Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kaposvár belvárosát is tönkreteszi a pláza?

2010.06.20. 09:00 | szocdemman | 10 komment

Címkék: pláza kaposvár

Egyre több az üresen álló üzlethelyiség a kaposvári belvárosban. A kaposvári kisvállalkozók szerint lehetetlenség kitermelni a bérleti díjat. Vannak olyanok, akik a kínai kereskedők olcsó árait okolják, mások pedig úgy vélik a pláza megépülése óta elvándoroltak a vásárlók. A mamut konkurenciát nem bírják a belvárosi kisboltok könnyen lenyomni. Nem csoda hát, ha sorra ürülnek ki az üzlethelyiségek. A SonLine regionális hírportál információ szerint vendéglátóegységek esetében az esti nyitva tartás is kardinális kérdés, nem tesz jót nekik, ha a környéken élők elégedetlenkednek. Tény, hogy már 26 üresen álló önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség, iroda van Kaposváron, ebből 10 egy évnél régebb óta nem talál bérlőre.

A Budapest belvárosának főútját, a körutat sújtó probléma tehát elérte a megyeszékhelyeket is. A belváros képét romboló üres vagy bóvlit áruló üzletek idegenforgalmi szempontból okoznak problémát, azontúl, hogy csúnyák és szlömösíthetik az adott környéket.

Kaposváron megoldási javaslatként az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentése hangzott el. Ezt olyan formában tennék, hogy az egy évnél régebben üresen álló üzleteket kezdő vállalkozók számára fél áron adnák ki.

Az liberális ellenzéki javaslatot a SonLine cikke alapján a Fideszes városvezetés különösebb indoklás nélkül lesöpörte és a tétlen változatlanság mellett foglalt állást.

Bár tény, hogy a kezdeményezés a véleményem szerint sem tökéletes, hisz ha a vásárlási szokások megváltoznak, tehát a vásárlok nem tekintik vásárlási célpontnak a belvárost, akkor a kezdő vállalkozóknak sem lesz piaca. Sőt, ez még újabb problémát is szülhet, hisz a régi belvárosi kereskedőknek, akik drágább bérleti díjjal működnek harcolni kell az olcsóbb bérletdíjú konkurenciával a megmaradtak kegyeiért. Ez pedig könnyen a belvárosi üzletszerkezet teljes átrendeződéséhez, amortizációjához vezethet.

Tehát ha bérletdíjat csökkentene Kaposvár, akkor mindenkinek kellene, nem csak az újaknak. Hangsúlyozom ettől még önmagában nem fognak visszavándorolni a vevők, tehát ezzel párhuzamosan egy városrész marketing-koncepció sem ártana.

A pláza létesítés az önkormányzati kasszákat bizony megterheli. Mivel a bérletdíj csökkentéssel kevesebb folyik be a büdzsébe, no plán az üres üzletekből se sok apanázs jut, nem is beszélve a városmarketing esetleges költségeiről.

Kaposvár előbb említett bevétele tavaly 24 millió forinttal volt kevesebb, mint 2003-ban. Tehát ennyi az a kár, ami vélhetően a pláza létesítésének rovására írható. Ennyivel lettünk szegényebbek anyagilag, azon túl, hogy egy szép megyeszékhelyünk centruma elkezdett csúnyulni. A kérdés tehát az, hogy a városvezetésnek megérte –e beengedi a plázakultúrát?

Mint, ahogy egy korábbi írásunkban már beszámoltunk vannak pozitív példák is ilyen Szombathely, ahol bár van pláza, de egyszerűen az ott élők nemet mondtak rá. Lehet ehhez kellet a városvezetés okos belváros koncepciója is?
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr882094788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.06.20. 20:46:09

Mi a jó istent jelent a "szlömösíthetik"????

IncubusLOL · http://www.ofpww2mp.webs.com 2010.06.20. 21:28:42

szlömösödés: elértéktelenedik, nem fejlődőképes, visszafejlődik

Deneware. 2010.06.20. 21:40:53

-24 millió... Nehogymá ez fektesse meg egy díszfideszes város költségvetését. Aztán a Plázától mennyi plusz adó folyik be? Szarrágók...

Elcseszett nick 2010.06.20. 21:45:29

Egy előnye volt a plázáknak: az értelmes nyitvatartasi idő, míg a kisboltok pont akkorra zártak be, mire az ember végzett a munkahelyén.

Budapaesten azért még van másik gond is. Régen jó volt végigsétálni a körúton és nézelődni, mostanában már fulladásos halált jelent.

Kaposváron meg ha nincs nagy szmog, akkor el lehet mozdulni pl. Ráday utcai irányba, kiülős kávézók, éttermek, fagyizók, stb. Ha meg nagy a szmog, akkor meg úgyis mindegy.

Venza 2010.06.20. 21:50:12

A csődbe ment üzleteknél csak az egyik probléma a magas bérleti díj. Gond volt ott az üzemeltetők hozzááállásával is. Kaposvár belvárosában délután 5 óra után már nem nagyon lehet nyitva lévő boltot látni. Hétvégenként délután pedig szinte egy sincs. Így tényleg nehéz kitermelni még a költségeket is.
És hogy az emberek miért mennek a plázába? Nem (csak) azért mert ginosz divatmajmok, akiknek már nem jók a belvárosi kisboltok. A fő tényező inkább az, hogy semmi más nincs nyitva a városban akkor amikor az embereknek szabadideje van.

ugyanugyan 2010.06.20. 22:07:43

Kapsvár még nincs veszve. Viszi akinek kell goo.gl/3rGe

veghzol 2010.06.20. 22:36:01

Kaposvári vagyok és ez ebben a formában nem igaz. Igen szűnnek meg üzletek a főutcán, de a Plázában is folyamatosan cserélődnek a boltok, mert egyszerűen nincs kereslet. A nemrégiben megépült Corso üzletházban se találkoztam még hatalmas tömeggel. A legfőbb probléma, hogy habár épül a város az építési munkák nagy részét nem helyi vállalkozókra bízzák, munkahelyteremtésért pedig nem sokat tesz a város vezetése. Ezért nincs pénze az embereknek. A helyi szórakozóhely felhozatalt pedig szóra se érdemes annyira a béka segge alatt van (Kaposváron kb 2-3 szórakozóhely van, amik még szarok is). Illetve a közönség is hagy némi kívánni valót. A közbiztonságról nem is beszélve...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.20. 23:09:50

Na, ez meglepően jó téma, pont a körút "haláláról" írom a szakdogám:(

Mondjuk belevenni azt, hogy milyen irányítású a város, elég erőltetett dolog, ami még a piroslaptól is meglepő talán. Hiszen a szoci Miskolc, vagy (akkor még szoci) Pécs ugyanúgy tele van plázával, mint Debrecen, vagy Kaposvár.

A probléma összetettebb: a pláza eleinte megoldásnak tűnhetett, hiszen, egy kézben van, az üzleteket bérlik, sokkal könnyebb a szabályozás, mint egy belvárosi utcán, aminek vegyes a tulajdonviszonya, az üzlethelyiségek műszaki állapota, stb. Ráadásul a plázákban van parkolóhely, biztonsági szolgálat, stb. Ezzel persze nem ezeket védem, utálom a bevásárlóközpontokat, de meg kell vizsgálni ezeket a szempontokat is, főleg, ha valaki hosszú távon akar várost tervezni.

A másik fontos dolog (ÉS EBBEN AZ ELMÚLT NYOLC ÉV SZAR KORMÁNYZÁSNAK ALAPVETŐ SZEREPE VAN, KEDVES SZOCI POSZTÍRÓK!) hogy a vásárlóerő az országban... gyenge, maradjunk ennyiben. A fent említett jobb körülmények miatt az igényesebb üzletek a plázába mentek, a kisebb boltok, kínai cuccok. Tény, hogy egy hatvanezres város ennyi kereskedelmi alapterületet képes eltartani, ahogy a világviszonylatban csóró Budapest sem képes fenntartani a huszonöt plázát, a négy km hosszú körutat, Rákóczi utat, belvárost, stb.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.20. 23:11:26

@aesculus: A fent említett jobb körülmények miatt az igényesebb üzletek a plázába mentek, a kisebb boltok, kínai cuccok maradtak a belvárosban. A mondat teljesen így szól:)

eml 2010.06.21. 02:45:40

Bp-n a plázákban is vannak tömegével üres üzletek.
süti beállítások módosítása