Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Miskolci gerrymandering

2010.07.29. 18:09 | ZöldMarci | 4 komment

Címkék: választás fidesz miskolc választókörzet trükközés gerrymandering

A gerrymandering a választókörzet határainak újrarajzolása politikai előnyszerzés céljából. A névadó Elbridge Gerry a 19. század elején volt Massachusets kormányzója és saját előnyére alakított ki igen furcsa körzeteket. Mivel ez a kortársak szerint szalamandrára hasonlított, ezért a gerry és a salamander szavakból született a "gerrymandering" kifejezés az ilyen trükközésre.


Karikatúra az 1812-es gerrymandering-ről.

Egyes városok választókörzeteiről a végső döntést a megyei főjegyző hozza. A Fidesz nem véletlenül tette ide a végleges (felülbírálhatatlan) döntést, ugyanis Heves megye kivételével mindenütt fideszes megyei önkormányzatok által kinevezett főjegyzők vannak. Ugyan a jegyzőnek pártatlanul kellene eljárnia, ezt Miskolcon nehéz elhinni a szavazókerületek alakja után:

Miskolc újrarajzolt választási térképén jól látszik, hogy egyegy körzetbe „csápként” benyúlnak utcák: a terjedelmes 15-ös választókerület például, amely a Lyukó-völgyi, elszlömösödött területeket is magában foglalja, egy hosszú, de vékony szakaszon egészen a Győri-kapuig nyúlik be, szinte kettészakítva azt a városrészt, amely már a 14. választókerülethez tartozik. Ez a választókerület így tizennégy kilométer hosszú, s a Lyukó-völgyi bányától egészen a belvároshoz közeli Tokaj Vendéglátóházig tart. A viszonylag kis területen elhelyezkedő kilences számú választókerületben már-már meghökkentő módon a Munkácsy út végében egy háztömb „elválik” a kerülettől, s így a hatalmas kiterjedésű 1-es számú választókerület gombostűfejnyi része lesz. A 18-as, az észak-kiliáni lakóteleptől a diósgyőri városközpontig felnyúló körzet pedig tartalmaz egy szigetszerűen körbezárt utcarészt, amely furcsamód már a 17-es számú választókörzethez tartozik, miközben a körülötte lévők még a 18-ashoz.

A szocialisták szerint mindez egyértelműen a Fidesznek kedvez. Azt a miskolci Kilián-lakótelepi választókörzetet például, amelyben a baloldal az elmúlt tizenkét évben zsinórban megnyerte a választást, megszüntették, s „szétbombáztak” egy másikat a Győri-kapu térségében, amely eddig szintén a szocialisták győzelmét hozta.

Akad olyan korábbi körzet, ahol egyetlen utcát vagy épp egy háztömböt „helyeztek át” egy másik választókörzetbe. Káli Sándor kifogásolta azt is, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi törvényhez benyújtott egyik fideszes módosító javaslat 2010. május 26-án még tartalmazta azt a törvényi kitételt, hogy a helyi választási iroda vezetője megállapítja az egyéni választókörzetek sorszámát és területét, és amennyiben ezt a területi választási iroda vezetője megváltoztatja, akkor bírósági felülvizsgálati kérelem előterjesztésének van helye. A nem sokkal később, 2010. június 29-én kihirdetett törvényszöveg viszont már az alábbi kitételt tartalmazza: „további jogorvoslatnak helye nincs”, miközben a törvény a területi választási iroda minden más határozatával szemben biztosítja a bírósági jogorvoslat lehetőségét – érvelt panaszában Káli Sándor.

Egy választókörzet Miskolcon:

Kattintson a bezáráshoz!
A Lyukó-völgyi nyomorteleptől...

Kattintson a bezáráshoz!
...a belvárosig terjed - nyilván praktikus, hogy egy képviselő próbálja összefogni a "hasonló" problémákat.

Egyébként hasonló történt Kazincbarcikán is. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere tegnap közölte a Népszabadságnak: a harmincezres városban hasonlóképp zajlott a választókörzetek kijelölése: a helyi választási iroda vezetőjének döntését egy magánszemély kifogása alapján megváltoztatta a másodfokon eljáró megyei főjegyző, s a szocialista polgármester szavai szerint furcsamód itt is a hagyományos baloldalinak számító körzeteket darabolták szét, akár a település szerkezetét is háttérbe szorítva. Ezért Kazincbarcika is csatlakozik Miskolc polgármesteréhez, hogy elérjék: változtassák meg azt a törvényt, amely a megyei főjegyzőknek teljhatalmat ad a választókörzetek kijelölésére, s döntésük ellen semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem biztosít.

Egyébként Elbridge Gerry 1812-ben a trükközés miatt felháborodás hatására elvesztette a választást. A felháborodás Miskolcon is segítheti a helyben elismert szocialistákat. Hiszen ezeket a választókörzeteket nehéz "szakmailag" megmagyarázni.

Népszabadság/Piroslap

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr742185421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rajzoló szerződése 2010.08.02. 13:44:17

  Nagyot téved, aki esetleg azt találja gondolni, hogy ezeken a képeken a frissen (és nyilvánvalóan vélhetően a kormányzó párt érdekeinek megfelelő módon) átrajzolt választókerületi térképek olyikának kontúrjait adom vissza. Ugyan!    ...

Trackback: A rajzoló szerződése 2010.08.02. 13:40:45

  Nagyot téved, aki esetleg azt találja gondolni, hogy ezeken a képeken a frissen (és nyilvánvalóan vélhetően a kormányzó párt érdekeinek megfelelő módon) átrajzolt választókerületi térképek olyikának kontúrjait adom vissza. Ugyan!    ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Master Yoda 2010.07.30. 04:44:40

Viktor papa hozza a formáját

mrs. bateman 2010.08.01. 00:12:44

nem értem mi ezzel a gond. tulkép utólag is be lehetne rajzolni azokat a fránya vonalakat ;)

pakesz (törölt) 2010.08.02. 00:30:57

nem tudom ez mennyire jo...
vagy a fiuk nem szamitanak mar arra, hogy 4 ev mulva is lesznek valasztasok?
igy pont lehet hogy nehany % valtozassal mar a cociknak fog allni a zaszlo...

bokrif 2010.08.06. 14:02:41

a jó öreg gerrymandering, az ilyenhez kell ám az arc
süti beállítások módosítása