentette, aki tíz felügyelülőség-igazgatóból nyolcat eltávolított. Amikor az indokról érdeklődtek, akkor kö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.08.26. 03:26:31

O, hat a fidesz mindig is ertett a kulpolitikahoz, kb. ugy, ahogy en a magyarzaszlo lengeteshez, meg a rovasirashoz. Azaz sehogy. Csakhogy en ettol normalis es bekes magyar ember vagyok, ok viszont szenne gyalazzak sokadszorra a nemzetet, nem kulonben shortoljak a forintot kenyuk-kedvuk szerint, igy az en par honapja 198-as aron vett dollarjaim (pontosabban csak vasaroltam annyiert, sajna a penzem nem menekitettem ki, pedig az ep eszem azt diktalta) mara mar 228-al szamolodnak. na bravo, na bravo.
süti beállítások módosítása