Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Májusban újra kezdi az MSZP?

2010.05.03. 06:09 | szocdemman | 9 komment

Címkék: mszp megújulás 2010

Múlthét pénteken kezdtük el azt a poszt vitasorozatot melyben, bemutatjuk az MSZP megújulásának folyamatát. A publicisztika aktualitása hozta, hogy a második dokumentum, ami érdemes a fejtegetésre, Hegyi Gyula tollából pattant ki: Májusban Újra Kezdhetjük!

Hát elég világosan kimondja az ex- európa parlamenti képviselő, hogy az MSZP elfelejtkezett a baloldali értékekről. Talán a politikai kudarcának ez a legfőbb oka. Hosszú a lajstrom mit kell újra kezdeni. Szerintem viszont hiba azt nem kimondani: az MSZP bőven nem indul tisztalappal.

„Ma sok szó esik egyes MSZP-s politikusok korruptságáról, de a baloldali ethosz szempontjából majdnem olyan lesújtó, ha egy szocialista képviselő például lovagi címért pedálozik, lovagrendi tagsággal gőgösködik. 1992-ben – még vendégként – részt vettem a Magyar Szocialista Párt szegedi kongresszusán, ahova a küldöttek saját, sokéves, lestrapált kocsijukkal érkeztek, s gúnyos szóbeszéd tárgya volt a parkolóban várakozó egyetlen luxuskocsi, Szűrös Mátyás, akkori parlamenti alelnök hivatali kocsija. A lovagi cím és a méregdrága autópark persze csak jelkép, de jelképként pontosan kifejezi, miért ábrándultak ki a szocialistákból az alul levő milliók. Könnyen lehet, hogy az új kormányban még jobban csalódni fognak, de önmagában ez még nem fordítja vissza őket a baloldalhoz. A világ persze változik, vele változnak anyagi igényeink és lehetőségeink is, de a dolgozó, nehezen élő emberekkel való szolidaritás a baloldal számára nem csak egy szakpolitika, egy „policy” a sok közül, hanem lelki és erkölcsi azonosulást feltételez. Az ösztönös baloldaliság az urizálás utálatával kezdődik.”

Hegyi úgy véli, hogy ideológia nélkül nem megy. Az MSZP minden baloldalit, részben a jobboldal politikai nyomása, részben a kádári örökségtől való túlfűtött és tévesen értelmezett szabadulásuk jeléül, száműztek a pártból. Így járt az ideológia is. A Jobbik is olyan amilyen de ideológiai gerincen szerveződik. A Fidesz már korábban felismerte az értékalapú közösségek fontosságát. És a bizony az LMP is az urbanista, internetező szubkultúra alapján megszerveződő párt. Az MSZP tévedésének az oka, hogy hiába vált meg Marxtól meg Lenintől a politikai ellenfeleinek úgy sem tudott megfelelni, viszont a saját bázisát ellökte magától. Ez a párt más lett és idegenné vált a szociálisan érzékeny baloldaliak szemében.

Három értékrendnek kell a pártban gyökeret növesztenie. „Az államháztartás egyensúlya fontos dolog, de az emberek hitek, álmok, szívbéli meggyőződések alapján válnak baloldalivá vagy jobboldalivá”. Éppen ezért: A szocialiáldemokrata szellemi kultúra újrateremtése nélkül esélye sincs egy erős baloldali mozgalomnak Magyarországon. A magyar baloldal másik szellemi háttere a nyugat-európai progresszió értékeinek következetes képviselete lehet.

„Harmadikként említem a szívemnek különösen kedves környezetvédelmet –mindazzal együtt, ami hozzátartozik. Az egészséges életmódot, a közösségi közlekedés támogatását, az alulról szerveződő társadalmi szervezeteket, az emberek kölcsönös együttműködésre épülő szövetkezeteket, az internet ingyenességéért és szabadságáért harcoló mozgalmakat.”

Nem tudom, hogy Hegyi előtt tett-e valamelyik politikai gondolkodó ilyen kijelentést, de hatalmas igazságot mond ki: a kapitalizmust nem kell „építeni”, felépül az magától is. Persze ez az igazság csak a baloldal szemszögéből értelmezhető. Hisz a baloldalnak lenne tradicionálisan dolga ellensúlyozni a társadalomban a pénz- és tőke- forrásokkal rendelkezők jobb érdekérvényesítő képességét. A rendszer logikájából eredően a nagytőke mindenféle kormánnyal ugyanolyan jól együtt tud működni.

A véleményem szerint a fentieket az MSZP csak úgy tudja hitelesen képviselni, ha ezzel összhangba hozzák a politikusok a tetteiket is. Olyan ügyeket kell képviselni, amik világosan felvállalja a „politikán kívüliek” érdekképviseletét. Nem csak szavak szintjén, tettek is kellenek. Az helyes hogy májusban elinduljanak-e felé. De a fejekben rendet tenni, csak hosszas és következetes politizálással lehet. Ez teremti meg a hitelességet. Nyilván sok MSZP-s politikuson már ez sem segítene.

Hegyi Gyula, „Májusban Újra Kezdhetjük!” című publicisztikáját, itt tudod elolvasni!
 

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr221969947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kedves Ildikó! 2010.05.06. 14:11:09

Levelem elsősorban nem neked szól. Te ugyanis - ritka kivételként - vállaltad az MSZP katasztrofális vereségének következményét, a második forduló után lemondtál pártelnöki megbízatásodról. Vannak azonban jópáran, akiket a tiédnél jóval nagyobb fe...

Trackback: Vegyél részt az MSZP megújulásában! 2010.05.02. 23:44:45

A magyar baloldal megújulása elkezdődött. Nap mint nap elképzelések, dokumentumok és vitairatok látnak napvilágot. A Piroslap is számtalan ilyen anyagot kapott. Az elkövetkező napokban hetekben publikálni fogjuk őket. Mindegyikből igyekszünk kiemelni a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

böhömúr 2010.05.03. 08:16:38

Szerintem az nem hiba, hogy Lenint le építette a baloldal, az már inkább hiba, hogy helyette nem építette fel Kéthly Annát, Somogyi Bélát vagy Hock Jánost. Nem értettem egy pillanatig se, hogy az MSZP miért Nagy Imre örökösének tekinti magát amikor, a helyettese az 56-os kormányban a szocdem Kétéhy Anna volt...

Geszer 2010.05.03. 08:59:32

A szociáldemokrata szellemi kultúra újrateremtésének szükségességét nem kétlem, de ezt mégis hogyan lehet megvalósítani egy államszocialista alapokra épült szocialista párton belül? Avagy van értelme egy tengely és kerekek nélküli kocsiba csúcsmotort rakni anélkül, hogy az első két problémát orvosoltuk volna?

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.05.03. 09:21:48

@Geszer: Nézd, ha azt nézzük, hogy az 1947-1948-ban valahogy a Szocdem párt és a kommunista párt egyesült, akkor lehet 1989-es MSZMP kongresszust úgy értelmezni, hogy akkor szét is vált szocdem párt az MSZP kommunista párt a Munkáspárt lett.

De szerintem pont ez az egyik baja az MSZP-nek hogy túl sokat foglalkozott a múltjával, ahelyett hogy a jövőjét építette volna. De egyetértek az előttem szólóval ahelyett, hogy az MSZP is be állt a kádár-korszakot fikázni, inkább alakította volna ki a nem kis hagyományokkal rendelkező szodem kultúrát.

A jobboldalnak sikerült felépítenie egy világos értékrendet. Múlttal példaképekkel. Az MSZP kire emlékezik meg minden évben??

böhömúr 2010.05.03. 09:24:49

@Geszer: Szerintem azért kár ezzel foglalkozni, mert az MSZMP-ből minden ejtőernyőzött politikus így ők sem tiszták.

Szerintem amúgy a Kádár rendszer az 1965-1985 ig jobb volt egy csomó szempontból mint a mostani nem véletlenül olyan népszerű most is az öreg

Geszer 2010.05.03. 09:36:15

@szocdemman: Egyet is értenék veled a szétválást illetően, ha egységes lett volna a párt a megalakulásakor.
A múlttal foglalkozni pedig csak akkor fölösleges, ha semmit sem tudunk tanulni a hibákból. Távol áll tőlem, hogy bármilyen kort vagy rendszert lefikázzak. Pusztán azt szerettem volna kifejezni, hogy ideológiai megújulás nem állhat önmagában. Ha mellé szervezeti, személyi, strukturális megújulás nincs, akkor fölösleges az egész.

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.05.03. 10:17:57

@Geszer: Oh ebben egyet értünk mi az hogy nagyon is:) Már a közkeletű pesti vicc: ha nem megy a kupleráj ne a butorokat cseréld ki hanem a kurvákat

szánalom 2010.05.03. 10:21:08

Igazából én attól tartok, hogy bizonyos kövületek az idők végezetéig ragaszkodni fognak a jó kis pozíciójukhoz és képtelenek lesznek belátni, hogy fületek eljárt az idő. Szerintem szánalmas az ha egy 20 éve regnáló politikus hirdet megújulást. Nincs egy tehetséges fiatal abban a pártban valahol elfekvőben??

fideszkormany 2010.05.03. 14:45:16

@böhömúr: Csatlakozom az előttem szólóhoz nem értem ezt a Nagy Imre kultuszt hisz bármennyire fáj be kell vallani Nagy Imre Kommunista padlássöprő volt. Amíg az MSZP magát Nagy örökösének tekinti addig a múlt árnyaival sem tud leszámolni. Jó látni azonban hogy 2009-ben az mszp ifjúsági szervezete Kéthly Anna emlékévet hirdetett. Talán ez már a változás jele volna? Én optimista vagyok.

sorokinV 2010.05.03. 18:56:00

Reinstall a "több pénct a zembereknek" típusú haladó baloldal?
süti beállítások módosítása