Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit tehetünk az új bringatolvaj-trükk ellen?

2010.07.28. 06:00 | ZöldMarci | 2 komment

A Kerékagy blog írt egy hazánkban új trükkös lopási módról. A tolvaj a biciklire helyez egy erős lakatot amíg a tulajdonos este pl.: egy szórakozóhelyen van. A tulajdonosnál valószínűleg nincs kéznél fűrész, s miután hazamegy a tolvaj "szépen" leszedi a tulajdonos lakatját és elcsórja bringát.

A módszer azért zavarbaejtő, mert ha valaki éjjel tudna is egy fűrészes jóbarátot szerezni, akkor is nehéz megmagyarázni a dolgot, jegyzi meg Földes András a Kerékagy szerzője. Rendőrt meg nehéz hívni, hogy egész éjjel posztoljon a bringa mellett.

Miután a kommentelők egy része hamar eljutott a "zsidóliberális" LMP-ig, gondoltam összegyűjtök néhányat a probléma megoldására koncentráló kommentelők ötleteiből, megjegyzéseiből. (Meg néhány a saját, amatőr-bringás  kútfőmből.)

1. Tedd nehezebbé a bicikli elvitelét. Szedd le róla a kereket, az ülést. A tolvajnak talán egyszerűbb egy másikat lopni, mint gyalog hazavinni és kereket találni hozzá. Ráadásul ezzel gyorsan meglógni sem tud, ha lesben állsz egy rendőrrel.


Elvinnéd?

2. Legyen nálad valamilyen dokumentum. Ha a bicikli számláját nem is hordod magadnál, azt telefonnal le lehet fényképezni. Hasonlóan praktikus egy nappal készített kép az alvázszámról, vagy közös kép a bringával: pl.: emelés közben a CM-en. Így meg tudod magyarázni, hogy miért szeded le a kereket vagy fűrészeled a lakatot.

http://sunkutya.freeblog.hu/files/cm4.jpg
Ilyen kép nincs a tolvajnál a biciklidről

3. Érdemes megnézni, hogy más biciklijét is lelakatolták-e. Ha többen vagytok, akkor együtt tudjátok őrizni a biciklit, vagy valaki meg tudja várni amíg a másik elmegy fűrészért. Több bicikli esetén a rendőrség is motiváltabb lehet.

4. A rendőrt nyugodtan ki lehet hívni. Illetve attól biztosan nem kell félni, hogy téged gyanúsítana, mert egy tolvaj nem hívná ki a rendőrt. De biztos, ami biztos a biciklit egyedileg is meg lehet jelölni (csőbe dugott cetli, vagy valamely cső megfestése belülről egy vattacsomóval stb.).


5. Ha semmilyen dokumentumod nincs, de van fűrész akkor sem kell aggódni. Ha a szórakozóhelyen jó hangosan bejelented, hogy aki véletlenül az XY márkájú és színű bringádra lakatolt az távolítsa el, utána senki nem lepődik meg a fűrészelésen.

6. Másfajta lopás ellen is praktikusak lehetnek a biciklire helyezhető 1 milliméteres UV "DNS mikropontok", amelyek egyediek és nem gyakorlatilag nem eltávolíthatóak. Bővebben pl.: ITT.

+1. És persze általában is sokat segít a jó lakat megválasztása:

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr902181356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.07.30. 08:37:12

első!

az elsőt én (is?) javallottam.

ja, és rohadjon le a két keze. aki ilyet csinál

tmscsaba 2015.11.24. 12:59:17

Kell egy telefont ereszteni egy jó masszív riasztó kinézetű lakat tulaj havernak, hogy vagy hozzon egy masszív lakatot még pluszba, vagy hozzon egy bunkósbotot és szánjon rá időt.. Igaz, hogy akkor még minket büntetnek meg, hogy önbíráskodás (mint a tujajdonát védő borosgazdát), de be lehet jelenteni, hogy valaki ezt csinálta és most őrizzük éppen az ismerőseinkkel, jöjjön már ki valaki, mielőtt "megver minket is" a vissza térő lakatoló (netán mi őt /de erre nem illik ott hivatkozni/) .
süti beállítások módosítása