Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Netvokosolást, voksturizmus helyett!

2010.04.15. 06:08 | szocdemman | 1 komment

Címkék: budapest választás 2010 szanyi voks10 voksturista

Valamikor a politika egy társadalmi jelenségre igen izzadság szagú választ ad. Erre politikai oldaltól függetlenül láthatunk példákat. Egy ilyen gyöngyöző hónalj mögé bujt kezdeményezésre leltünk a Mandineren. Szanyi „voksturista” kifejezésére reagálva jött létre a "Szavazó vagyok, nem voksturista!" Facebook csoport, mely a több tízezer igazolással átszavazó közül ez idáig 29 szavazót mozgatott meg. A revansvétel rajtunk ne múljék, itt tudsz csatlakozni, bár én szívesebben csatlakoztam a „Netvokosolást, voksturizmus helyett!” csoporthoz!

(Mint ismeretes Szanyi Tibor az a szocialista képviselő, akit a helyi emberek megválasztottak, míg a bejelentkező szavazók első fordulós vereségre ítéltek, így vág neki második fordulónak.)

Szóval szerintem sokunkat elgondolkoztatott az, hogy is van, hogy bizonyos kerületekben több ezer szavazó jelent meg igazolással, más kerületekben viszont alig volt párszáz?. Én nem gondolom, hogy az ily módon szavazok mindegyike szervezett módon szavazott volna. Sőt én még azt is elhiszem, hogy ez csupán a véletlen összjátéka.

És tök igaz, tényleg rengeteg egyetemista és itt dolgozó volt köztük. Akik rendben van, hogy nem utaztak csak azért haza, hogy éljenek szavazati jogukkal. A bajom a magyar választási rendszerben foglalt elvek csorbulásával van csupán. Ugyanis mindenkinek kettő szavazata van. Egy pártlistás, ami arról szól, hogy melyik párt listája kerüljön be a parlamentbe és egy egyéni, ami meg arról, hogy az adott település, város kerület érdekeit, az ott élő embereket ki képviselje a parlamentbe. Nyilván senki sem örülne annak, ha nem az ott élők döntenék el, hogy szerettet városának ki a jobb…

Erre a trükközésre már régebben is gondolt a jogalkotó, hisz korábban nem lehetet csak listás szavazati jogot átvinni. Ez is aggályos volt, mert így meg csorbult az egyenlő szavazati jog elve.

Megoldást jelenthetne az, ha az igazolással szavazó olyan szavazólapot kapna, mint amit eredeti lakcíme szerint is kapna, bár ezzel a szavazat összesítés lassulna le és ezek a gigászi sorok is megmaradnának. Mondjuk az eredeti szocialista indítvány az volt, hogy külön, tehát az ott lakók nélküli szavazókört is létre lehessen hozni, de egy fideszes indítvány felül írta ezt.

Az én véleményem szerint is az igazi jó megoldást az elektronikus voksolási rendszer kiépítése jelentené. Az USÁ-ban már működő rendszer előnye az, hogy gyors, pontos, és az ilyen eseteket is tudja minden szempontból kezelni. Azon túl, hogy környezetkímélő is, a külképviseleti szavazást is hatékonyabbá teszi. Mert külhonban csak egy héttel a választások előtt lehet voksolni, aki pedig a választások napján tartózkodik külföldön és előtte nem, az nem tud voksolni…

A rendszer hátránya az, hogy drága és idősebbek nem tudnák használni, így a klasszikus szavazólapos rendszert kiváltani nem tudná teljesen. Lépéseket azonban lehetne felé tenni. Például, hogy a választói névjegyzéket már digitálisan kezelik, és nem magyar szalaggal összefűzött papírlapokon.

Bár mondjuk ez még egy jó pár év lesz, addig is marad a voksturizmus és a trükközések.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr921922499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tibor, te kis hamis 2010.04.16. 12:15:37

Ha a két legnagyobb párt közül az egyikről megjelenik valami kínos, leleplező anyag, akkor mennyi idő telik el az ellencsapásig? Ez az utóbbi hetek játéka. A Kubatov videóra a válasz igen hamar megérkezett, vicces fénytörésbe állítva Lendvai Ildikó fel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2010.04.15. 07:56:42

Alapvetően jogos, amit írsz, én ezen a témán már akkor hüledeztem, amikor még a kopogtató gyűjtés során Budaházy mellett úgy kampányoltak a széljobb portálok, meg médiumok, hogy át lehet jelentkezni, ezáltal segítve Budaházyt. Akkor csodálkoztam el először én, hogy mi köze van pl. egy miskolci szélsőjobbos alaknak ahhoz, hogy a tizenakárhanyadik kerületben ki lesz a képviselő?

Mondjuk a dologban két probléma van. Egyrészről attól, hogy a lakcíme valakinek még a vidéki otthonát tükrözi, attól élhet ő már évek óta abban a kerületben, és ezáltal teljesen jogos, hogy ő is beleszólhasson abba, hogy ki képviseli azt a területet. Ez az egyik.

A másik az, hogy azt mondod (és sokan ezt mondják), hogy az ott lakók megválasztották Szanyit, míg a "voksturisták" ellene szavaztak, ezért lett ez az eredmény, ami. Ez a dolog ott sántít, hogy mégis HONNAN tudják, hogy ki kire szavazott? Listázták? Vagy hogy? Nincs ráírva a szavazólapra, hogy azt ki adta le. Jó, nyilván trendek vannak, hogy abban a bizonyos szavazókörben jóval többet kaptak a nem emeszpés szavazók, de ezt így kijelenteni akkor sem lehet.

Nekem egyébként az OVB töketlenkedése a csúcs. Tudták, hogy ez lesz, miért nem csináltak valamit ellene? Hihetetlen. Ez is olyan magyar történet...
süti beállítások módosítása