Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mikola győzött – a betegek veszítettek

2010.06.10. 14:25 | ZöldMarci | Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy mikola istván nemzet orvosa egészségbiztositasi felügyelet

Mikola „szinglihordák” István 2007 eleje, az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozása óta támadja a szerinte felesleges szervezetet, amelyet most megszüntet. A Felügyelet megalakulásakor egyik fontos feladata lett volna a több-biztosítós rendszerben az egészségbiztosítók ellenőrzése, de amint tudjuk, a ”vizitdíjas” népszavazás elsöpörte ezt a kezdeményezést. Azonban a független kormányhivatal nak így is maradt rendesen munkája a kórházak, rendelők ellenőrzésével. A Felügyelet  honlapja szerint a következőkben foglalható össze:

• kivizsgálja a biztosítottak panaszait, bejelentéseit az egészségbiztosítási szolgáltatásokkal kapcsolatban;
• hivatalból ellenőrzi a szolgáltatások hozzáférhetőségét és minőségét;
• ellenőrzi, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben rendelkezésre áll-e a finanszírozási szerződésből eredő kötelezettség teljesítéséhez szükséges, törvényben meghatározott kapacitás;
• vizsgálja az egészségbiztosítás általános szerződési feltételeit, valamint a biztosítottakkal kapcsolatos magatartást, például az egyenlő bánásmód érvényesülését;

http://www.hirextra.hu/data/Image/belfold/2009/09/Mikola_Istvan/Mikola_Istvan_01.jpg
Mikola Istvánt csak a jószándék vezette...


A szervezetet 2009 végéig szép számmal, több mint 15 ezer alkalommal keresték meg. Emellett rendszeresen elemzéseket tett közzé az egyes intézmények várólistáiról, tájékoztatta a betegeket, mihez van joguk az egészségügyi rendszerben, no meg szakmai elemzéseket készített az önkéntes egészségpénztárakról. (2008-ban ezt, 2009-ben ezt).

A kórházakban nyújtott szolgáltatások összehasonlíthatóságát több száz mutatóval tette lehetővé az emberek számára:

A Felügyelet politikai függetlenségét mutatta, hogy még az OEP-pel szemben is megfogalmazta véleményét.

A Felügyelet elnöke 2009 tavaszán lemondott, de a Nemzet Orvosának ez sem volt elég. A harcot úgy tűnik, ő nyerte meg, úgy tűnik, véglegesen, az Egészségbiztosítási Felügyelet szeptembertől jelenlegi formájában megszűnik.

Kérdés, hogy ezzel rajta kívül ki jár jól. A kórházi vezetők esetleg örülhetnek a fejleményeknek, mert ezek után nem lesz szakmai és jogi kontroll felettük. Egy korábbi felmérés szerint a vezetők fele gondolkodott így, a többiek megértették, hogy hosszabb távon nekik is segít, ha valaki objektíven értékel, és – ahogy a Felügyelet tette – segít kiértékelni a teendőket. Nem igaz hát, hogy "kiüresedett a felügyelet hatásköre".

Az viszont, hogy a „zemberekkel” mi történik, ők mit szólnak a döntéshez, Mikolát és a Fideszt már nem érdekli. Megvan a kétharmad, a nép megtette kötelességét (rájuk szavazott), a nép mehet (ahova akar).
Kíváncsian várjuk, mikor szűnik meg a PSZÁF, a GVH és a többi ellenőrző szervezet. A NEMzeti EGYÜTTműködés rendszere úgy tűnik, nem igényel semmilyen kontrollt…
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr492071647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása